PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wśród mglistej poświaty wedrując...

krzysztofz24
21-08-2012, 15:59
Witam.
Po pewnej przerwie w wystawianiu fot. Takie cos zapodaje.
Ogolnie ma byc taki krajobrazowy, lekki high-key;-) i delikatnie.

Pogoda z pochmurnej, bardzo szybko zaczela zmieniac sie z calkowitego zachmurzenia na sloneczna. Do tego swoje dolozyl wiatr, przeganiajac chmury i mgle nad szczytami...
W dolinach grzmialo a na gorze slonce niemal zaczynalo oslepiac. A gory spowila mglisto-sloneczna poswiata.

Zapraszam, wszelkie wpisy jak zawsze mile widziane.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img194.imageshack.us/img194/6249/dsc7500forum0.jpg)

geralttt
21-08-2012, 17:48
Tak szczerze to nie wzbudziło we mnie emocji, ani pozytywnych, ani negatywnych... Postacie w głębi budują fajnie fotkę pod względem orientacji skali. Sam kadr jest dobry mz. Klimat w takim świetle ciężko jest wyciągnąć... A może ja po prostu lubię bardziej kontrastowo, tutaj tonacja bardziej w pastel uderza...
Pozdro!

Nikonozaur
21-08-2012, 18:01
Warunki ciężkie trafiłeś, wszechobecna świetlistość, która pozbawia obraz kontrastu. A na pierwszym planie bardzo by się przydał do zbudowania głębi. Element ludzki bardzo pomaga w odbiorze.

krzysztofz24
21-08-2012, 18:16
(..............) tutaj tonacja bardziej w pastel uderza...
Pozdro!

Pastel, krajobrazowy high-key;-), delikatnie. Wlasnie tak mnie naszlo. Ale mam nadzieje, jak czas pozwoli pare soczystych kolorystycznie kadrow tez pokazac.

Warunki ciężkie trafiłeś, wszechobecna świetlistość, która pozbawia obraz kontrastu. A na pierwszym planie bardzo by się przydał do zbudowania głębi. Element ludzki bardzo pomaga w odbiorze.

Prosto pod slonce:-). Jeszcze pare cm do gory i by sie zalapalo w kadr.
Tak chcialem, delikatnie i swietliscie;-), bez mocnych kontrastow. Jakby dac np ciemniej dol, to mysle ze niebo "zdawalo by sie w odbiorze" jeszcze bardziej jasne, za bardzo.
Tam na dole byla takze mgla. I na niej rozszczepialo sie swiatlo, obnizajac kontrast sceny.
To co widac to niemal dokladnie to samo co naocznie. (To nie zaleta, ani wada:-), nie jestem zwolennikiem "tak tam bylo i basta";-)).

A co do ludzikow, celowo przycialem troche po bokach, zeby bardziej na nich skupic uwage.