PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęt do fotografii motoryzacyjnej

majkel13
12-08-2012, 21:43
Witam!

Jestem w posiadaniu Nikona D5100 + 18-105 vr.
Zakupiłem go aby zobaczyć w jakim stopniu interesuje mnie fotografia, wybór padł na niego ze względu na to, że obiektyw jest uniwersalny i w razie co zostałby po prostu jako aparat "domowy".

Teraz wiem, że chce czegoś więcej do fotografii motoryzacyjnej tzn. rajdy/wyścigi, zloty itp. ogólnie mówiąc wydarzenia związane z samochodami i motocyklami.

Body.
Zamierzam wymienić puszke na D90 ze względu na drugie pokrętło oraz przez to, że więcej funkcji wyciągnięte jest na korpus. Również dlatego, że do d90 dostane oryginalny grip a nie zamiennik podłączany kabelkiem jak do d5100. Dużo rzeczy przemawia za zmianą na tą puszkę, czy słusznie? biorąc pod uwagę moje potrzeby?

Obiektywy.
Zamierzam zakupić używany teleobiektyw Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR.
Do niższego zakresu ogniskowych chcę używać Nikkora 18-105 którego już posiadam. Czy może polecacie pozbyć się go razem z puszką i zakupić jakiś inny do moich celów?

Podsumowując:
1. Czy kupno d90 będzie dobrym krokiem w kierunku moich potrzeb?
2. Jaki obiektyw do niższych ogniskowych, pozbyć się 18-105 czy zostawić, jak nie to jaki polecacie?

Na koniec chciałbym dodać, że fotografia motoryzacyjna to nie wszystko, to jest głowny temat który mnie interesuje ale aparat będzie mi potrzebny, także na jakieś okazjonalne imprezy rodzinne, spotkania ze znajomymi, wyjazdy, wakacje itp. ale myśle, że te obiektywy bez problemu i w tym temacie się sprawdzą :)

Czekam na pomoc i Wasze opinie.
Dzięki, pozdrawiam.

Rafał_Sz
13-08-2012, 07:42
Czy zmiana puszki Ci pomoże? Raczej nie, może trochę inaczej będzie wyglądała sprawa komfortu obsługi. Zacznij od kupna szkiełka i podziałaj w terenie, zobaczysz co i jak.

darkmajin
13-08-2012, 08:15
tyle zachodu o kółko i parę przycisków? imo jedno kółko + przycisk żeby udawało drugie jest fajniejsze niż dwa kółka ;), po co Ci ciemne tele ? jak chcesz głębie lepiej krócej i jaśniej chyba babci na imieninach nie będziesz robił 300setką?

ja tu widzę af-s 85 1.8 + ND wedle potrzeb + polar

cohontes
13-08-2012, 09:39
Ja bym na Twoim miejscu polował na używanego nowego Tamrona :) jeszcze taniej a lepiej jeśli potrzebujesz takich długości. Ale do 200mm powinno wystarczyć

moshica
13-08-2012, 16:13
"ja tu widzę af-s 85 1.8"

chcesz żeby chłopak zginął bo będzie musiał blisko podejść a potem uciekać ?

poniżej 150mm nie widzę sensu kupować szkła do tego rodzaju sportu.
lepiej ze światłem 2.8 i max ogniskową 200mm niż to co zaproponowałeś....

majkel13
13-08-2012, 19:33
Czy zmiana puszki Ci pomoże? Raczej nie, może trochę inaczej będzie wyglądała sprawa komfortu obsługi. Zacznij od kupna szkiełka i podziałaj w terenie, zobaczysz co i jak.
Chodzi mi głównie o lepszy komfort, dzięki tej puszce. Dodatkowo oryginalny grip, drugi wyświetlacz i parę innych funkcji dla których byłbym skłonny zmienić. Martwi mnie aby gorsza matryca i to jest jedyny argument przeciw zmianie, ale i tak robię rawy i potem obróbka, może jakiś zaawansowany nie jestem ale mniej więcej wiem co sie z czym je i coś zrobić już umiem. A co do d5100 to odchylanego wyświetlacza nie używam i kręcenie filmów mi nie potrzebne. Co do kosztów to przy tej zamianie obyłoby się bez znacznych strat, więc cały czas się nad tym zastanawiam.

tyle zachodu o kółko i parę przycisków? imo jedno kółko + przycisk żeby udawało drugie jest fajniejsze niż dwa kółka ;), po co Ci ciemne tele ? jak chcesz głębie lepiej krócej i jaśniej chyba babci na imieninach nie będziesz robił 300setką?

Babci 300setką nie będę robił, od tego będę miał 18-105 lub inny o który pytam.

Ja bym na Twoim miejscu polował na używanego nowego Tamrona :) jeszcze taniej a lepiej jeśli potrzebujesz takich długości. Ale do 200mm powinno wystarczyć
Tamrona 70-300 nie biorę pod uwagi, mając do wyboru jego lub droższego używanego N 70-300 vr, wybrałbym N.
Oczywiście, 200 by mi wystarczyło, ale to dużo droższy wydatek, o 70-200 2.8 nikkora nawet nie wspominam, ale Tamron 70-200 2.8 wydawał mi się ciekawy, ale z tego co się orientowałem, wolny af i czasami problemy z celnością, no i używek za wiele nie ma.

