Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Yongnuo YN-622C - nowe wyzwalacze radiowe

rafal1980
22-08-2012, 12:40
Może być ciekawie ;)

Specyfikacja jest naprawdę imponująca: Obsługa TTL, E-TTL (również z podziałem na grupy). Synchronizacja z pierwszą i drugą kurtyną oraz HSS. Minimalny czas synchronizacji wynosi 1/8000s.

trzcionek
22-08-2012, 12:58
ale czy współpracuje z systemem Nikona? bo jak tak to kolejna ciekawa konkurencja, za w miarę rozsądną cenę :)

RobertMiernik
22-08-2012, 13:01
To do Canona...
Ma C na końcu...

morzon
22-08-2012, 14:01
Kwestia ceny wszystko... ;)

zoom2
22-08-2012, 14:11
A wie ktos jaki najkrotszy czas mozna osiagnac tym wyzwalaczem z lampami studyjnymi?
Konretnie z d700 i d800 i w praktyce a nie to co napisane w folderze

RobertMiernik
22-08-2012, 14:18
W studio nie masz zastanego po co Ci krótki czas?
(tak z ciekawości)

militarius
22-08-2012, 14:22
Może chce używać lamp studyjnych w plenerze... ;)

zoom2
22-08-2012, 14:23
Zawsze cos tam jest, i wole na maxa skracac, moze to tylko psychiczne ale tak mam , i drazni mnie to ze na tanich (chinskich) wyzwalaczach nigdy nie mialem max (czyli najkrotszego) czasu.
Militarius duzy plus za refleks

Art Erie
22-08-2012, 14:25
A wie ktos jaki najkrotszy czas mozna osiagnac tym wyzwalaczem z lampami studyjnymi?
Konretnie z d700 i d800 i w praktyce a nie to co napisane w folderze
Prawdopodobnie 1/8000s tak jak z Pixel King; swoją drogą niemal identyczne obudowy i chyba nie tylko ;)

zoom2
22-08-2012, 14:30
ArtErie albo mowimy o roznych rzeczach albo ja czegos nie wiem.
Twoja sugestia co do podobienstwa z Pixel Kingiem jest moim zdaniem 100 procentowo pewna.
Ale synchro z normalna lampa studyjana , krocej niz najkrotszy czas synchro w korpusie to cos nie teges
A migawki centralnej w nikonie na razie nie mam , zreszta centralne tez nie przekraczaja chyba 1/750. Kiedys typowy najkrotszy SynchroCompur to1/500 i bardzo ale to bardzo okazjonalnie 1/750

Art Erie
22-08-2012, 14:35
ArtErie albo mowimy o roznych rzeczach albo ja czegos nie wiem.
Twoja sugestia co do podobienstwa z Pixel Kingiem jest moim zdaniem 100 procentowo pewna.
Ale synchro z normalna lampa studyjana , krocej niz najkrotszy czas synchro w korpusie to cos nie teges
A migawki centralnej w nikonie na razie nie mam , zreszta centralne tez nie przekraczaja chyba 1/750. Kiedys typowy najkrotszy SynchroCompur to1/500 i bardzo ale to bardzo okazjonalnie 1/750

W trybie FP można synchronizować do 1/8000s również z lampami studyjnymi http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548&page=4

RobertMiernik
22-08-2012, 14:45
Tylko dalej pozostaje pytanie po co...

militarius: może, dlatego właśnie pytam, jego...

+ jeszcze raz - to jest do canona!

zoom2
22-08-2012, 14:52
Z mojej wiedzy wynika ze w ten sposob (poza systemowymi i dedykowanymi) mozna synchronizowac tylko niektore lampy studyjne. Ja znam tylko jeden taki typ Quantuum R+300 Digital HS. Pewnie sa i inne ale ze wzgledu na poziom cenowy nie interesuja mnie.
Ja nie mam tej lampy. Ale wytlumacz mi prosze jak z normalna lampa STUDYJNA mozna to zrobic.
Z mojej wiedzy wynika , ze tryb FP to tryb sterowania lampy (seria krotkich blyskow) a nie tryb sterowania migawki.
Nie wczytywalem sie w watek ktory podlikowales ale:
albo kolega uzyla tam lampy studyjnej opisywanej jako HS
albo po prostu nie zauwazyl ze mu lamleki wlazly w kadr bo w koncu swiatla zastanego mila tam w cholere.
Jak bys mogl to bede wdzieczny jak mi wytlumaczysz synchro krocej niz najkrotszy czas w korpusie ze zwykla (czyli bez trybu umownie zwanego HS ) w lampie studyjnej i to w warunkach studyjnych , czyl jak slusznie zauwazyl Robert Miernik gdzie praktycznie udzial swiatla zastanego jest znikomy lub zaden

p.s. Robert, wiem ze to do Canona ale pewnie zaraz bedzie do Nikona , a w sudyjnym uzyciu nie ma to znaczenia bo chodzi tylko o synchro a nie o wspolprace z lampami. Fakt ,
za te same pieniadze do nikona lepiej miec nikona. Z tym nie polemizuje

