PDA

Zobacz pełną wersję : Cyfrowa lustrzanka z pomiarem TTL- która to?

1bobik1
11-08-2012, 14:25
Witam

Poszukuję lustrzanki cyfrowej z najprostszym pomiarem światła TTL.
Chcę jej używać z obiektywami na gwint M42.
Byłoby dobrze, gdyby miała potwierdzenie ostrości z ww. obiektywami.
Nie ważne jaki system.

Pozdrawiam

adriansocho
11-08-2012, 15:59
Wydaje mi się, że na tym polu Nikon wypada słabiej od Sony i Canona. Miałem Sony A300 - działało potwierdzenie ostrości i był wskaźnik ekspozycji (taka skala), zwiększasz lub zmniejszasz czas otwarcia migawki, aż wskaźnik ustawi się na 0 - tańsze Nikony tego nie mają. W Sony przy najtańszej przejściówce na M42 można było ostrzyć na nieskończoność.

MobyDick
11-08-2012, 16:45
Jeśli potwierdzenie ostrości jest ważne, to chyba Pentax jedyny to ma wbudowane.

koniecpolska
11-08-2012, 19:25
W Pentaxie najlepsze jest to, że ze starymi obiektywami z bagnetem K można ustawiać ostrość na pełnej dziurze, a przy wciśnięciu spustu migawki przysłona domyka się do wartości roboczej. W innych puszkach trzeba samemu kręcić pierścieniem przysłony, albo ostrzyć na przysłonie roboczej.

Jacek_Z
12-08-2012, 12:18
Poszukuję lustrzanki cyfrowej z najprostszym pomiarem światła TTL.
Chcę jej używać z obiektywami na gwint M42.
Byłoby dobrze, gdyby miała potwierdzenie ostrości z ww. obiektywami.
Nie ważne jaki system.

Pozdrawiam
Polecam w takim przypadku Pentaxa, problem w tym, że nie oferują do tej pory żadnego aparatu z tzw pełną klatką. Jesli (w uproszczeniu) potrzebujesz wszystko ostre i nie jesteś portrecistą albo innym fanem bokehu to wejdź w pentaxa.
Wiem, że da się robić zdjęcia gdzie to rozmycie będzie. Ale nie takie jak z FX i 85/1.2 czy 50/1.0

fafniak
12-08-2012, 13:44
Problem dopiero powstaje gdy masz dwa aparaty -jeden z tą mityczną pełną klatką i taki z aps-c a tak to jest tylko problem z szerokim kątem pod m42

krolewicz
12-08-2012, 18:21
można też kupić relatywnie niedrogie 5d mk1

1bobik1
14-08-2012, 22:23
Dziękuję za odpowiedzi, myślę że wybór padnie na któregoś Pentaxa