PDA

Zobacz pełną wersję : siwe zdj glownie oddalone

witboy
18-08-2012, 18:09
witam serdecznie mam dosc mocny problem 2 mc temu kupiony zostal d3100 z racji iz lubie sie bawic zdj to chce sie rozwijac i mozliwosci pozwolily mi na zakup nowego takiego aparatu.

Jednak zdj zwlaszcza z oddali mnie nie satysfakcjonuja a mianowicie mam dziwne wrazenie ze zdj ma taki jaby siwy oddzien a kolory sa poprostu mocno stlumione niewiem czy to wina aparatu czy laptopa ze moze zle odzwierciedla kolory,

dodam iz jak przegladam zdj na zewnetrzym ekranie hdmi np telewizor zdj sa lepsze ale niewiem czy to wina konwersji w lapie czy tez telewizor

dla przykladu wrzuce zdj z dnia dzisiejszego..

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/97c522f35413e790m-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=97c522f35413e790)

wg mnie kolory sa za blade zdj robione na p, ustawienia auto iso 200 , balans bieli rowniez auto

wiem iz sporo musze sie nauczyc ale jeszcze pare zdj i chyba wywale przez okno ten aparat;/ pentaxem jakos ciekawiej mi sie wspopracowalo;/

Zen
18-08-2012, 18:16
...wiem iz sporo musze sie nauczyc..;/

Zacznij może od nauki języka ojczystego i jasnego wyrażania się. To co napisałeś inaczej nie można nazwać jak bełkotem.

witek309
18-08-2012, 19:25
[QUOTE=Zen;2900522]Zacznij może od nauki języka ojczystego i jasnego wyrażania się. To co napisałeś inaczej nie można nazwać jak bełkotem.[/

myślę, że to ty powinieneś zacząć uczyć się języka polskiego, winieneś napisać: " tego, co napisałeś"!!! Ale tak to bywa, gdy pyszałek pragnie pokazać się na forum!

Kamil_ols
18-08-2012, 19:36
[QUOTE=Zen;2900522]Zacznij może od nauki języka ojczystego i jasnego wyrażania się. To co napisałeś inaczej nie można nazwać jak bełkotem.[/

myślę, że to ty powinieneś zacząć uczyć się języka polskiego, winieneś napisać: " tego, co napisałeś"!!! Ale tak to bywa, gdy pyszałek pragnie pokazać się na forum!

Wykrzyknik wystarczy jeden. Zdania zaczynamy wielką literą. "Ty" itd piszemy z dużej litery. Tak więc nie pyskuj, tylko odwiedź podstawówkę. Dla wielu pomogło :)

A do zioma focącego "fałwiki" to jeszcze długa droga przed Tobą. Eksperymentuj z ustawieniami WB i innymi.

fafniak
18-08-2012, 19:36

"pyszałek" ???

amirez
18-08-2012, 19:37
Zacznij może od nauki języka ojczystego i jasnego wyrażania się. To co napisałeś inaczej nie można nazwać jak bełkotem.[/

Ale Kolega się rozpędził ;) Chociaż tutaj również słownik się kłania ;)
Do "witboy" - napisz składnie w czym rzecz. Wstaw porządnie fotkę, a nie znaczek pocztowy.
Szanuj innych, to inni będą szanowali Ciebie.
Tak na szybko, to na zdjęciu raczej brak kolorów. Podłoże szare, autko też w szarościach, budynek szary. Niebo ciut niebieskie. Z daleka tak będzie. Można podciągnąć w programie graficznym. Wstaw coś ze zdecydowanymi różnymi kolorami.

witek309
18-08-2012, 19:40
[QUOTE=witek309;2900556]

Wykrzyknik wystarczy jeden. Zdania zaczynamy wielką literą. "Ty" itd piszemy z dużej litery. Tak więc nie pyskuj, tylko odwiedź podstawówkę. Dla wielu pomogło :)

A do zioma focącego "fałwiki" to jeszcze długa droga przed Tobą. Eksperymentuj z ustawieniami WB i innymi.

Po skróci "itd" dajemy kropkę, to raz, wykrzyknik - owszem wystarczy jeden, chyba, że pragnę podkreślić ekspresywność mojej wypowiedzi; "dla wielu pomogło", jeśli już to - WIELU POMOGŁO. W Twoim wypadku radzę uzupełniać braki w języku ojczystym w przedszkolu, heh, pozdrawiam.

witek309
18-08-2012, 19:42
[QUOTE=witek309;2900556]

"pyszałek" ???

Fafniak, jako typowy użytkownik Pentaxa, winieneś znać leksem "pyszałek".

paparazzi89
18-08-2012, 19:44
Widzę ze dyskusja jak najbardziej pożyteczna!

