Zobacz pełną wersję : jakie body po D40??
witam, stoję przed dylematem wymiany aparatu i postanowiłam się poradzić fachowców. Posiadam Nikona D40 z obiektywem kitowym oraz 50mm 1.8 AF-S, teraz chciałabym wymienić body na coś "wyższego". Na co dzień robię zdjęcia swoim dzieciom i raczej reportażowe, portretowe, oraz do rodzinnego albumu :) zastanawiałam się między D3200 a D5100, jako że nie jestem żadnym profesjonalnym fotografem, a lustrzanki używam jedynie dla własnych celów. Czy możecie doradzić coś? nie bardzo wiem na co powinnam zwrócić szczególną uwagę, czy ważniejsza jest większa ilość pikseli czy lepszy autofokus, albo moze polecicie jeszcze inny model?
pozdrawiam serdecznie.
do takich zastosowan oba beda super. Wybierz opcje z obiektywem 18-105.
Na domowy uzytek mam d5100 i sprawdza sie bardziej niz super.
Polecam. Cala masa ustawien od razu w aparacie oraz miliony ustawien tematycznych na pewno dadza Ci zadowolenie i pozwola sie dlugo dlugo cieszyc z aparatu.
A mam porownanie do d40, bo tez mam w szufladzie. Nie da sie ich nawet porownac. Inna epoka...
dzięki za opinię :)
mi zależy szczególnie na tym, żeby zdjęcia były jasne, autofokus też się często przydaje bo za córkami ciężko nadążyć z aparatem, no i fajny by był efekt rozmytego tła :) także mam nadzieję ze 5100 spełni moje oczekiwania...
a w sumie czy jest jakaś zasadnicza różnica między tymi dwoma modelami z punktu widzenia fotografii? cena różni się ok. 400zł, czy warto inwestować w 3200 tylko dlatego ze to nowszy model?
zmiana na 18-105 nie ma sensu, 18-55 robi to samo, ja bym kupił tańszą puchę, zaoszczędzoną kasę wydał na brakujące w zestawie 35/1.8 :)
jeśli chodzi o wspomnianą przepaść między zdjęciami z D40 a nowymi puszkami DX... może na wysokich iso >1000 jest przepaść, ale poniżej tego pewnie byś nie zobaczył różnicy po umiejętnym wywołaniu rawów
teraz jak tak czytam opinie o tym 5100 to wypada nieco "naszpikowany" bajerami zupełnie nie potrzebnymi w domowej-rodzinno-wypadowej fotografii, także może powinnam brać pod uwagę faktycznie jeszcze inne modele? wiem że wszędzie wysławiany pod niebiosa jest D90, ale ja jak się zdecyduję to na lata ma mi służyć, więc może powinnam rozejrzeć się za nowszym modelem??
majkel13
12-08-2012, 22:28
Posiadam D5100 i myślę, że do takich celów do jakich jest Ci potrzebny w zupełności wystarczy. Jeśli nie robisz zdjęć na pełnym manualu to ergonomia D90 moim zdaniem nie jest Ci potrzebna. W połączeniu z jasną stałką będzie bardzo dobrze wypełniał swoją rolę w portretach czy fotografowaniu dzieci.
PS: Mam na sprzedaż swoje body d5100 w idealnym stanie z niewielkim przebiegiem, jeszcze na gwarancji, (żeby było jasne - polecam to body ze względu na jego możliwości a nie dlatego, że mam akurat na sprzedaż :)
Pozdrawiam!
teraz jak tak czytam opinie o tym 5100 to wypada nieco "naszpikowany" bajerami zupełnie nie potrzebnymi w domowej-rodzinno-wypadowej fotografii, także może powinnam brać pod uwagę faktycznie jeszcze inne modele? wiem że wszędzie wysławiany pod niebiosa jest D90, ale ja jak się zdecyduję to na lata ma mi służyć, więc może powinnam rozejrzeć się za nowszym modelem??
jezeli te wspomniane bajery nie sa potrzebne to po co zmieniac ? To moze analog ? Bajerow nie ma i zdjecia robi....
jezeli te wspomniane bajery nie sa potrzebne to po co zmieniac ? To moze analog ? Bajerow nie ma i zdjecia robi....
akurat posiadam Zenita i jest ciągle w użyciu, wspaniały sprzęt :)
LordRamzes
13-08-2012, 06:27
3200 najnowsza matryca starczy na kolejne lata i zbierać na 1 a dobre szkło np 17-55 za 3k używkę w b dobrym stanie kupi :), sama pewnie już wiesz ,że podczas spacerów jest mase innych rzeczy do noszenia niz aparat (picie dla dziecka, jakiś koc itd ) więc nie proponuje Ci kolejnych obiektywów tylko 1 a dobry ale na pewno to body da Ci ładny zupełnie inny obrazek , do fot rodzinnej gadżetów nie potrzebujesz liczą się zdjęcia dobrze naświetlone dzięki którym odnajdziecie uśmiech na twarzy całej rodziny za parę lat :)