PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia z Sigma 17-50 2.8

KwaK410
17-08-2012, 10:12
Hej

Byłem wczoraj w sklepie w Chorzowie porobić tą Sigmą fotki. Na razie mam D5000. Kilka zdjęć które zrobiłem ale jakoś moim zdaniem tych tutaj
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13315
nie za bardzo przypominają. Ja tam jestem takim fotoamatorem ale powiedzcie mi czy wszyscy kręcą i wyostrzają zdjęcia na maksa ? No przecież te foty na pixel peeper to nie są chyba prosto z puchy ? Ja też robie w RAW ale nigdy nie wyostrzałem za specjalnie bo wydawało mi się, że mój sprzęt aż takich ostrych zdjęć nie zrobi i tyle. A tu proszę zapiąłem dobrą sigmę i czarów tez nie ma :)

Tutaj link do kilku RAW z wczorajszego pstrykania w sklepie.

http://www.speedyshare.com/cNTpJ/raw.rar

Możecie się wypowiedzieć na ten temat ? Mam zamiar kupić D7000 niedługo. Czy to coś poprawi obrazek przy niskich ISO ? Może ja po prostu nie umiem i tyle :) heheh. A może jednak coś ten obiektyw nie ostrzy za dobrze z moim body i dlatego te zdjęcia takie ?

Bedę wdzięczny za wszystkie komentarze. A może jest ktoś z Gliwic lub okolicy co to by się spotkać chciał i pogadać normalnie.

darkmajin
17-08-2012, 10:30
A widzisz na peeperze jakieś zdjęcia sklepu lub głowicy statywu ? :P

1. ostrość jest ok wg mnie nie wiem czego oczekujesz.. przymykaj obiektyw będzie ostrzej, załaduj go na statyw też zobaczysz różnicę
2. każde zdjęcie na pixel-peeper jest kręcone i wyostrzane ( nie na maxa :P )
3. robienie w rawach nie zapewni Ci ostrego zdjęcia, jak nazwa wskazuje raw to nie obrobiony plik który trzeba samemu obrobić jpg to obrobiony przez puszke RAW
4. ostrość można tak podkręcić że szkła nie poznasz
5. kupowanie d7000 nic Ci nie da chyba że potrzebujesz którejś rzeczy która ta puszka posiada, a d5k nie

KwaK410
17-08-2012, 10:52
no wiem wiem, że temat tez na zdjęciu musi być odpowiedni :) spodziewałem się, że mi to ktoś powie od razu :) dzięki za porady. Powiedz mi jeszcze proszę, jeśli oczywiście korzystasz z LR, do jakich wartości przeważnie podbijasz Sharpening i Clarity ? Wiem, że pytanie z serii dziwnych jest i zależy to głównie od zjdęcia, ale chcę mieć przynajmniej rozeznanie do obszaru, w którym ma się poruszać.

darkmajin
17-08-2012, 11:08
Problem jest taki że mógłbym Ci podawać wartości cały dzień, tyle że one nijak się mają do każdego zdjęcia. Obrabiam w camera raw i rzadko ruszam suwak ostrości chyba na 20 jest default nie pamiętam nawet, ale jeżeli nie ratuje jakiegoś zdjęcia to sharpness max 40 na 0,7 pix,a clarity to ja minimalnie zmniejszam akurat ( portrety ) ;), rób wszystko na oko nie wychodź w skrajności nie wszędzie musisz widzieć pory na skórze itp. Nie ostrość jest najważniejsza wierz mi..

wyostrzanie w puszcze jpgów mam na 7 - jest ostro wystarczająco dla mnie oczywiście ;)

edit : tak patrze na te foty z pixela przysłona na 2.8 rzadko się trafia, tak jak mówiłem przymykaj będzie ostrzej ;)

KwaK410
17-08-2012, 12:01
z tym przymknięciem masz rację. Teraz dopiero zauważyłem, że większość tych zdjęć jest na 2.8. Ale znalazłem kilka takich samych kadrów z różnymi przysłonami i rzeczywiście różnica jest widoczna :)

cz4rnuch
17-08-2012, 12:27
Akurat z tym przymykaniem to się nie zgadzam, przynajmniej w trakcie testowania, bo tu obiektyw pokaże swoje słabości. Testuj na 2.8 ale użyj statywu i ostrz za pomocą LV i dodatkowo lupki a dowiesz się czy szkło jest ostre inaczej szkoda kasy(za kilka stów kupisz ostrego bez przymykania nikkora18-55(105)). Oczywiście inna sprawa to af, też wymaga przetestowania. Przejrzałem twoje fotki pobieżnie w CR i na większości ostrość jest w miarę po delikatnym wyostrzeniu, ale na niektórych wygląda to średnio. Zakładając, że af trafił tam gdzie miał trafić to chyba bym tego egzemplarza nie kupił.