Kolego spróbój tego: wejdź w ustawienia i ustaw profil kolorów na żywe. Albo rób w Nef i pózniej ma komputerze dodaj nasycenia itp :)
Na początek proponuje jednak pierwsza metodę ;)
Powodzenia!

wasilewk
18-08-2012, 20:12
witam serdecznie mam dosc mocny problem 2 mc temu kupiony zostal d3100 z racji iz lubie sie bawic zdj to chce sie rozwijac i mozliwosci pozwolily mi na zakup nowego takiego aparatu.

Jednak zdj zwlaszcza z oddali mnie nie satysfakcjonuja a mianowicie mam dziwne wrazenie ze zdj ma taki jaby siwy oddzien a kolory sa poprostu mocno stlumione niewiem czy to wina aparatu czy laptopa ze moze zle odzwierciedla kolory,

dodam iz jak przegladam zdj na zewnetrzym ekranie hdmi np telewizor zdj sa lepsze ale niewiem czy to wina konwersji w lapie czy tez telewizor

dla przykladu wrzuce zdj z dnia dzisiejszego..

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/97c522f35413e790m-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=97c522f35413e790)

wg mnie kolory sa za blade zdj robione na p, ustawienia auto iso 200 , balans bieli rowniez auto

wiem iz sporo musze sie nauczyc ale jeszcze pare zdj i chyba wywale przez okno ten aparat;/ pentaxem jakos ciekawiej mi sie wspopracowalo;/

A może chodzi o profil kolorów ?
Poczytaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198092

NIKOLAY
18-08-2012, 20:18
1. witboy - prowokacja.
2. Użyj stosownych programów do obróbki, najlepiej NX2.

Zen
18-08-2012, 20:23
....

Art Erie
18-08-2012, 20:25
witboy robisz wszystko na odwrót - najpierw robisz zdjęcie, a póżniej sprawdzasz "co wyszło".
Zapoznaj się z podstawami fotografii i obsługą aparatu, tak abyś mógł właściwie ustawić wszystkie prametry i przewidzieć efekt przed, a nie po zrobieniu zdjęcia.
Gdy już do tego dojdziesz, będziesz miał surowy materiał do dalszej obróbki ;)
Na początek zrezygnuj z robienia zdjęć w trybie pełnej automatyki, to do niczego nie prowadzi.

woytec60
19-08-2012, 09:14

Jednak zdj zwlaszcza z oddali mnie nie satysfakcjonuja a mianowicie mam dziwne wrazenie ze zdj ma taki jaby siwy oddzien a kolory sa poprostu mocno stlumione...wg mnie kolory sa za blade

W powietrzu zawsze coś jest, para wodna, pył, zanieczyszczenia przemysłowe itp i im dalej od fotografowanego obiektu tym koloru jest mniej.
Ładnie widać to na przykład w górach gdy każde następne pasmo górskie jest bledsze, fotka z netu:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/39878nepalhimalaje-1.jpg
źródło (http://www.upl.co/uploads/39878nepalhimalaje.jpg)

Poradzić na to można fotografując z bliska, używając fitrów (UV, Sky, Polar) lub (w pewnym stopniu) zwiększając nasycenie koloru czyli ustawiając profil kolorystyczny na "żywy".
Zjawisko to nazywa się perspektywą powietrzną i gdy wpiszesz je w guglarkę to dowiesz sie więcej :)

Wywalić zawsze można, zwłaszcza, gdy ma się nadmiar żywej gotówki ;)
Jednak nauka w sumie wychodzi taniej.

EMILjo
19-08-2012, 11:30
witboy robisz wszystko na odwrót - najpierw robisz zdjęcie, a póżniej sprawdzasz "co wyszło".
Zapoznaj się z podstawami fotografii i obsługą aparatu, tak abyś mógł właściwie ustawić wszystkie prametry i przewidzieć efekt przed, a nie po zrobieniu zdjęcia.

a niby jak ma to zrobić? Uczenie się polega przecież na tym, że robię "cyk" patrzę co wyszło, koryguję, robię "cyk" i znowu patrzę na efekty. Nie?

> Na początek zrezygnuj z robienia zdjęć w trybie pełnej automatyki, to do niczego nie prowadzi.

90% zdjęć powstaje w trybie auto. Wydawało mi się, że pełną automatyka jest jedynie w trybie AUTO oraz "przekreślony piorunek". P, A, S to pół auto :)

A co do witoya - kropki i przecinki nie gryzą :P i zgadzam się z przedmówcą, w powietrzu zawsze coś jest...