PDA

Zobacz pełną wersję : jaki program do RAW??

m-m-m
12-08-2012, 22:15
wiem że na pewno było to omawiane milion razy, trochę na ten temat też czytałam, dlatego poproszę szybką i krótką odpowiedź.
Potrzebuję program do RAW, ponieważ to moje pierwsze podejście do tego, chciałabym żeby był darmowy i najlepiej w jęz. polskim. Polećcie!!

bumik
12-08-2012, 22:19
Lightroom polecam. Fakt nie darmowy ale pełen przydatnych suwakow.

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

skippy
12-08-2012, 23:30
Raw Therapee.

marszull
12-08-2012, 23:48
C1, LR i jak na maca to Aperture
kazdy z nich ma wersje trial ktora umozliwia przez 30 dni na testowanie
spokojnie wystarczy do stestowania ktory ci bardziej podejdzie
wszystkie platne, ale moim zdaniem warto

Greg77
12-08-2012, 23:53
Nikon Capture NX2 tez jest w wersji trial i spokojnie wystarczy zeby zdecydowac....mozliwosci ma spore, polecam jako platny, ale wart tych pieniedzy;)

Snowboy
13-08-2012, 10:12
Jak darmowy to View NX, na początek przy pierwszym podejściu w zupełności wystarczy.

Jacky
13-08-2012, 16:14

Kilka tygodni temu pobrałem do testów C1Pro i mogę go używać nawet przez 60 dni :-)
Jest więc sporo czasu na naukę.

mOSAd
13-08-2012, 16:37
Ja także polecę do testów wszystko co się da. Jednak Nikon View NX ostatnio używałem i choć nie jest to cudowne narzędzie, to do samej konwersji do JPEGa (czy TIFFa, jak ktoś woli) najzupełniej wystarczające. I co ważne - odczytuje dobrze dane z aparatu (balans bieli), wyświetla punkt na który ostrzyliśmy i całkiem przyjemnie radzi sobie z kolorami. Ma też nawet jakąś korektę aberracji. Zatem zacząłbym od niego - jako darmowego i firmowego. Poznał wszelkie możliwości. A potem dopiero testował te płatne.

piter123789
13-08-2012, 17:00

Warto, oj warto. Również polecam C1, z tym że, lubi porządniejsze komputery!:)

zorannn
24-07-2014, 13:49
Witam
Pytanie jest takie, trafiłem na ciekawy program który czyta wszystkie RAWy, w sensie z różnych aparatów, fajna sprawa, tylko pytanie czy jak oglądam w nim zdjęcia zapisane w RAWaach to to są RAWy czy on zmienia je automatycznie w JPG? Opisane są jako RAWy niby. Pytam bo jak obrabiam w nim Zdjęcia zrobione w tych samych warunkach, przy takich samych parametrach ekspozycji ale jedno zapisane w JPG a drugie w RAW to nie ma różnicy w jakości zdjęcia po obróbce, głównie tu chodzi o rozjaśnianie zbyt ciemnych fragmentów zdjęcia, już przy nie dużej ingerencji w ekspozycję pojawiają się cyfrowe syfy, tak samo szybko w RAWie jak JPG. Jak to z tym jest, jak ktoś może powiedzieć z kolegów, koleżanek będę wdzięczny ;)
Aha, program nazywa się FastStone.

zolton
24-07-2014, 20:34
Panowie
DO końca lipca jest za free
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250326

sl011
25-07-2014, 09:34
czy jak oglądam w nim zdjęcia zapisane w RAWaach to to są RAWy czy on zmienia je automatycznie w JPG? Opisane są jako RAWy niby. Pytam bo jak obrabiam w nim Zdjęcia zrobione w tych samych warunkach, przy takich samych parametrach ekspozycji ale jedno zapisane w JPG a drugie w RAW to nie ma różnicy w jakości zdjęcia po obróbce(...)
Aha, program nazywa się FastStone.