Dager
22-08-2012, 15:31
E tam nie musisz mieć jakiegoś Q Digital HS żeby synchronizować lampę studyjną do 1/8000s. To jakiś myk marketingowy chyba bo w opisie lampy stoi, że "Aby skorzystać z tej funkcji konieczne jest posiadanie aparatu i lampy systemowej wspomagających tryb wyzwalania błysku FP-HighSpeed"... czyli nic specjalnego bo z lampą systemową z HSem zsynchronizujesz dowolną lampę studyjną począwszy od chińskich CYków za pomocą fotoceli.

Wyzwalacze takie jak ten YN622C też pozwalają zsynchronizować każdą lampę studyjną do 1/8000. Tylko, że musisz mieć canona, bo wersji YN633N chyba jeszcze niema :)

Art Erie
22-08-2012, 15:48
Z mojej wiedzy wynika ze w ten sposob (poza systemowymi i dedykowanymi) mozna synchronizowac tylko niektore lampy studyjne. Ja znam tylko jeden taki typ Quantuum R+300 Digital HS. Pewnie sa i inne ale ze wzgledu na poziom cenowy nie interesuja mnie.
Ja nie mam tej lampy. Ale wytlumacz mi prosze jak z normalna lampa STUDYJNA mozna to zrobic.
Z mojej wiedzy wynika , ze tryb FP to tryb sterowania lampy (seria krotkich blyskow) a nie tryb sterowania migawki.
Nie wczytywalem sie w watek ktory podlikowales ale:
albo kolega uzyla tam lampy studyjnej opisywanej jako HS
[...]

Zdjęcia były wykonane przy pomocy Quantuum Dual Power 600Ws na prośbę kolegi, którego interesowała konfrontacja tej lampy z silnym swiatłem słonecznym; jak widać 600Ws daje radę.
Synchronizacja błysku lamp systemowych w trybie FP, nie ma nic do rzeczy z synchronizacja w trybie FP z lampami studyjnymi. Tak jak napisałeś "lampa reporterska w trybie FP wykonuje serię błysków" ( szczegóły można sobie doczytać i obejrzeć tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548&page=4 ).
Podstawowa różnica pomiędzy lampami reporteskimi i studyjnymi - to czas trwania błysku. W przypadku lamp studyjnych jest on bardzo długi ( w porównianiu do lamp systemowych ); dodatkowo im tańsza lampa, tym czas trwania błysku jest dłuższy.
Przy czasach migawki w trybie FP możemy taki błysk traktować jak "światło ciagłe", gdyż błysk lampy trwa dłużej niż samo otwarcie migawki.
Czyli paradoksalnie tanie lampy nadają się do tego celu lepiej niż lampy z wyższej półki, choć tymi drugimi łatwiej zamrozić ruch.

zoom2
22-08-2012, 16:05
Dzieki Erie to brzmi rozsadnie i logicznie.
Powiedz jescze jak w praktyce wyglada zaleznosc regulacji mocy i czasu blysku by nie byly "zerwane" warunki synchronizacji?

p.s erie sorry ale nie zauwazylem ze to twoj autorski post w tamtym linku. jeszcze raz sorki za gapiostwo

Art Erie
22-08-2012, 16:15
Nie miałem przypadku, w którym błysk nie byłby rejestrowany na matrycy. Natomiast straty mocy są chyba oczywiste, gdyż migawka otwiera się i zamyka jedynie w ułamku czasu pełnego błysku lampy. Rejestrowany jest więc jedynie "wycinek" pełnego błysku. Podobną sytuację mamy w przypadku lamp reporterskich, gdzie w trybie FP tracimy coraz więcej z mocy lampy podczas skracania czasu migawki, jednak przy mocy jaką dysponują lampy studyjne brak mocy nie jest odczuwalny.
Oczywiście różne lampy mają bardzo różny przebieg wyładowania i % wykorzystanego światła dla tych samych ustawień migawki może być różny; w każdym razie nie jest to problem praktyczny.

