Zobacz pełną wersję : coolpix p7700
Hamarama
22-08-2012, 12:10
Pojawiła się właśnie taka oto nowość: http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/coolpix/performance/coolpix-p7700
Co wy na to? Mi się podoba śwatło f2 i cls. p7100 chyba nie miało clsa. Lcd mocowany z lewej strony. Zapowiada się ciekawie. Ciekawe jak z szybkością działania i czy poprawili jpgi.
O ile przez długi czas kompakty były zupełnie mnie nie interesowały, tak ten zapowiada się kusząco. Pal licho, że mała matryca, od porządnej GO jest FF. Natomiast podoba mi się ilość kółek i pokręteł.
RomanZWrocławia
22-08-2012, 13:18
Ewidentnie odpowiedź Nikona na Canona G1X. Szkoda że, wg. mnie nikon nie idzie swoją drogą tylko wciąż jest o krok za konkurencją, zmuszany do zmian przez rynek, ale bez inicjatywy. Pomysł z kompakcikiem minimatrycowym jak J1 czy V1 uważam za nietrafiony.
Mam Canona G1X i jakość zdjęć, szczególnie na wysokich czułościach jest na tyle dobra, że nie muszę żałować, ze nie kupiłem taniej lustrzanki APS-C. Dzięki wielkości matrycy zaczyna się w tym kompakcie zabawa z GO jako środkiem wyrazu fotograficznego.
Trzeba czekać, az wielcy gracze na rynku aparatów zarobią na "półproduktach" aż wreszcie wycisną z siebie bezlusterkowce z matrycą DX, a później i FX
Pawel Pawlak
22-08-2012, 19:39
sample - jpgi w pełnej rozdzielczości:
http://imaging.nikon.com/lineup/coolpix/performance/p7700/sample.htm
Optyka wydaje się być w porządku, natomiast obawiam się, że matryca to kupa.
Może powinni wsadzić CX-a, ale wtedy byłby konkurent dla systemu 1.
RomanZWrocławia
22-08-2012, 21:11
piękna, pełna ironii ocena nowego modelu coolpixa ze strony bythom.com
przepraszam, że wklejam dłuższy fragment a nie linkuję, ale artykułu ze strony startowej Thoma Hogana są po pewnym czasie usuwane do archiwum:
"The P7700 is the P7100 replacement. It features a 1/1.7" (small) BSI sensor with 12mp. It will sell for US$500 and be available in late September. I don't plan to get one. Why?
Someone at Nikon (and Panasonic) forgot to forward The Memo to the design group: the market has moved on. If you're going to build a compact camera for high end users, it needs a large sensor. Instead, the Junior Design Division was given the extensive task of: (1) removing the viewfinder; (2) putting in a real grip and making the front dial something closer to Nikon standards (they failed); (3) putting full swivel into the LCD; adding a mini pop-up flash; (5) making the lens a stop faster; and (6) adding a port to connect the GP-1 to. Oh sure, we get more pixels, but we always get more pixels, though usually more than 2mp. Overall, the big step forward for the P7700 over the P7100 is the one stop on the lens. This might have been a step forward except for the fact the RX-100 with it's 1" sensor has an f/1.8-f/4.9 lens: slightly faster at the wide end, slightly slower at the telephoto.
What virtually every P6000, P6100, P7000, and P7100 user wanted was one of two things: (a) a bigger sensor, ala the RX-100 and G1x which now completely bracket the P7700; or (b) put that flipping LCD and those sturdy dials on the V1. Voila, instant hit, either way. Instead, it's a swing and a miss. Coupled with the Android Coolpix (I'm getting to those), that's two strikes. One more and they're outta here.
Seriously, where Nikon seems to be taking Coolpix is into a strange land that wasn't exactly requested by users. I for one, am not even planning to test the P7700 at this point. Basically the name of that game is "if you liked everything the P7100 was, the P7700 is more of that." Heck, even the name is a bit strange. What does the P7700 have that justifies skipping the P7200, P7300, and P7400 numbers? Oh, right, the lucky 7 number that reinvigorated Sony's lineup. "You've got a double 7? We've got a double 7!" Whoo Hoo, great marketing guys. Now, get back to explaining why someone buys this over a RX-100 and G1x. Yep, one answer to that: cheaper (but it is less capable at the sensor).
