Zobacz pełną wersję : jaka jest szybkość zapisu D 50 ???
drakenus77
13-03-2007, 22:29
witam jak w temacie ? jaka jest szybkość zapisu D50 ?
dokladnie chodzi mi ile aparat zdoła zapisać MB w ciągu 1s czyli ile Mb/s ...
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7905
drakenus77
13-03-2007, 23:20
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7905
nie chodzi mi o szybkość karty .. tylko ile może aparat z siebie wysłać ...
tumiwisizm
13-03-2007, 23:49
obsatawiam 8 - 10 mega na sek ..
przy sanDisku II jpg wali sie do zapelnienia karty.
Aż z ciekawości zrobiłem taki mały test, nie wiem czy jest w pełni poprawny, ale rozeznanie powinno być.
jako że bufor zapełnił się po jednej sekundzie po zrobieniu 4 zdjęć w Nefie a pomiar robiłem przez 100 sekund więc nie brałem na to poprawki.
Czas pomiaru: 100 sek
zapisanych plików: 67
rozmiar pliku: 5,21 MB
rozmiar łączny plików: 348 MB
---------------------------
szybkość zapisu: 3,48 MB/sek
Karta 1GB Elite Pro Secure Digital Card - 50x
W necie znalazłem że jej szybkość zapisu to 8,2 MB/sek więc nie stanowiła ograniczenia prędkości w teście.
Malutkie ma możliwości D50:confused:
Wynik jest dość podobny do wyników zapisu D50 na różnych kartach z linka podanego przez Valwit'a.
tumiwisizm
14-03-2007, 11:34
nie chce sie czepiac metodologii. ale zrob ten test z jpg fine full size
Czemu sam nie zrobisz? :)
Archangel
14-03-2007, 17:32
Czemu sam nie zrobisz? :)
Niektórzy wolą robić zdjecia niż testy ;)
Dobra, zrobiłem, wyszło 3,63 MB/sek
W necie znalazłem że jej szybkość zapisu to 8,2 MB/sek
A znalazłeś kto to i w jaki sposób mierzył?
Valwit'a.
Valwita. "t" nie jest niemą samogłoską
"dokladnie chodzi mi ile aparat zdoła zapisać MB w ciągu 1s czyli ile Mb/s"
To w koncu MB, czy Mb ? bo roznica osmiokrotna...
"Cytat:
Napisał tumiwisizm
Czemu sam nie zrobisz?"
Po czesci sam juz na to wczesniej odpowiedziales ;).
Ja tez wykonuja czasem jakis test, ale zeby darmo tluc klatki przez 200 sekund, to jakos celowosci nie dostrzegam...
aries.mehehe
16-03-2007, 19:31
W jakichś tabelach znalazłem kiedyś wartość ok 3,5MB/s co nawet pokrywa się z przeprowadzonym tu przez kogoś pomiarem.
PS. Z moich obserwacji wynika, że nie więcej niż w/w wartość (nawet jeśli, to nieznacznie - do 4MB/s nie dociągnie).
drakenus77
17-03-2007, 14:54
czyli wniosek z tego że nie ma sęsu kupowac sandiska extrmum III bo aparat nie wykożysta tych ~ 20 Mb/s a jednynie 1/5 możliwości karty.. chyba ze kupic przyszłościowo pod D80...ale zanim kupie D80 to ceny kart spadna o 200% :)
Władca Pixeli
18-03-2007, 05:15
czyli wniosek z tego że nie ma sęsu kupowac sandiska extrmum III bo aparat nie wykożysta tych ~ 20 Mb/s a jednynie 1/5 możliwości karty
Ale mając np. bank, to przy zgrywaniu zdjęc zaoszczędzasz sporo czasu a co za tym idzie, baterie wystarczają na dłużej.
zawsze lepiej miec szybsze karty niz aparat bo jak powiedzial Władca Pixeli np przydaja sie w zgrywaniu. Albo np gdy kupisz lepszy aparat, po co kupowac lepsze karty znowu ?
zawsze lepiej miec szybsze karty niz aparat bo jak powiedzial Władca Pixeli np przydaja sie w zgrywaniu. Albo np gdy kupisz lepszy aparat, po co kupowac lepsze karty znowu ?
tylko, że takie patrzenie w przyszłość (myślę o zmianie puszki) też ma mizerny sens.
Kupując teraz super szybkie 2gb przy zmianie puszki okaże się taką 'dyskietką' jak teraz 256... jasne lepiej mieć w zapasie taką 'dyskietkę', ale żeby to był główny powód kupna szybkiej karty.
ad czytników/banków etc to jak najbardziej ma sens ;)
nie trzeba kupować od razu super szybkich, wystarczą szybkie ;)
czyli wniosek z tego że nie ma sęsu kupowac sandiska extrmum III bo aparat nie wykożysta tych ~ 20 Mb/s a jednynie 1/5 możliwości karty.. chyba ze kupic przyszłościowo pod D80...ale zanim kupie D80 to ceny kart spadna o 200% :)
zainwestuj lepiej w slownik ;) a z reszta sie zgadzam