Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z nef

piotrkora
16-08-2012, 14:50
w trakcie usuwania zdjęć z karty niechcący wyłączyłem aparat ,następnie robiłem nowe zdjęcia na tej karcie . wszystkie zdjęcia zrobione nie mogę odczytać , są zapisane jako nef ale żaden program ich nie otwiera ,fizycznie mają odpowiednią wielkość .może ktoś poradzi co z tym zrobić

H1TM4N1500
16-08-2012, 16:29
zmień w aparacie opcję quality z RAW na coś niżej: FINE, NORMAL lub też coś wyżej RAW+Basic. A najprostszym rozwiązaniem jest wywołanie plików w Lightroom lub ściągnięcie kodeków do plików nef. Kilka informacji dotyczących plików nef znajdziesz tu -> https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14725/~/co-to-jest-plik-nef%3F

swiada
16-08-2012, 23:14
Dzień dobry, albo dobry wieczór. Tyle na wstępie.
Pliki nef odczytasz z dołączonego do aparatu (na płycie) programu ViewNX 2, możesz w nim przekonwertować na format jpg który odczytasz w każdej przeglądarce.

darkmajin
17-08-2012, 08:21
Panowie to chyba nie problem że kolega nie umie otworzyć... w rawie zawsze jest zapisany jpg basic może jakiś program go wyciągnie jak nef uszkodzony ?

woogen
17-08-2012, 15:13
rescue pro deluxe sandiska, recuva, cardrecovery. jest jeszcze coś takiego jak nefrepair, ale zupełnie nie wiem co to i czy działa. najwięcej udawało mi się odzyskać rescue pro deluxe

H1TM4N1500
17-08-2012, 17:59
A to przepraszam bardzo jeśli to chodzi o uszkodzony plik. Jeszcze nie miałem podobnej sytuacji że nie mogłem otworzyć pliku...

puciek
17-08-2012, 18:44
Panowie to chyba nie problem że kolega nie umie otworzyć... w rawie zawsze jest zapisany jpg basic może jakiś program go wyciągnie jak nef uszkodzony ?

A od kiedy? O ile dobrze wiem, to w RAW zapisywane są surowe dane prosto z matrycy + dodatkowo ustawienia puszki, przy jakich było zrobione zdjęcie. Dlatego niektóre programy potrafią od razy na bieżąco odczytać te parametry i wstępnie wyświetlić zdjęcie w oparciu o nie. W RAW nie ma niczego zaszytego.

TOP67
17-08-2012, 19:34
W NEF zawsze jest zaszyty JPEG Basic. Jest kilka programów, które potrafią go wydobyć.

darkmajin
17-08-2012, 19:35
A od kiedy? O ile dobrze wiem, to w RAW zapisywane są surowe dane prosto z matrycy + dodatkowo ustawienia puszki, przy jakich było zrobione zdjęcie. Dlatego niektóre programy potrafią od razy na bieżąco odczytać te parametry i wstępnie wyświetlić zdjęcie w oparciu o nie. W RAW nie ma niczego zaszytego.

ok może źle się wyraziłem chodziło o nikonowski NEF

edit: ubiegł mnie top67 niestety :P

puciek
17-08-2012, 20:31
JPG nie jest zaszyty tylko niektóre programy wykorzystują parametry ekspozycji zaszyte w RAW, które były ustawione w puszce i od razu tak ustawiają wyświetlane zdjęcie, jak była ustawiona puszka w momencie naciśnięcia spustu migawki. Tyle. Nie ma tam żadnego zaszytego pliku JPG. To tak od technicznej i informatycznej strony - po gruntownej analizie zawartości całego pliku RAW.

