Zobacz pełną wersję : 50/1.4G i 85/1.8G a D700
Mam zamiar przesiasc sie wkrotce z D80 na D700 i zastanawiam sie czy jest sens jednoczesnie wymieniac posiadane stalki 50/1.4D i 85/1.8D na nowsze odpowiedniki.
?
a po co chcesz wymieniac ?
wasilewk
15-08-2012, 09:40
To zależy.
Jeśli portret - to nie.
Jesli focenie szybkich dzieciaczków, to N24-70 przydałby się.
U mnie D700 tak 'średnio' ostrzy z tymi starszymi stałkami, natomiast z AF-S_em nie ma problemu.
Pzdr.
a jak z winietowaniem? jakies porownanie pomiedzy starymi a nowymi stalkami?
krolewicz
15-08-2012, 10:05
a nie lepiej samemu sprawdzić jak będą działały i podjąć decyzje?
sprzedać i kupić nowe zawsze zdążysz
Przy sprzedaży zawsze stracisz. Osobiście zostawiłbym sobie te szkła.
a nie lepiej samemu sprawdzić jak będą działały i podjąć decyzje?
sprzedać i kupić nowe zawsze zdążysz
racja, tyle, ze wlasnie trafia mi sie okazja zakupu calego pakietu (D700 + nowe stalki) i stad dylemat
nie ma sensu wymieniać, zwłaszcza 50...no chyba, że na sigmę
to kupuj jesli jest tanio. Sprawdzisz, zostawisz co bedzie lepiej smigac.
Ja mam50mm 1.4 G. Demonem szybkosci moze nie jest, ale na dzieci tez wystarcza. A obrazek miodny.
Oczywiscie z d700.
Probowalem 50mm 1.8D od kolegi. Nie bylem zadowolony...
85 nie mam, bo ciagle sie zastanawiam czy nie lepiej 135mm zapodac. A jak cos, to zapinam 70-210 i tez smiga az milo.
Kupuj i foc :) Acha.... Szkla mam nikosia, zadnej sigmy czy cos...
LordRamzes
15-08-2012, 10:49
ja bym wymienił jednak nowe szkła to nie tylko silnik ale i lepszy kontrast ostrość :) , natomiast faktycznie za Kolegą na co dzień 24-70 nawet zamiast stałek :)
natomiast faktycznie za Kolegą na co dzień 24-70 nawet zamiast stałek :)
prawda, ale to inna polka cenowa
wasilewk
15-08-2012, 10:52
a jak z winietowaniem? jakies porownanie pomiedzy starymi a nowymi stalkami?
Na nowe stałki mnie nie stać, więc używam starych. Chwalę sobie N20/2.8 - używana cały czas.
Co do winietowania, to w zasadzie nie problemów, tym bardziej, że aparat ma funkcję usuwania winiety podczas wykonywania zdjęcia. Ostatnio testowałem sobie Nikkora 28-80/3.3 - 5.6. Zdarzało mi się zaobserwować winietę, w zależności od położenia słońca względem obiektywu nawet na 28mm - ale to odosobniony przypadek.
Nowsze obiektywy ce****e przede wszystkim szybkość we współpracy z D700 - jakość obrazka i tak pozostaje do oceny osobistej fotografującego (o gustach się nie dyskutuje).
Pzdr.
LordRamzes
15-08-2012, 10:59
prawda, ale to inna polka cenowa
nie taka straszna sprzedać stare graty dołozyć 2-2,5k i ma się szkiełko :) a tak człek zasypany szkłami przychodzi spacer i.......... co tu zabrać , czy nie będzie za wąsko a może jakieś makro ciekawe będzie a może jakiś ptak , a to jeszcze szeroki kąt się przyda i w rzeczywistości 15 kg sprzetu :D:D:D
Używałem 85 1.8D i 1.8G z D700.
Ten nowszy ma wyraźnie lepszą ostrość na 1.8-2.5
AF też trafia jakby pewniej w tym zakresie.
Za to jeśli chodzi o szybkość ostrzenia to 1.8D był lepszy.
Np. udawało mi się zrobić zdjęcie psiaka lub dziecka biegnące w moją stronę, 1.8G w podobnych warunkach nie dawał rady.
Używałem 85 1.8D i 1.8G z D700.
Ten nowszy ma wyraźnie lepszą ostrość na 1.8-2.5
AF też trafia jakby pewniej w tym zakresie.
Za to jeśli chodzi o szybkość ostrzenia to 1.8D był lepszy.
Np. udawało mi się zrobić zdjęcie psiaka lub dziecka biegnące w moją stronę, 1.8G w podobnych warunkach nie dawał rady.
