Zobacz pełną wersję : Oprogramowanie do robienia kopii systemu
Po ostatnich przypadkach (młody niechcący sprzedał kopniaka w komputer) postanowiłem zrobić backup dysku systemowego (SSD 60GB) Ma ok 50 Gb zajętego miejsca...
Jest paragon software....ale pewnie też jest kilka innych programów wartych uwagi.
Rozumiem że to jest tak że:
1- tworzy się CD startowe i tam jest jakiś soft dzięki któremu komputer startuje i pozwala odzyskać obraz systemu
2- gdzieś na dysku HDD lub na płytach DVD tworzy się obraz systemu
Możecie coś polecić ?
RobertMiernik
14-08-2012, 10:09
Norton ghost albo jego darmowe kopie. Po przygotowaniu plytek odtwarzanie sprowadza sie do wkladania kolejnych plyt do napedu. Dziala tez z dyskami na usb, wiec nie trzeba setek plyt wypalac.
Acronis True Image Home 2012 sam używam i polecam, ma duże możliwości.
thinusbaun
14-08-2012, 15:17
CloneZilla. Darmowe. Ma możliwość tworzenia kopii na płycie, innej partycji czy nawet na innym komputerze przez sieć. Instalujesz na pendrive lub wypalasz płytę, a nawet przy odrobinie kombinacji możesz zainstalować tak że po BIOSie jest menu wyboru czy Clonezilla czy system. Korzystam od 2 lat i nigdy mnie nie zawiódł.
michalek80
14-08-2012, 15:53
Dokładnie jak przedmówca, mam w domu i w firmie. Prosta konfiguracja, duże możliwości. Tworzy nośnik ratunowy na CD/DVD z którego można odpalić kompa i przywrócić kopię systemu. Można też bezpośrednio w BIOSie wcisnąć F11 i odpali się Acronis.
Polecam
A jakiego producenta masz dysk? Zarówno Seagate jak i Western Digital do swoich dysków udostępniają darmowe oprogramowanie do robienia backupu. W obydwu przypadkach jest to trochę przycięta wersja polecanego tu Acronis True Image (notabene bardzo dobre oprogramowanie). Tak wiec jeśli dysk jest od któregoś z tych producentów - poszperaj na odpowiadającej firmowej stronie i sobie ściągnij - masz wtedy legalną, darmową wersję dobrego oprogramowania. Jeśli to dysk Samsunga (wykupionego przez Seagate) lub Hitachi (wykupionego przez Western Digital) to nie wiem czy podane oprogramowanie je obsłuży. Trzeba by to przetestować.
dysk ssd mam kingstona a dyski twarde mam seagate-a i WD - ale ten soft o którym piszesz to chyba do ssd dołączają...
popatrzyłem na ceny to paragon jest tańszy....
A ja niezmiennie będę forsował tezę, że najlepszy i najwygodniejszy jest Active@ Boot Disk Suite i to nie tylko do backupu, ale i do odzyskiwania danych leczenia zrazy i innych czynności ratowniczych.
No i działa wprost z pena.
Radzę poczytać o tym wynalazku.
Podaję linki dla zainteresowanych - programy są za free.
Dyski Seagate - DiscWizard: http://www.seagate.com/support/downloads/discwizard/
Dyski Western Digital - Acronis True Image WD Edition: http://support.wdc.com/product/downloaddetail.asp?swid=119
Jak Pisałem wcześniej - jest to Acronis True Image - tylko ma trochę mniejsza funkcjonalność niż płatna edycja Home. Z tego co pamiętam to nie ma np eksploatora obrazów - tzn nie można wyciągać pojedynczych plików ze zrobionych kopii dysków/partycji. Natomiast klonowanie i przywracanie dysków/partycji jest w pełni funkcjonalne. Obraz (nawet partycji systemowej) robi w tle - nie potrzebuje restartu systemy dla zrobienia kopii. XP-eka z obrazu (na płytach DVD) przywracałem w ciągu ok. 15-20 minut.
Jeszcze znam jeden darmowy program do robienia kopi dysków/partycji - Paragon Backup & Recovery Free. Tego co prawda osobiście nie używałem, ale ludzie też go chwalą. Firma znana z doskonałego menedżera partycji - Paragon Partition Managaer (jest też wersja free) - używam, polecam.
+1
Nie wiem czy jest on "najlepszy", ale używam od lat do zabezpieczania PC-tów i nie miałem nigdy problemów. Wręcz przeciwnie:wink:
Podaję linki dla zainteresowanych - programy są za free.