Long time site readers know I asked for a large sensor Coolpix first in May of 2007 (pre D3). Don't believe me? Here's the article (http://www.bythom.com/compact.htm). At the bottom of that article are my specs. Turns out I designed a Canon G1x (only they gave me some extra pixels squeezed into a slightly smaller sensor). I'll note that quite a few people at the time sent me email that said I was dreaming, it could never be done. I'm guessing now that those were mostly Nikon Coolpix designers ;~).
And did I really see a video with the great wildlife photographer Jim Brandenburg pretending to be taking a shot with the P7700 by holding the folding LCD with two fingers and his right hand barely cradling the right side of the camera?"
Kolejny odgrzewany kotlet od Nikona. Odgrzewają ten sam kotlet już po raz trzeci zamiast pokazać w końcu coś oryginalnego i innowacyjnego.
Najlepsze na chwilę obecną zaawansowane kompakty to: Sony RX100 i Fuji X10
wasilewk
23-08-2012, 19:24
...Najlepsze na chwilę obecną zaawansowane kompakty to: Sony RX100 i Fuji X10
A co z moim ulubionym: X100 ?
Cena: $499.95
New Item, Available for pre-order
Expected availability: September 28 2012
sklep: bhphotovideo
BobbyBronco
28-08-2012, 20:38
Jakiś czas temu rozglądałem się za kompaktem/evilem do fotografii pamiątkowo-podróżniczej i codziennego noszenia, po wielu macaniach, testach i pixel peepingu setek sampli wybrałem Fuji X10 i w cenie +-1500pln nie ma on sobie raczej równych.
@wasilewk
X100 to bajka, tylko to już inna półka cenowa i zdecydowanie niszowe zastosowanie: street photo.
Pawel Pawlak
28-08-2012, 21:01
postarajmy się trzymać tematu - czyli P7700. Wiem że X10, G1X, RX100 są bez konkurencji ale niewiele wiemy na temat tego P7700. Może akurat ma on zalety które mogą zawstydzić tych bezkonkurencyjnych ? ;)
wasilewk
28-08-2012, 21:33
postarajmy się trzymać tematu - czyli P7700. Wiem że X10, G1X, RX100 są bez konkurencji ale niewiele wiemy na temat tego P7700. Może akurat ma on zalety które mogą zawstydzić tych bezkonkurencyjnych ? ;)
Ale on odpada w przedbiegach: brak wizjera i nic nie wiadomo o możliwości podłączenia zewnętrznego.
Ekran nieruchomy...
Jakiś czas temu rozglądałem się za kompaktem/evilem do fotografii pamiątkowo-podróżniczej i codziennego noszenia, po wielu macaniach, testach i pixel peepingu setek sampli wybrałem Fuji X10 i w cenie +-1500pln nie ma on sobie raczej równych.
@wasilewk
X100 to bajka, tylko to już inna półka cenowa i zdecydowanie niszowe zastosowanie: street photo.
Bardzo dziękuję - czekam na taki sam tylko Nikona, jak się nie doczekam, to będzie X10.
Pzdr.
Ekran nieruchomy...
Pzdr.
Ruchomy.
zeberek1
16-09-2012, 18:11
Chyba lekko zachorowalem na ten wynalazek... Cena 500$ a u nas...? I kiedy sie pojawi w sklepach?
Jacek K.
01-10-2012, 20:19
Tanio chcesz kupić :)
http://www.redcoon.pl/B405277-Nikon-Coolpix-P7700_Aparaty-kompaktowe-High-End?refId=ceneo
Pzdr.
zeberek1
02-10-2012, 14:34
Tanio?... W takiej cenie to rozumiem że tylko i wyłacznie ktoś naprawde napalony na to sie porwie. Jeszcze 1700-1800 to byłbym w stanie przetrawić ale nie więcej. Amazon w USA pokazuje cene 496 dolarów a więc niecałe 1600. No wiem że Polska jest luksusiejszy kraj...
Jacek K.
02-10-2012, 18:10
Tanio? (...)
Witam,
żle odczytałeś mój post > jest to odpowiedż na post, którego autor skasował (?), więc sens został utacony. Z tego co pamiętam autorką była juliab (czy jakoś tak) i był to jej pierwszy post. Widać coś jej nie pasowało bo zniknęła. Swojego posta nie mogę edytować/skasować > pisałem do moderatora > bez odzewu, więc tak zostało ...
