Zobacz pełną wersję : Statyw HELP
Witam serdecznie jestem na etapie zakupu statywu tylko nie wiem jaki będzie dobry pod d300 tak do 300 zł prosił bym doświadczonych kolegów o poradę z góry bardzo dziękuję.
tez kiedys szukalem i tanio jest ciezko cos wybrac... przejdz się do jakiegoś "nie dla idiotów" i popatrz sobie na te tanie badziewia... Ja juz mialem upatrzoną hame travelera wlasnie w tej cenie co podajesz ale po obejrzeniu w MM decyzje zmienilem bo obok stal velbon sherpa 803R i stwierdzilem ze wole te paredziesiat zlociszy dolozyc bo jakosciowo bylo niebo a ziemia...
takze z tanich ja mam Sherpa 803R i mogę polecić. Używam z D7000 i narazie jestem zadowolony :)
Na znanym portalu aukcyjnym ktos taki wlasnie sprzedaje ze kwote ktora ci powinna odpowiadac wiec polecam zajrzec...
czy sherpa 803R ma wymienna glowice? tez szukam statywu do max 300pln d300 + krotkie obiektywy jak narazie uzywki jak najbardziej
Mam i używam ten statyw LINK (http://www.ceneo.pl/105714) Jak dla mnie się sprawdza. Używam go wraz z tym co mam w stopce.
bartoszkon314
13-08-2012, 10:49
a coś z głowica kulową w cenie do 300zł ktoś mógłby polecić ?
LordRamzes
13-08-2012, 11:14
pewnie mam i polecam
http://allegro.pl/velbon-statyw-sherpa-600r-i2532905860.html
nie do zdarcia i sporo wytrzymuje na pewno d90+70-200
barlogpl
13-08-2012, 12:32
Polecam ten statyw http://allegro.pl/statyw-180cm-3d-profesjonalny-pasek-pokrowiec-i2546405153.html . Jest Solidny, stabilny i w dobrej cenie. Używam go od dobrych kilku lat i nie miałem z nim żadnych problemów.;)
Co do głowicy kulkowej - nie wygodne mi to cholerstwo;)
kupilem slika 330dx, zobaczymy jak bedzie sie sprawowal.
Jedrek.S
16-08-2012, 12:43
Ja bym mógł polecić coś droższego : Manfrotto 293A3/293A4 z głowicą kulkową. Koszt to około 550 zł (foto7.com.pl)
W skrócie : stabilny, w miare lekki (+/- 3,5 kg) oraz składany w trzech (293A3) lub czterech (293A4) sekcjach statyw.
Osobiście bałbym się zostawiać D300 albo coś swojego na statywie za 250-300 zł.
Po długich poszukiwaniach zakupiłem statyw Manfrotto 055XPROB i głowicę Manfrotto 496RC2 Compact.
Dziękuję wszystkim za pomoc i serdecznie pozdrawiam.
Artreserved
18-08-2012, 20:11
I będziesz bardzo zadowolony, zapewniam.
Z dźwigania niekoniecznie, ale ze stabilności oraz możliwości konfiguracyjnych na pewno. Ale chyba wyniosło to ciut więcej niż 300 zł. Dodam, że warto sobie zawczasu przygotować mocowanie do podwieszenia plecaka, czy torby fotograficznej, do tego zaczepu na dole kolumny. Bardzo wzrasta stabilność zestawu. Oraz upewnić się, że nóżki mają wysunięte gumki, a nie kolce. Poza tym chyba więcej wiedzieć nic nie trzeba - można przećwiczyć na sucho rekonfigurację położenia kolumny w tryb poziomy - a nuż będziesz się spieszył lub robił to po ciemku?
Tak więcej to wyszło niż 300zł. Poczytałem po szukałem i sobie powiedziałem. Kup raz i nie zaglądaj do tematu. Lepiej dozbierać pożyczyć, lub wcale nie brać pod uwagę zakupu niż gówno kupić i później żałować. Statyw mnie wyniósł 495 no i głowica 230 zł. Mogłem kupić głowicę za 120zł lub jakiś zamiennik, ale powiedziałem sobie dość zamienników wystarczy, że mam grip zamiennik którym dziecko się teraz bawi.