Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ładowanie laptopa a bateria

LordRamzes
11-08-2012, 18:58
Panie i Panowie tak się zastanawiam zdania są podzielone związku mam pytanie , jak to jest chcąc oszczędzić baterie jesteśmy w domu więc można ją wyciągnąć i laptop może działac bez baterii przy włączonym kablu zasilającym nie tracąc cykli na ładowanie baterii która w domu nie jest potrzebna jeśli pracujemy przy biurku , ale czy to prawda ,że po naładowaniu laptopa w którym dalej jest kabel zasilający wyłącza ładowanie i nie doładowywuje ciągle baterii wtedy nie tracilibyśmy na cyklach a bateria byłaby ciągle naładowana nie niszczyłaby się i nie musielibyśmy jej ciągle wyjmować ????

Sapphiron
11-08-2012, 19:10
zaznaczę bo sam chętnie się dowiem :)

Kurtz
11-08-2012, 19:15
To zalezy od sprzetu i okolicznosci. Jezeli bateria bedzie naladowana na 100% i nie bedzie sie rozladowywala, to wiekszosc laptopow nie bedzie jej doladowywac.
Dla przykladu, w IBM ThinkPad byla opcja ustawienia ponizej jakiego poziomu bateria ma byc doladowywana.

Ja rowniez chetnie uslysze od kogos kto sie zna na budowie laptopw jak to jest rozwiazane.

LordRamzes
11-08-2012, 19:17
a nie wiesz jak jest w samsungu rf 511 nie mogę tego w instrukcji odnaleść

foto4deg
11-08-2012, 19:25
Ogólnie nie jest zalecane, aby utrzymywać baterię w laptopie, gdy ten jest podłączony do sieci. W tym czasie bateria dość mocno się grzeje, a to nie sprzyja jej żywotności.
Mam przykład na laptopie hp. Gdy używałem baterii non-stop, wytrzymała ponad rok. W momencie, gdy nową zacząłem wyjmować na czas podłączenia pod sieć, trzyma już 18 miesięcy.

LordRamzes
11-08-2012, 19:26
Ogólnie nie jest zalecane, aby utrzymywać baterię w laptopie, gdy ten jest podłączony do sieci. W tym czasie bateria dość mocno się grzeje, a to nie sprzyja jej żywotności.
Mam przykład na laptopie hp. Gdy używałem baterii non-stop, wytrzymała ponad rok. W momencie, gdy nową zacząłem wyjmować na czas podłączenia pod sieć, trzyma już 18 miesięcy.

tego właśnie się boje czyli jest ładowana w Twoim przypadku

freefly
11-08-2012, 19:28
Ja rowniez chetnie uslysze od kogos kto sie zna na budowie laptopw jak to jest rozwiazane.

U mnie w Toshibie i Delu, podczas użytkowania z zasilaczem nie pobiera energii z aku i nie podładowuje. Znaczy się naładuje akumulator gdy jest rozładwowany i gaśnie kontrolka. Gdy ładuje się aku w czasie gdy laptopy są wyłączone, po naładowaniu kontrolki zmienia kolor sygnalizując, że jest full i że podtrzymuje doładowanie na wypadek samorozładowania się, gdy aku nie był długo użytkowany.

Kurtz
11-08-2012, 19:29
Tak naprawdę nie musi byc ladowana, po prostu grzeja sie inne podzespoly i przez to bateria jest ciepla. Ale ciezko powiedziec jak jest w rzeczywistosci - tutaj potrzeba co najmniej service manual.

witold68
11-08-2012, 19:30
Najlepiej doładować baterie do 40%, a następnie wyjąć z laptopa i schować, spowoduje to przedlużenie żywotnośći baterii i korzystać tylko z kabla sieciowego.

freefly
11-08-2012, 19:36
Najlepiej doładować baterie do 40%, a następnie wyjąć z laptopa i schować, spowoduje to przedlużenie żywotnośći baterii i korzystać tylko z kabla sieciowego.

Jak korzystasz z zasilacza sieciowego to laptop nie pobiera energii z aku. Działa to dokładnie tak jak w przypadku UPSa.

ASAHI
11-08-2012, 19:43
Ale jeśli poziom naładowania lekko spada to bateria jest ładowana, krótko ale jest, procesor to zlicza i po iluś cyklach daje sygnał że bateria jest zepsuta i czas na wymianę. Nie wszystkie firmy to stosują, ale jest to częsta praktyka. Tak mówił mi znajomy elektronik.

witold68
11-08-2012, 19:45
Jak korzystasz z zasilacza sieciowego to laptop nie pobiera energii z aku. Działa to dokładnie tak jak w przypadku UPSa.