W faststone masz możliwość podglądu raw albo zawartego w tym rawie podglądu w jpg. Prawdopodobnie masz ustawiony podgląd tego jpega, bo chyba takie jest domyślne ustawienie.
A jak zmienisz na podgląd raw, to i tak nie zobaczysz "surowych" danych, tylko ich interpretację przez program. Akurat interpretacja nefów przez Faststone nie jest najwyższych lotów.
Jeśli chodzi i podglądy rawów, to każdy program robi to po swojemu i nie ma jednej jedynej słusznej "interpretacji". Wynika to z konstrukcji rawów, które nie są obrazkiem rgb (jak np jpg), ale zą mozaiką zielonych, czerwonych i niebieskich pikseli, która bez odpowiedniej interpretacji daje ciemny burozielony obrazek niemal pozbawiony kolorów. Jeżeli chcesz, w niektórych programach możesz sobie obejrzeć taki całkiem surowy obrazek, choć z reguły nie ma to praktycznego zastosowania. Taką możliwość daje np darmowy, dość zaawansowany program do RAW: RawTherapee.

siedemczwartych
25-07-2014, 13:04
ale Faststone nie potrafi czytać profilu koloru... mimo modułu CMS... lipa.

GonzoG
25-07-2014, 13:07
ale Faststone nie potrafi czytać profilu koloru... mimo modułu CMS... lipa.

A co ma CMS wspólnego z RAWami ??
Przecież to zarządzanie kolorem na urządzeniach wyjściowych (monitory, drukarki, itp).

BogWar
25-07-2014, 14:52
Ja także polecę do testów wszystko co się da. Jednak Nikon View NX ostatnio używałem i choć nie jest to cudowne narzędzie, to do samej konwersji do JPEGa (czy TIFFa, jak ktoś woli) najzupełniej wystarczające. I co ważne - odczytuje dobrze dane z aparatu (balans bieli), wyświetla punkt na który ostrzyliśmy i całkiem przyjemnie radzi sobie z kolorami. Ma też nawet jakąś korektę aberracji. Zatem zacząłbym od niego - jako darmowego i firmowego. Poznał wszelkie możliwości. A potem dopiero testował te płatne.

Jeszcze lepiej nowy Nikon Capture NX-D. Ma znacznie wiele więcej możliwości wstępnej obróbki NEFów. I też jest darmowy! Niestety, to już nie NX2! Szkoda!

sl011
25-07-2014, 15:30
Ja tam nie za bardzo lubię View NX, bo:
- jest najwolniejszym programem do rawów jaki używałem,
- daje kolory niby takie same jak z aparatu, ale nie do końca,
- zdjęcia z niego wychodzą bardziej zaszumione niz z aparatu, choć wczyta się je z ustawieniami aparatu i nie poruszy żadnym suwakiem.

Mimo to warto go mieć (jeżeli nie masz capture nx), bo daje mimo wszystko obraz najbardziej zbliżony do tego z aparatu. Teraz jest jeszcze NX-D, który jest lepszy od View NX (choćby pod względem redukcji szumu) i chyba szybszy, ale mniej wygodny.

siedemczwartych
26-07-2014, 10:46
A co ma CMS wspólnego z RAWami ??
Przecież to zarządzanie kolorem na urządzeniach wyjściowych (monitory, drukarki, itp).

z RAWami nie, ale przecież nikt zdroworozsądkowy nie instaluje kilku przeglądarek; do raw, do jpg, do png itd.
Więc będzie pewnie używał FastStone też do jpg i wówczas zaczynają się schody.

zorannn
26-07-2014, 13:26
Kurcze piszecie tu różnych mało zrozumiałych rzeczach dla kogoś kto nie jest za pan brat z możliwościami programów do obróbki, są tacy którzy jak widzą dziesiątki suwaków, krzywe, warstwy itp. itd. to ręce opadają, dla mnie tego za dużo, nie ogarniam ;)
Myślałem że Ten FastStone to będzie coś dla mnie co prawie mnie zadowoli, brakuje w nim mi tylko lassa ale z wtapianiem, (w sumie nie wiem po co lasso bez wtapiania, ani tym kontrastu nie zmieni się ani jasności wybranego fragmentu bo przecież będzie wyraźna granica miedzy zaznaczonym fragmentem a nie zaznaczonym), dodawania winiety, poza tym mi by wystarczył no ale się okazuje że on surowych rawów nie obrabia.
Czy istnieje tego typu program właśnie do rawów ale, taki prosty jak FastStone, można powiedzieć banalny w obsłudze, kilka podstawowych suwaków, kontrast, nasycenie, ekspozycja, lasso z wtapianiem, te kilka suwaków załatwiało by sprawę dla mnie przy 95% obrabianych zdjęć.
Dzięki oczywiście za wyjaśnienia do tej pory.

