Zobacz pełną wersję : D800 problem przy wyświetlaniu zdjęć w aparacie.
Witam, kilka razy w sytuacji bojowej czyli podczas ślubów zdarzyło mi się , ze przy wyświetlaniu zdjęcia w aparacie chciałem zbliżyć wybrany obszar zdjęcia, aby sprawdzić ostrość ( niestety przy szerokokątnym obiektywie AF nie jest zbyt niezawodny ) pojawiały się zaznaczone kwadracikami rozpoznane twarze i duzy prostokąt poza który nie mogłem wyjść , czyli nie mogłem sprawdzić ostrosci na przybliżeniu poza tym wyznaczonym prostokątem.
Myślałem , ze to jakies nieznane mi ustawienia i opcje przy wyświetlaniu zdjęcia się uruchomiły, jednka nic takiego co mogłoby takie zachowanie tłumaczyć w instrukcji nie znalazłem...
Miał ktoś coś takiego? :)
Hmmm... Ten prostokąt o którym mówisz to żółta ramka? Ona wyznacza jaki kadr ze zdjęcia właśnie widzimy i na niej zaznaczone są twarze?
Co do powiększania, to ustawiłem sobie na środkowym wybieraku powiększenie zdjęcia i w momencie jak masz podgląd - wciskasz środkowy i masz zbliżenie w punkcie gdzie był czujnik AF - bardzo szybkie i wygodne do sprawdzenia ostrości.
tak to chyba ta żolta ramka pokazująca który wycinek ze zdjęcia widzimy. normalnie wraz z przesuwaniem wybieraka przesuwa się ten prostokąt po całym zdjeciu , a u mnie dochodzi się do krawedzi tego wyznaczonego prostokąta i koniec :)
W każdej puszce nikona miałem przypisaną lupę w kółku (środek wybieraka pod kciukiem) strzał, sprawdzenie, dalej. Idealnie (dla mnie) rozwiązanie. W d800 też tak mam. Wszystko działa normalnie.
W każdej puszce nikona miałem przypisaną lupę w kółku (środek wybieraka pod kciukiem) strzał, sprawdzenie, dalej. Idealnie (dla mnie) rozwiązanie. W d800 też tak mam. Wszystko działa normalnie.
+1
Nic nie kumam z tego co autor wątku napisał. Jakimś tam wytłumaczeniem byłoby wykonywanie zdjęć w formacie DX albo 5:4 lub 16:9. Przecież normalnie jak powiększysz zdjęcie i wciskasz strony wybieraka to właśnie rusza się ta żółta ramka. Zatem jakiego brzegu nie może ona przekroczyć, skoro brzegiem jest krawędź monitora? Za skomplikowane na moją głowę.
nagrałbym to specjalnie dla ciebie , ale wysłałem dziś aparat do serwisu, po za ta przypadłością ( moze reset by pomógł , nie zdążyłem sprawdzić ) ma jeszcze spory backfocus i całkowicie źle działający lewy skrajny AF.
Karrampuk
03-09-2012, 14:37
+1
Ja też, ja też +1 dla Hini.
Tylko nie wiem jak to się przyznaje na tym forum?
Jeju, jak ja tego szukałem. Teraz wiem str 309
Dokładnie, od D300 (a może D90) tak robię i działa świetnie. Tym bardziej, że przybliża w wybranym punkcie ostrości, a nie na przykład na środku. Również polecam. ;)