Pzdr.
edycja: hmm, dziwne, ten post mogę edytować >>> BTW cena już spada http://www.emistomarket.pl/pl/p/a/6266
Znaczy się do kadrowania zdjęcia używamy tylnego wyświetlacza tak jakbyśmy robili fotę telefonem komórkowym ?? ??
zeberek1
03-10-2012, 09:48
W tym modelu akurat tak jest skoro wizjer optyczny wyrzucili na amen. A czasem pewnie by się przydał choć co w nich widać?... mnie bardziej interesuje jak ta zabawka P7700 spisze się wogóle w zdjeciach bo rozumiem że na ISO 100 to moze być ładnie ale np juz na 400 czy 800?...
Szał w temacie P7700. Brak wizjera nie tylko mi jak widzę rozwalił konstrukcję koncepcji na coś dobrego w kieszeń.
Jacek K.
06-10-2012, 20:23
IMO wizjer (optyczny) ma sens tylko w lustrzankach - jest precyzyjny i ma duże powiększenie. Wizjery w kompaktach są zdecydowanie mniej użyteczne, więc zapewne Nikon dlatego z tego zrezygnował. Obrotowy ekran to świetne i wystarczające rozwiązanie. BTW, zrobiłem trochę zdjęć kompaktami i zawsze kadrowałem na ekranie, praktycznie nigdy nie używałem wizjera. Brak wizjera to nie wada :).
Pzdr.
wasilewk
07-10-2012, 10:34
..., zrobiłem trochę zdjęć kompaktami i zawsze kadrowałem na ekranie, praktycznie nigdy nie używałem wizjera. Brak wizjera to nie wada :).
Pzdr.
A jak masz z tyłu ostre słońce ? Coś widzisz na ekranie ? Ekran musiałby być chmmm... ...może z Leiki za 25tys.
Pzdr.
Dokładnie jak piszesz Wasilewk. Poza tym jednak stabilniej focić przykładając korpus do oka samemu będąc opartym o jakąś przeszkodę niż kadrować z łapkami w powietrzu.
wasilewk
07-10-2012, 10:58
Oczywiście !
Pzdr.
P.S.
Kiedyś, gdy zaczynałem poważnie zajmować się fotografią, wybór Praktiki TTL był spowodowany m.in. tym, że mogłem widzieć to, co widzi obiektyw - to było fascynujące. Dodatkowo ostrość mogłem ustawić ręcznie (klin) na elemencie, na którym chcę.
Jacek K.
07-10-2012, 12:14
A jak masz z tyłu ostre słońce ? Coś widzisz na ekranie ?
Witam,
wtedy mój cień pada na ekran i trochę widzę :). Oczywiście, że są jakieś ograniczenia, ale przy kadrowaniu przez wizjer w stosunku do ruchomego ekranu, również. Na ekranie mam od razu podgląd i wpływ na balans kolorów, kompozycja, EV itd.. Co do stabilizacji to również daje radę, można się również na czymś podeprzeć. Pamiętajmy, że jesteśmy w dziale Coolpix, czyli aparaty kompaktowe, nie lustrzanki, więc bardziej fotografia amatorska niż profesjonalna.
Pzdr.
wasilewk
07-10-2012, 17:47
... Pamiętajmy, że jesteśmy w dziale Coolpix, czyli aparaty kompaktowe, nie lustrzanki, więc bardziej fotografia amatorska niż profesjonalna.
Pzdr.
To nie znaczy, że ma być gorsza - ja też jestem amatorem.
Pzdr.
Pytanie skierowane do użytkowników 7100/7700 czy Interwałometr jest sztywny, czyli 3 opcje nikona czy można ew. wprowadzać własne ustawienia itd. Kupiłem ostatnio NIkusia P310 i tam jedynie narzucone opcje 1min 5 min 10 min a jak jest w 7100-7700
Co by nie ciągnąć tematu ... wychodzi, że na razie Fujifilm X100 nie ma sobie równych.
zeberek1
08-10-2012, 14:49
Jak dla kogo...
Jak dla kogo...
Dla wielu ogarniętych ....
Pawel Pawlak
08-10-2012, 16:39
czyli jeśli ktoś nie lubi wszystkiego fotografować na 23(35)mm to nie kwalifikuje się do grupy "ogarniętych" ?
anita-głowacka
10-10-2012, 19:10
bardzo fajny aparat. Solidnie wykonany. Miałam okazję bawić się nim na szkoleniu.