KwaK410
17-08-2012, 12:38
Cz4rnuch a które wg. ciebie są źle trafione ?

darkmajin
17-08-2012, 12:39
Ja mówiłem co zrobić żeby zdjęcia były ostrzejsze.. każdy obiektyw będzie ostrzejszy nawet jak weźmiesz najostrzejszą sztukę w sklepie. Oglądałem bez specjalnego powiększania dla mnie są wystarczająco ostre, ale fakt nie miałem tego szkła w łapach jeżeli Ty miałeś i mówisz że są ostrzejsze pewnie tak jest..

..z kolei się nie zgodzę z tym LV to pokaże Ci BF/FF jeżeli będzie któreś z nich, a tym samym obiekt będzie nie ostry uznasz szkło za nieostre? :D, z tego co tam jednym okiem na forum przeczytałem problemy z takimi ( nieostrymi sztukami ) szkłami dotyczyły fizycznego "przesunięcia" soczewki nie w osi czy coś nie będę się mądrował bo nie wiem..

KwaK410
17-08-2012, 12:51
to jak według was przetestować obiektyw w sklepie i jak stwierdzić, że jest on wystarczająco ostry dla kogoś kto nie miał innego takiego w łapie i jest takim fotografem jak ja ? wydaje mi się, że nie ma na to dobrej rady.

cz4rnuch
17-08-2012, 13:56
Cz4rnuch a które wg. ciebie są źle trafione ? Niestety wyrzuciłem już twoją paczuszkę więc nie pamiętam, nie podobały mi chyba zdjęcia robione na 17(nie wszystkie oczywiście), i chyba na 30-cośtam. A czy są trafione to nie wiem bo viewnx'a mi wywala więc nie miałem jak sprawdzić na co ostrzyłeś. Zresztą chodziło mi tylko o to, że gdybym wiedział gdzie celowałeś łatwiej byłoby ustalić jak jest z ostrością(tak czy siak gdzieś powinna być, tyle że niekoniecznie tam gdzie ty chciałeś).

Ja mówiłem co zrobić żeby zdjęcia były ostrzejsze.. każdy obiektyw będzie ostrzejszy nawet jak weźmiesz najostrzejszą sztukę w sklepie. Oglądałem bez specjalnego powiększania dla mnie są wystarczająco ostre, ale fakt nie miałem tego szkła w łapach jeżeli Ty miałeś i mówisz że są ostrzejsze pewnie tak jest.. Naturalnie zrozumiałem o co Ci chodzi, tyle że kolega działał w warunkach testowych, dlatego dopisałem, że wg mnie jeśli nie ma zbyt dużo czasu to najlepiej przetestować na 2.8 i sprawdzić czy taka ostrość nam odpowiada. Sigmę akurat mam więc wydaje mi się, że można trafić lepszą sztukę niż ta którą testował KwaK410.

..z kolei się nie zgodzę z tym LV to pokaże Ci BF/FF jeżeli będzie któreś z nich, a tym samym obiekt będzie nie ostry uznasz szkło za nieostre? :D, z tego co tam jednym okiem na forum przeczytałem problemy z takimi ( nieostrymi sztukami ) szkłami dotyczyły fizycznego "przesunięcia" soczewki nie w osi czy coś nie będę się mądrował bo nie wiem.. Wydaje mi się, że oddzieliłem testowanie ostrości od testowania AFu. Moim zdaniem samą ostrość najpewniej testuje się ręcznie, za pomocą lupki w LV, poza tym nieznane mi są przypadki by w tym trybie aparat ustawił ostrość nie tam gdzie trzeba(choć niewykluczone że się takowe zdarzają). Uważam, że lepsze to niż przymykanie obiektywu, bo wtedy ewentualne błędy wynikające z nieprawidłowej pracy układu AF może zatuszować odpowiednio duża głębia ostrości.

