PDA

Zobacz pełną wersję : Coolpix p7100 - opinie i alternatywy

bobruch
19-08-2012, 16:51
Poszukuję zaawansowanego kompaktu dla amatora, z możliwością samodzielnego ustawienia parametrów ekspozycji.

Oczekiwania wobec aparatu:

-dobra jakość zdjęć oraz optyki; niekoniecznie maksymalnie wielka rozdzielczość i ultratele ;)

-tryby M,A,S,P

-gorąca stopka

-ergonomia, zmiana ustawień bez surfowania po menu, najlepiej też ęeby aparat nie był zbyt mały ani lekki

Efektem moich poszukiwań jest Coolpix P7100. Jeśli ktoś może coś o nim powiedzieć w związku z moimi kryteriami - będę wdzięczny. Jeśli ktoś chce zaproponować inny sprzęt - również będę wdzięczny.
W przypadku konkstrukcji firm innych niż Nikon, goraca stopka nie będzie potrzebna;)

missed
21-08-2012, 19:47
Fuji X10 najlepszy zaawansowany kompakt na rynku.
Wcześniej miałem Coolpixa P7000 pół roku i krótko Canona G12 a więc wiem o czym mówię.

RomanZWrocławia
21-08-2012, 20:12
Miałem Canony G7,9,12 i tego ostatniego mogę polecić. Teraz mam Canona G1X i jestem zadowolony, ale cenowo to niemal dwukrotnie droższy sprzęt

stachmuszel
21-08-2012, 20:15
Fuji X10 najlepszy zaawansowany kompakt na rynku.
Wcześniej miałem Coolpixa P7000 pół roku i krótko Canona G12 a więc wiem o czym mówię.

Czy mozesz w dwoch zdaniach opisać kazdy z tych aparatow. Przyznam, ze temat mnie tez interesuje. Priorytet to jakosc obrazka.
Dziekuje i pozdr.

Hamarama
21-08-2012, 21:20
d7100 ma jak dla mnie jedną wadę. Kompletnie nieakceptowalne są jpgi na wyższych czułościach. Wywołując rawa otrzymuję db zdjęcie na iso 1600, a JPG jest jak z komórki. Miałem C G12 i taka sytuacja nie miała miejsca. Jpgi były bez porównania. Skoro to kompakt chciałbym z nich korzystać.

RomanZWrocławia
21-08-2012, 21:42
"Czy mozesz w dwoch zdaniach opisać kazdy z tych aparatow. Przyznam, ze temat mnie tez interesuje. Priorytet to jakosc obrazka.
Dziekuje i pozdr."

bardzo wygodne narzędzie do porównywania jest na dpreview:

http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_g12&products=nikon_cpp7100&products=fujifilm_x10

Hamarama
21-08-2012, 22:32
"Czy mozesz w dwoch zdaniach opisać kazdy z tych aparatow. Przyznam, ze temat mnie tez interesuje. Priorytet to jakosc obrazka.
Dziekuje i pozdr."

bardzo wygodne narzędzie do porównywania jest na dpreview:

http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_g12&products=nikon_cpp7100&products=fujifilm_x10

p7100 mam swój, a g12 kupowałem dla znajomej i ok 2 tygodni leżał u mnie. Gdybym mógł ponownie kupować wybrałbym bez dwóch zdań G12. Dlaczego? Właśnie ze względu na jakość obrazka w JPG. Chodzi tu głownie o zdjęcia z pomieszczeń, na wyższych iso lub z uzyciem lampy. Na zewnątrz to chyba jeden ciort. Oba fajne ale jak strzelałem fotki w domu to g12 bił p7100 na głowę. Jeżeli chcę strzelić fotkę maluszkowi w domu czy na jakiejś imprezce domowej to jestem zmuszony użyć rawa i później chwilę pogrzebać na kompie. W g12 można było walnąć jpg i mieć poprawane zdjęcie do albumu.

Podsumowując: Kupiłem zaawansowany kompakt głownie ze względu na guzikologię, nie muszę grzebać w menu oraz możliwość użycia czasem rawa. Ponieważ wybrałem nikona muszę używać rawa zawsze.

edit. Przypomniała mi się jeszcze jedna wada nikona. Tryb filmowy i ostrość po powrocie zuma na szeroki kąt. Odpala się film na ustawieniu zooma na szeroko i ostrość jest w punktu. Gdy w trakcie filmowania zmieni się pozycję to też ładnie śledzi ale już chcąc spowrotem wrócić na szeroki nie potrafi ustawić osrości. Mówi o ostatnim milimetrze dosłownie. Wraca na 28mm i ostrość nagle gdzieś ucieka. Chyba jakaś wada softu.

Ps. Sory, że brak składni. Piszę na szybko.
Ps2. Jak chcesz jakieś sample zp7100 to napisz konkretnie co i daj maila na PM.

missed
22-08-2012, 19:54
Nikon P7000 największa wada nietrafiający AF, słaba jakość jpega prosto z aparatu
Canon G12 bardzo jakość jpeg, największa wada tryb filmowy.

robert4you
22-08-2012, 23:36
Nex5n jakość obrazka znacznie lepsza, wielkość i cena porównywalna, do tego znakomite video.