PDA

Zobacz pełną wersję : Cls do Vivitara

Von Wafeln
16-08-2012, 11:18
Witam. Posiadam lampę Vivitara, którą chciałbym zintegrować z Cls'em (mam lampę sterującą SB-800). Czy są jakieś adaptery dla takiej lampy lub inny sposób integracji (jeżeli się da, bez fotoceli)? Niestety sam takich nie znalazłem. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Art Erie
16-08-2012, 11:22
Nie ma żadnych adapterów dla CLS, jeśli nie chcesz korzystać z fotoceli masz do wyboru dużo różnych wyzwalaczy radiowych.

Von Wafeln
16-08-2012, 11:40
A czy któryś z wyzwalaczy odbierze sygnał z SB-800? Albo czy da się kupić sterownik z wyzwalaczami, jednym z sankami do sabiny, a drugim do Vivitara?

Art Erie
16-08-2012, 11:50
Napisz dokładnie w jakim trybie chcesz pracować (M, czy TLL), czy ten Vivitar to lampa manualna, czy też ma automatykę TTL. Opisz setup jak mają być rozstawione lampy ( SB800 na sankach body, czy obie lampy po za aparatem).

* SB800 może wysyłać sygnał ( błysk) dla zewnętrznej fotoceli ( lub lampy z fotocelą ), oraz przedbłyski sterujące CLS dla lamp pracujących w tym systemie. W obu przypadkach sensory oparte są na podczerwieni co wyklucza współpracę z odbiornikami radiowymi.

Von Wafeln
16-08-2012, 12:17
Lampa to Vivitar 283, niestety jeszcze jestem laikiem, więc niewiele wiem na jej temat, ale wygląda na manualną. SB raczej w takim wypadku na sankach, bo wbudowana może dać niepowołane efekty. Czy jakaś firma produkuje coś takiego, że odbiorniki sla różnych stopek pracują z jednym wyzwalaczem?

Art Erie
16-08-2012, 12:38
Z tego co widzę to jest to lampa manualna z automatyka własną ( tryb A), jeśli się mylę zaraz mnie ktoś poprawi ;)
W zasadzie automatykę lampy można sobie pominąć ( jest przydatna do szybkich zdjęć reportażowych, a chyba nie o to Ci chodzi). Lepiej działać w trybie M, rozstawiając lampy na statywach ( są też inne sposoby mocowania ) w pewnej odległości od body; setup ustawień możesz podejrzeć tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69091 i tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178813
Do zdalnego wyzwalania dwu lamp potrzebny będzie najprostrzy komplet nadajnik + 2x odbiornik radiowy http://allegro.pl/listing.php/search?category=8845&change_view=1&order=p&string=radiowy
Nadajnik jest montowany w sankach na body, w sanki odbiorników mocujemy lampy...
Obsługa jest banalna więc nie będę się rozpisywał na ten temat, dodam jedynie że warto się zastanowić przed zakupem i kupić coś "dobrego" zamiast "najtańszego".
Niektóre nadajniki pozwalają na mocowanie w nich lampy (czyli body - w sanki wpinamy nadajnik, w sanki nadajnika lampę, w odbiorniku mocujemy drugą lampą zdalną) pracującej w TTL, przy czym lampa zdalna działa wyłącznie w trybie M ( nie zalecam mieszania błysku manualnego z TTL, więc traktuj to jako ciekawostkę). Istnieją też radyjka przenoszące pełną automaykę, ale są dużo droższe i nie maja zastosowania dla Twojego zestawu.
O konkretych zestawach poszukaj na forum, z tego co pamiętam koledzy polecają RF 602 i RF 603.

Von Wafeln
16-08-2012, 12:47
Czyli jak kupię nadajnik z dwoma odbiornikami, to będę mógł do tego samego odbiornika podłączyć i Vivitara i sabinę? Dziękuję za obszerną odpowiedź.

Art Erie
16-08-2012, 13:00
Czyli jak kupię nadajnik z dwoma odbiornikami, to będę mógł do tego samego odbiornika podłączyć i Vivitara i sabinę? Dziękuję za obszerną odpowiedź.

Teoretycznie można podłączyć dwie lampy do jednego odbiornika, ale po co?
Jeśli kupisz komplet 1+2 będziesz mógł podłączyć nadajnik do sanek body, oraz wpiąć w sanki odbiornika po jednej lampie. Lampy można dowolnie ustawiać w zasięgu nadajnika ( od 30 do 500m w zalezności od modelu), przy czym wszelkie ściany, softboxy i inne przeszkody nie stanowią bariery dla fal radiowych ( lampy nie musza się widzieć, jak w przypadku CLS).
W prostych radyjkach wszelkie ustawienia można dokonać wyłącznie podchodząc do lampy i zmieniając moc błysku bezposrednio na lampie; w wyższych modelch jest coś co nazywa się podziałem na grupy i tutaj każdą z grup (zwykle A,B,C) możemy włączyć lub wyłączyć z poziomu nadajnika. Najdroższe zestawy umożliwiają również sterowanie mocą lamp z poziomu nadajnika.
Przed zakupem radyjka trzeba zwrócić uwagę na maksymalny czas synchronizacji ( z różnymi body, czasy te mogą byc różne!!!). Zwykle czas synchronizacji w tańszych radyjkach oscyluje w zakresie 1/180-1/250s, jedynie droższe zestawy oferują pracę w trybie FP i czas synchronizacji do 1/8000s.

Von Wafeln
16-08-2012, 13:05
Bardzo dziękuję za odpowiedź, uzyskałem wszystkie informacje, których potrzebuję.

adolfik9501
18-08-2012, 22:43
Bardzo dziękuję za odpowiedź, uzyskałem wszystkie informacje, których potrzebuję.

Zwracam uwagę, że Vivitar 283 w starszych egzemplarzach (bodaj przed 1987, jest lampą wysokonapięciową najczęściej podają 390V), więc trzeba uważać by czegoś nie spalić/uszkodić. Podział mocy w manualu uzyskuje się za pomocą opcjonalnego, zewnętrznego modułu VP-1.

Art Erie
18-08-2012, 22:57
Zwracam uwagę, że Vivitar 283 w starszych egzemplarzach (bodaj przed 1987, jest lampą wysokonapięciową najczęściej podają 390V), więc trzeba uważać by czegoś nie spalić/uszkodić. Podział mocy w manualu uzyskuje się za pomocą opcjonalnego, zewnętrznego modułu VP-1.

Dodam tylko, że dotyczy to zakładania lampy na body, wyzwalacze radiowe są ( chyba ) wszystkie zabezpieczone przed uszkodzeniem do napięcia 400V.

amirez
19-08-2012, 12:28
Można również na trzy lampy. CLS - lampa na body + SB + manual Vivitar z fotocelą MIF.

Art Erie
19-08-2012, 20:12
To cudo (MIF) jest chyba niedostępne, kiedyś tego intensywnie poszukiwałem :(