Zobacz pełną wersję : pomoc przy wyborze obiektywu
pawcio0404
17-08-2012, 23:01
Witam Wszystkich
Mam do Was wielką prośbę o pomoc w wyborze obiektywu - a zarazem oceny poszczególnych szkieł (jak się sprawowały, bądź jak się sprawują, czy warto, itp...)
posiadam nikona d90 + stałke 50mm 1.8 , sigmę 55-200 (ale o niej lepiej nie pisać :P )
chciałem kupić jakieś szkło w miarę uniwersalne (chęć podróży z jak najmniejszą ilością sprzętu i nie chęć do kręcenia szkłami w tłumie)
zastanawiam się nad:
Tamron SP AF 17-50 mm F2.8 XR Di-II LD Aspherical [IF] - cena 1300zł (czy lepiej VC) lecz rzeczywista ogniskowa 25-75mm
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC MACRO - 1600zł (plus z uwagi na DC czyli pod crop wiec rzeczywista 18-50mm)
czy może lepiej
SIGMA 24-70 mm F2.8 DG MACRO EX
czy warto dopłacać do stabilizacji i czy warto brać z silnikiem AF w obiektywie jak tak naprawdę d90 jest wyposażony w śrubokręt, czy lepiej wyczekiwać jakiegoś starego szkła na śrubokręt i oszczędzić parę stów a w zamian kupić dobrą lampę?
a tak przy okazji jak możecie napiszcie mi czy warto któryś z tych statywów:
Velbon statyw DF 50
Velbon statyw Sherpa 250R
z góry wielkie dzięki za pomoc i pomocne rady i proszę o wyrozumiałość za nadmiar pytań :-)
nokinnikon
18-08-2012, 09:33
Najbardziej uniwersalny to 18-200 VR
Tamron SP AF 17-50 mm F2.8 XR Di-II LD Aspherical [IF] - cena 1300zł (czy lepiej VC) lecz rzeczywista ogniskowa 25-75mm
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC MACRO - 1600zł (plus z uwagi na DC czyli pod crop wiec rzeczywista 18-50mm)
Poczytaj jeszcze o ogniskowych, bo wyraźnie nie wiesz, o co chodzi. ;)
Rzeczywiście to i tak będzie miała 27-75mm.
Idź do sklepu i wybierz Tamrona.
pawcio0404
18-08-2012, 11:02
.
pawcio0404
18-08-2012, 11:06
Poczytaj jeszcze o ogniskowych, bo wyraźnie nie wiesz, o co chodzi.
No może nie znam się jakoś super ale oznaczenie DC oznacza że współpracuje z mniejszymi obrazkami, czyli mniejszymi niż 35mm.
tzn że jest inaczej?
a jeśli chodzi o statyw to jaki byście polecali z tych wymienionych, bądź może macie jakieś inne sugestie?
pzdr
Ogniskowa się nie zmienia - niezależnie do czego podepniesz obiektyw. Może zmienić się kąt widzenia. Tak czy siak, obiektywy o tych samych ogniskowych dają praktycznie te same kąty widzenia na tym samym aparacie (niewielkie różnice pomiędzy producentami).
Co do statywu, to ja kupiłem używany Velbon Sherpa 600R i nie narzekam.
pawcio0404
18-08-2012, 21:39
dzięki za podpowiedź w sprawie statywu.
no tak ogniskowa się nie zmienia. zmienia się kąt. tzw mnożnik ogniskowej tak? tzn że każdy obiektyw który podepnę pod d90 muszę pomnożyć jak się nie mylę x 1.5 ?
czy są jakieś obiektywy typowo pod cropa i nie trzeba mnożyć ? (z tego co mi się wydaje to napewno 35mm 1.8 jest pod cropa więc 35 rzeczywiście jest 35mm)
bo już 50mm daję ogniskową 75mm.
zgadza się ? bo teraz to mam mętlik w głowie :-)
jak matryca nie jest fx to jest od tego mnożnik chyba :)
Art Erie
18-08-2012, 21:48
[...]czy są jakieś obiektywy typowo pod cropa i nie trzeba mnożyć ? (z tego co mi się wydaje to napewno 35mm 1.8 jest pod cropa więc 35 rzeczywiście jest 35mm)
bo już 50mm daję ogniskową 75mm. [...]