SQ9MCS
26-07-2014, 14:01
Miałem ten sam problem z Lightroomem ale kilka dostępnych w sieci kursów bardzo mi pomogło i okazało się że wcale nie jest skomplikowany.

zbyszekD7000
26-07-2014, 14:38
To może coś takiego:
IMAGIA (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3398154&postcount=60)
Przynajmniej polski produkt :-)

GonzoG
26-07-2014, 16:23
Kurcze piszecie tu różnych mało zrozumiałych rzeczach dla kogoś kto nie jest za pan brat z możliwościami programów do obróbki, są tacy którzy jak widzą dziesiątki suwaków, krzywe, warstwy itp. itd. to ręce opadają, dla mnie tego za dużo, nie ogarniam ;)
Myślałem że Ten FastStone to będzie coś dla mnie co prawie mnie zadowoli, brakuje w nim mi tylko lassa ale z wtapianiem, (w sumie nie wiem po co lasso bez wtapiania, ani tym kontrastu nie zmieni się ani jasności wybranego fragmentu bo przecież będzie wyraźna granica miedzy zaznaczonym fragmentem a nie zaznaczonym), dodawania winiety, poza tym mi by wystarczył no ale się okazuje że on surowych rawów nie obrabia.
Czy istnieje tego typu program właśnie do rawów ale, taki prosty jak FastStone, można powiedzieć banalny w obsłudze, kilka podstawowych suwaków, kontrast, nasycenie, ekspozycja, lasso z wtapianiem, te kilka suwaków załatwiało by sprawę dla mnie przy 95% obrabianych zdjęć.
Dzięki oczywiście za wyjaśnienia do tej pory.

Capture NX-D - proste i tanie (darmowe)
Ale jak proste to znaczy też, że nie ma za dużo funkcji.

adrianek32
26-07-2014, 16:44
a ja mam problem z lightroomem chodzi o pedzel korekcyjny, czesto jakby nie dziala, zaznaczam na zdjeciu punkt na zdjeciu i dodaje np nasycenie i zero zmian albo zmiany sa mizerne ze ledwo co widac, czym to moze byc spowodowane?

GonzoG
26-07-2014, 17:04
a ja mam problem z lightroomem chodzi o pedzel korekcyjny, czesto jakby nie dziala, zaznaczam na zdjeciu punkt na zdjeciu i dodaje np nasycenie i zero zmian albo zmiany sa mizerne ze ledwo co widac, czym to moze byc spowodowane?

A jakie to zmiany i jak masz ustawiony pędzel ??
Bo nie wszystko zobaczysz od razu i to jeszcze na kropce.

adrianek32
26-07-2014, 17:20
po zapisaniu jpga tez brak zmian, cos pewnie poprzestawialem tylko nie wiem co

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kalisz.mm.pl/~adrianek/lightroom)

moze to wina auto maski? w sumie to nie wiem do czego oma sluzy

GonzoG
26-07-2014, 19:07
Ustaw krycie na pełne 100% i powinno być widać. Teraz to będziesz potrzebował ze 3-4 razy przejechać po tym bukiecie, abyś coś zobaczył. Samo kliknięcie wiele nie da.

A auto maska, to auto maska - program decyduje gdzie kryć, a gdzie nie.
Włącz sobie wyświetlanie maski, to nie będzie problemu.

Sławomir
26-07-2014, 19:53
Ustaw większy rozmiar pędzla. Klawisz kwadratowy. Roxmycie 100, wypływ 100 o wtedy będzie widać efekty.

adrianek32
26-07-2014, 21:21
ok, dzięki juz sam sobie poradziłem :)