to jak według was przetestować obiektyw w sklepie i jak stwierdzić, że jest on wystarczająco ostry dla kogoś kto nie miał innego takiego w łapie i jest takim fotografem jak ja ? wydaje mi się, że nie ma na to dobrej rady. Najlepiej byłoby gdybyś miał okazję sprawdzić kilka sztuk na spokojnie, na statywie, kilka motywów, różne odległości, różne ogniskowe i te same kadry dla kilku sztuk. Potem sprawdź w domu które szkło Ci najbardziej odpowiada i podejmij decyzję czy warte jest tych pieniędzy. Przy okazji przydałoby się sprawdzić AF: czy się nie myli, czy nie ustawia ostrości przed lub za i czy jest odpowiednio szybki.

cz4rnuch
17-08-2012, 14:32
Przepraszam za post pod postem, ale już nie zdążyłem edytować. Przypomniało mi się KwaKu, że masz lub miałeś 18-105 i wnioskuję że właśnie do niego porównujesz Sigmę. Nie sugeruj się tym, że to tanie, kitowe szło bo jeśli chodzi o ostrość to jest ono wybitne w centrum kadru i nie najgorsze na brzegu więc może za dużo sobie obiecywałeś po Sigmie. Wracając do samych zdjęć, Rawy trzeba(bez sankcji) wyostrzać, od Ciebie jedynie zależy jak bardzo.

KwaK410
17-08-2012, 15:40
No powiem Ci, że właśnie przeleciałem katalogi w LR i pojeździłem przy kilku fajniejszych zdjęciach dość odważnie suwakami od ostrości, kontrastu i przejrzystości i jestem dość zaskoczony rezultatami po eksporcie do JPG w dość małych wymiarach. Zdjęcia wyglądają dużo lepiej. Dodatkowo ustawiłem w oknie eksportu wyostrzanie pod monitor. Inaczej ogląda się zdjęcie na monitorze jak jest formatu zwykłej, nawet większej odbitki, a inaczej jak zajmuje cały ekran (i jest jeszcze gównianie przeskalowane przez przeglądarkę do zdjęć z windowsa). Szkoda, że wcześniej się bardziej nie bawiłem, albo na jakiś kurs nie poszedłem. Dzięki waszej pomocy mam teraz troszkę lepsze zdjęcia. Dzięki ogromne.

Wracając jeszcze do tej Sigmy, której tyczy się post :). Wiedziałem, że N18-105 to fajne szkło i dlatego go kupiłem. Ale przecież Sigma to jednak inna liga, czyż nie ? Ja teraz szukam jasnego fajnego obiektywu o dobrych właściwościach optycznych. Mam 70-300 więc nie muszę mieć już super-uniwersalnego zooma. Coś krótszego z dobrym światłem to teraz mój cel. Piszę więc te wszystkie posty i radzę się ludzi mądrzejszych. Wychodzi na to, że dodatkowo się już dużo też nauczyłem :)

Ah i jeszce jedna prośba do Cz4rnucha. Możesz mi podesłać kilka fotek z twojej sigmy, albo wrzucić linka ? Jeśli masz to najbardziej interesowało by mnie coś z wesela (kościół, sala w nocy).

cz4rnuch
17-08-2012, 16:11
Nie ma sprawy, jak się uda to w weekend coś wrzucę na serwer i prześlę Ci linka na priva. Jeśli nie to na początku przyszłego tygodnia na bank. Niestety kotletów weselnych nie smażę, ale coś po ciemku pewnie się znajdzie.

KwaK410
17-08-2012, 16:37
Super, dzięki !!!

krzysiek.81
17-08-2012, 21:29
Witam.
Przeglądam właśnie Twoją paczką zdjęć w ViewNX i według mnie jest wszystko ok....jest ostro i celnie.
Na zdjęciach masz ISO 800, 1000 , czasy 1/30, 1/15 do tego przysłona 2,8 więc nie spodziewaj się super ostrego i kontrastowego RAWa prosto z puszki :)
Podnieś ostrość i kontrast na 2 do 4 i zobacz jak diametralnie zmienia się zdjęcie. .
Ja zresztą rzadko wyostrzam więcej niż na 2 z tej Sigmy bo zdjęcia wyglądają na przeostrzone (piszę oczywiście o parametrach w ViewNX)
Pozdrawiam.

