Zobacz pełną wersję : Obiektywy Sigma 70-300
przemekkrz
16-08-2012, 16:18
Witam
Zastanawiam się nad zakupem obiektywu
SIGMA 70-300 APO DG MACRO lub SIGMA 70-300 DG MACRO AF-Motor.
Wszystkie parametry takie same różnica w szkłach. Nie jestem ekspertem w doborze obiektywów więc zwracam się o pomoc i poradę co do tych obiektywów. Czy w ogóle warto kupować, czy ma ktoś doświadczenie z nimi?
Kiedyś pytałem o podobną rzecz, wersja z APO lepsza. Dlaczego to nie wiem. :)
To co dla mnie jest istotne to stabilizacja, ponad 200 bez tego udogodnienia jest porażką. Lepiej dozbieraj i kup jakiegoś Tamrona 70-300 ze stabilizacją i normalnym silnikiem AF a nie to badziewie co daje Sigma.
Wersja APO jest ostrzejsza. Z Apo spokojnie można się pobawić w portret czy fotografię przyrodniczą będzie trochę ciemno ale w miarę ostro.
Fajne leciutkie szkło na spacery i wakacje czy podróże. Stabilizacja by się rzeczywiście przydała. Jednak jeżeli mamy inne szkła, to można tu zaoszczędzić trochę pieniędzy i kupić właśnie takie lekkie szkiełko. Stabilizacja głębi nie zmniejszy, więc tam gdzie jest światło - czyli na zewnątrz, w normalny dzień - będzie w porządku. Szczególnie na nowych korpusach z dobrymi matrycami ma to już niewielkie znaczenie. Dobre jako dodatek, a nie podstawa. Do częstszego fotografowania stabilizacja w teleobiektywie jest bardzo bardzo wskazana.
nokinnikon
21-08-2012, 17:55
Bez silnika z puszkami bez śrubokręta ostrzenie ręczne. AF motors do puszek bez śrubokręta (bez napędu AF w aparacie)
Bez silnika z puszkami bez śrubokręta ostrzenie ręczne. AF motors do puszek bez śrubokręta (bez napędu AF w aparacie)
70-300 DG MACRO AF-Macro ma wbudowany silnikn nie jest to co prawda HSM, ale z puszkami bez srubokręta AF działa. Co do Ostrości to faktycznie wersja APO jest lepsza. Ja mam niestety bez i do ogniskowej 200 jest przyzwoicie, powyżej trochę mydli, chociaż przy dobrym oświetleniu potrafi miło zaskoczyć. W sumie jako budżetowe szkiełko, które nie będzie często używane to ujdzie (zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę)
APO jest nie warta dopłacania aż 400 stówek, miałem oba i prawdę mówiąc tańsza wersja lepiej sie sprawowała. A szkło apochromatyczne bardziej niwelowało aberacje, ostrość na równym poziomie.
przemekkrz
21-08-2012, 20:55
Po przeczytaniu odpowiedzi zacząłem zastanawiać się nad AF-S DX 55-200 mm f/4-5.6G VR ED, cena porównywalna.
pioter m
21-08-2012, 21:01
Po przeczytaniu odpowiedzi zacząłem zastanawiać się nad AF-S DX 55-200 mm f/4-5.6G VR ED, cena porównywalna.
Szkoda kasy. Nie jest lepszy od sigmy (mialem 70-300 apo, a znajomi tego nikona).
Po taniosci najlepiej wypada tamro 55-200, ale nie wiem, czy sa z silnikiem.
przemekkrz
21-08-2012, 21:20
A obiektyw: Nikkor AF 70-300mm 1:4-5,6 G bez VR
na 200 mm masz juz swiatło 5.6 a w tych do 300 mm bedzie z 4.6, zawsze to jedna przedziałka nizej..
pioter m
22-08-2012, 06:24
Przy 200mm jest wiecej niz 4.6, a jedna dzialka mniej to f4.0. Cyferki na skali przyslony to bardziej ciag geometryczny gdzie kazdy nastepny element jest pierwiastek z dwoch razy wiekszy od poprzedniego.
przemekkrz
22-08-2012, 09:39
Czyli jednym słowem warto kupić coś takiego:
http://allegro.pl/nikon-af-nikkor-70-300mm-1-4-5-5-6-g-i2573464264.html
dareknik
22-08-2012, 11:48
Czyli jednym słowem warto kupić coś takiego:
http://allegro.pl/nikon-af-nikkor-70-300mm-1-4-5-5-6-g-i2573464264.html
To co podałeś to nie, ale AFS z VR jak najbardziej tak.
przemekkrz
22-08-2012, 12:14
Czyli tutaj to zdjęcia tylko ze statywu? Bo cena jest bardzo kusząca.
Czyli tutaj to zdjęcia tylko ze statywu? Bo cena jest bardzo kusząca.
No nie tylko ze statywem. Jak ustawisz krótki czas (np przy ogniskowej 300 czas 1/250 lub krótszy) to zdjęcie powinno wyjść ostre. No chyba że komuś bardzo trzęsą się ręce:razz:
przemekkrz
22-08-2012, 14:33
Czyli cena 350 zł jest ceną za którą opłaca się kupić ten obiektyw i na niego nie narzekać?
