Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon, Tamron - odwieczny probelm

KECIF
14-03-2007, 14:18
Witajcie

Na początku prośba - nie linczujcie mnie ;-)
O poniższych obiektywach (technicznie) wiem prawie wszystko (tak mi się przynajmniej wydaje :mrgreen: )
chodzi o to, że od dłuższego czasu nie mogę się zdecydować co wybrać a jako amator z kasą też trzeba się liczyć.
A konkretnie wytypowałem sobie dwie opcje do wyboru:
1) N 18-70 + N50/1,8 - 50tka żeby było coś "fajnego" i jasnego mn. do portretu
2) Tamron 17-50/2,8 - jaśniejszy i uniwersalny zoom.

Kwoty wychodzą podobnie, jeżeli chodzi o zakresy to nie potrzeba mi tej końcówki powyżej 50 brakującej w Tamronie,
natomiast bardzo korci te stałe światło.
Dlatego może Wasze zdanie mi pomoże, a i może ktoś miał oba i coś powie.
Będę wdzięczny bo czas już coś kupić a codziennie mój wybór pada na inną opcje :-)

worph
14-03-2007, 14:31
Podłączam się do tematu więc też proszę o nie pisanie że to już było. Ilekroć wiele było o tamronie tak o 18-70 niewiele. Dlaczego wybrać nikkora a nie wybrać tamrona? Czy nikkor naprawdę jest o wiele bardziej niezawodny, szybszy czy różnice nie są tak odczuwalne i należałoby się pokusić o światło 2.8. Co z innymi parametrami? Moje subiektywne odczucie mówi mi że nikkor rysuje ładniejsze kolory... Pozatym co z tego że światło 2.8 jak może okazać się że i tak będzie trzeba je przymykać?

seth
14-03-2007, 14:40
moim zdaniem lepiej tamron, lepsze światło, ostrość itp. tyle, że zdarzają sie problemy z BF i FF. kolega ma ten obiektyw, kupowal z netu (nowy) i wymienial 2 razy, ale jak juz za trzecim razem bylo ok stwierdzil ze jest ze szkla zadowolony. chyba lepiej jest pojść samemu do sklepu i sprawdzic kilka egzemplarzy. Nikon tez jest przyzwoitym szklem. to tak tylko z mojej strony.

pozdrawiam

qooba
14-03-2007, 14:40
przymykać nie trzeba, jest wystarczająco ostry
lepiej radzi sobie pod światło, jest bardziej kontrastowy i generalnie daje ładniejsze obrazy
traci się za to zakres 50-70, ale zdecydowanie zyskuje na jasności.
kit 18-70 jest wg mnie zbudowany tandetnie w porównaniu do tamrona

worph
14-03-2007, 14:53
a szybkość, precyzja działania autofocusa? Nie ma nic na korzyść 18-70 poza większym zakresem ogniskowych i ceną?

KONRADOO
14-03-2007, 14:53
Ja sam pozbyłem sie ostatnio 18-70 i mam zamiar nabyć tamrona bo słyszałem wiele ciepłych słów na temat tego obiektywu.A jeśli chodzi o sprawdzenie czy sprzęt jet dobry to proponuje brać towar u kolegi CICHEGO bo dużo osób z forum korzystało już z jego pomocy i jest koleś sprawdzony.

worph
14-03-2007, 14:56
no już jest 3:0 dla tamrona

KECIF
14-03-2007, 15:00
Ja sam pozbyłem sie ostatnio 18-70 i mam zamiar nabyć tamrona bo słyszałem wiele ciepłych słów na temat tego obiektywu.A jeśli chodzi o sprawdzenie czy sprzęt jet dobry to proponuje brać towar u kolegi CICHEGO bo dużo osób z forum korzystało już z jego pomocy i jest koleś sprawdzony.

Tylko żeby Cichy sprawdził obiektyw pod kątem FF/BF to trzeba mu wysłać puszkę,
a wtedy strata czasu, dochodzą koszty przesyłki i ryzyko że podczas transportu coś się stanie-
więc u mnie ta opcja odpada bo osobiście nie mogę tam podjechać.

jarek76
14-03-2007, 15:05
Zdecydowanie lepszym wyborem będzie jaśniejszy obiektyw czyli tamron
Miałem dłuższy cza 18-70 i muszę przyznac że nie jest to zły obiektyw ale
Straszne dystorsje na 18, kiepska mechanika (luzy i wciąga kurz jak odkurzacz), no i opczywiście jest ciemny:-D
Ma też swoje zalety
Szybki, cichy, ostry od pełnej dziury i fajny zakres ogniskowych
Z tego co pamiętam to zdjęcia bardziej mi leżały z tamrona, kolorki były cieplejsze

seth
14-03-2007, 15:27
A tak poza tym to lepiej więcej focić a mniej się sprzętem przejmować :)

KECIF
14-03-2007, 15:38
A tak poza tym to lepiej więcej focić a mniej się sprzętem przejmować :)

Tylko najpierw ten sprzęt trzeba kupić i tu jest mój mały problem ;-)

DXT
14-03-2007, 15:55
W Katowicach sklepow nie ma?

seth
14-03-2007, 16:15
Tylko najpierw ten sprzęt trzeba kupić i tu jest mój mały problem ;-)

Rozumiem, ale dobrze, że piszesz "mały problem". chodziło mi tylko o to aby nie szaleć za bardzo... znam to... godziny przed kompem.. testy... mtfy... winietowanie.... szybkość af... można zwariować czasem..

