PDA

Zobacz pełną wersję : .... w wizjerze D800

Radek996
10-08-2012, 22:12
Witam,
Wiem ze temat juz walkowany wiele razy ale nie do konca daje odpowiedz na moje pytanie...
Dzis w wizjerze mojego D800 zauwazylem plamke jasno szara, i tutaj dodam ze po zblizeniu jest widoczna na zdjeciach!
Tak wiec widze ja w wizjerze caly czas i potem jak zrobie zdjecie-takze widze po zblizeniu.
Wyczyscilem obiektyw przod/tyl, podmuchalem w lustro po zdjeciu obiektywu(nie podnosilem lustra zeby odslonic sensor) niestety dalej widze to w wizjerze i mnie wkurza! skupia moja uwage non stop!
Teraz tak.. albo to paproch na sensorze? albo olej z systemu migawki?
Prosilbym o jakies porady! Mam nikona d90 lata i nic a tutaj kwas :-/

delfin2525
10-08-2012, 22:41
dziwne jest to ze widzisz to na zdjeciach i na wizjerze, no bo jesli byloby na lustrze to wtedy nie na zdjeciiu, jesli na matrycy to nie widzialbys tego na wizjerze. czy napewno jest w tym samym miejscu ta plamka ?

RobertMiernik
10-08-2012, 22:57
Jeśli to ta sama plama to znaczy, że winny jest obiektyw a nie aparat, poszukaj dokładnie

jjj
10-08-2012, 23:19
Podepnij inny obiektyw i zobacz czy plamka jest widoczna. Podobnie jak Robert stawiam na szkło.

Radek996
11-08-2012, 10:27
Teraz jestem poza domem ale jak wroce to napewno sprawdze z moja 50-tka.
Jak to obiektyw to mnie cholera wezmie! to praktycznie nowy nikkor 24-70 uzylem go kilka razy, ponoc jest dustproof :-/
Jesli to w obiektywie to chyba moge odeslac na gwarancji??
Zobacze takze, bo moze jest jakis syf na szkle pod filtrem ale wczesniej nic nie widzialem wiec nie wierze zeby cos sie przedostalo przez gwint filtra ;-) ahhh masakra!
Jak sprawdze to napisze:)

swider
11-08-2012, 10:31
Zobacze takze, bo moze jest jakis syf na szkle pod filtrem ale wczesniej nic nie widzialem wiec nie wierze zeby cos sie przedostalo przez gwint filtra ;-)
Nie ma najmniejszej możliwości żeby paproch na przedniej soczewce był widoczny przez wizjer i na zdjęciach.

Radek996
11-08-2012, 10:54
Jak tylko bede mial mozliwosc to sprawdze.
Najlepsze jest to ze mam nikon d90 i nic zero problemow :-/
Wracajac do tematu. Tak jak napisalem wyzej, jak tylko bede mial mozliwosc to sprawdze, napewno dzis.
Jednak wybiegajac w przyszlosc prosilbym o mozliwy scenariusz, tzn.
1. plamka jest w wizjerze i na zdjeciach - co robic??? sa jakis opcje na usuniecie tego?
2. plamka jest w wizjerze ale nie na zdjeciach????
Jakie sa mozliwe scenariusze i jak sobie w tym poradzic???

Dzieki za pomoc!
Ps. poza tematem: zawsze mam kaca jesli chodzi o baterie:
kupilem EN-el15 do d800 ladowac przed pierwszym uzyciem?
Pozdrawiam i prosze o pomoc odnosnie tego "syfa"

zielonek430
11-08-2012, 11:11
W pierwszym przypadku jest albo syf na tylnej soczewce obiektywu (lub gdzieś głębiej w obiektywie) albo zmyłka i masz syfa w wizjerze i podobnego na matrycy. Na matrycę najlepsza jest gruszka, o wizjerze napiszę zaraz. Gdzie indziej (przednia soczewka, lustro) nie będzie widać, bo na przedniej soczewce nie ma ostrości, a na lustrze nie będzie widać na matrycy.

