PDA

Zobacz pełną wersję : urządzenie GPS do śledzenia trasy...

Str8
14-08-2012, 08:18
Cześć,

jestem absolutnie zielony jeżeli chodzi o gpsy, nawigacje itepe, a google nie daje jednoznacznej odpowiedzi:)

We wrześniu wybieram się w podróż i zależy mi na tym żeby mieć ze sobą urządzenie, które później pokaże mi na google maps tresę jaką zrobiłem. Chodzi mi o wszystkie wycieczki piesze, przejazdy autokarami, pociągami etc.

Napiszcie proszę co powiniennem kupić? Czy geo tagger wystarczy (czy to zapamiętuje tylko poszczególne punkty, a nie całą trasę?) czy trzeba kupić ręczną nawigację? czy może jest jakaś aplikacja do telefonu? (z tym zastrzeżeniem, że telefon będzie w trybie offline z uwagi na wysokie koszty roamingu:).

Doradźcie proszę, bo chciałbym mieć później dokładną trasę jako pamiątkę:)

Pozdro.,
M.

HYPER
14-08-2012, 08:21
'moje trasy' na androida i problem zalatwiony. soft darmowy.

JarekJaszczyk
14-08-2012, 08:41
(...)
Czy geo tagger wystarczy (czy to zapamiętuje tylko poszczególne punkty, a nie całą trasę?)
(...)

Kazdy loger zapamietuje punkty z zadanym interwalem (od pojedynczych sekund, do minut). Jesli bedziesz szedl wystarczy zapamietywanie co kilka, kilkanascie minut. Ilosc zapamietanych punktow i tras zalezy od pojemnosci pamieci, czasem trzeba uwzglednic ograniczenia baterii.
Mozliwosci jest sporo, o konkretny model zapytaj dr. Googla, szukaj np. pod logger gps.

Pozdrowienia,

Str8
14-08-2012, 16:34
thx za odpowiedzi!

A da się jakoś dane z takiego loggera (pozycje) zsynchronizować ze zrobionymi fotami? Tak żeby była opcja sprawdzenia gdzie dane zdjęcie zostało zrobione...?

JarekJaszczyk
14-08-2012, 16:57
(...) dane z takiego loggera (pozycje) zsynchronizować ze zrobionymi fotami (...)

Nie sprawdzalem ale mysle, ze latwiej bedzie "zsynchronizowac" (nalozyc jeden slad na drugi) w druga strone, tzn. geo-tagowane zdjecie na track z logera.
Zastanow sie, czy na pewno potrzebujesz logger czy GPS z wbudowanym aparatem czy moze aparat posiadajacy funkcje sledzenia trasy i gooooogle :-)

Pozdrowienia,

Str8
14-08-2012, 18:31
O rany...:) aparat posiadający funkcję śledzenia trasy??? coś więcej na ten temat?:)
Takie "nakładanie" odbywa się bez problemowo i szybko czy to skomplikowany proces?:)

zuto
14-08-2012, 21:19
O rany...:) aparat posiadający funkcję śledzenia trasy??? coś więcej na ten temat?:)
Takie "nakładanie" odbywa się bez problemowo i szybko czy to skomplikowany proces?:)

Żadne tam "O rany..."

np.:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13677&fujifilm-finepix-f550-exr-test

teraz małpki mają wbudowany GPS z możliwością logowania trasy.
Później tylko przerzucasz plik z logami trasy i po wczytaniu np. do googla masz wytyczoną trasę.
Zdjęcia też otagowane, więc z ich lokalizacją nie ma problemu.
To jest akurat taki trochę starszy aparacik...

Rafał_Sz
15-08-2012, 09:22
Jakikolwiek loger GPS współpracujący z googlemaps rozwiązuje temat. Jest nawet sporo liczników do roweru spełniających tą funkcję.

TOP67
16-08-2012, 20:31
Wystarczy też dowolna aplikacja na telefon, typu sportstracker czy endomondo. Wystarczy wyeksportowac trasę. Bez problemu można na tej podstawie geotagowac zdjęcia. Wiecej sie trzeba pobawić, żeby to potem ładnie zaprezentować

amirez
19-08-2012, 19:14
A to, to (http://www.endomondo.com/login)?
Bawiłem się i działa. Pokazuje różne wykresy, tabelki, porównania. Można się pochwalić swoimi osiągami, itp.