Zobacz pełną wersję : Awaria Af-S 80-200
Hej,
Dzisiaj moj obiektyw zaczął ostrzyć w przedziale od 6 m do nieskończoności. Jak próbuje na krótsze odległości to słyszę pisk. Ręcznie też nic.
Jak myslicie to silnik kaput czy może coś się zablokowało i będzie można to jakoś obejść?
P.S. Jaki jest koszt wymiany silnika?
Artjablo
18-08-2012, 19:13
Koszt silnika na e-bay to miedzy 200 a 300 $.
Na e-bay masz teraz dwie aukcje:
http://www.ebay.pl/itm/NIKON-AF-S-28-70MM-SWM-80-200MM-2-8-SILENT-WAVE-MOTOR-UNIT-NEW-REPAIR-PART-/320949991070?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4aba1c369e#ht_5380wt_1163
http://www.ebay.pl/itm/NIKON-AF-S-28-70MM-SWM-80-200MM-2-8-SILENT-WAVE-MOTOR-UNIT-REFURBISHED-PART-/390343332941?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item5ae246944d#ht_1439wt_1163
W serwisie Nikona na Postępu chyba niestety już niedostępne ale musisz zadzwonić i zapytać.
Silnik wyskoczyl z osi. Naprawa jest bardzo prosta. Ale lepiej nie baw się nim teraz, zwłaszcza manualnie.
Adams miałem to samo niedalej jak miesiąc temu, identycznie jak w Twoim opisie, myślałem że silnik padł ale okazało się że coś tam go zaczęło blokować. Naprawa w Lublinie u pana Piotrowskiego kosztowała mnie tylko 100zł. Głowa do góry!
W tym obiektywie było podobnie, niestety tylko do czasu.
Usterka była typowo mechaniczna i prozaiczna. Odkleiła się taśma od GMR, która blokowała obrót zespołu drugiej soczewki. Silnik piszczał, bo próbował dalej kręcić.
Niestety w międzyczasie ktoś podłączył obiektyw do D3. Podobno obiektyw przeleciał zakres w dwie strony i cisza. W efekcie jest spalona przetwornica DC/DC w obiektywie i upalony D3. Mogę tylko gdybać, ale zasilanie w D3 jest dużo solidniejsze niż niższych body. Duży prąd plus opór spowodowały przeciążenie. Pierwsza zapewne padła przetwornica w obiektywie i upaliła D3.
Na teraz obiektyw jest sprawny mechanicznie, ale po podłączeniu do aparatu słychać ciche bzyczenie/skwierczenie (jak z zepsutej świetlówki). Miałem wielki strach, żeby podłączyć ten obiektyw do swojego body. Jest co prawda na gwarancji, ale za tydzień jadę w dolomity. Chyba muszę sobie sprawić jakieś przechodzone D40.
Dla ciekawych, w D3 nie działa żaden obiektyw AF-S. Po podłączeniu aparat pokazuje od razu rozładowaną baterię. Śrubokręt działa.