PDA

Zobacz pełną wersję : przygotowanie zdjęć do netu

fotow
13-08-2012, 23:54
Witam chciałem podpytać jakie macie metody na to aby zdjęcia przygotowane do netu były ostre i nie było widać za bardzo kompresji, no i żeby nie były za ciężkie mam tu na myśli publikację zdjęć na blogu, u mnie szerokość zdjęćia to 900px

docxxx
14-08-2012, 00:04
Po prostu wyostrz zdjecie i ustaw niska/mala kompresje. Mozliwe, ze wrzucasz zdjecia na jakis ogolny blog/stronke i to ichni serwer "optymalizuje" Ci pliki

Aeon88
15-08-2012, 12:01
Wyostrzanie + kompresja 95% (5% straty, nawet przy 10% straty czyli 90% kompresji jeszcze nie widać żadnych anomalii, w PS możesz eksportować nawet na 9 i też jest ok) + wywal exif (kilkadziesiąt KB to zajmuje). Nic więcej nie zrobisz raczej chyba że przy użyciu specjalistycznego oprogramowania, ale ja takiego nie używam - wystarczy mi to ci Ci napisałem.

mOSAd
15-08-2012, 14:24
Są programy, które umieją ładnie cały proces zautomatyzować. Darmowe IrfanView, SNSResizer i pewnie większość pozostałych dobrych płatnych przeglądarek do zdjęć. Ważne by algorytmy użyte do skalowania i ewentualnego wyostrzania były na poziomie. Przykładowo Lightroom kiedyś bardzo mnie zaskoczył na plus w stosunku do Picasy lub IrfanView - już nie pamiętam którego. Po prostu zmniejszone zdjęcie wyglądało lepiej. Ja przyjmuję przy publikacji zdjęć, które mają jakoś wyglądać i jednocześnie nie ładować się powoli, próg jakości 80-85%. Zawsze jest to ustawienie gdzieś obecne przy opcjach eksportu do JPEG. Poniżej 85% (używam domyślnie) mogą już być widoczne coraz większe przekłamania kolorów. Powyżej jakość nie odbiega za bardzo od oryginału, a zmniejszenie rozmiaru to według mnie usprawiedliwia. Metadane potrafią zająć całkiem sporo miejsca, jest tam chyba też często zaszyta miniaturka zdjęcia itd. Zapewne są też programy, które zostawiają tylko część metadanych, jednak na blogu zwykle można się ich pozbyć i w sytuacjach, które tego wymagają, podać te informacje w tekście pod zdjęciem.

camus
09-10-2012, 23:35
a jak usunąć exifa w ps?

Slon
09-10-2012, 23:48
"Save to web"