Powiem szczerze, że w trybie af macro ostrzyłam na szklankę, która była w odległości 0,5-1cm i wychodziło niesamowite macro :)
nie szkoda wizjera-ten z P7100 był po prostu słaby-nie oszukujmy się...
wow ....to już jakaś informacja. thx Anito.
anita-głowacka
11-10-2012, 11:29
takie moje luźne uwagi jeszcze: bardzo dobre odwzorowanie kolorów, balans bieli nie szaleje-nawet na automacie jest bardzo przyzwoicie. I co mnie zaskoczyło-jest dość szybki. Gdybym miała kupić sobie uniwersalny kompakt, zamiast dźwigania lustra na wakacje-to byłby to P7700. I nie mówię tego dlatego, że pewnie będę mieć ten aparat w sprzedaży, bo w ofercie mamy też Sony, Samsungi i Panasonici.
zeberek1
11-10-2012, 14:09
O! I to jest właśnie już jakaś sensowna wypowiedz w temacie. Sam czekam na możliwość wzięcia do ręki tego aparatu i ocenienia jak mi będzie pasował jako lżejsza maszynka do zabrania wszędzie gdzie nie będę miał ochoty albo możliwosci targać D700 z MB-D10 i Nikkorem 28-70.
Jacek K.
11-10-2012, 19:49
O! I to jest właśnie już jakaś sensowna wypowiedz w temacie.
Nie wiem czy Kolega do końca przemyslał swoją nieco arbitralną wypowiedź ... Nie dość, że pojawiło się już kilka postów delikatnie mówiąc "agresywnych", to teraz może to już być ogólnie zniechęcające do jakiejkolwiek aktywności w tym temacie.
zeberek1
12-10-2012, 13:57
Mam po prostu w zasadach omijać treści nie będące przedmiotem tematu dyskusji... Dlaczego? Wiadomo...
dzisiaj pytałem w NPS w Rzeszowie, wg obsługi termin dostawy nieznany,
cena w cyfrowych 1975zł, cena za oceanem 499 zielonych,
hmm, ciekawy jestem tego aparatu,...
zeberek1
17-10-2012, 15:12
Ja tez już nie moge sie doczekać kiedy go dorwe w łapki! Tylko że troche chciałbym popróbować filmowanka takimi zabawkami więc nie wiem jak toto sie spisze. Cos mi sie obija o uszy ze te 30kl/s nie bardzo gra przy naszych TV i obraz drga bo wycinany jest do standardu 25kl/s. A jesli odtwarzam film tylko na kompie i monitorze LCD 24"? Zna sie ktos na tym bardziej! To poprosze o podpowiedzi jak to leci.
TV bez problemu się przestawia w tryb 30/60 klatkowy
Sample:
http://www.dpreview.com/news/2012/10/26/nikon-coolpix-p7700-real-world-samples-image-gallery
Kurde .... mi się podoba.
wasilewk
27-10-2012, 16:59
Kurde .... mi się podoba.
Mnie też, choć to rozmywanie tła jakoś ciężko wychodzi...
Generalnie od takiego kieszonkowca wymagałbym doskonałej jakości obrazu, ustawień manualnych, braketingu i NIESTETY wizjera by stabilizować aparat dociskając to twarzy oraz nie zwracać uwagi innych osób kadrując w powietrzu. Będę pilnie śledził temat tego "malucha".
wasilewk
27-10-2012, 17:45
Wydaje mi się, że nawet jakiś wizjer optyczny, wkładany w stopkę lampy, już by zapewnił podstawowe potrzeby.
