Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-135 - problem z ostrzeniem na małych wartościach zooma
Robertinus
14-08-2012, 19:40
To mój pierwszy post, więc witam Szanowną Brać!
Otóż nie udało mi się przekopując zasoby forum znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, zakładam więc nowy wątek.
Do rzeczy.
Posiadam obiektyw Nikkor 18-135 AF-S. Nie wiem czy szkło było kiedykolwiek serwisowane / rozbierane czy czyszczone, ponieważ posiadam go z drugiej ręki.
Po zamocowaniu obiektywu w na 100% sprawnym boody D80 okazuje się że:
- AF ostrzy na zakresach od około 40 do końca, czyli 135
- AF nie ostrzy od 18 do około 40, znajduje i sygnalizuje ostrość, ale to nie jest ten punkt.
- manualnie ostrzy bez problemu w całym zakresie
- jak złapie ostrość na zoomie powyżej 40 i przytrzymując spust migawki zjadę zoomem do np. 18 robiąc zdjęcie, to wychodzi ono ostre.
- jeśli przyciskając i przytrzymując przycisk migawki zogniskuje przy zoomie np. 135, a następnie dalej trzymając przycisk migawki cofnę w lewo ok 7 - 8 mm pierścieniem manualnego ustawiania ostrości i zrobię zdjęcie, to również wychodzi ono ostre.
Nie chcę tego obiektywu oddawać do serwisu, ale chętnie sam przy nim pomajstruję, podpowiedzcie tylko co na początek sprawdzić. Proszę o jakieś sugestie
Wszelkie poczynania będę relacjonował w tym wątku.
rychu_cmg
14-08-2012, 20:08
Wrzuć jakieś przykładowe zdjęcia
Czy problem dotyczy każdej odległości? Jeśli jest tylko na nieskończoności, to pomoże wyjęcie podkładek pod bagnetem.
Robertinus
14-08-2012, 21:55
Problem jest identyczny dla zdjęć robionych z odległości 80cm , jak i z kilkunastu metrów - nie wiem czy dokładnie o to Ci chodziło.
Na razie nie mam zdjęć, obiektyw będę miał w rękach dopiero pod koniec tygodnia, zostawiłem go u teściów.
Nie bardzo rozumiem ostatni punkt. O co chodzi z tymi 7mm? Łapiesz ostrość, przeostrzasz i zdjęcie wychodzi ostro?
Może być kilka odpowiedzi. Przy patrzeniu na nieskończoność dalsze kręcenie pierścieniem już nie wpływa na ostrość. Poza tym ten obiektyw nie ma trybu MA, więc silnik będzie próbował poprawiać to co zmienisz.
Czy jak patrzysz poniżej 40mm, to obiektyw ustawia ostrość w jednym ruchu, zapala się zielona lampka, ale nie robi zdjęcia?
Tak samo jest w AF-S i AF-C?
Robertinus
15-08-2012, 13:14
Nie bardzo rozumiem ostatni punkt. O co chodzi z tymi 7mm? Łapiesz ostrość, przeostrzasz i zdjęcie wychodzi ostro?
Może być kilka odpowiedzi. Przy patrzeniu na nieskończoność dalsze kręcenie pierścieniem już nie wpływa na ostrość. Poza tym ten obiektyw nie ma trybu MA, więc silnik będzie próbował poprawiać to co zmienisz.
Czy jak patrzysz poniżej 40mm, to obiektyw ustawia ostrość w jednym ruchu, zapala się zielona lampka, ale nie robi zdjęcia?
Tak samo jest w AF-S i AF-C?
Więc tak:
Mój obiektyw AF-S 18-135 ma również manualny focus, to ten pierścień pod liczbami określającymi ustawienie zooma:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:AF-S_DX_NIKKOR_18-135mm.jpg
Nie ma za to wskaźnika odległości, to obiektyw kitowy do D80.
Jak patrzę poniżej 40mm to obiektyw ustawia ostrość w jednym ruchu - nie gubi się -, sygnalizuje to oczywiście i dźwiękowo i przez zapalenie czerwonego punktu w wizjerze na tle widocznego tam obrazu i jak najbardziej mogę wtedy zrobić zdjęcie, ale nie jest ono ostre tak, jak powyżej 40mm. Oczywiście ta granica ostrości ok 40mm jest zatracana płynnie, nie jest to przeskok ostrości.
