PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - nieczytelne pliki

MilekS
11-08-2012, 22:26
Najpierw problem wystąpił gdy zastosowałem kartę 23 GB microSD z adapterem. Po zarejestrowaniu około 200 zdjęć dalsze zapisane pliki są wadliwe, nie odczytują ich programy graficzne ani przeglądarka Nikona. Na ekranie aparatu też nie można tych zdjęć obejrzeć, ani JPG ani NEF.
Teraz zdarza się to również z innymi kartami. Pliki mają jakby właściwą wielkość, może tam brak znacznika EOF czy coś w tym rodzaju?

1. Jak można poprawić takie pliki?
2. Czy źródłem problemu mogą być STYKI gniazdo-karta?

Star Dust
12-08-2012, 23:17
testowales normalna SD karte czy masz tylko micro? a format kart w body?

zawodnique
13-08-2012, 07:48
Próbuj otwierać te pliki 'na siłę' w różnych programach graficznych (nawet i Windowsowy Paint). Jedne programy wyświetlą komunikat o złym pliku a inne się postarają i wyświetlą to co są w stanie odczytać (czasem będzie to całe zdjęcie, czasem pół, a czasem kaszanka ;) ) i wtedy zapisz jako inny plik. Dawno nie miałem takich problemów ale tak właśnie odratowałem około 75% z uszkodzonej karty. W moim przypadku był to tylko problem logiczny i po formacie karta działała jak należy.

Seeker
15-08-2012, 19:40
"2. Czy źródłem problemu mogą być STYKI gniazdo-karta?"

Mogą.

H1TM4N1500
18-08-2012, 12:25
dzieje się tak za każdym razem czy to ten "pierwszy raz" na tej karcie ?? Karta może już powoli kończy swój żywot ??

Seeker
18-08-2012, 23:34
Styki niektórych podzespołów bywają powleczone jakimś "konserwantem".
Wystarczy tym zafajdać gniazdo aparatu, aby potem wszystkie inne karty
traciły dobry kontakt elektryczny. W przypadku wszelakich "adapterów"
takich zamulonych styków może być jeszcze więcej.
Warto w tej okolicy rozpocząć poszukiwania przyczyny.
Zaszkodzić nie powinno, a może pomóc.

Napisz jeszcze, jak odczytujesz karty. Przez czytnik, czy przez aparat?

aries.mehehe
19-08-2012, 01:22
A próbowałeś odczytywać tą kartę na innym komputerze? Czy problem z nieodczytywaniem plików w aparacie pojawia się dopiero po próbie zgrania plików do kompa? Czy formatujesz kartę w aparacie? Albo z innej beczki - czy masz pewność, że adapter do karty mikro SD dobrze działa? Masz szansę sprawdzić na innym adapterze?

PS. W kartach mikro SD obawiam się niepotrzebnego powielania styków - zawsze mam wrażenie, że te dodatkowe styki to nie jest dobre rozwiązanie. Poza tym mam jeden adapter do mikro SD, który najzwyczajniej w świecie nie działa poprawnie - transfer przy jego użyciu spada do rzędu bajtów/s, są problemy z zapisywaniem itp.

MilekS
20-08-2012, 01:28
Formatowanie karty w aparacie nie pomaga.
Problem stale się powtarza z tą MicroSD. Nie próbowałem jej jeszcze z innym adapterem.
Po sformatowaniu karta działa dobrze, po zrobieniu pewnej liczby zdjęć (około 200) zaczyna się problem z kolejnymi.
To raczej nie zależy od komputera, wszak sam APARAT nie wyświetla tych plików na podglądzie!
Niezbyt wiele programów graficznych wyświetla NEF-y, tak że możliwości otwierania plików "na siłę" są dość ograniczone.

Myślałem o jakichś programach narzędziowych, typu FileFix czy czymś podobnym, np. z Norton Utilities. Ale na razie nie miałem czasu usilnie poszukiwać.

Vinci
20-08-2012, 07:42
Karta ma, rozumiem, 32GB? A próbowałeś na niej zapisać i odczytać inne pliki (ale tak by odczytać, a nie widzieć zawartość) zapełniając ponad 1/2 jej objętości.
Spotkałem się kiedyś z przypadkiem software'owego powiększania małych kart właśnie w tym formacie - można wtedy "zapisać" wiele danych (widzieć ich nazwy) ale odczytasz tylko 1 - 2GB. Zwykłe oszustwo oczywiście. Może to taki przypadek?

XXL
20-08-2012, 17:03
Moja rada, wyciepnij karty mikro, zacznij robić na "normalnych" SD a będziesz zdrowszy. Mój D90 na 4GB mikro nie chce zrobić ani jednego, inny aparat (D80 kolegi) robi bez problemu. Ta sama karta mikro z innym adapterem u mnie jest widziana, niby robi i zapisuje prawidłowo, ale na zrobione ok 200 zdjęć kilka było nie do odczytu, lub zapisane z wadami. Z kartami SD różnych marek wszystko OK.

barb
20-08-2012, 17:48
Spotkałem się kiedyś z przypadkiem software'owego powiększania małych kart właśnie w tym formacie
tu jest opis, jak sprawdzić :
http://forum.android.com.pl/f280/tutorial-h2testw-jak-sprawdziae-czy-moja-karta-sd-to-podra-bka-111017/

Seeker
20-08-2012, 19:03
"Mój D90 na 4GB mikro nie chce zrobić ani jednego, inny aparat (D80 kolegi) robi bez problemu."

Kolega miał problem na D5000 (na początku działała jakiś czas), a na D80 (znów) ) też bez problemu.

Widocznie starsze modele faktycznie "nie robią zdjęć", tylko w D80
inżynierowie zapomnieli ten "mechanizm" uruchomić :).

aries.mehehe
20-08-2012, 20:17
Miałem kiedyś pożyczoną kartę, która po zapełnieniu połowy po prostu odmówiła dalszej współpracy, a zdjęcia do tej pory zrobione stały się nieczytelne dla aparatu. Potem właściciel karty mi powiedział, że to "normalne" i ta karta zawsze mu tak robi, bo jest zepsuta. A wiedział ciołek na jaką imprezę pożyczam tą kartę... od tamtej pory jak wiem, że może mi zabraknąć miejsca, to kupuję dodatkowe karty - firmowe. Na szczęście zdjęcia po zgraniu na komputer były ok, tylko podgląd JPG zaszyty w NEFach był uszkodzony.

MilekS
28-08-2012, 10:12
Dziękuję za podpowiedzi. Właśnie testuję kartę programem H2testw.
Próbowałem program Card Recovery, i on WIDZI, tzn. wyświetla te uszkodzone/nieczytelne zdjęcia! Tylko że program w wersji DEMO nie naprawia plików a tylko wyświetla ich zawrtość.
Póki co - podejrzewam że karta jest podrobiona, naprawdę kosztowała niewiarygodnie tanio.

MilekS
28-08-2012, 18:56
Już sprawdziłem, karta ma pojemność rzeczywistą 31.25 GB, więc nie jest sztucznie nadmuchana.