Nie wykluczam tej maszyny jako spacerowego rejestratora obrazów. Szczególnie, że powinien świetnie współpracować z lampami Nikona (CLS). Można na spacer zabrać P7700 oraz powiedzmy SB900, połączyć przez obsługujący automatykę błysku Pocket Wizard z AC3 i można się bawić, że hej! To jest coś, co wg mnie stawia go ponad Fuji X10 (też można błyskać, ale już trzeba się bawić manualnie) oraz nawet RX100 (brak stopki). Także nie jest to wcale głupi aparat...
zeberek1
31-10-2012, 17:23
Niezła karykaturka by wyszła z takiego połączenia... Lampa większa niż sam aparat. To ja już bardziej myślę o nim pod katem właśnie takiego kieszonkowego zastosowania przy świetle zastanym skoro szkło na 28mm ma f 2.0 z tym ze tu powyżej iso 400 może być już mniej ciekawie z obrazem.
czy ja wiem? Lampa wlasnie jak trzeba, ale zdjeta z sanek oczywiscie. Pytanie tylko, czy by mi sie chcialo? ;)
zeberek1
01-11-2012, 07:22
Wg mnie jedną wielką zaletą użytkowania aparatu takiego jak Nikon p7700 jest właśnie jego kompaktowość po złożeniu (wsunięciu) obiektywu gaje się go schować w kieszeni lub małym pokrowcu i zabrać ze sobą praktycznie zawsze i wszędzie. Myślę że jego możliwości w większości sytuacji powinny wystarczyć. A lampka błyskowa wbudowana jeśli dobrze naświetla lub jeszcze lepiej ma możliwość korekty siły błysku powinna wystarczać do małego doświetlania bliskich scen w razie potrzeby. Martwi mnie tylko dość duża dystorsja obiektywu przy 28mm obserwowana na zdjęciach testowych. Wiem że korektą w obróbce da się to usunąć ale to zawsze dodatkowe dłubanie za czym nie przepadam nigdy. Czy ktoś z klubowiczów zakupił już może ten aparat?
Obadał ktoś już tryb seryjny w tym P7700??? Jest prawdziwe AF-C??? Jak z RAW-ami w serii???
kusi kusi... ale nie wiem, czy majac z jednej strony XZ-1 (kieszen) a z drugiej X100 (low light) to jest sens dodawac P7700...
zeberek1
11-11-2012, 17:52
Miałem okazje wczoraj wziąć w ręce i poklikać kilka fotek tym sprzętem. Co do ogólnego wykonania i funkcjonowania nie miałbym zastrzeżeń, ale... dystorsja jego obiektywu na najszerszej ogniskowej (wg mnie najczęściej i najbardziej przydatnej w tego typu sprzęcie) zaczyna pachnieć rybim okiem... Oj zraziłem się niestety.
Żeby przywrócić watek do życia mam do kolegów pytanie , na polu bitwy zostały dwa kompakty P7700 i RX100 .Patrząc pod kontem jakości obrazu ,który będzie lepszy zarówno w dobrych i gorszych warunkach oświetleniowych.
Może jeszcze jakieś sugestie za i przeciw.Fotografia typowo rodzinna i turystyczna.
zeberek1
26-11-2012, 19:39
W dobrych warunkach to raczej każdy z nich da sobie rade jeśli nie pojedziemy z iso za wysoko bo nie ma wtedy takiej potrzeby. jednakże z tak małych matryc powyżej ISO 400 to już nie ma zbyt wiele dobrego. Oczywiście wszystko zależy tez od wymagań bo jeśli foty maja być do obejrzenia na kompie lub na pocztówke 10x15 to nie ma co się zastanawiać tylko brać. Nikon ma na pewno wg mnie fajniejszy obiektyw i jest ergonomiczniejszy.
Ergonomia faktycznie dobra , jednak trochę kusi większa matryca w RX100 i chyba zarazem GO lepsza ,ale z drugiej strony zoom też kusi i ten odchylany ekran i stopka .....ach ciężko wybrać bo RX w necie wychwalany jak żaden inny
zeberek1
27-11-2012, 00:09
ja poczekałbym do jakichś testów p7700 na optycznych lub fotopolis choć powiem że we mnie zapał do tego Nikosia zabiła ogromna dystorsja jego szkła na szerokim kącie.
PaniJola
27-11-2012, 14:12
strasznie kusi mnie ten aparat. Parametry genialne...zastanawiam się nad tym, czy to dobry gwiazdkowy prezent dla mojego nastoletniego syna, który od jakiegoś czasu truje mi o lustrze... co Wy na to? spodoba mu się?
zeberek1
czy w jpeg z puszki dystorsja też jest aż tak dokuczliwa?