Eureka !...........tu akurat nie o to chodzi, czy pobiera czy nie, tylko o co innego...

thorcik
11-08-2012, 19:58
Zaraz mi pewno wytkniecie, że jestem stronniczy i w ogóle ale mój (pośredni) chlebodawca tj. Lenovo zaleca, jeśli nie korzysta się z baterii, trzymać ją naładowaną w jakiś 50-60%. I jest do tego odpowiedni soft firmowy. Fakt, że najlepiej jest ją wyjąć i schować do lodówki ale można się wtedy zdziwić jak prądu zabraknie :P

freefly
11-08-2012, 20:08
Nigdy nie zastanawiałem się na takimi problemami jak baterie w laptopach, telefonach. Co robić, żeby dłużej służyły ? Użytkuję i już.

TOP67
11-08-2012, 20:30
To znana sasada. Baterie LI-Po najlepiej przechowywać naładowane w połowie. Jeśli już pracować na kablu z włożonymi bateriami, to najważniejsze, żeby jak najmniej odłączać zasilanie. Układ w baterii zlicza ilość ładowań a nie faktyczne zużycie. Mam pod sobą kilkaset komputerów i najczęściej baterie padają tym, którzy codziennie zabierają kompa do domu, ale pracują cały czas na zasilaczu.

Rafał_Sz
11-08-2012, 22:10
Bo na chwilę odłączają kompa od prądu, a to wystarczy, żeby napięcie spadło na tyle, że po podłączeniu do prądu następuje ponowne, krótkie doładowanie. A to zabija aku. Jak już się odłączy, lepiej pozwolić się baterii wyładować i dopiero wtedy podłączyć do zasilania, ale wtedy niech się już ładuje do pełna.

konopia
11-08-2012, 22:12
Acer zaleca wyjąć baterie w przypadku pracy na zasilaczu, jeśli ma być wyjęta na dłużej to Acer zaleca naładowanie jej na 100% i odłozenie w bezpieczne miejsce, a po trzech miesiącach ( o ile dobrze pamiętam) trzeba sprawdzić jej stan.

U mnie laptop robi za drugi "stacjonarny" :-P nie miałbym miejsca na drugą "skrzynkę".

marekm
11-08-2012, 23:10
Domowe Vaio zasilane z gniazdka, bateria w kompie - po 3 latach, na baterii wytrzymuje zaledwie 1,5h :cry:

Kurtz
11-08-2012, 23:17
Pozgaduje sobie,a le wydaje mi sie ze: Bateria naladowana do 100%, zostawiona w sprzecie czy nawet sama sobie traci powoli ladunek, dla niektorych laptopow to starczy zeby zaczac ja doladowywac.

ThomasVoland
11-08-2012, 23:20
Ale jeśli poziom naładowania lekko spada to bateria jest ładowana, krótko ale jest, procesor to zlicza i po iluś cyklach daje sygnał że bateria jest zepsuta i czas na wymianę. Nie wszystkie firmy to stosują, ale jest to częsta praktyka. Tak mówił mi znajomy elektronik.

Cykl to ładowanie od zera do 100%, a nie jak sugerujesz jakiekolwiek doładowanie. Dwa ładowania po 50% to jeden cykl, a nie dwa.

Rafał_Sz
11-08-2012, 23:28
Wiele zależy też chyba od samej baterii. Mi w Asusie oryginalna zdechła po pół roku. Kupiona nowa, też oryginał, tylko o większej pojemności działa już prawie 3 lata i trzyma może z 20% krócej niż na początku. Obie użytkowane tak samo.

Kurtz
11-08-2012, 23:36
Cykl to ładowanie od zera do 100%, a nie jak sugerujesz jakiekolwiek doładowanie. Dwa ładowania po 50% to jeden cykl, a nie dwa.

W przypadku zuzycia baterii, z tego co ja wiem, to mowimy o cyklu jako po prostu o ladowaniu, nei wazne czy od 0 do 100 czy od 95 do 100. Czy moglby Pan powiedziec na jakiej podstawie tak mowi?

Amadeusz
11-08-2012, 23:39
Wiele zależy też chyba od samej baterii. Mi w Asusie oryginalna zdechła po pół roku. Kupiona nowa, też oryginał, tylko o większej pojemności działa już prawie 3 lata i trzyma może z 20% krócej niż na początku. Obie użytkowane tak samo.