"ja tu widzę af-s 85 1.8"

chcesz żeby chłopak zginął bo będzie musiał blisko podejść a potem uciekać ?

poniżej 150mm nie widzę sensu kupować szkła do tego rodzaju sportu.
lepiej ze światłem 2.8 i max ogniskową 200mm niż to co zaproponowałeś....
Pewnie, że lepiej :) ale co ? Bo jeśli odpada N 70-200 2.8 i Tamron 70-200 2.8 ze względu na to co napisałem wyżej to co?

Na koniec sprecyzuję jeszcze o jakie fotki mi dokładniej chodzi.
Jeśli chodzi o rajdy/wyścigi czyli auta/motocykle w ruchu to w grę wchodzi panoramowanie jak i zamrażanie ruchu. Nieraz da się wejść na tor jeśli są to jakieś zawody mniejszej rangi i wtedy tele koniecznością nie jest, ale w większosci przypadków wejscie na tor jest nie możliwe i wtedy przydałby sie dłuższy obiektyw, a na rajdy to już napewno.
Na zlotach/spotkaniach/wystawach w grę wchodzi fotografia z bliska całego samochodu oraz podejścia bliżej i zrobienia jakichś szczegółów - i do tego mi także potrzebny drugi obiektyw i chciałbym zasięgnąć porady czy 18-105 w zupełności wystarczy czy może cos innego, krótszego a jaśniejszego? Proszę o jakieś propozycje.

pozdrawiam!

moshica
14-08-2012, 08:57
Majkel13 wg. mnie i nie tylko mnie ale kolegi który również fotografował rajdy nada się N 70-300. Co prawda jest ciemny fakt, ale cena jest nie do pobicia. Można troszkę w razie czego podbić ISO, VR też jest więc dużego bólu nie będzie. Oglądałem jego fotki nawet przy pochmurnej pogodzie z puchy D90 wyszły b. dobrze. Ale...jeśli miałbym się nastawiać na gorsze warunki pogodowe to szukałbym S 70-200 2.8. To światło przy dobrej puszce wystarczy...18-105 się nada do bliskich kadrów, nie ma co szaleć i od razu chcieć dedykowane szkła. zacznij małym krokami, które być może z nawiązką Ci wystarczą...

cohontes
14-08-2012, 14:22
Jest do pobicia przez nowego Tamrona :)

LordRamzes
14-08-2012, 15:20
Witam!

Jestem w posiadaniu Nikona D5100 + 18-105 vr.
Zakupiłem go aby zobaczyć w jakim stopniu interesuje mnie fotografia, wybór padł na niego ze względu na to, że obiektyw jest uniwersalny i w razie co zostałby po prostu jako aparat "domowy".

Teraz wiem, że chce czegoś więcej do fotografii motoryzacyjnej tzn. rajdy/wyścigi, zloty itp. ogólnie mówiąc wydarzenia związane z samochodami i motocyklami.

Body.
Zamierzam wymienić puszke na D90 ze względu na drugie pokrętło oraz przez to, że więcej funkcji wyciągnięte jest na korpus. Również dlatego, że do d90 dostane oryginalny grip a nie zamiennik podłączany kabelkiem jak do d5100. Dużo rzeczy przemawia za zmianą na tą puszkę, czy słusznie? biorąc pod uwagę moje potrzeby?

Obiektywy.
Zamierzam zakupić używany teleobiektyw Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR.
Do niższego zakresu ogniskowych chcę używać Nikkora 18-105 którego już posiadam. Czy może polecacie pozbyć się go razem z puszką i zakupić jakiś inny do moich celów?

Podsumowując:
1. Czy kupno d90 będzie dobrym krokiem w kierunku moich potrzeb?
2. Jaki obiektyw do niższych ogniskowych, pozbyć się 18-105 czy zostawić, jak nie to jaki polecacie?

Na koniec chciałbym dodać, że fotografia motoryzacyjna to nie wszystko, to jest głowny temat który mnie interesuje ale aparat będzie mi potrzebny, także na jakieś okazjonalne imprezy rodzinne, spotkania ze znajomymi, wyjazdy, wakacje itp. ale myśle, że te obiektywy bez problemu i w tym temacie się sprawdzą :)

Czekam na pomoc i Wasze opinie.
Dzięki, pozdrawiam.

I sam sobie odpowiedziałeś na pytanie jak widac szybko się dorasta do potrzeby 2 kółek i każdy kto był na kilku rajdach wie o co chodzi jesli to będa rajdy na zewnątrz spokojnie 70-300 VR sam nawet kiedyś nim robiłem i dawał radę ostre i szybkie szklo wszystkim polecającym Ci jasne stałki podziękuj :) może i do portretu są dobre ale gonienie ciągle uciekanie przed samochodami i nie zachowując bezpiecznej odległości ....... chyba życie jest jednak cenniejsze i wygoda ......

LordRamzes
14-08-2012, 15:22

Widać ,że Kolega chyba nie był na rajdach skoro nie docenia 2 kółek no i polecanie 85??? hmmmm a ciemne tele wbrew pozorom sie przydaje i pozwala zachowac bezpieczną odległość