KwaK410
17-08-2012, 23:55
krzysiek.81 dzieki za ocenę plików. Ja niestety używam LR więc tam jest trochę inna skala tych wszystkich suwaków. Zainstaluje w niedziele może NX to zobaczę co czemu odpowiada. Powiedz mi, bo widzę, że używasz obu - czy warto jest zostawić sobie N35 mając S17-50 ?

krzysiek.81
18-08-2012, 08:21
To zainstaluj sobie NX i sam zobacz, bo oprócz tego że widzisz wszystkie parametry, punkt AF, to NX od razu pokazuje ci zdjęcia z takimi ustawieniami jakbyś robił JPG z puszki, suwaków może nie ma tam za wiele ale wyostrzanie działa bardzo dobrze. Ja sam najczęściej korzystam z ACR bo RAWy z D7000 NX bardzo wolno mieli , natomiast te z D5000 o dziwo bardzo szybko (wcale nie mam jakiegoś przestarzałego kompa:) ).
Co do zostawienia N35 to trudno mi doradzać bo Sigmę mam niedługo. Na pewno w Sigmie jest pewniejszy AF, np.używałem jej na wakacjach na co dzień, a któregoś dnia założyłem N35. Po przeglądnięciu zdjęć wieczorem , założyłem Sigmę z powrotem. Z N35 połowa zdjęć poleciała do kosza bo ostre były, ale nie tam gdzie celowałem :)

Jeżeli Twoja 35ka dobrze współpracuje z twoim korpusem to bym jej nie sprzedawał, bo niewiele za nią weźmiesz a obiektyw jak by nie było bardzo fajny :)

KwaK410
18-08-2012, 10:25
NX zainstaluje na pewno. Moja 35 trafia idealnie bo wysłałem cały zestaw do kalibracji. Wcześniej oczywiscie tez miałem problemy. W sumie to nie wiem czy ja zostawie. Jak to sie mówi : każda złotówka ważna :)

krzysiek.81
18-08-2012, 13:46
W sumie to nie wiem czy ja zostawie. Jak to sie mówi : każda złotówka ważna :)

To jak o kase chodzi to kup np. w Euro RTV na 10 rat x 0%...(ostatnio widziałem mieli za 2700), za N18-105 weźmiesz od 600-700 tak że na 2 miesiące rat będziesz miał a przez ten czas zobaczysz czy 35 jest Ci jeszcze potrzebna. Jak nie to ją też na allegro i masz na kolejne dwie raty :)

KwaK410
18-08-2012, 22:32
http://www.euro.com.pl/obiektywy/sigma-17-50-f-2-8-ex-dc-os-hsm_1_1.bhtml

to teraz kosztuje 2999 i do tego z ratami trzeba trafić akurat w jakąś akcję. Już się trochę pytałem :)

A kiedy i gdzie było to ostatnio ?

krzysiek.81
19-08-2012, 08:45
http://www.euro.com.pl/obiektywy/sigma-17-50-f-2-8-ex-dc-os-hsm_1_1.bhtml

to teraz kosztuje 2999 i do tego z ratami trzeba trafić akurat w jakąś akcję. Już się trochę pytałem :)

A kiedy i gdzie było to ostatnio ?
Teraz była taka akcja 'Tydzień Foto " i Sigma była po 2749, nawet jeszcze jest taka cena na stronie, ale jak wejdziesz na stronę z obiektywem to juz pokazuje 2999 ;(
http://www.euro.com.pl/cms/tydzien-foto.bhtml

KwaK410
19-08-2012, 09:49
Teraz była taka akcja 'Tydzień Foto " i Sigma była po 2749, nawet jeszcze jest taka cena na stronie, ale jak wejdziesz na stronę z obiektywem to juz pokazuje 2999 ;(
http://www.euro.com.pl/cms/tydzien-foto.bhtml

to się skończyło 5 sierpnia. Wtedy jeszcze o obiektywie nie myślałem :)