To chyba mam tą szczęśliwszą wersję :) 2 lata użytkowania - 3h wytrzymuje. W życiu bym nie pomyślał, że mam wyjmować baterię :shock: Nawet z ciekawości dźwignąłem laptopa by zobaczyć gdzie ona właściwie jest :)

freefly
11-08-2012, 23:49
W przypadku zuzycia baterii, z tego co ja wiem, to mowimy o cyklu jako po prostu o ladowaniu, nei wazne czy od 0 do 100 czy od 95 do 100. Czy moglby Pan powiedziec na jakiej podstawie tak mowi?

Np.
Wg supportu Apple:
Komputery przenośne firmy Apple: określanie liczby cykli ładowania baterii
Cykl ładowania baterii oznacza zużycie całego ładunku baterii. Nie musi to oznaczać pojedynczego naładowania. Komputer przenośny może na przykład być używany przez godzinę lub dłużej jednego dnia, co spowoduje zużycie połowy ładunku, a następnie bateria może być całkowicie ładowana. Wykonanie tych samych czynności w kolejnym dniu oznaczałoby zakończenie jednego cyklu ładowania baterii. Z tego powodu jeden cykl może trwać wiele dni.

Kurtz
12-08-2012, 00:13
Ok, masz racje. Wg HP oraz Della, bardzo podobnie.
Problem polega na tym, ze gdy bateria szybko traci te 6% pojemnosci (wiekszosc producentow ustawia ladowanie od 94 z tego co widze %) to jest doladowywana, a im czesciej sie to dzieie, tym gorzej. Bateria w laptopie zwiekszajac swoja temperaturre podczas pracy (przejmujac energie od innych podzespolow) automatycznie troche szybciej sie zuzywa i troche szybciej traci ladunek.

thorcik
12-08-2012, 09:06
U mnie ładowanie startuje poniżej 40%, kończy się na 60% :)

zawodnique
13-08-2012, 08:33
Z racji wykonywanej pracy można powiedzieć, że muszę się na tym znać ;)
Potwierdzam to co inni pisali wcześniej.
1. Naładowana bateria ulega samorozładowaniu i poniżej 94% (zależnie od producenta, to w większości właśnie tak to jest) zaczyna się ładowanie. Im starsza bateria tym szybciej traci te 6%, szybciej jest doładowywana i jej kondycja podupada. Błędne samonakręcające się koło ;)
2. Elektronika baterii zlicza ilość ładowań a nie ile % pojemności baterii doładowujemy.
3. Jeśli laptop jest typowo stacjonarny i nie boimy się nagłej utraty prądu (bądź mamy UPSa) to baterię lepiej wyjąć (naładowaną do około 40-70%) i schować w suchym miejscu.
4. Jeśli odłączamy komputer od zasilacza to lepiej pozwolić baterii się rozładować i po tym ładować do pełna. Jednak po całkowitym rozładowaniu nie zostawiać baterii 'pustej' na dłużej ponieważ następują zmiany chemiczne w ogniwach.
5. W nowych laptopach można znaleźć oprogramowania, które przejmuje kontrolę nad poziomem ładowania baterii w celu przedłużenia jej żywotności ale kosztem pojemności (nigdy nie ładuje do 100%).
6. Co prawda ogniwa Li-Ion są pozbawione efektu pamięci i można je ładować kiedy się chce do poziomu jaki chcemy to praktyka pokazuje, że baterie zbudowane z tych ogniw już takie wygodnie nie są, a to za sprawą elektroniki zliczającej ilość ładowań... Lepiej przestrzegać powyższych zaleceń producentów...

...oczywiście w granicach rozsądku. Ja sam mam cały czas baterię w laptopie bo nigdy nie wiem kiedy będę potrzebował go gdzieś przenieść bez wyłączania i szukania baterii. Pilnuję tylko żeby rozładować baterię co jakiś czas.

Amadeusz
14-08-2012, 11:21
Sprawdziłem. 2 lata użytkowania. Codzienne wpinanie i wypinanie kabla zasilającego. Bateria nigdy nie wyjmowana. Nowy - 3h. Obecnie - 2,5h. Praca w internecie, grające radio, ekran non stop pracuje. Asus.

