PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON D90 błąd po przymknięciu przysłony

MariuszHarbatowicz
13-08-2012, 00:48
Cześć

Otóż dziś podczas robienia zdjęć, gdy przymknąłem otwór przysłony do większej niż jest na ogniskowej 18 (obiektyw 18-105) czyli większej niż 3.5 to po zrobieniu zdjęcia wyskakuje mi błąd Err, zarówno w wizjerze jak i na wyświetlaczu górnym koło spustu migawki Próbowałem testować z czterema różnymi obiektywami, trzema Nikkora i jednym Sigmy. Niestety ciągle to samo. Co ciekawe to jak mam założony dowolny obiektyw zmiennoogniskowy o zmiennym świetle to jak przybliżam, to przysłona zwiększa się stopniowo aż do 5.6 i mogę robić fotki bez problemu.ale gdy znów pokrętłem odpowiedzialnym za przysłonę chciałbym zwiększyć ja z tych 3.5 np. na 4.2 to już błąd. Dostrzegłem jedną usterkę, a mianowicie, jak na bagnecie mocowania obiektywu jest "popychadełko" przysłony to jest ono bardzo luźnem prawie jak złamane, a u sąsiada również z D90"tką te popychadełko jest mocno umocowane. Aparat mam na gwarancji więc rozmyślam przesłanie na postępu tylko proszę poradźcie mi, bo nie wiem czy się zdecydować.

Tak myślę, że może da wymienić się samo to popychadełko, ale pewny nie jestem, bo być może trzeba będzie wymienić cały mechanizm sterujący przysłoną. Jeżeli będzie trzeba całe wymienić, to na postępu zrobią to w ramach gwarancji, czy muszę dodatkowo zapłacić?

Jeżeli mieliście podobny problem, wymienialiście cały mechanizm w ramach gwarancji, to napiszcie co i jak.

Proszę o wasze ogólne porady, co robić teraz, czy słać na postępu a może gdzieś indziej...

Generalnie umieściłem tego posta w tym Dziale bo głównie to Interesuje mnie jak to na postępu załatwią.

Czy wymienią jako gwarancja i po sprawie czy będę musiał zapłacić, a jak tak to ewentualnie ile.

Jeżeli podobny wątek był, to przepraszam.

Pozdrawiam
Mariusz Harbatowicz

_Ocean_
13-08-2012, 10:19
To, że zmienia się WARTOŚĆ PRZYSŁONY przy zwiększaniu ogniskowej w tym obiektywie to normalka. Nie ma to nic wspólnego ze zmienianiem się samego otworu, a jedynie otworu względnego (proporcja otworu do długości ogniskowej). Wcale nie zmienia Ci się de facto przysłona, a uszkodzony popychacz przysłony tłumaczy wszystko. Możliwe, że używałeś obiektywów nieuważnie, bądź zdarzyło Ci się używać NON-AI (z tego co słyszałem są w stanie to uszkodzić). Mam tu na myśli te stare obiektywy Nikona (nie wiem czy nie mylę z bezprocesorowym).

Body do serwisu.

Pozdrawiam
Pietrzykowski

PS Co do gwarancji - Nie wiem czy to zrobią w jej ramach, to raczej zależy od specyfiki uszkodzenia. Znając wszelką tendencję naszych serwisów - będą się migać. Ja właśnie po podobnej sprawie kończę ze sprawą sądową, którą mam nadzieje wygrałem (teraz odwołanie). Dzisiaj odebranie wyroku.

Ogółem - to raczej z robocizny kupa kasy nie będzie, bagnet można rozkręcić i wszystko jest na wierzchu. Popychadło raczej też nie jest straszym wydatkiem.

Poczekajmy na opinię innych.

jkowal
13-08-2012, 10:28
Myślę, że wszystko z aparatem i obiektywem jest w porządku. Pierścieniem przysłony ustawiasz minimalną przysłonę obiektywu (czyli najbardziej przymknięty, np. F32) - w większości obiektywów można ją w tej pozycji zablokować. Pierścieniem przysłony w obiektywie nić się nie zmienia, pożądaną wartość zmieniasz za pomocą pokręteł w aparacie - domyślnie to z przodu pod polcem wskazującym (tryb A,M).

puciek
13-08-2012, 10:30
A od kiedy 18-105 ma pierścień przysłony?

_Ocean_
13-08-2012, 19:01
Dokładnie. Na bank mowa o nikkorze 18-105, 3.5-5.6 G, czyli powszechnym kitowcu, któy nie chwaląc się sam posiadam.