PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Nikkor 18-105

Maycky
13-08-2012, 22:07
Witam,
piszę z prośbą o pomoc, chciałbym to załatwić jak najszybciej ponieważ za miesiąc wyjeżdżam na Erazmusa i miłoby było mieć swój ssssskarb ze sobą ;).
Mianowicie zostawiłem aparat na kilka dni w domu, a gdy wróciłem z obiektywem zaczęły się dziać dziwne rzeczy, ogólnie dodam że nie było zmian temperatury ani wilgotności...
Podczas pracy autofokusa zaczął występować strasznie dziwny skrzypiący dźwięk, a gdy ręcznie chciałem ustawić ostrość pierścien ustalający chodził bardzo ciężko, a na dodatek nie ma blokady (tzn. można kręcić w jedną stronę i kręcić), wydaje mi się że podczas pracy pierścieniem ostrość zmienia się dużo wolniej niż na początku.
Dodam, że autofokus działa poprawnie.
Aparat był przenoszony w torbie fotograficznej, nigdy nie upadł nie był wystawiany na wstrząsy. Jedyne co to podczas górskiej wycieczki padał deszcz, aczkolwiek sprzęt był w wodoszczelnej torbie(to było 3 tygodnie temu, a usterkę zauważyłem dzisiaj...)
P.S. Aparat kupiłem miesiąc temu, w FotoJokerze (Nikon D90 + Nikkor 18-105 Kit)
Proszę o pomoc...
Pozdrawiam

puciek
14-08-2012, 06:17
a na dodatek nie ma blokady (tzn. można kręcić w jedną stronę i kręcić)
To normalne w tym obiektywie.

Jedyne co to podczas górskiej wycieczki padał deszcz, aczkolwiek sprzęt był w wodoszczelnej torbie(to było 3 tygodnie temu, a usterkę zauważyłem dzisiaj...)

A po wycieczce wyjęłaś aparat z torby aby wilgoć odparowała? Jak nie, to możliwe, że niestety dostała się ona do silnika SWM, który zaczął korodować. Stąd te piski i ciężko chodzący AF. Obiektyw możesz oddać na gwarancję ale pewnie i tak stwierdzą usterkę z winy użytkownika - wilgoć w środku.

ps. Ja zawsze w torbie noszę taki woreczek z granulatem higroskopijnym - można to często znaleźć w nowym sprzęcie elektronicznym (opakowaniu) A po powrocie zawsze otwieram torbę i wyciągam aparat.

Maycky
14-08-2012, 12:47
Wyjąłem wyjąłem, aczkolwiek dzisiaj stwierdziłem że już dużo lepiej działa, prawie normalnie... nie mam pojęcia o co może chodzić ??

bboy4
14-08-2012, 15:05
Ten sprzęt trzeba chronić , nie ważne czy masz 18-105 czy też 55-300 - Każdy z nich nie lubi wody , piasku i upadków - To podstawa...
Jeśłi już zaczyna działać normalnie to nic tylko się cieszyć ,na wszelki wypadek nie chowaj go do torby tylko niech jeszcze postoi w pokoju na półce...