LordRamzes
14-08-2012, 11:54
trzeba bedzie to uporządkowac jaka metoda ładowania dla jakiej firmy i jakie efekty a baterie jakie kupujecue zamienniki czy org

Rafał_Sz
14-08-2012, 11:57
trzeba bedzie to uporządkowac jaka metoda ładowania dla jakiej firmy i jakie efekty a baterie jakie kupujecue zamienniki czy orgOryginał Asus, ośmiokomorowy. Styl ładowania "a co mnie to obchodzi". :)

LordRamzes
14-08-2012, 12:01
ale coś więcej tzn czy wyjmowana z laptopa czy ładowana ciągle ???? to pomogłoby nie tylko mi ale myślę ,że innym :) i napisz jak długo Ci wytrzymuje ile już egzystujesz na takiej :) będe wdzięczny :)

Sapphiron
14-08-2012, 12:10
Dell m70 na pełnej konfiguracji używany już coś ponad 5 lat.
teraz utrzymuje coś koło 1,5h w stresie, bateria oryginał, nie wyjmowana do połączenia pod zasilaczem.

pil74
14-08-2012, 12:17
W moim samsungu jest firmowo zainstalowana aplikacja, która ogranicza stopień ładowania baterii do 80%. Taki schemat zalecany jest przez producenta jeżeli laptop pracuje głownie na zasilaczu.
Drugi laptok wiekowa toshiba na jakimś celeronie, który służy jako zabawka dla mojego synka, całe swoje życie pracował na zasilaczu z baterią w środku. Bez kabla bateria wytrzymuje przynajmniej 2h lub dłużej w zależności czym komp jest zajęty.

Rafał_Sz
14-08-2012, 12:20
ale coś więcej tzn czy wyjmowana z laptopa czy ładowana ciągle ???? to pomogłoby nie tylko mi ale myślę ,że innym :) i napisz jak długo Ci wytrzymuje ile już egzystujesz na takiej :) będe wdzięczny :)Bateria ma 2,5 roku, trzyma do 3 godzin, jak jest mocno obciążony komp to 2,5. Żadnego wyjmowania, cudowania. Jedynie po podłączeniu do prądu zawsze daję się akumulatorowi nażreć do pełna, a jak odłączam od prądu, to pozwalam się rozładować przynajmniej do 30%. Komp w 95% cały czas podłączony do zasilacza.

Aku kupione na Alle jako oryginał za 225 zł.

LordRamzes
14-08-2012, 12:46
Koledzy bardzo dziękuję czekajmy na więcej takich wpisów z podobnym schematem :)

pil74
14-08-2012, 12:53
Moim zdaniem szybciej się laptok zestarzeje, niż zauważymy jakiś dramatyczny spadek wydajności baterii. Po jakiś tam czasie stwierdzimy nagle, że nowa wersja pasjansa zaczyna nam się ciąć i trzeba kupić nową zabawkę. :)

LordRamzes
14-08-2012, 12:58
hehe nawet nie mów ja jeszcze do czerwca pracowałem na starym athlonie 2600 100 gB dysk i karta 512 1,5 ramu :) :D:D no ale uzywam tylko do netu muzyki filmu i do obróbki :) jakoś tak mam ,że do smierci sprzęt zużywam :) nie lubie nowości :D:D

costi
15-08-2012, 07:40

To zalezy od lapka. Czasami uklad zasilania jest tak skonstruowany, ze gdy jest bateriato podciaga prad z baterii i doladowuje ja na biezaco. Generalnie jesli ktos planuje uzywanie na dluzsza mete laptopa na kablu, to zaleca sie naladowanie baterii i odpiecie jej, przy czym raz na 2-3 miesiacw dobrze jest ja podlaczyc i pouzywac.

@pil74 - w Toshibie U400 udalo mi sie doprowadzic do glebokiego rozladowania baterii przez trzymanie jej w szafie dlugie miesiace. Efekt byl taki, ze laptop trzymal 1h zamiast ok. 3h.

Wysyłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2

robert4you
15-08-2012, 09:33
A jak się wyjmuje baterie z MacBook Pro?

Rafał_Sz
15-08-2012, 09:37
A jak się wyjmuje baterie z MacBook Pro?Tak (http://www.apple.com/pl/support/macbookpro/service/battery/) albo tak (http://www.zuharbi.pl/zdjecia/x55xmlot-wyburzeniowy.jpg) ;)

robert4you
15-08-2012, 11:18
No, trochę skomplikowane przy każdym podłączeniu do sieci.

costi
16-08-2012, 19:45
A po co przy każdym? Nie dajmy się zwariować, nie ma sensu wyjmować baterii za każdym razem jak się naładuje. Warto dopiero wtedy, gdy laptop ma robić za komputer stacjonarny, przenoszony rzadko i cały czas pracujący na kablu.

Stach2008
16-09-2012, 14:50
Mam hp pawulona już 3 rok i od kilku dni pokazuje się informacja ze bateria uległa zużyciu i ze trzeba ja wymienić. Na baterii pociągnie może z 10 minut. przez cały okres użytkowania laptop był podłączony do sieci i miał założona baterie. Teraz z własnego doświadczenia wiem ze lepiej było baterie wyjmować lub wyjąć i zakładać w razie potrzeby.