Dyski Seagate - DiscWizard: http://www.seagate.com/support/downloads/discwizard/
Dyski Western Digital - Acronis True Image WD Edition: http://support.wdc.com/product/downloaddetail.asp?swid=119
Jak Pisałem wcześniej - jest to Acronis True Image - tylko ma trochę mniejsza funkcjonalność niż płatna edycja Home. Z tego co pamiętam to nie ma np eksploatora obrazów - tzn nie można wyciągać pojedynczych plików ze zrobionych kopii dysków/partycji. Natomiast klonowanie i przywracanie dysków/partycji jest w pełni funkcjonalne. Obraz (nawet partycji systemowej) robi w tle - nie potrzebuje restartu systemy dla zrobienia kopii. XP-eka z obrazu (na płytach DVD) przywracałem w ciągu ok. 15-20 minut.
Jeszcze znam jeden darmowy program do robienia kopi dysków/partycji - Paragon Backup & Recovery Free. Tego co prawda osobiście nie używałem, ale ludzie też go chwalą. Firma znana z doskonałego menedżera partycji - Paragon Partition Managaer (jest też wersja free) - używam, polecam.
Dzięki za linki
aries.mehehe
15-08-2012, 16:12
Używam Clonezilli - darmowa i dobrze działa. Polecam ściągnąć sobie obraz Linuksa ze strony http://partedmagic.com - zawiera Clonezillę i inne narzędzia dyskowe, a dodatkowo w trakcie robienia obrazu dysku można odpalić przeglądarkę i poprzeglądać Internet ;) Przy dysku SSD tej wielkości sugerowałbym zrobić obraz całego dysku po nowej instalacji systemu i programów, a potem pliki umieścić na karcie pamięci czy pendrive, na którym jest bootowalna wersja parted magic - dzięki temu mamy (ja mam) ratunkową kartę SD (16GB karta, w której zepsuł się dzyndzel od lockowania karty - zawsze się ustawia na lock przy wsuwaniu do slotu, a w ten sposób jeszcze się do czegoś przydaje), z której w razie czego odpalam system (parted magic) i przywracam system na laptopie.
PS. Polecam po instalacji systemu i programów zrobić obraz dysku, a oddzielnie notować sobie można wprowadzane zmiany - potem np. po miesiącu przywracamy obraz dysku i dodajemy te zmiany, które chcemy mieć na stałe i robimy "obraz dysku v2" - i tak w kółko. Dzięki temu można mieć naprawdę dopracowany system, którego "czas życia" to zaledwie kilka godzin.
W Windows 7 masz backup gratis. Ja przenosiłem cały system na nowy dysk i wszystko poszło sprawnie.
W ... masz ... gratis.
...
Nie masz nawet pojęcia, jak mnie irytuje i jednocześnie śmieszy takie podejście do życia. :D
Takie poszukiwanie gratisów, niczym nie przymierzając, bezpański piesio, który węszy za gratisami od śmietnika do śmietnika.
Jednocześnie zawsze staje mi wówczas w pamięci obraz Travolty grającego postać taksówkarza w filmie "I kto to mówi?", który to hipotetycznie również miał przynosił do domu różne gratisy. :D
Trzeba moim zdaniem żyć tak, jakby nie istniały żadne gratisy, wyprzedaże, czy inne marketingowe tricki, tylko zaspokajać swoje potrzeby w sposób naturalny i przyrodzony gatunkowi homo sapiens, z należną rozumnym godnością.
Jeśli istnieją darmowe rozwiązania tak wygodne jak Active@ Boot Disk, to bardzo proszę o info, bo byłby to w sumie ewenement w świecie, gdzie za wszystko co dobre i niezawodne trzeba słono płacić.
Jeśli masz W7 to po co cokolwiek kupować czy ściągać za darmo i zasmiecać system?
W Windows 7 masz backup gratis. Ja przenosiłem cały system na nowy dysk i wszystko poszło sprawnie.
faktycznie jest coś takiego. Sprawdzę jaką to ma funkcjonalność
(gdzieś mi mignęło w stylu "kopia zapasowa", ale .... ;) )
Jest coś takiego i działa bardzo sprawnie. Nie ma potrzeby zakupu / instalowania dodatkowego oprogramowania.
Sens jest, jako że ja za pomocą Active@ Boot Disk, przywracam dysk z kopii zapasowej w 10-15 minut.
Ciekaw jestem ile to zajmie narzędziu z siódemki? :D
Poza tym, gdy Wam kiedyś gwałtownie coś zamiesza w dysku, to oprócz backupu, dobrze jest mieć dostęp i do innych narzędzi, co zapewniają właśnie kombajny w rodzaju Active@ Boot Disk.
Pawel Pawlak
17-08-2012, 20:47
ja korzystam z Keriver 1-Click Restore Free. Polecam