Zgadza się, wersja G jest baaaardzo wolna. Odsetek nietrafionych zdjęć, gdzie obiekt się porusza mam bardzo duży.
nie taka straszna sprzedać stare graty dołozyć 2-2,5k i ma się szkiełko :) a tak człek zasypany szkłami przychodzi spacer i.......... co tu zabrać , czy nie będzie za wąsko a może jakieś makro ciekawe będzie a może jakiś ptak , a to jeszcze szeroki kąt się przyda i w rzeczywistości 15 kg sprzetu :D:D:D
no 24-70/2.8 tez swoje wazy ... :smile:
LordRamzes
15-08-2012, 14:09
no 24-70/2.8 tez swoje wazy ... :smile:
uwierz znacznie mniej niż 4-6 szkieł :)
wg moich doswiadczeń 50 D na G nie warto, 85 to juz zależy jak słaba jest twoja sztuka w okolicach pełnej dziury
swoje sobie chwale
moja 85mm jest jeszcze starsza, bo bez literki D, ale za to bardzo dobra na f1,8
ja przynajmniej 85 wymienie na wersje G jesli będe miał od razu na 28 1,8G, mają ten sam rozmiar filtra :)
Podepnę się pod topic. Czy są tu osoby posiadające oba szkła? Mam nową 85tkę i zastanawiam się nad 50tką 1.4 ale nie mam informacji co do prędkości ostrzenia. 50tka jest szybsza czy wolniejsza od 85tki?
TomaSzSz
19-08-2012, 20:06
A ja jestem bardzo zadowolony z wersji G. co do 50tki To bym kupił 50/1.8G nowa 750zł a optycznie super dziewczyna kupiła chociaż, ja ostatnio chodzę z zestawem F90x + 35/1.8G + 85/1.8G :-) 85 przy 35 to jest rakieta jeżeli chodzi o AF :-).
Podepnę się pod topic. Czy są tu osoby posiadające oba szkła? Mam nową 85tkę i zastanawiam się nad 50tką 1.4 ale nie mam informacji co do prędkości ostrzenia. 50tka jest szybsza czy wolniejsza od 85tki?
5 1,4G ma wolniejszy AF od 85 1,8G
dlatego wolę D ze względu na AF i na jakosć na F2, dla mnie wersja G leży i kwiczy
nie miałem tylko 50 1,8G, podobno jest szybsza
Odczuwalnie 50/1.4G jest wolniejsza od 85/1.8G. Posiadam oby dwa słoiki więc mogę porównać. W sumie gdybym miał kupować jeszcze raz to wybór padł by na 50/1.8G
A ja jestem bardzo zadowolony z wersji G. co do 50tki To bym kupił 50/1.8G nowa 750zł a optycznie super dziewczyna kupiła chociaż, ja ostatnio chodzę z zestawem F90x + 35/1.8G + 85/1.8G :-) 85 przy 35 to jest rakieta jeżeli chodzi o AF :-).
hmm.... Ja z kolei mam odmienne odczucia. Też mam 35/1.8G i 85/1.8G. Używam z D700-tkami. 35 jest u mnie duuuuużo szybsza i celniejsza niż 85.
nie mam 85, ale 50 1.4 G mam.
Demonem predkosci moze nie jest, ale daje rade np z dziecmi.
Na d700 nie zauwazylem zeby byla problemowa.
Kiedykolwiek...
Fakt ze ja glownie pozowane robie, ale trafia sie czasem tez cos w ruchu....
A f1.4 moim zdaniem robi jednak duza roznice.
I od f1.4 jest slicznie ostra.
Ja mam D700 i 50 1,4G i 24-70 . Mialem 50 1,4D , Polecam D700 ze stalkami , 50-ka to moje ulubione szklo ,daje rade przy dynamicznych na 1,4 w dobrych warunkach swietlnych , moja nie lubi sztucznego oswietlenia szczegolnie w kosciolach " chyba sodowe " . dopada ja wtedy wirus FF . Lepsza od D zdecydowanie pod wzgledem aberracji , swietnie pracuje pod swiatlo , MZ jest bardzo ostra i ladnie koloryzuje .
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img585.imageshack.us/img585/3056/dsc06422a.jpg)
No właśnie przy gorszym świetle 85G jest zbyt niecelna i powolna jak dla mnie z moim D700. Miałem nadzieję, że mniejsza ogniskowa coś ułatwi a lepsze światło to fajny bonus. Wiem, że to nie są reporterskie szkła ale nie wymagam by trafiały zawsze ;)
egoiste, zdjecie jakby z mojego zestawu. Takie samo wrazenie... :)
ps.
Ladnie zaswiecone :P