Zobacz pełną wersję : Nikkor 70-300 AF-S ostrzy tylko do 40 metrów
magicduh
17-08-2012, 17:20
Witam, jak w tytule.. Wszystkie inne obiektywy na tych samych ustawieniach w body działają normalnie. 70-300 testowany na 2 różnych body. Czy to AF czy Manual to pomimo ustawienia na nieskończoność obiektyw ostrzy do ok 30-40m, testowałem na AF/M, active/normal, VR on/off, różne pola ostrości, nic nie skrzeczy, nie piszczy, wszystko gładko chodzi. Czy ktoś wie co mu dolega i czy dużo kosztuje naprawa?
wasilewk
17-08-2012, 18:12
Jak oddasz do serwisu Nikona, to czeka Cię wymiana bloku optycznego i cena naprawy w granicach 1000-1500zł.
Jak zdołasz na Allegro kupić uszkodzony, ale np. uszkodzony VR a blok optyczny ok., to naprawa wyniesie Cię ok. 800 zł.
Pzdr.
magicduh
17-08-2012, 18:16
Czytałem posty o podobnych problemach i tam pisali, że silniczek pada i wymiana ok 300zł.. w przyszłym tyg pojadę się dowiedzieć co się da zrobić, oczywiście nie w serwisie nikona, bo to by mi się nie opłacało, a tymczasem może ktoś miał ten sam problem i wie co dokładnie i za ile?, ale tu nawet na M działa tak samo wiec to pewnie nie silnik..
w przyszłym tyg pojadę się dowiedzieć co się da zrobić, oczywiście nie w serwisie nikona, bo to by mi się nie opłacało,
co się nie będzie opłacało? diagnoza? groszowe sprawy
miałem podobny problem w jednym z obiektywów, u mnie było to powyżej 80-100 metrów.
Autoryzowany serwis przeprowadził justowanie obiektywu i skasował mnie coś ponad... stówkę.
Obiektyw potem działał poprawnie.
Nie ma co popadać w histerie z tym serwisem Nikona.
Czy na każdej ogniskowej jest tak samo? Często w tym obiektywie następuje wyskoczenie silnika z osi, ale wtedy przy manualnym ostrzeniu czuć wyraźny opór.
Czy po ustawieniu ostrości np. na 2m obiektyw trzyma ją na każdej ogniskowej?
Moim zdaniem obiektyw jest po prostu rozjustowany. Sprawdź przednią soczewkę, czy się nie odkręca. Można też usunąć podkładki dystansujące pod bagnetem.
magicduh
17-08-2012, 22:45
Czy na każdej ogniskowej jest tak samo? Często w tym obiektywie następuje wyskoczenie silnika z osi, ale wtedy przy manualnym ostrzeniu czuć wyraźny opór.
Czy po ustawieniu ostrości np. na 2m obiektyw trzyma ją na każdej ogniskowej?
Moim zdaniem obiektyw jest po prostu rozjustowany. Sprawdź przednią soczewkę, czy się nie odkręca. Można też usunąć podkładki dystansujące pod bagnetem.
No więc niezależnie od ogniskowej ostrzy OK ale do ok 30-40 metrów, nie zatrzymuje się jakoś dziwnie np na 2m, płynnie przechodzi dalej, przednia soczewka nie rusza się. Zauważyłem, a raczej usłyszałem coś. Otóż przy ostrzeniu minimalnym słychać jakby soczewka o soczewkę walnęła (waliła) takie pyknięcie. Przy manualnym ostrzeniu nie czuć oporu..
Ale czy patrząc na ten sam obiekt na różnych ogniskowych na skali pokazywana jest ta sama wartość?
magicduh
18-08-2012, 00:20
Ale czy patrząc na ten sam obiekt na różnych ogniskowych na skali pokazywana jest ta sama wartość?
I tak i nie, bo nie wiem o jaki detal chodzi, jeśli bez detalu to się nie zmienia, jeśli z detalem to słychać pracę AF i o jakieś dziesiąte mm się zmienia
Możesz spróbować wyjąć podkładki spod bagnetu, ale da to większy efekt na 70mm.
