PDA

Zobacz pełną wersję : Tablet, a zgrywanie zdjęć z karty cf.

foto4deg
22-08-2012, 15:43
Wybieram się wkrótce na długo oczekiwane wakacje. Nie mam zamiaru targać ze sobą lapka - szkoda miejsca, a i waga bagażu ograniczona, za to zabieram tablet goclever a971. Dziś podłączyłem pod niego czytnik kart (sandisk Imagemate) i niestety nie widzi karty CF-wyskakuje tylko "błąd karty sd". Mieliście może podobny problem? Jak go rozwiązać? Zależałoby mi, aby zdjęcia bezpiecznie zgrać na tablet, zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie.

pozdrawiam

RobertMiernik
22-08-2012, 15:47
Mój od razu łyknął kartę, obawiam się, że 'nie czyta' jest ostateczne, raczej nic się z tym nie da zrobić.

Próbowałeś inną kartę?

Która wersja Androida?

foto4deg
22-08-2012, 15:56
Android 4.0.3 Może to wina czytnika? Zarówno gdy włożę kartę cf, jak i kartę micro sd (która we wbudowanym czytniku działa bez problemu) wyświetla się komunikat "Błąd karty sd". RobertMiernik też masz tego goclevera? Jakiego czytnika używasz?

RobertMiernik
22-08-2012, 16:30
Nie, ja mam Sonego S i działa z każdym czytnikiem i kartą jaką próbowałem do tej pory.

Android nowy, czyli to pewnie ograniczenie samego portu USB, nie sądzę żeby dało się z tym coś zrobić...

zielonek430
22-08-2012, 17:49
A działa coś innego? Jakiś pendrive, dysk inna karta (sd na przykład)? Ponoć pomaga podłączenie jakiegoś huba USB. Może też być wina kabla USB OTG.

foto4deg
22-08-2012, 18:10
Właśnie podłączyłem 8gb pendriva i działa bez problemu. Zielonek430 sugerujesz, żeby zmienić czytnik, czy tylko kabel?
Zastanawiam się, czy nie spróbować podłączyć aparatu bezpośrednio pod tablet?

zielonek430
22-08-2012, 18:12
Jeżeli czytnik działa na komputerze to nie jego wina. Niektórzy twierdzą, że może zadziałać podłączenie "po drodze" jeszcze pasywnego huba USB - hub do tabletu/przejściówki a czytnik do huba.

EDIT: I jeszcze jedno pytanie: podłączasz czytnik bezpośrednio do gniazda czy przez jakąś przejściówkę? Jeżeli przez przejściówkę, to jaką?

EDIT2: W życiu nie podłączaj aparatu pod tablet! Po pierwsze powszechnie wiadomo, że takie podłączenie pod komputer jest dla aparatu niezdrowe, po drugie standard USB Host w tabletach jest dość dziwny i może mieć nierówne napięcie, a po trzecie czytałem kiedyś o gościu, który podłączył lustrzankę (Canona 7D o ile dobrze pamiętam) i ten przestał reagować, pomógł reset przez wyjęcie baterii, ale nie wiadomo co się będzie działo z Nikonem.

foto4deg
22-08-2012, 18:57
EDIT: I jeszcze jedno pytanie: podłączasz czytnik bezpośrednio do gniazda czy przez jakąś przejściówkę? Jeżeli przez przejściówkę, to jaką?

Czytnik podłączam poprzez przejściówkę - z jednej strony usb micro-b 3.0, z drugiej normalne usb, które podłączam pod dołączoną do goclevera przejściówkę.

RobertMiernik
22-08-2012, 19:00
EDIT2: W życiu nie podłączaj aparatu (..) Po pierwsze powszechnie wiadomo, że takie podłączenie pod komputer jest dla aparatu niezdrowe,

Nie siej mitów, podłączanie aparatu kablem USB do komputera niczym nie grozi, nie jest niezdrowe i nie ma prawa spowodować żadnych problemów.
Niektórzy wręcz używają kabla do transmisji zdjęć bojąc się o slot karty w aparacie (zużywa się zdecydowanie szybciej od portu USB) - co jest drugą stroną skrajności...

W każdym razie Aparat podłączony przez USB do komputera jest całkowicie bezpieczny.

foto4deg
22-08-2012, 19:03
Na ja właśnie podłączyłem pod tablet, ale nic się nie stało - tablet nawet nie wykrył aparatu., a aparat jak działał, tak działa - myślę, że tablet ma zbyt małą moc

zielonek430
22-08-2012, 19:09
Przytaczam tylko faktyczny przypadek (problem niegdyś poruszony na innym forum) z Canonem, i przyszedł mi ten "mit" na myśl - gdzieś o nim wspominano, sam go nie doświadczyłem.

A wracając do tematu, spróbowałbym z pasywnym hubem USB i podłączonym czytnikiem, jak nie zadziała to może być kabel - ten dołączony do tego tabletu jest ponoć dość marny.

amirez
22-08-2012, 19:24
Na ja właśnie podłączyłem pod tablet, ale nic się nie stało - tablet nawet nie wykrył aparatu., a aparat jak działał, tak działa - myślę, że tablet ma zbyt małą moc
Ale jaki aparat? Np. w D80 można USB podłączyć jako Mass Storage lub MTP/PTP /patrz menu body/. To pierwsze to urządzenie magazynujące i komputer widzi aparat jak zwykłego pendriva, drugie służy do sterowania aparatem z komputera.

foto4deg
22-08-2012, 19:28
D700

amirez
22-08-2012, 21:03
D700
Doczytałem. D700 nie ma tej opcji. Z tabletem chyba nie zagra ;)
Aparat z komputerem dogaduje się przez stosowny protokół oparty na stosownym sterowniku,
których w Andku nie ma.
[/I]

RobertMiernik
22-08-2012, 21:16
Ojtam, ojtam, ale pitolicie panocki...

Na androida też są aplikacje pozwalające sterować aparatem, mam i używam i aparatu mi nie usmażyło.

Możliwe, że zło mocy jest za małe.

amirez
23-08-2012, 19:49
Ojtam, ojtam, ale pitolicie panocki...
Na androida też są aplikacje pozwalające sterować aparatem, mam i używam i aparatu mi nie usmażyło.
Możliwe, że zło mocy jest za małe.
...oj, tam - od razu pitolę ;)
O ile dobrze przeczytałem, to kolega chce zgrać zdjęcia na tablet z aparatu, a nie sterować Dxxx.

RobertMiernik
23-08-2012, 20:39
...oj, tam - od razu pitolę ;)
O ile dobrze przeczytałem, to kolega chce zgrać zdjęcia na tablet z aparatu, a nie sterować Dxxx.

Zgrać czy nie zgrać, nie usmaży mu się nic od tego...