Zobacz pełną wersję : D300 cuda z ostrością
Witam
Posiada D300 z przebiegiem 47 tyś, od kilku dni wariuje dziwnie autofokus a mianowicie raz fotki są ostre a za chwilę rozmyte, testowałem to różnym czasem, przesłoną w trybie autofokus S C i M i ciągle tak się dzieje, może ktoś coś doradzi
pozdrawiam
Zabrudzenie czujników AF - może warto przedmuchać. To bym obstawiał jako pierwsze, zakładając doświadczonego użytkownika. Może jakieś paprochy latają w komorze lustra. Czujniki są na dole w takiej specjalnej szczelinie. Można je obejrzeć w trybie uniesionego lustra - czyli najlepiej naładować akumulatory do pełna i unieść lustro z menu, jak do czyszczenia matrycy. W D700 uniesienie lustra palcem niewiele daje, gdyż jest tam dodatkowa ruchoma przesłonka - nie wiem jak w D300. Następnie trzymając aparat bagnetem w dół przedmuchać komorę dobrą gruszką, z naciskiem na to okienko z czujnikami.
Może wystarczy przedmuchać okolice czujników AF.
hostman22
15-08-2012, 19:33
W D700 uniesienie lustra palcem niewiele daje, gdyż jest tam dodatkowa ruchoma przesłonka - nie wiem jak w D300. Następnie trzymając aparat bagnetem w dół przedmuchać komorę dobrą gruszką, z naciskiem na to okienko z czujnikami.
daje, daje.. jak lustro podniesiesz o 90 stopni, to na dole pozostanie te drugie od af, do którego masz dostęp gruchą, wacikiem czym tam tylko chcesz ;)... .
Cała zabawa polega na tym, że nawet jak był syn na czujnikach, to należy też się go pozbyć z komory aparatu ;) (co na pierwszy rzut oka w cale takie oczywiste nie jest ;) )
Może w D300. W D700 składa się ono razem z głównym, ale rzeczywiście w pewnej fazie ruchu jakiś tam dostęp jest. Ja bym nie szalał za bardzo na poziomie amatorskim, ale zerknąć nie zaszkodzi. A co do przedmuchania całej komory, to dość jasne - lustra działają jak wachlarze powodując ruch powietrza i przemieszczanie się zanieczyszczeń. Matowe mechate powierzchnie mają chyba za zadanie łapać drobinki kurzu, jednak czasem coś się wymknie.
Rafał_Sz
15-08-2012, 20:28
Na wszystkich punktach ostrości jest problem?
Jakbym słyszał kolegę i jego D300 - ale u niego nawet wizyta w serwisie nie pomogła - oni powiedzieli, że wszystko OK, za to z obiektywami 70-300VR i 105VR 3-5 zdjęć ostrych żeby za chwilę zupełnie nie trafił albo nie potrafił ustawić ostrości, za chwilę - działa normalnie pół sesji aby znowu zwariować.
Przed tygodniem w D80 dmuchałwm, bo też zwariował. Teraz wszystko gra.
"Następnie trzymając aparat bagnetem w dół przedmuchać komorę dobrą gruszką, z naciskiem na to okienko z czujnikami."
Jeśli gruszki nie używałeś, to najpierw poczytaj.
http://forum.nikoniarze.pl/search.php
dziękuje wszystkim za poradę, ruszam do apteki po gruszę i ostrożnie do dmuchania, pozdrawiam
hostman22
18-08-2012, 13:26
tylko nie do apteki, te z apteki mają czasami talk w środku, albo inne paprochy gdyż są do .... ;). Jak już z apteki to najpierw sprawdź nim dmuchniesz w komorze lustra bo może być jeszcze gorzej.
Aptekarskie odradzam - one sa przeznaczone do wtłaczania płynu, a nie dmuchania (czystym) powietrzem. Ja od dawna polecam tę gruszkę: http://www.systembank.pl/produkt,547,159.html
Do tego można w tym samym sklepie kupić jeden z genialniejszych wynalazków do czyszczenia optyki: http://www.systembank.pl/produkt,2088,159.html - jednak to przy większej ilości szkieł ma znaczenie. Jednak lenspen (przynajmniej ten oryginalny) to super sprawa do wielu innych rzeczy - między innymi wizjera czy różnorakich ekranów LCD. Kiedyś w markecie bodajże Saturn (lub MM) były także zestawy tych piórek 3 w jednym - wychodziło sensownie i dodatkowo dodawali *genialną* "mięsistą" ściereczkę z mikrofibry. Te ostatnie tak się różnią jakością, że w ogóle ciężko je porównać. Jak ktoś codziennie używa do okularów, to zna temat doskonale. Im grubsza i mniej śliska - tym lepsza generalnie.
witam
bardzo dziękuje wszystkim za porady, przedmuchanie pomogło w pełni, fotki znów są ostre,
pozdrawiam
Redskull
21-08-2012, 11:53
Jak kupowałem w aptece. Przed dmuchaniem wygotowałem i wysuszyłem...śmiga do dziś :D