Generalnie należałoby ten obiektyw jednak sprawdzić.
magicduh
18-08-2012, 01:05
Możesz spróbować wyjąć podkładki spod bagnetu, ale da to większy efekt na 70mm.
Generalnie należałoby ten obiektyw jednak sprawdzić.
No wolę nic tam sam nie grzebać.. oddam do jednego typka z Olsztyna, bo serwisu nikonowego tu nie ma, a gość zna się na rzeczy..
magicduh
22-08-2012, 17:44
Ok, oddałem obiektyw do serwisu. Co ciekawe jak wyciągnąłem do z torby to od razu była widoczna usterka, całkowicie odpadła druga soczewka licząc od zewnętrznej strony, wygląda na to, że spadła z jakiejś prowadnicy, na odkręcenie nie wyglądało. Tak czy siak koszt 100-300zł, ale dopiero na początku października go będę mógł odebrać.. no ale lepiej późno niż wcale, dam znać co tam dokładnie było, może komuś się przyda.
griszadwa
13-09-2012, 12:33
Wiatm!
Jak sprawdzic czy ten obiektyw jest VR 1 czy VR 2. Kupilem uzywke nie ma ogrinalengo pudelka czy instrukcji , sprzedawca twierdzi ze nowa wersja. Ciezko cos znalesc, serial nr to 2418695.
dzieki
Edit. Faktycznie pomyślałem o 70-200
Ten obiektyw jest tylko w jednej wersji. Na pewno ma VR II
griszadwa
13-09-2012, 12:42
Piszes chyba o innym obiektywie, u mnie jest AF-S NIKKOR 70-300mm 1:4.5-5.6 G
Mariusz_007
13-09-2012, 12:43
Możesz sprawdźić tutaj: http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/serialno.html
Wiatm!
Jak sprawdzic czy ten obiektyw jest VR 1 czy VR 2. Kupilem uzywke nie ma ogrinalengo pudelka czy instrukcji , sprzedawca twierdzi ze nowa wersja. Ciezko cos znalesc, serial nr to 2418695.
dzieki
Z tego co wiem to ten obiektyw jest tylko w wersji VR 2.
griszadwa
13-09-2012, 12:55
Bylem juz tam nie ma VR2 tylko AF-S 70-300/4.5-5.6 G IF-ED VR 2006089 - 2886852 to zakres serial nr a moj jest posrodku. Tez z jedenej kolumny wynika ze poczatek produkcji byl w 2006 wiec raczej nie moze byc vr2?!
Na 100% jest VRII. Nigdy nie było innej wersji tego obiektywu.
Mariusz_007
13-09-2012, 13:01
Dokładnie :) Strona Nikona: http://nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/zoom/70-300mm-f-4-5-5-6g-af-s-vr-zoom-nikkor
Też mam te szkiełko :)
griszadwa
13-09-2012, 13:02
Wiec git dzieki. Ludzie czasami jak sprzedaja to szklo przechwalaja sie ze jest w lepszej wersji vr2 i to wprowadzaq innych w blad.
pozdrawiam
To raczej nie o to szkło chodzi. Problem jest z 18-200, które ma dwie wersje. Obydwie również z VR II. Ale ludziom nie przemówisz do rozumu.
Maniecki
08-12-2012, 04:45
Ok, oddałem obiektyw do serwisu. Co ciekawe jak wyciągnąłem do z torby to od razu była widoczna usterka, całkowicie odpadła druga soczewka licząc od zewnętrznej strony, wygląda na to, że spadła z jakiejś prowadnicy, na odkręcenie nie wyglądało. Tak czy siak koszt 100-300zł, ale dopiero na początku października go będę mógł odebrać.. no ale lepiej późno niż wcale, dam znać co tam dokładnie było, może komuś się przyda.
Pewnie że się przyda. Też mam problem z AF w 70-300 ale przejrzę go dokładnie jak kumpel mi go zwróci. A za dużo takich wątków nie znalazłem, jeszcze raz dzięki za podzielenie się doświadczeniem. Jak będę wiedział więcej postaram się podzielić.