Zobacz pełną wersję : Mocowanie bowens na 3 lampy
Jako że przymierzam się do zakupu softboxa, przeglądałem sobie również mocowania i zaciekawiło mnie takie rozwiązanie:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1587_Uchwyt--mocowanie-BOWENS-dla-3-lamp-reporterskich-FreePower.html
Miał ktoś z tym styczność? Chodzi mi głównie o to, czy po zamocowaniu 3 lamp na odbiornikach (np. YN RF-603) to wszystko da się upchać w pierścień mocowania softboxa :D
Art Erie
13-08-2012, 19:19
Jak nie z jednej to z drugiej strony ;)
RobertMiernik
13-08-2012, 20:24
To z definicji jest 'z drugiej' strony, znaczy po wewnętrznej modyfikatora.
Mocowanie bowens ma taką średnicę, że wchodzi do niego jedna lampa, więc jeśli ktoś chce więcej zamocować, da się to zrobić tylko wstawiając wszystko 'do środka'.
AAA teraz doczytałem, w który środek:
Będziesz musiał montować lampy już po zamocowaniu pierścienia na softboxie (rozpinając sam softbox).
A jak jest z grzaniem się takich lamp w środku? Po wsadzeniu 3 lamp i trzech odbiorników do środka softa, nie ugotuje się nam to wszystko? Łącznie z przebarwieniem lub przygrzaniem powierzchni rozpraszającej wewnętrznej? Stoję przed zakupem właśnie zestawu i mocno mnie to zastanawia, jak wygląda sprawa. CLS też raczej w środku działał nie będzie? Ma ktoś może już ten sprzęt i mógłby więcej napisać o nim?
RobertMiernik
03-09-2012, 23:20
Ugotować się nie powinno, w studio strzela się rzadziej niż w reportażu, ale oczywiście potencjał gotowania jest więc trzeba o tym pamiętać.
Z CLSem może być różnie, w pomieszczeniu powinno banglać, ale wszystko zależy od konkretnych warunków.