Pieniądze są mniej więcej te same, widzę że jesteś bardziej za T, jeśli to pierwsze szkła to weź co Tobie bardziej pasuje, oceń pod kątem tego czego najbardziej potrzebujesz, czy szybki autofokus jest bardzo potrzebny, czy tylko mam być szybki bo tak.. itp itd. w tych cenach wszystko jest jakimś kompromisem. Odnośnie T, poszukaj w sklepach i posprawdzaj te BF i FF.

Życzę udanego wyboru i udanych fot.

Pozdrawiam

seth
14-03-2007, 16:21
Zobacz tutaj http://bartpogoda.com/ słyszałem że to z N 18-70. jest tam tez kontakt, zawsze mozna napisać. mnie sie podobają.

pzdr

KECIF
14-03-2007, 16:35
W Katowicach sklepow nie ma?

Nie kumam, co to wnosi kreatywnego do dyskusji nt. wyboru?
A odpowiadając, w Katowicach i najbliższej okolinie nie znalazłem sklepu w którym mógłbym podpiąć tego Tamrona,
no chyba że ironicznie dajesz do zrozumienia że takowy jest ?

seth
14-03-2007, 16:43
Nie kumam, co to wnosi kreatywnego do dyskusji nt. wyboru?
A odpowiadając, w Katowicach i najbliższej okolinie nie znalazłem sklepu w którym mógłbym podpiąć tego Tamrona,
no chyba że ironicznie dajesz do zrozumienia że takowy jest ?

To może tutaj http://sklep.cyberstore.pl/?page=/59/ Katowice :)

pzdr

barkowx
14-03-2007, 16:45
ciekawe że nikt nie poleca sigmy 18-50 f2.8 , czyżby było z nią coś nie tak?

KECIF
14-03-2007, 16:52
To może tutaj http://sklep.cyberstore.pl/?page=/59/ Katowice :)

pzdr

Seth, dzięki ale mieć w ofercie a mieć na miejscu to czasami różnie bywa ;-)
Jeżeli wybór padnie na Tamrona to pojadę z puszką do Krakowa, tam więcej sklepów ze sprzętem na miejscu.

Seth, Qooba i inni - dzięki za opinie, wychodzi że jak nie zależy na szybkim ostrzeniu AF,
to lepiej od razu wybrać tego Tamrona.

Ciekawe czy jest jakaś osoba która przesiadła się z Nikona na tego Tamrona a teraz tego żałuje ?

Yuras
14-03-2007, 17:08
..Jest w Chorzowie na Wolności, ale z doświadczenia wiem, zewarto skoczyć do Krakowskiego Foto-Plusa.. ..i tak taniej wyjdzie, nawet jak za bramki zapłacisz. Powołaj się tylko na ceny z ich sklepu internetowego i o ile będziesz miał gotówkę nie będze problemu, normalnie ceny mają wyższe ze względu na płatności kartą i prowizję (przynajmniej tak mówią). Osobiście miałem 18-70, nie było to złe szkło ale bez zachwytów, dystorsja na krótkim końcu przeszkadza i dlatego niby większy zakres ogniskowych od Tamrona, niemniej nie zawsze będziesz chciał to wykorzystać. Zdecydowanie za Tamronem.

qooba
14-03-2007, 17:48
Seth, Qooba i inni - dzięki za opinie, wychodzi że jak nie zależy na szybkim ostrzeniu AF,
to lepiej od razu wybrać tego Tamrona.

ostrzenie tamrona nie jest wolne, nie myśl sobie ;)
nie jest to afs, ale nie można powiedzieć, że tamron ma wolny AF, co to to nie ;)

worph
14-03-2007, 19:10
qooba czyli jednym słowem warto poświęcić silnik USM wzamian za jasność obiektywu? Słyszałem że te tamrony są "mniej przewidywalne" od znanego człowieka na tym forum.

jarek76
14-03-2007, 19:56
ciekawe że nikt nie poleca sigmy 18-50 f2.8 , czyżby było z nią coś nie tak?
Nie po prostu autor wątku o nią pytał
Moje zdanie na temat tej sigmy już znasz:mrgreen:

jarek76
14-03-2007, 19:59
qooba czyli jednym słowem warto poświęcić silnik USM wzamian za jasność obiektywu? Słyszałem że te tamrony są "mniej przewidywalne" od znanego człowieka na tym forum.
Nie lepiej mieć to i to ale wtedy szkło kosztuje 5000zł
czyt. Nikkor 17-55/2,8
Co do szybkości tamrona to jest niewiele wolniejszy od 18-70, za to na pewno głośniejszy

worph
14-03-2007, 21:25
jarek 76 a czemu sigma w twoim wypadku?

KECIF
14-03-2007, 22:06

Właśnie, też jestem ciekaw ??

jarek76
14-03-2007, 23:15
To była czysta ekonomia:-D
Po prostu udało się kupić szkło z 1,5 roczną gwarancją w dobrej cenie, do tego mogłem szkło odebrać osobiście i przetestować. Wbrew powszechnej opinii na forum że to szkło nie trafia w punkt moje nie ma żadnego problemu z FF/BF. Co niestety nie dotyczy tamronów:-D
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=21105

talaxon
15-03-2007, 11:58
zdecydowanie TAMRON 17-50 jest szybki i ostry za taką kasę same zalety
myslałem nad 28-70 ale 17 lubię bardziej niż 28

robić fotki robić i pokazywać