Ja nowy kupowałem za 700zł dawno dawno temu (APO). Teraz wystawiałem na sprzedaż, ale w sumie cieszę się, że nikt nie kupił. Bo jak przeglądałem zdjęcia, które zrobił, to mam masę udanych ujęć. Mimo braku stabilizacji i pracy z D80, czyli wymaganymi czasami rzędu 1/500s z ręki przy 300mm. Ale chodzi o to, że te 300mm wcale nie jest tak często potrzebne i wówczas to świetny i dość uniwersalny obiektyw. Bo jak robimy zdjęcia w zakresie 70-150mm co jest bardzo częste, to jakość jest naprawdę bardzo przyzwoita. Zatem może jeszcze mi się przyda.
Co do aberracji lub nie - nie porównywałem, kiedyś kupiłem na szybko przed wyjazdem wakacyjnym. I patrząc z perspektywy czasu - zrobił swoje. Nie było wówczas N70-300VR, ale bym go nie kupił, bo to nie ta cena w ogóle. Do tej pory na niego się nie zdobyłem. Mam 70-200/2.8 VR i S70-300. Obu używam aktualnie coraz mniej, bo noszę ze sobą Voigtlandera 180/4, ale kiedyś właśnie biegałem z tą Sigmą i było ok. Mała, lekka, jako awaryjne szkło ok.
Ceny aktualne to 350-450 zł w zależności od stanu i wyposażenia, dokumentacji itd.
Dziś kupiłbym N55-300 pewnie (do DX). Sigma to mechanicznie porażka jednak. Jednak na FX i tanio? Hmm - tu już można rozważyć. Tylko plastik w środku, zębatki długo nie pożyją - zatem do okazjonalnego użytku jedynie.
Ja mam wersję APO, ale obecnie używam ją wyłącznie z analogiem, najlepiej na filmie B&W. Silnik AF głośny i wolny, nie za bardzo podobają mi się kolory na zdjęciach z tego szkła na cyfrze. Szkło lekkie i poręczne, całkiem przyzwoicie sprawdza się w makro.
Mnie akurat kolory odpowiadały z tego co kojarzę. Bardziej niż z N18-70 czy T17-50. Nie zauważyłem nic specjalnego krótko mówiąc. Tyle, że ja zdjęcia robię w NEFach, zatem to od wywoływarki zależy co pokaże w ogromnej mierze. Dopiero ostatnio zacząłem przyglądać się NX - do samego wywołania bajka w porównaniu z Adobe.
Mnie akurat kolory odpowiadały z tego co kojarzę. Bardziej niż z N18-70 czy T17-50. Nie zauważyłem nic specjalnego krótko mówiąc. Tyle, że ja zdjęcia robię w NEFach, zatem to od wywoływarki zależy co pokaże w ogromnej mierze. Dopiero ostatnio zacząłem przyglądać się NX - do samego wywołania bajka w porównaniu z Adobe.
Ja też robię w NEF. Mam wrażenie że obiektyw daje lekki zafarb żółtego. Nie łatwo jest później ustawić WB tak aby oddać naturalne kolory, ale może się nie znam. Obiektyw na swoją cenę przyzwoity.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/_DSC0889-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-qSbzFAhUz5I/UC6pwL9K5DI/AAAAAAAAAQ8/Mp3hIAAQPIU/s1600/_DSC0889.jpg)
Ja kupiłem z APO za około 350 zł na allegro i za te pieniądze nie żałuję. Faktycznie w słabym świetle ciężko zrobić nieporuszone zdjęcie ale w dzień na zewnątrz sprawdza się dosyć dobrze, aczkolwiek 700 zł byłoby mi już szkoda za nowy i wolałbym dozbierać do czegoś lepszego (ze stabilizacją, której po prostu brakuje).
Guciol, zupełna racja co do kolorystyki, ale jestem za mOSAd, kolory bardziej z Sigmy APO do mnie przemawiają niż ze szkieł Nikkora, np 18-70, 70-300 VR, Nikkor daje bardziej chłodne i neutralne. a Sigma mam wrażenie ociepla zdjęcia w odcień bursztynu... mnie akurat właśnie plastyka i kolorystyka z tego szkła się bardzo podoba, bookeh też całkiem przyzwoity. Za takie pieniądze uważam że optyka na poziomie, ale szybkość AF jak dla mnie za wolny...
Ja kupiłem z APO za około 350 zł na allegro i za te pieniądze nie żałuję. Faktycznie w słabym świetle ciężko zrobić nieporuszone zdjęcie ale w dzień na zewnątrz sprawdza się dosyć dobrze, aczkolwiek 700 zł byłoby mi już szkoda za nowy i wolałbym dozbierać do czegoś lepszego (ze stabilizacją, której po prostu brakuje).
Kiedy kupiłeś ? Dzisiejsze ceny "wyświrowały" tak w górę że dodatek z APO uchodzi za niekwestionowany rarytas. Nasz kraj i jego ludzie jest bardziej idiotyczny niż myślałem. Za dużo ludzi uważa że APO to co najmniej perełka z dziedziny obiektywów. Idiotyzm. => http://allegro.pl/sigma-apo-d-70-300-i2569182791.html
http://allegro.pl/sigma-apo-d-70-300-i2569182791.html
To wersja na śrubokręt.