Nie. Wszystkie obiektywy są wyskalowane (oznaczone) dla pełnej klatki; bez znaczenia czy pokrywają format DX, czy FF, czy też są przeznaczone dla średniego lub wielkiego formatu. Matryce różnych producentów maja różne wymiary i stosuje się dla nich odpowiedni przelicznik. Dla formatu Nikona DX wyniosi on x1,5 - czyli Twoja DX-owa 35-tka to ekwiwalent 50mm dla FF, z kolei 50mm ma taki sam kąt widzenia jak 75mm na matrycy FF i tak dalej...
krzysztofz24
18-08-2012, 23:19
no tak ogniskowa się nie zmienia. zmienia się kąt. tzw mnożnik ogniskowej tak? tzn że każdy obiektyw który podepnę pod d90 muszę pomnożyć jak się nie mylę x 1.5 ? (.........)
zgadza się ? bo teraz to mam mętlik w głowie :-)
Zgadza sie:-). Nie rozkminiaj na razie, bo na poczatku mozna dostac metliku;-).
To co pisze na obiektywach, po prostu mnozysz razy 1.5.
Co do statywu zainteresuj sie oferta Triopo. Tanie I przyzwoite. Ja mam glowice kulowa Triopo I sobie chwale.
Czyli ogolnie firma ok.
Jak chcesz uniwersalnego zooma do prawie wszystkiego. To radzilbym Nikkora 18-105.
Bardzo czesto byl w zestawie razem z D90. Jasniejszy Tamron 17-50 (ma stale swiatlo f2.8. ) bedzie drozszy. Do zabawy plytka glebia ostrosci masz 50f1.8.
Takze tanszy 18-105, to co zostanie pus troche pozniej dolozyc I kupic jasna 35-tke.
Co daje juz fajny zestaw.
Tele juz teraz masz, wiec powinienes wiedziec jak czesto uzywasz tego zakresu I jak jest dla ciebie wazny.
Bardzo tanio mozna kupic nowego, lub jeszcze taniej uzywke Tamrona 70-300 z napedem af na srubokret.
Mam I w sumie jest bardzo ok za te pieniadze. Na pewno nie wymiata, ale daje rade.
Nic nie trzeba mnożyć. Mnoży się jedynie wtedy, jeśli chce się wiedzieć, jaka ogniskowa da podobny kąt widzenia na FX-ie.
krzysztofz24
20-08-2012, 19:25
Nic nie trzeba mnożyć. Mnoży się jedynie wtedy, jeśli chce się wiedzieć, jaka ogniskowa da podobny kąt widzenia na FX-ie.
Sam sobie przeczysz:-).
Przeczytaj pogrubiony tekst, to Twoje slowa;-).
Autor chyba chce wiedziec, bo inaczej by watku nie zakladal;-).
pawcio0404
21-08-2012, 00:03
Czasami szkoda slow patrzac na niektore wypowiedzi... :-)
dzieki za pomoc.
temat uwazam zamkniety!
pozdrawiam
Pawcio poczytaj na forum o wspolpracy D90 z 35/1,8
czasami im to nie wychodzi
I co mu da, że sobie poczyta forum? Szkoda czasu. Lepiej sprawdź przed kupnem, czy Ci dobrze działa 35/1.8 z D90. Chyba, że zamiast robienia zdjęć, wolisz robić statystyki, ile osób miało z tym problem.
pawcio0404
21-08-2012, 09:17
Okey przed kupnem przykrece pare sztuk i porownam.
z gory wielkie dzieki za pomocne rady
ps: czy sa jeszcze jakies szkla ktore z d90 moga w niektorych przypadkach robic ff/bf ?
to wina puchy? czy pojedyncze przypadki body tylko mialy problemy?
Przeczytaj http://www.fotoporadnik.pl/front-fokus-back-fokus-en.html
W lepszych body możesz sam dokonać drobnych korekt. A tak to pozostaje kalibracja w serwisie.