RobertMiernik
22-08-2012, 16:34
Dodam tylko, że niestety powoduje to gorsze właściwości mrożenia ruchu niż w przypadku lamp reporterskich, których błysk jest bez porównania krótszy i lepiej się do tego nadają.

Chawison
22-08-2012, 17:56
narazie tylko w wersji do Canona, Nikon pojawi się do końca roku...
pozdrawiam
chawison

trzcionek
24-08-2012, 18:34
Chawison a skąd takie info jeśli można wiedzieć? jest oficjalne?

morzon
12-09-2012, 19:18
Dostałem dzisiaj do testów tytułowe wyzwalacze - niestety pogoda mnie pogoniła, więc nie byłem w stanie zrobić niczego konkretnego, tylko kilka strzałów żeby sprawdzić czy w ogóle działa. No i działa, nawet bardzo dobrze ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img805.imageshack.us/img805/5597/testmc.jpg)

W najbliższym czasie szykują mi się jakieś konkretniejsze sesje błyskowe, więc pewnie też będzie okazja do zabawy i sprawdzenia w boju tych YN ;)

zieli
18-10-2012, 18:30
http://www.hkyongnuo.com/e-detail.php?ID=305
ciekawe możliwości - na razie jedynie widziałem wersję do Canona - w Polsce cena kompletu to około 500 zł, czyli w granicach ceny Pixel Kinga.
Parametry techniczne wyglądają zachęcająco :-).

militarius
18-10-2012, 18:31
Zdaje mi się, że temat już jest :)
Poza tym teraz na fripers.pl są za 399 zł/kpl.

zieli
18-10-2012, 18:35
Zdaje mi się, że temat już jest :)
Poza tym teraz na fripers.pl są za 399 zł/kpl.
w takim razie musiałem przegapić - moderatora proszę o usunięcie zdublowanego wątku.
Pozdrawiam
Piotr Z.

Michaelg
18-10-2012, 23:44
Mam pytanko. czym różnić się będzie Pixel King od tego modelu wyzwalacz-odbiornik? Zależy mi na czasach do 1/8000 oraz możliwością regulacji lampą z body. Pixel te warunki spełnia, ale czy któryś z YN ma też takie możliwości ew bez TTLa?
Moja lampa to SB 800.

GonzoG
19-10-2012, 00:30
Mam pytanko. czym różnić się będzie Pixel King od tego modelu wyzwalacz-odbiornik? Zależy mi na czasach do 1/8000 oraz możliwością regulacji lampą z body. Pixel te warunki spełnia, ale czy któryś z YN ma też takie możliwości ew bez TTLa?
Moja lampa to SB 800.

Jak masz wyzwalacz bez TTL, to nie masz żadnego sterowania z body, w końcu nie ma żadnej komunikacji.

Jak masz wyzwalacz z TTL, to masz identyczne sterowanie z body, jakbyś miał lampę na aparacie.

Michaelg
19-10-2012, 10:00
Proste, dzięki. Wcześniej miałem Phottixa Aster stąd pytanie. W takim wypadku czym się będzie różnił King od tego YN? Oba maja ttl i czas 1/8000. Cena YN jeszcze nizsza wiec sie zastanawiam co bardziej sie opłaca. A i na YN moge nałożyć lampę a na Kinga podobno nie.

SX125
21-10-2012, 15:32
Moim zdaniem nie warto bawić się w chińskie podróbki. Lepiej raz a dobrze zainwestować w pocketwizardy. Nowy komplet to ponad 2000 zł, ale ile problemów z głowy. Wspinasz na sanki i masz pełną automatykę, w każdych warunkach.

Michaelg
21-10-2012, 15:57
Aha. Coś mi się wydaje, że Cie moderacja złapie.

Ja bym chciał poznać infromację gdzie różnica między YN a Kingiem - nie licząć tego , że YN może mieć na sobie lampę a King nie.

Pyra001
21-10-2012, 23:02
Moim zdaniem nie warto bawić się w chińskie podróbki. Lepiej raz a dobrze zainwestować w pocketwizardy. Nowy komplet to ponad 2000 zł, ale ile problemów z głowy. Wspinasz na sanki i masz pełną automatykę, w każdych warunkach.
Oczywiście jak się ma sponsora, bo różnica w cenie raczej spora i nie wszyscy chcą aż tyle dopłacać do tego zdejmowania problemów z głowy, a ważny jest stosunek cena/jakość

Skowron
22-10-2012, 09:08
jak bedzie z ceną? do N taka jak do C?

