PDA

Zobacz pełną wersję : Padł metz - co z nim robić

zawierta
13-08-2012, 14:24
Witam,

Żeby nie było OT, to metz do Nikona :)

Padł mi Metz 50-AF1, wysłałem do foto-tronika w Warszawie. Dzisiaj dostałem takiego maila:

Opis naprawy: Naprawa mechanizmu przesuwu palnika. W trakcie naprawy stwierdzono uszkodzony silnik mechanizmu. Brak możliwości zamówienia części u dostawcy. Zwrot bez naprawy.

Co Waszym zdaniem mogę teraz zrobić? Lampa niestety po gwarancji.

R.

darkmajin
13-08-2012, 14:38
wyrzuć na złom / sprzedaj palnik czy co tam jest wymienne ;)

zawierta
13-08-2012, 15:05
Wiesz, źle zadane pytanie :)

Generalnie FotoTronik odpadł więc co - Foto-Technika z ich badziewnym serwisem. A może jakiś serwis Metza w DE?

R

mOSAd
13-08-2012, 15:48
Ale zaraz... opis usterki sugeruje, że tylko padł silnik. Czyli lampa nadal powinna działać i błyskać po odcięciu silnika. OK, zawsze będzie błyskać tym samym kątem, ale da się jej używać w wielu przypadkach. Zatem lampy na pewno nie warto się pozbywać. A co do naprawy, to rzeczywiście trochę słabo. Serwis się nie popisał. Jednak ktoś, kto zajmuje się podobnymi rzeczami, skombinuje silnik z innej uszkodzonej lampy może. Warto popytać, poszukać. Może jakiś zaprzyjaźniony elektronik by się temu przyjrzał? Wielu to z chęcią uczyni, a lampa to nie jest coś strasznie skomplikowanego, szczególnie pod względem mechanicznym, więc nie obawiałbym się takiej ingerencji.

adriansocho
13-08-2012, 16:59
A czy ten mechanizm przesuwu palnika jest bardzo potrzebny, jeżeli ustawimy lampę tak, żeby błysk się odbijał od ścian itp?

XXL
16-08-2012, 16:57
Serwis Foto-technika nie sprzeda nikomu części i stąd taka odpowiedź z serwisu Foto-Tronik. Swoją drgą, pytałeś ile taka naprawa kosztuje w Foto-Technice? może jednak warto by ją tam wysłać. Bez tego silnika też tragedi nie ma, można robić zdjęcia. Na wszelki wypadek wysuń rozpraszacz żeby czasem nie robiła winiety i żeby lampie wyłączyć napęd silnika ( przy wysuniętym rozpraszaczu lampa nie zoomuje) i można błyskać. Sam nie jeden raz zapomniałem że mam wysunięty rozpraszacz i tak robiłem, tragedi nie było.

JacekCz
20-08-2012, 21:57
... ale da się jej używać w wielu przypadkach.

Albo ze złamaną stopką w CLS, już się przyzwyczaiłem... na pewno nie wyrzucać

adriansocho
21-08-2012, 08:45
Serwis Foto-technika nie sprzeda nikomu części

Mi sprzedali sam pierścień ogniskowej do Tamronika 70-300, a nie starałem się przedstawiać jako inny serwis...