TOP67
17-08-2012, 20:52
Tam jest JPEG Basic. Przyjmij to w końcu do wiadomości. Oprócz tego jest też zapewne miniaturka.

darkmajin
17-08-2012, 22:17
nikonowski nef zawiera "preview" i jpg w jakosci basic, parę programów umie go wyciągnąć jak już TOP wspomniał, np d70readerW program nic nie konwertuje nic nie kombinuje wyciąga jpga

ExifTool Version Number : 8.48
File Name : DSC_4882.NEF
File Size : 19 MB
File Modification Date/Time : 2011:04:21 21:40:40+02:00
File Type : NEF
MIME Type : image/x-nikon-nef
Exif Byte Order : Big-endian (Motorola, MM)
Make : NIKON CORPORATION
Camera Model Name : NIKON D7000
Software : Ver.1.01
Jpg From Raw Start : 174144
Jpg From Raw Length : 1684846
Image Size : 4992x3280
Jpg From Raw : (Binary data 1684846 bytes, use -b option to extract)

wyciąg z rawa ( dpreview - http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&message=38411480&changemode=1 )

nie wiem jakie tam analizy robiłeś - ja sam nie wiele na ten temat wiem ani się nie wgłębiałem..

na chłopski rozum skoro raw to tylko surowe dane z matrycy to nawet po wyciągnięciu jpga nie było by ustawień z puszki, a są ;)

puciek
17-08-2012, 23:54
A dla was jest ciężko zrozumieć, że ..... Skoro RAW, to plik zawierający wszystkie dane z matrycy, gdzie każdy pixel ma swoją wartość, to po jaką cholerę Nikon strzelałby sobie w kolano i do tego zapisu dołączał to, co jego puszka przetworzyła z tego surowego RAW? Prościej jest dołączyć do RAW tylko i wyłącznie dane ekspozycji, balansu bieli i czegoś tam jeszcze (miniaturki) Uzyskać dzięki temu minimalnie większy plik, który niektóre programy odczytają jako JPG, zmniejszyć ilość klatek na sekundę, bo plik do zapisania będzie mniejszy i po za tym niech ktoś mi odpowie, po jaką cholerę Nikon ma w swoich puszkach możliwość zapisu RAW+JPG, skoro RAW według waszej definicji już taki JPG zawiera - idioci w tym Nikonie pracują i tylko przez swoje durne decyzje klientów tracą, bo mogliby zmniejszyć rozmiar pliku zapisywanego na karcie i dzięki temu zwiększyć ilość klatek na sekundę. Upierajcie się dalej., a ja wiem swoje.

Ps. Pliki JPG zaczynają się od sygnatury określającej dany plik czyli: ˙Ř˙á^Exif - proszę Was - fachowców o odnalezienie po tej sygnaturze pliku JPG zaszytego w pliku RAW (NEF) - nie ma takiego zapisu w tych plikach. Sprawdzałem na RAW'ach Nikona i na JPG z innych aparatów. Ale jak nie mam racji, to proszę o poparcie swojej teorii konkretnymi faktami.

TOP67
17-08-2012, 23:59
A ten dalej został niereformowalny. To policz sobie ile powinien zajmować nikompresowany nef, gdyby nie miał zaszytego jpeg, a ile faktycznie zajmuje.

puciek
18-08-2012, 00:02
A ten dalej swoje......

Ps. Pliki JPG zaczynają się od sygnatury określającej dany plik czyli: ˙Ř˙á^Exif - proszę Was - fachowców o odnalezienie po tej sygnaturze pliku JPG zaszytego w pliku RAW (NEF) - nie ma takiego zapisu w tych plikach. Sprawdzałem na RAW'ach Nikona i na JPG z innych aparatów. Ale jak nie mam racji, to proszę o poparcie swojej teorii konkretnymi faktami.

[quote]niereformowalny[quote]

Po prostu myślący i sprawdzający zawartość plików. Pliki RAW różnych firm mogą być wewnętrznie kompresowane bez straty obrazu, każda firma sama wie, co w tych plikach zamieszcza. Jedna więcej inna mniej, ale bez żadnego sensu byłoby dodawanie do RAW dodatkowo JPG, bo szybciej i prościej jest dodać parametry ekspozycji pozwalające na wyświetlenie JPG w momencie robienia zdjęcia. Dodatkowo powiem, że samo odczytywanie RAW jako JPG przy sterach Nikona w przeglądarce windows trwa tyle, że w tym czasie można by było odczytać z 5 JPG zwykłych. Porównując to do odczytania fragmentu filmu (Scenki zaszytej w AVI) trwa to przez moment, a pliki filmowe to około 650-700MB, a nie &-9MB (RAW) Proszę trochę pomyśleć.