GonzoG
22-10-2012, 09:31
jak bedzie z ceną? do N taka jak do C?

Jak się pojawi co N, to się dowiesz.

emson
27-10-2012, 11:27
Ktoś testował ten wyzwalacz ?
Martwi mnie tylko, że nie ma usb jak w kingach więc aktualizacja softu nie będzie możliwa, więc nie wiadomo jak będzie wyzwalacz współpracować w przyszłości z nowymi aparatami.

GonzoG
27-10-2012, 12:10
Ktoś testował ten wyzwalacz ?
Martwi mnie tylko, że nie ma usb jak w kingach więc aktualizacja softu nie będzie możliwa, więc nie wiadomo jak będzie wyzwalacz współpracować w przyszłości z nowymi aparatami.

Z Nikonem nie działa - patrz wyżej.

Jacek_Z
27-10-2012, 12:54
Nie bardzo wiem po co tu (w dziale studio) duży wątek o wyzwalaczach, które są przeznaczone do lamp systemowych a nie studyjnych. W dodatku do systemowych canona.
Przenoszę.

Ronol
31-10-2012, 22:55
No Dobrze, ale teraz takie banalne pytanie - bierzemy to radio wpinamy - nadajnik w stopke body a lampa na statywie obok nas z wyzawalaczem - jaki jest sens używać TTL'a skor z aparatem cały czas chodzimy (dajmy na to sesja podczas focenia na slubie gdzie ludzie się bawią) lapma za nami nie pojdzie a będzie w rogu pomieszczenia to i tak zostaje nam manual np ustawiony na 1/3 mocy i heja - bo ttl to jakoś mi zawodził... albo tego nie rozumiem :)

Me_how
31-10-2012, 23:24
No Dobrze, ale teraz takie banalne pytanie - bierzemy to radio wpinamy - nadajnik w stopke body a lampa na statywie obok nas z wyzawalaczem - jaki jest sens używać TTL'a skor z aparatem cały czas chodzimy (dajmy na to sesja podczas focenia na slubie gdzie ludzie się bawią) lapma za nami nie pojdzie a będzie w rogu pomieszczenia to i tak zostaje nam manual np ustawiony na 1/3 mocy i heja - bo ttl to jakoś mi zawodził... albo tego nie rozumiem :)
Raczej nie rozumiesz. Lampa wysyła przedbłyski pomiarowe, które są mierzone przez aparat. Na tej podstawie oceniana jest moc z jaką lampa powinna wyzwolić błysk aby prawidłowo oświetlić kadr. Nie ma więc znaczenia gdzie się znajduje. Oczywiście jeżeli będzie w dużej odległości od fotografowanego obiektu, to może nie wystarczyć mocy i kadr będzie nieodświetlony.

Ronol
31-10-2012, 23:28
Me_how dzięki za info, ja myślałem, ze skoro lampa mam w rogu pomieszczenia zakładmy nie duze pomieszczenie , ja stoję metr od obiektu a lampa na statywie jest ode mnie dajmy na to kolejne 2 metry (gdzies w rogu na statywie) to TTL i tak błyśnie z mocą tak jak bym miał lampę na body... tak wlasnie myślałem..
wiec wyszedłem z założenia ,ze niedoświetli bo lampa jest dalej niż ja z aparatem.

morzon
31-10-2012, 23:38
Nie bardzo wiem po co tu (w dziale studio) duży wątek o wyzwalaczach które są przeznaczone do lamp systemowych a nie studyjnych. W dodatku do systemowych canona.
Przenoszę.

A to do studyjnych się nie nadają?

Jacek_Z
01-11-2012, 00:58
Nadają, ale generalnie temat wyzwalaczy powinien być w dziale o lampach błyskowych (albo w pozostałe akcesoria, ale tam to sie jakoś nie przyjęło). Te wyzwalacze tym bardziej tam, że obsługują ttl, więc bardziej ciekawią posiadaczy lamp systemowych. Choć oczywiście można mieć jedne wyzwalacze do wszystkiego, także do studia.
Aparaty i obiektywy tez używamy w studiu, ale piszemy o tym w innych działach ;)

morzon
01-11-2012, 21:24
Nadają, ale generalnie temat wyzwalaczy powinien być w dziale o lampach błyskowych (albo w pozostałe akcesoria, ale tam to sie jakoś nie przyjęło). Te wyzwalacze tym bardziej tam, że obsługują ttl, więc bardziej ciekawią posiadaczy lamp systemowych. Choć oczywiście można mieć jedne wyzwalacze do wszystkiego, także do studia.
Aparaty i obiektywy tez używamy w studiu, ale piszemy o tym w innych działach ;)

No rozumiem, choć ja te wyzwalacze mam głównie do lamp studyjnych - to wcale nie do studia ;)

GonzoG
13-01-2013, 14:55
YongNuo zapowiedziało YN-622N - data wprowadzenia na rynek jeszcze nie znana. Wyzwalacz nie ma żadnych zmian w stosunku do wersji z Canona.

