Zobacz pełną wersję : Portret na tle zachodu słońca
Tzw. pytanie prosto z mostu ;) Lubię fotografować bliskich i znajomych na tle zachodu słońca. Ustawiam tryb manual i parametry pod tło, a osoby doświetlam SB-800. Moje pytanie dotyczy różnic temperatury barwowej lampy i otoczenia i praktycznej możliwości ich korekcji (wyrównania). Wydaje mi się, że najlepiej użyć filtrów strobist (np. Lee) ale nie bardzo mam pojęcie jakie są mi potrzebne (nigdy ich nie używałem). Może ktoś z własnej praktyki stosował takie rozwiązanie i może podzielić się swoimi doświadczeniami.
mateo912
19-08-2012, 17:32
Wystarczy że użyjesz tego pomarańczowego filtra który mają w zestawie z sb 800
jackrabbit
19-08-2012, 17:38
jesli go zgubiles to zawsze zostaje WB brush tool z lightrooma :)
mateo912
19-08-2012, 17:58
I tylko tyle :D !!!
A co to za filozofia:) słońce o zachodzie daje pomarańczowe światło więc musisz użyć pomarańczowego filtra na lampie.
Przeczytałem w instrukcji, że jedna folia jest do żarowego a druga do fluorescencyjnego i się zasugerowałem ;)... Najprostsze rozwiązania są czasem dla mnie najmniej osiągalne :I Dzięki za pomoc ! Przystępuję wkrótce do prób.
fotopstryczek
19-08-2012, 18:24
ja akurat robiłem bez filtrów na WB flash i niebo było mega pomarańczowe, a model był ok... problem tylko w tym, że się mocno świecił jak sabinka waliła prawie pełną mocą, a tak musiała, żeby tło było poprawnie doświetlone...
jedyne wyjście to kilka sb przez parasolkę? mówie tutaj o słońcu które zachodzi, ale jest jeszcze w miare wysoko, jeśli rozumiecie moje pokretne rozumowanie ;)
mateo912
19-08-2012, 18:27
Przeczytałem w instrukcji, że jedna folia jest do żarowego a druga do fluorescencyjnego i się zasugerowałem ;)... Najprostsze rozwiązania są czasem dla mnie najmniej osiągalne :I Dzięki za pomoc ! Przystępuję wkrótce do prób.
Bo tak jest. Filtr pomarańczowy jest jednocześnie filtrem korygujacym światło lampy do temp światła zarowego jak i efektowym (cto czyli ocieplajacym)
jedyne wyjście to kilka sb przez parasolkę?
Mam niestety tylko jedną sabinę i nie zanosi się na drugą a tym bardziej kilka :(. Moje rozumowanie jest takie, że jak tło pomarańczowe to i model pomarańczowy i później równomiernie pomarańczowi do obróbki. Jak tło i obiekt są nierównomierni pod względem temperatury to trudno mi się to obrabia. Nie jestem jednak profi (ani pod względem zdjęć ani obróbki).
Wydaje mi się, że zupełne skorygowanie WB nie będzie właściwe, że trzeba pozostawić choć część, bo to daje nastrój. Wręcz bym na początek nie korygował WB lampy przez filtry CTO, albo słabiej niż bym korygował w pomieszczeniach z żarówkami.
Siłę lampy trzeba ograniczyć w stosunku do ekspozycji wynikającej z tła. Na początek bym próbował z -1.. -1.5 stopnia. Akurat ja bym użył lampy w automacie z korektą, inni doradzą pewnie manual.
jeśli rozumiecie moje pokretne rozumowanie ;)
To nie jest żadne pokrętne rozumowanie kto raz tego spróbował rozumie Cie doskonale albo moc w lampach albo moc w sztukach małych sabin ot "jeśli ktoś rozumie moje pokrętne rozumowanie" ;-) (cytat pochodzi z postu fotopstryczka)
ja akurat robiłem bez filtrów na WB flash i niebo było mega pomarańczowe, a model był ok... problem tylko w tym, że się mocno świecił jak sabinka waliła prawie pełną mocą, a tak musiała, żeby tło było poprawnie doświetlone...
Przyznam się, pomysł doświetlenia lampą zachodu słońca (tzw "tła") jest dość oryginalny.
Nie zachodu słońca tylko postaci na tle zachodu słońca ech sie czepiają wszystkiego
fotopstryczek
20-08-2012, 20:54
fakt źle dobrałem słowa, ale wiesz o co chodzi... ekspozycja w aparacie na zachód słońca, a lampa ustawiona na doświetlenie postaci :)
fakt źle dobrałem słowa, ale wiesz o co chodzi... ekspozycja w aparacie na zachód słońca, a lampa ustawiona na doświetlenie postaci :)
Wiesz, w inżynierii jest tak, jak nie rozumiesz jak co działa i co od czego zależy, i nie przeanalizujesz czynnik za czynnikiem (czyli rozwikłując chaos), nie będzie wyniku *) A chaos ujawnia, że coś w tym procesie nie trybi.
*) dokładnie rzecz biorąc, czasem jest przypadkowy wynik, ale bez zrozumienia, chyba gorszy bo krzywdzi na resztę życia.