Zobacz pełną wersję : Sigma 24-70 2.8 opinia AF
PietrekC
13-08-2012, 23:30
Witam. Mój pierwszy post, dlatego pozdrawiam wszystkich bardziej i mniej marudnych z tego forum :) A wracając do meritum, Nikkor 24-70/2.8 cena przewysoka, Sigma 24-70/2.8 do łyknięcia ale czy różnica w jakości :
a) AF czyli prędkości i celnośći
b) ostrości
jest aż taka aby płacić dwukrotność Sigmy za Nikkora ?
c) czy jest inna sensowna alternatywa ?
Dodam że szukam sprzęt do fotografii wiadomo na salach weselnych, często ciemno i duszno :)
Witam. Mój pierwszy post, dlatego pozdrawiam wszystkich bardziej i mniej marudnych z tego forum :)
Witam. Dzięki za pozdrowienia!!! Powodzenia w wątku!
Od razu napiszę, że nie dowiesz się za wiele poza tym, że: pewność kosztuje. Ale czy się opłaca? To sobie musi każdy skalkulować sam. Ile warta jest większa pewność udanego zdjęcia? Dopłaty 20%, 30%, 50%, 100%, 200%? Ile warta jest dla rodziny ta jedyna niepowtarzalna chwila, której nie złapałeś zbyt ostro lub wcale? Może kamerzysta ją uchwyci! Co prawda będzie więcej takich momentów zwykle i coś się zawsze wybierze - więc to często nie jest być, albo nie być.
PietrekC
14-08-2012, 09:49
Mialem sigme w systemie pentax, bardzo doby AF ale ostrosc srednia na 2.8. Chyba musze wziasv D700 i Nikkor 24-70. przetestowac sam, wyciagnac wnioski
Miałem stareńką śrubokrętową S24-70/2.8 filtr 82, nie miałem zarzutów do optyki na D80, również na pełnej dziurze. Kupujący pisał, że u niego na szybszych silnikach na granicy FF/BF.