PaniJola
też celuje w ten aparat dla syna, mam nadzieję że tak na potrzeby nastolatka będzie ok :)
zeberek1
27-11-2012, 17:30
Na pewno aparat ogólnie jest wart uwagi bo mi się np. bardzo podobał choć na razie dałem sobie chwilę odroczenia w decyzji co do niego. Dla uczepliwego fotografa to wiadomo kazda odchyłka w parametrach jest dokuczliwa 9tym bardziej gdy się ma porównanie z kadrami z D700). Dla nastolatka myslę ze będzie to super sprzęt. A przy cenie nieco ponad 1850zeta (z tego co pamiętam z ABfoto) na pewno tańszy od lustrzanki.
- autocenzura- do wykasowania-
Boomerang
16-12-2012, 11:58
Miłe zaskoczenie to filtr nakręcany na obiektyw :-) Nie wiedziałem, że kompakty też tak mają.
"Król kompaktów"
Prawda. Ale jest takie przysłowie. Pośród ślepych, jednooki królem.
poniżej mały "teścik" dystorsji czyli krzywych prostych.
Nokia Lumia 800
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img706/623/lumia800r.jpg)
D70 z kitem 18-70
źródło (http://imageshack.us/a/img26/4997/d70a.jpg)
I nasz król
źródło (http://imageshack.us/a/img51/124/p7700.jpg)
Jedyne czym, oprócz staruszka D70 robię zdjęcia to komórką. Moja lumia ma szybszy AF i reakcje wyzwolenia migawki niż P7700. Lubie robić zdjęcia togo co widzę, nie tego co będzie sekundę później.
Za 2 klocki to można kupić nowe DSLR ze szkłem. Jak ktoś nie lubi wielkich aparatów to polecam Lumie 920. Zadzwonić z tego też się da.
Jak na kompakt to zajefajny. Ale sądziłem, że przepaść pomiędzy królem kompaktów a najtańszą lustrzanką jest już mniejsza. Niestety to nie przepaść. To kanion Kolorado.
Jeśli ktos ma jakieś pytania co do P7700 to do końca dnia będe się nim bawił. Ktoś sobie życzy jakieś sample ? Od razu mówię, że "rozmycia tła" w portretach nie ma szans.
W dobrych warunkach to raczej każdy z nich da sobie rade jeśli nie pojedziemy z iso za wysoko bo nie ma wtedy takiej potrzeby. jednakże z tak małych matryc powyżej ISO 400 to już nie ma zbyt wiele dobrego...
Nie można porównywać matrycy P7700 z RX100.
Dla tej pierwszej rzeczywiście ISO 400 to będzie jedna z ostatnich używalnych czułości, dla tej drugiej ten próg to mniej więcej ISO 800-1000 (to oczywiście z mojego punktu widzenia, bo nawet 3200 na odbitce 10x15 wygląda bardzo dobrze)
wasilewk
16-12-2012, 15:59
Jeśli ktos ma jakieś pytania co do P7700 to do końca dnia będe się nim bawił. Ktoś sobie życzy jakieś sample ? Od razu mówię, że "rozmycia tła" w portretach nie ma szans.
I to by było na tyle...
Nikon Coolpix P7700 - test aparatu (http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=210)
Jedrek.S
29-03-2013, 13:13
W sumie z drugiej strony nie ma co myśleć*o ładnie rozmywającym tandemie sensor+szkło bo niby można zrobić*kompakt DX z szkłem 90/2 ale po co ? już*lepiej jakby koledzy z nikona dorobili się*jakiegoś*fajnego evila aps-c
Rezygnuję z lustrzanki i chciałbym sobie kupić jakąś cyfrówkę kieszonkową czy ten coolpix P7700 jest wart zakupu?
Jedrek.S
29-03-2013, 13:16
Może bezlusterkowiec ?
Może bezlusterkowiec ?
Czemu nie nigdy nie robiłem zdjęć takim aparatem, a może coś polecisz?? Oczywiście jakiś lepszy sprzęcik:)
Jedrek.S
29-03-2013, 19:34
oly OM-D od siebie, jak lubisz sony, to NEX6.
Z micro 4/3 który posiada najwięcej zaplecza szklarni i innych akcesoriów pogę*z czystym sumieniem polecić*również*pena EP-3, EPL-5. Panasonic GH3/GH2 też powinien dać*radę, ale olki mają stabilizacje w korpusie :)
Też szukam przyzwoitego kompaktu na wyjazdy służbowe.