TOP67
18-08-2012, 00:12
Jak masz kalkulatorem, to sobie policz. A jak masz aparat, to sobie sprawdź.
Albo weź dowolny plik nef, zapisz zerami parę kB w okolicach środka i spróbuj to wywołać. A jak się nie uda, to wyluskaj jpg i po krzyku.

puciek
18-08-2012, 00:21
Właśnie wyłuskiwałem i tam nie ma JPG. JPG to jest standardowy plik z obrazem i ma swoje ściśle określone parametry - mówię o pliku. Zaczyna się od definicji pliku i dalej lecą dane. Sorry, ale widocznie w tych RAWAch Nikona jest zaszyty specjalny Nikonowski format odczytywany tylko przez programy, na Nikonowskiej licencji do odczytywania tych niestandardowych plików obrazkowych ale nie jest to plik JPG. Inny - może tak, ale nie standardowy JPG. To tyle od informatycznego punktu widzenia.

TOP67
18-08-2012, 00:32
Są to normalne dane jpg bez nagłówka. Można je bezstratnie wyłuskać i zapisać jako JPG. Wszystkie przeglądarki zdjęć, które odczytują nef, korzystają z tych danych, a nie z danych Raw. Dopiero w drugiej kolejności niektóre z nich potrafią odczytać Raw. Nawet firmowy ViewNX domyślnie nie odczytuje danych Raw. Jest zatem zupełnie inaczej niż twierdziłeś.
1. Plik nef zawiera jpeg basic
2. Przeglądarki nie interpretują danych raw
3. Idioci z Nikona zwiekszyli znacznie wielkość pliku

piotrkora
18-08-2012, 12:55
dziękuje bardzo za zainteresowanie i burzliwą dyskusję ale dalej mi to nic nie pomogło może jeszcze raz wyjaśnię mam .w skutek błędu jaki zrobiłem wyłączając aparat podczas usuwania zdjęć z karty mam teraz pliki nef mniej więcej o wielkości 8 M . i nie mogę ich otworzyć w żadnym programie ani przeglądarce wygląda że jest jakiś problem z exifem , chciałem przekonwertować na inny format też sie nie da . Myślę że pozostawione na karcie pliki które nie zostały usunięte i następnie zapisane nowe zdjęcia stworzyły konflikt . Wydaje mi sie że brak jest exifa do tych zdjęć , czy jest jakaś szansa na uratowanie ich ,z góry dziękuje za chęć pomocy

darkmajin
18-08-2012, 21:03
no piszę Ci spróbuj wyciągnąć jpga z tego nefa, chociaż chyba na dobre coś tam się skopało :/ program np. - d70readerW

mOSAd
18-08-2012, 22:34
piotrkora - jak możesz to wrzuć jeden taki plik na jakiś serwis "hostingowy" i nam podaj tu link. Będziemy wiedzieć z czym mamy do czynienia.

A co do dyskusji o NEF...
JPEGi w NEFach zostały dodane po to by:
1. Szybciej dało się przeglądać je na LCD. W tym powiększać. O ile się nie mylę, to nie ma możliwości przeglądania RAWów w korpusach Nikona.
2. Szybciej dało się zdjęcia wczytać i wyświetlić na komputerze.
3. Być może po to, by odzyskać w razie jakiejś awarii przynajmniej plik JPEG skompresowany jako Basic.
A nie są widziane bezpośrednio w pliku gdyż po pierwsze NEFy mogą być skompresowane. Po drugie rzeczywiście mogą nie zawierać typowego nagłówka, a jedynie same dane. Czy JPEG bez nagłówka można nadal nazwać JPEGiem? Pewnie tak jak świnię bez ogona można nazwać świnią.

Seeker
19-08-2012, 11:09
"A dla was jest ciężko zrozumieć, że ...."

Siedzi JPG basic (full size. możesz w Irfanie z wtyczką wczytać tenże
właśnie JPG lub RAW, zależnie od ustawień, a różnica w czasie trwania
odczytu jest spora) i miniaturka (w przypadku D80 - 160*120 pix.
którą odczytuje mi program sprzed 12 lat pod innym systemem i robi to
w ułamku sekundy na emulatorze).