Jeśli natomiast patrzę poniżej 40mm i przyciskając częściowo spust migawki zogniskuję na obiekcie (teraz wykonane zdjęcie będzie nieostre), a następnie trzymając tak przycisk migawki obrócę w lewo pierścieniem manualnego ogniskowania na obiektywie o około 7mm (jako około 7mm określam ruch pierścienia manual focus po obwodzie jaki wykonuję by skorygować ustawienie ostrości przez AF) to tak skorygowana ostrość do poprawne, ostre zdjęcie.
Powyżej około 40mm fotki wychodzą poprawne, ostre.
Dziś rano podskoczyłem do teściów i przywiozłem obiektyw.
Zgodnie z Twoją radą usunąłem wszystkie trzy podkładki spod bagnetu, po próbach okazało się, że granica ostrzy/nie ostrzy przesunęła się z 40mm do około 30mm, czyli jest lepiej.
Niestety skutkuje to tym, że dla wartości 18mm w ogóle nie da się zogniskować. Wygląda to tak, jakby było poza zakresem mechanicznym auto focusa, manualnie też pierścień dojeżdża do oporu i dalej już nic się nie dzieje.
Czyli tym razem - bez podkładek - mamy poprawne zdjęcie od około 30mm do 135mm. Zakres 18 - 30mm dalej daje nieostre zdjęcia.
Chyba jednak te podkładki to nie wszystko i główny problem leży gdzie indziej...
Tylko gdzie?
Robertinus
16-08-2012, 21:34
Dziś ściągnąłem z netu serwisówkę i dobrałem się do wnętrza obiektywu.
Ślady na śrubkach wskazują na to, że miał demontowaną obudowę, ale cały moduł optyczny nie nosi już śladów demontażu.
Sprawdziłem zakres pracy wszelkich elementów ruchomych, wszystko pracuje od zderzaka do zderzaka i na całej długości prowadnic płynnie i bez zacięć.
W sumie nie stwierdziłem odstępstw montażu mechaniki od dokumentacji technicznej.
Kiedyś byłem zegarmistrzem i naprawiałem zegarki mechaniczne, mechaniki precyzyjnej się więc nie boję, ale tu na prawdę nie wiem w co włożyć ręce.
Obiektyw sprawdzam ze 100% sprawnym boody Nikon D80.
Kitowy obiektyw, który kiedyś kupiłem Nikkor 18-55 AF-S VR ostrzy w całym zakresie, natomiast przedmiotowy 18-135 AF-S dorównuje mu tylko na zoomie powyżej 40mm.
Ten problem występuje zarówno podczas robienia zdjęć z odległości niecałego metra, jak i z kilku metrów.
W dokumentacji widzę, że korpus ostatnich soczewek (od strony boody) jest przykręcony trzema śrubkami i dystansowany podkładkami, nie chcę tego bez potrzeby odkręcać, śrubki są zabezpieczone Loctite, może ktoś z Was ma w tym doświadczenie i napisze czy ruch tym zespołem soczewek może przynieść pożądany efekt?
Jeśli tak, to odkręcę i spróbuję.
Najgorsze jest właśnie to, że obiektyw ostrzy na górnych zakresach, a na dolnych nie, więc usterka nie ma charakteru liniowego - coś się rozjeżdża poprostu, tylko co?
Jestem zielony jak fasolka - proszę, podpowiedzcie coś Panowie. Zadawajcie pytania, będę sprawdzał i odpowiadał.
Mimo wszystko sprawdź na innym body, najlepiej również z LV.
Wygląda to jednak na FF lub BF zależne od ogniskowej. W pierwszym momencie zrozumiałem, że poniżej 40mm nie ustawia wcale ostrości (nie pozwala na wyzwolenie migawki).
Robertinus
17-08-2012, 21:44
Mimo wszystko sprawdź na innym body, najlepiej również z LV.
Wygląda to jednak na FF lub BF zależne od ogniskowej. W pierwszym momencie zrozumiałem, że poniżej 40mm nie ustawia wcale ostrości (nie pozwala na wyzwolenie migawki).
Tak zrobię - przy najbliższej okazji podjadę do znajomej i potestuję ten obiektyw z jej body.
O wynikach napiszę w tym wątku.