X20 vs P7700 vs G15 vs XZ-2
Co wybrać :rolleyes:
PS. Bezlusterkowce wyposażone w zoom zbliżają się rozmiarami do małych lustrzanek, więc w kategorii "poręczny aparat do użytku w podróży" nie biorę ich pod uwagę.
PS2. Za P7700, pomijając inne ewentualne zalety, przemawia fakt, iż od lat jestem użytkownikiem DSLR Nikona, jako tako znam NX2 i mam lampę SB-400.
PS3. Obecnie używam S90
Ostatecznie wybrałem Sony RX-100.
Zastąpi Canona S90.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
johny_85
10-04-2013, 11:01
Dlaczego wybrałeś rx100? Dwa post wyżej piszesz między czym wybierasz, dlaczego akurat sony?
Ponieważ uznałem, że wobec wstępnie wyselekcjonowanych aparatów nie posiada istotnych słabości, natomiast jest najmniejszy, co przy podróżach służbowych ma dla mnie dość duże znaczenie.
Na razie są to rozważania teoretyczne, aparat będę miał w domu w najbliższy piątek.
johny_85
10-04-2013, 12:13
Z jakości zdjęć na pewno będziesz zadowolony.
Też miałem dylemat....i podobne aparaty do wyboru a jednak staneło na RX100 i właśnie głównie przez wielkość. Nie chciałem drugiego aparatu z pokrętłami i podobnym wielkościowo do OM-D
A ja wybrałam P7700 :) i mam jeden problem - nie wiem czym otworzyć RAWa :). NX nie mam...
RomanZWrocławia
01-07-2013, 21:09
Darmowym ViewNX
http://nikonimglib.com/nvnx/index_en_eur.html#os-windows
RomanZWrocławia
01-07-2013, 21:16
http://forums.adobe.com/message/4834965
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2012/10/camera-raw-7-2now-available.html
A jakie jest video w P7700?
Znajomy poprosił mnie o pomoc przy zakupie aparatu. Od niedawna ma Nikona Coolpic z jakimś sporym zoomem ale narzeka na ubogie sterowanie, nierównomierną prace i kiepską stabilizację.
Chce kompakta z ustawieniami manualnymi ale też b.dobrym auto i koniecznie dobry zoom ze stabilizacją - trochę się marszczy jak mówię, że 4-5 krotny powinien wystarczyć.
Mówi, że filmy nie muszą być super ale chce aby video poprawnie pracowało wszędzie gdzie będzie potrzebne.
Czy ktoś posiada jeszcze ten aparat? Otóż mam taki "problem" że jak ustawię zdjęcia seryjne i robię zdjęcia to ekran robi się czarny. Co przy fotografowaniu obiektu poruszającego się jest do d.... bo nie widze nic na ekranie. Czy to jest normalne zachowanie tego cuda techniki?
Tak, to normalne
https://www.dpreview.com/reviews/canon-g15-nikon-p7700-shootout/6
Nic tylko zapłakać. To już zwykły cyfrak panasonic lz-6 za obecnie 50 zł na allegro robi seryjne zdjęcia nie wygaszając ekranu. Co za fakap ten aparat p7700.
Kolejne pytanie dot. tego cudnego "aparatu". Otóż próbuję robić fotki na hali. Oczywiście mało światła, dzieci biegają, trenują, skaczą. Więc co robię? Ustawiam priorytet migawki, czas 1/250, F2.0 iso powiedzmy 800 żeby kaszy(any) nie było i podnoszę lampę żeby doświetlić scenę. A tu te cudo techniki nie błyska wogóle. lampa ustawiona na auto. Czas na ekranie miga że niby ustawiony za krótki.
Ok. nie błyska może tak ma. Więc ustawiam na tryb SCENE i wybieram zdjęcia typu sport. I podnosze lampę. Ale ta jest z założenia wyłączona a czas naświetlania 1/20. WTF? Myślałem że tryb sport będzie ustawiał czas krótki, no chyba że nikon ma na myśli wyścigi ślimaków jako sport.
Jak robić zdjęcia z wybranymi parametrami żeby lapma wbudowana sama doświetliła tak jak należy wg auto?
A zerknij do instrukcji z jakim czasem może błyskać lampa. Pewnie 1/160 albo 1/60.
Zresztą nawet 1/20 może być ok, bo lampa zamraża ruch. Kwestia "sportu" czy ew smugi nie będą przeszkadzać.