Zobacz pełną wersję : D700 + SB900 jak zwiększyć czas migawki z 1/60 do 1/200?
Witam serdecznie.
Gdy używam lampy błyskowej SB900 z aparatem Nikon D700 w trybie TTL zawsze ustawia mi czas migawki na 1/60. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mogę zmienić ten czas skracając go do 1/100 lub 1/200. 1/60 to może być za mało aby zamrozić akcję. Nie wiem jak się do tego zabrać.
Przykładowe ustawienia w których chciałbym uzyskać czas błysku lampy 1/200:
Tryb priorytetu przysłony
Auto ISO (lub bez jeśli z auto iso się nie da) - chcę mieć tą funkcję włączoną gdy wyłączę lampę i będę robił bez niej.
lampa na TTL - i tutaj zależy mi na czasie 1/200
Za każdą pomoc dziękuję :)
moonrage
10-08-2012, 22:26
jak błyskasz, to lampa zamraża akcję a nie migawka
Czyli te 1/60 powinno wystarczyć? Wiem że w menu najkrótszy czas jaki mogę ustawić to 1/60. Jednak niektóre zdjęcia wychodziły mi poruszone. Tzn. były jakby dwie warstwy - jedna to zamrożona od błysku a druga ta od czasu migawki. Czy zatem jest możliwe skrócenie tego czasu i jak już to jak się do tego zabrać? :)
moonrage
10-08-2012, 22:31
w P i A najkrótszy czas jaki możesz mieć dla migawki to 1/60 (chyba, że podbijesz ISO) w M - jaki chcesz
Dzięki wielkie za pomoc :) Teraz wszystko jest jasne :)
Pozdrawiam.
moonrage
10-08-2012, 22:51
Dzięki wielkie za pomoc :) Teraz wszystko jest jasne :)
Pozdrawiam.
nie ma sprawy, dużo zabawy i samych udanych zdjęć życzę
blackmetal_x
12-08-2012, 15:13
menu aparatu, lampa - synchronizacja bodajże i tam przestaw czas z 1/60 nawet na 1/250
przełączyć w lampie na FP instrukcja rozdział D55
jak błyskasz, to lampa zamraża akcję a nie migawka
Wszystko zależy od tego ile jest światła zastanego.
Mam obiektyw 85mm 1.4 i te 1/60s to na ogół za długi czas w pomieszczeniach.
Łatwo zrobić poruszone zdjęcie.
W D700 jedyny sposób by wymusić krótszy z lampą to tryb M (jak ktoś się uprze to można oczywiście także S).
Polecam przejście na tryb Manualny. Skoro korzystasz z AUTO ISO, to będzie on w praktyce różnił się wyłącznie tym, że podasz dodatkowo stały czas otwarcia migawki. Ma to swoje dodatkowe zalety w postaci decyzji o tym, czy fotografujesz szybki taniec, czy ludzi przy stole. Nie zawsze jest potrzebny ultra krótki czas, a błysk zamraża zdjęcia tylko częściowo, kiedy na sali jasno. Trzeba tylko pamiętać by wychodząc w mocno oświetlone miejsca (na zewnątrz) przestawić go na A i tyle. Ale rzeczywiście szkoda, że w A i P brak synchronizacji z krótkimi czasami.
fotopstryczek
22-08-2012, 08:42
kolega kupił sobie d700 + sb900 i nie wie jak ustawić krótszy czas migawki? przecież wystarczy TYLKO przeczytać instrukcję... tak jak makmk powiedział, poczytaj o FP
poczytaj również:
http://foto.jasiu.pl/
http://tadgawin.blogspot.com/2010/02/01.html
masa cennych informacji o błyskaniu :)
Nie o to chodzi. Rzeczywiście w trybie A i P brak możliwości ustawienia szybszej synchronizacji. W trybie M jest taka możliwość.
Nie o to chodzi. Rzeczywiście w trybie A i P brak możliwości ustawienia szybszej synchronizacji. W trybie M jest taka możliwość.
no tak, bo "czas migawki dla błysku"(e2) to inna opcja niż "czas synchronizacji błysku"(e1).
Niemniej jednak, jeśli ustawimy synchronizację z krótkimi czasami, to aparat pozwoli zarówno w A jak i P na dowolną zmianę czasu/fleksję programu, a do 1/250 sek. lampa i tak będzie działała z mocą nominalną (jeden błysk). Dlatego tak naprawdę to ta 1/60 nie jest żadnym problemem, aczkolwiek zgadzam się z tym, że logicznie nie jest to zbyt dobrze rozwiązane. Dodatkowo warto zwrócić uwagę czy lampa oprócz ustawienia w tryb "FP" jest również w trybie "BL", bo jednak naświetlanie jest wtedy diametralnie różne.
wasilewk
22-08-2012, 20:08
Witam serdecznie.
Gdy używam lampy błyskowej SB900 z aparatem Nikon D700 w trybie TTL zawsze ustawia mi czas migawki na 1/60. ...
Za każdą pomoc dziękuję :)
Ustaw w aparacie lampę na FP BL, D700 tryb 'S' , czas na nim 1/320 i wio ! = KLIK (http://imageshack.us/photo/my-images/163/dsc4815c.jpg/)
Art Erie
22-08-2012, 20:15
[...]. Dodatkowo warto zwrócić uwagę czy lampa oprócz ustawienia w tryb "FP" jest również w trybie "BL", bo jednak naświetlanie jest wtedy diametralnie różne.
Ustaw w aparacie lampę na FP BL, D700 tryb 'S' , czas na nim 1/320 i wio ! = KLIK (http://imageshack.us/photo/my-images/163/dsc4815c.jpg/)
Co wy koledzy z tym BL ??
BL to zaawansowana funkcja TTL, o dość konkretnym zastosowaniu; nie mieszajcie początkującemu w głowie, bo całkiem się pogubi.
mOSAd dobrze prawi i tego się trzymajmy jeśli rozmawiamy o czasie synchronizacji.
aaa tak sobie o tym BL napisałem, bo siakoś tak bez tego wypowiedz zdawała mi się cokolwiek "niepełna". Aczkolwiek masz całkowitą rację, do czasu synchronizacji ma się to nijak, a do "FP" ma się o tyle, że włącza się tym samym guzikiem :D ;)
Art Erie
22-08-2012, 20:53
aaa tak sobie o tym BL napisałem, bo siakoś tak bez tego wypowiedz zdawała mi się cokolwiek "niepełna". Aczkolwiek masz całkowitą rację, do czasu synchronizacji ma się to nijak, a do "FP" ma się o tyle, że włącza się tym samym guzikiem :D ;)
Owszem, owszem, jak się wie jak działa BL. to można z niego korzystać w sytuacjach gdy tło nie jest jaśniejsze od pierwszego planu; ale warto o tym wspomnieć zanim się kogoś skieruje w ciemną uliczkę ;)
Oj tam zaraz ślepe uliczki ;)... a ja tylko chciałem napisać, żeby się nie zdziwił jak niechcący będzie "za ciemno", tylko cholera jak teraz patrzę to skończyło się na "chceniu", bo nie napisałem. Dobrze, że czuwasz :)
Art Erie
22-08-2012, 21:07
"Ślepą" przeedytowałem na "ciemną" ;)
Po coś to forum jest :)
fotopstryczek
23-08-2012, 10:54
ja częściej biegam z TTL BL niż z TTL więc warto wspomnieć o tej opcji autorowi, a obszernie i przejrzysto wszystko ma opisane w tych dwóch linkach, które wcześniej podałem. Sam bardzo dużo się z nich nauczyłem i z tego forum :)