Michaelg
13-01-2013, 15:58
A czym się różnią one od Pixel Kinga?

MirtaX
13-01-2013, 16:18
http://www.lightingrumours.com/yongnuo-unveil-yn-622-e-ttl-transceiver-pixel-king-copy-2366

GonzoG
13-01-2013, 16:26
A czym się różnią one od Pixel Kinga?

Z tego co na razie wiadomo, to niczym.

MirtaX
13-01-2013, 17:13
Nie posiadają portu USB oraz każdy nadajnik może być odbiornikiem.

morzon
13-01-2013, 17:19
To co napisał MitraX + PK mają futerały i kabelki synchro do lamp studyjnych w zestawie, YN są gołe.
No i troche wykończeniem się różnią - PK jest z matowego plastiku, YN się świecą.

GonzoG
13-01-2013, 17:19
Nie posiadają portu USB oraz każdy nadajnik może być odbiornikiem.

O tym zapomniałem.
Natomiast funkcjonalnie wygląda, że niczym. Jednak nie ma jeszcze pełnej specyfikacji.
Byłoby fajnie, gdyby były zgodne z CLS (jak PW), ale to chyba marzenie :(

MirtaX
13-01-2013, 17:26
Nie pozostaje nic innego jak czekać na wydanie wersji dla Nikona.

Michaelg
13-01-2013, 18:12
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie. Również czekam na YN. Oby cena się utrzymała po wyjściu ich.

Jarkod
13-01-2013, 22:36
Z tego co na razie wiadomo, to niczym.

Oprócz tego co napisali inni to jeszcze jakością wykonania na korzyść Pixela (o ile wykonane są tak samo jak wersja do Canona).

MirtaX
13-01-2013, 23:12
Myślę, że design pozostanie niezmienny.

Poganin
06-06-2013, 13:46
odgrzebię temat no na pewnym portalu sprzedażowym pojawiły się yn-622N, w opisie znajdujemy:

Współpracuje ze wszystkimi lampami YongNuo/ Nikon i lampami stroboskowymi.
Pracuje w 3 trybach : iTTL (/ Manual/ Multi
Mozliwość synchronizacji: 1 kurtyna, 2 kurtyna,high speed sync (HSS/FP),
Maxymalny czas synchronizacji 1/8000s
Możliwość obsługi z menu aparatu
Wsparcie Auto Focus -a ( AF support )
Gniazdo PC
Wsparcie Flash Exposure Compensation (FEC)
Wsparcie Flash Exposure Bracketing (FEB)
Wsparcie Flash Exposure Lock (FEL)
Wsparcie światła modelującego.
Praca w grupach w trybie iTTL (ALL/ A:B/ A:B C)
Tryb Manualny/Multi dla grup (ALL/ A:B/ A:B:C)
Wsparcie zoom lampy
Zasilanie 2xAA nadajnik/odbiornik
Każdy odbiornik jest nadajnikiem.
Możliwość dokupienia dodatkowego odbiornika.

No właśnie : możliwość obsługi z menu aparatu, czy to znaczy że można sterować mocą lampy/lamp z poziomu aparatu ?! , czy też to tylko ,,przejęzyczenie,, ?!

GonzoG
06-06-2013, 14:04
odgrzebię temat no na pewnym portalu sprzedażowym pojawiły się yn-622N, w opisie znajdujemy:
(...)
No właśnie : możliwość obsługi z menu aparatu, czy to znaczy że można sterować mocą lampy/lamp z poziomu aparatu ?! , czy też to tylko ,,przejęzyczenie,, ?!

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229400

Jacek_Z
06-06-2013, 18:42
Chyba zamknę ten temat, bo jest on o wyzwalaczu dedykowanym do canona. Ponieważ systemy błysku nikona i canona się róznią, to funkcjonalność YN też się może róznić.
Niech dyskusja o wyzwalaczach na Nikona się przeniesie do podlinkowanego wyżej wątku.