PDA

Zobacz pełną wersję : D300S karta CF czy SD

sebod
20-08-2012, 22:40
Mam pytanie do użytkowników D300s w temacie uzywanych przez was kart. Ponieważ nie używałem nigdy wcześniej kart CF z tym aparatem proszę was o poradę jest jakakolwiek róznica w zapisie na tego typu kart względem kart SD. Ostatnio postanowiłem kupić szybką kartę i miałem do wyboru CF lub SD o szybkości do 95Mb/s. Wybrałem oczywiście dwuktrotnie tańszą kartę SD firmy Sandisk Extreme Pro 95 MB/s. I tu sie trochę zawiodłem bo bufor aparatu opróżnia się prawie tak samo szybko jak przy poprzedniej karcie Sandisk Extreme 30 MB/s. I tu się rodzi moje pytanie czy gdyby była to CFka aparat by szybciej opróżniał bufor. W tej chwili jest tak że aparat w trybie Nef+Jpg wykonuje 12 klatek z maksymalną szybkością potem mocno zwalnia mniej więcej do 1 kl/s. Dopóki mu nie dam chwilę odpocząć oczywiście.

sirdoniu
20-08-2012, 22:50
Nie jestem expertem w temacie prędkości kart. Ja używam kart CF tylko w sytuacjach gdy robię jakieś ważne zdjęcia np. ślub - wtedy mam SD i CF i zapis leci na obie karty jednocześnie (backup).
Czasami taki backup ratuje d..e. Oczywiście jeśli nie bawisz się w śluby to ta funkcjonalność Ci się nie przyda:)
Na co dzień korzystam tylko z SD bo tańsze i łatwiej zgrać - czytnik w lapku.
A próbowałeś sformatować tę kartę w aparacie? Może wtedy będzie szybciej śmigać?

sebod
20-08-2012, 22:56
formatowałem kartę w aparacie i nic się nie zmienia. Spodziewałem się bardziej widocznej różnicy w zapisie miedzy obyma kartami w końcu ta z symbolem Pro jest ponad trzykrotnie szybsza. Przypuszczam że róznica w kartach uwidocznia się też przy zapisie z karty na komputer ale w pracy z aparatem praktycznie nie zauwazam róznicy

sirdoniu
20-08-2012, 23:18
Wg mnie jest chyba tak jak piszesz - ta deklarowana prędkość zapisu jest do uzyskania na dobrym czytniku na USB 3.0. Sam aparat prawdopodobnie nie potrafi tak szybko zapisywać.
Jeśli robisz serią NEFy to wychodzi mniej więcej 7kl/s x 12MB czyli ok.85MB danych na sekundę do zapisania. Wątpię, żeby D300s potrafił tak szybko zapisywać na kartę.

Kuba.No
23-08-2012, 07:58
U mnie, zarówno na karcie SD jak i CF ( obie Sandisk Extreme), prędkość zapisu jest identyczna i wygląda na to o czym piszecie. Czyli kontroler w aparacie już szybciej nie może.

Jack80
09-09-2012, 21:12
U mnie, zarówno na karcie SD jak i CF ( obie Sandisk Extreme), prędkość zapisu jest identyczna i wygląda na to o czym piszecie. Czyli kontroler w aparacie już szybciej nie może.

Dokładnie o tym samym czytałem, że prędkość karty jest odczuwalna w połączeniu z kompem, natomiast aparaty nie są jeszcze dostosowane do większych prędkości zapisu

lukaszm
11-10-2012, 21:21
Tak odkopie temat, ale zdaje sie, ze CF w D300s uzywa UDMA, a SD bylo z czasow SDHC. A karta o ktorej mowa to SXHC.

An SDXC UHS-I card will work in any SDXC compatible device at lower speeds, but to take advantage of the UHS-I speed, a UHS-I compatible device is essential.

Z tego co wiem D7000 pierwszy byl, nie sprawdzalem, ale w ciemno D600 i D800 powinny. Ciekawi mnie jak wypadnie porownanie SD vs CF obie Extreme PRO ~90MB/s duze M podkreslam.
Chodzi mi o taki zwykly test w aparacie po wystrzelaniu buffora do zakonczenia zapisu na karte mam CF Extreme 60MB w D300s i ciekawi mnie czy da sie szybciej.
A druga sprawa to czy karty SD zrobily sie na tyle szybkie by ich uzywac jako backup, przy strzelaniu seriami.

GonzoG
11-10-2012, 21:34
Jak wypada porównanie - ano tak:
Karta SanDisk Extreme Pro 95 MB/s - zapis w aparacie:
D7000 - JPEG ok 27.7 MiB/s, RAW 26.4 MiB/s
D800 - JPEG 38.7 MiB/s, RAW 42 MiB/s, na CF osiąga 62.5/69 MiB/s
źródło: http://www.robgalbraith.com/bins/index.asp

Wszystko wskazuje, że procesor w D7000 czy D300 nie potrafią wiele szybciej zapisywać zdjęć. Możliwe, że D300 będzie minimalnie szybciej zapisywał zdjęcia na CF.

Jacek_Z
12-10-2012, 00:43
.. Możliwe, że D300 będzie minimalnie szybciej zapisywał zdjęcia na CF.Na 100%, bo na SD to nie potrafi zapisywać wcale ;) (ma tylko gniazdo karty CF)

GonzoG
12-10-2012, 00:50
Na 100%, bo na SD to nie potrafi zapisywać wcale ;) (ma tylko gniazdo karty CF)
Ja zwykle głodny zjadam literki... D300s miało być... :smile:

lukaszm
13-10-2012, 18:48
Jakis troche staroswiecki chyba jestem. CF jakos mi sie solidniejsze wydaja. Pewnie tak sie to odbedzie, ze jak kupie body to bede sam testowal. Troszke zabraklo mi przepustowosci jak samolot przelatywal Low Level 7s od pierwszego do ostatniego zdjecia, zaczelem robic na 5fps, bo przy 8 to robiac RAW buffor byl zapchany po 3 serjach.
Mnie bardziej te predkosci interesuja w D600 i D800.
Sporo jest testow kart robionch w czytnikach, ale wielkosci plikow sa nieadekwatne.

Zdaje sie, ze osobny watek potrzeby bedzie

GonzoG
13-10-2012, 20:45
Mnie bardziej te predkosci interesuja w D600 i D800.
Sporo jest testow kart robionch w czytnikach, ale wielkosci plikow sa nieadekwatne.

Zdaje sie, ze osobny watek potrzeby bedzie