Drugi przypadek to syf w wizjerze tj. albo wewnątrz na pryzmacie (i tu trzeba by zapewne rozkręcić sprzęt), albo na matówce od strony prymatu (ściąganie matówki) albo na matówce od strony lustra (tu wystarczy grucha). No i może być na lustrze, ale tu raczej nie widać tak wyraźnie. Na wszelkie problemy z syfem w miejscu, gdzie trzeba coś rozkręcić (pryzmat, matówka) jest rada: olać to :) Z syfem da się żyć, sam mam dwa, musiałem się przyzwyczaić do niego.

blady_kriss
11-08-2012, 12:01
Może plamka jest na LCD ;)

mOSAd
11-08-2012, 13:08
Krople deszczu na przedniej soczewce/filtrze widać na zdjęciach. Więc to nie jest tak, że nic co tam jest to nie będzie widać. Zależy jak ten paproch w zbliżeniu wygląda. Paprochy w wizjerze i na matówce (i chyba na lustrze też) są doskonale widoczne i nie wpływają na zdjęcia. Paprochy na tylnej soczewce obiektywu zależnie od ustawień odległości, kąta, przysłony. Jeżeli będziesz sprawdzał co jest grane, to sprawdź w ogóle jak to wygląda bez filtra. Może to on jest winny i daje jakiś dodatkowy efekt. Trudno powiedzieć o czym rozmawiamy, o jakich wielkościach plamki, bez poglądowych zdjęć.
Co robić? Tymi co nie wpływają na zdjęcia się nie przejmować. Tymi co wpływają na zdjęcia, ale nie są widoczne gołym okiem - raczej także. Natomiast te widoczne gołym okiem i jednocześnie występujące na zdjęciach to już często wielkie paproszyska i należy je wydmuchać z matrycy, albo z tylnej soczewki obiektywu. Jak coś jest gdzieś wewnątrz obiektywu i jest widoczne i przeszkadza, to już samemu nic nie poradzisz i należy obiektyw oddać do czyszczenia lub poobserwować trochę, czy zanieczyszczenie się nie przemieszcza - a nuż samo zniknie? ;)

Radek996
11-08-2012, 21:14
witam ponownie,
Podpiolem 50-tke i dalej to samo, jasna mala szara zamglona plamka jakby z wilgoci.
Jedno juz pewne ze to nie obiektyw, nawet 24-70 przeczyscilem eclipsem wiec przynajmniej z zewnatrz wyglada czysto.
Obiektyw juz wyeliminowany wiec teraz co? albo w wizjerze? albo...
Czy jesli jest na lustrze to moze pojawic sie w wizjerze? Zrobilem tez zdjecia na f22 i mam 3 plamki szare ale to pewnie sa na ccd wiec narazie mnie to nie boli bo nie robie fot na f22 ;-p
Robilem foty i bez zgrywania na kompa nie widzialem tej plamy ktora widze w wizjerze.
Podsumowujac...
Poprawcie mnie: mam jakis syf w wizjerze-na pryzmacie?
Bo nie wiem czy moge widziec plame w wizjerze ktora jest na lustrze? jesli tak to zakladam ze jest jakis syf na lustrze bo nie wiem jak cos moglo sie wczoraj dostac do wizjera?

Seeker
15-08-2012, 11:16
W zaistniałej sytuacji pozostaje tylko pajęczyna w komorze lustra i plama na okularach....

...albo wizjerem nazywasz tylny wyświetlacz :)

Pokaż w końcu zdjęcie, bo marnujesz czas kolegów, którzy chcą ci pomóc.
Dyskusja jak ze ślepym o kolorach...

hostman22
15-08-2012, 13:44
na każdej matówce jest na środku punkt (nazwijmy to plamką ;)), ta 'plamka' może być widoczna na zdjęciach gdyż pokrywa się z odbiciem od matrycy (sporo na ten temat w sieci). Jeżeli to też nie jest to, to albo wrzuć tutaj zdjęcia pokazujące wizjer i sam problem na zdjęciach, albo należy wybrać się do okulisty ;)

stachmuszel
15-08-2012, 14:30
Nie ogarniam do konca.
Obiektyw wyeliminowany. W wizjerze widac plamke, a na fotkach ona jest czy nie ma? Tak to opisales, ze nie wiadomo.

Mathis
15-08-2012, 22:22
na każdej matówce jest na środku punkt (nazwijmy to plamką ;)), ta 'plamka' może być widoczna na zdjęciach gdyż pokrywa się z odbiciem od matrycy (sporo na ten temat w sieci). Jeżeli to też nie jest to, to albo wrzuć tutaj zdjęcia pokazujące wizjer i sam problem na zdjęciach, albo należy wybrać się do okulisty ;)

Ja żadnej plamki nie widzę w swoim D800 - ani na środku ani nigdzie indziej.

@Radek996 zrób tak:
1. Najważniejsze pokaż zdjęcie na którym to widać - całe i później crop tego miejsca z plamą.
2. Jak Ci się uda zrób komórką zdjęcie wizjera.
3. Sprawdź czy plamka jest widoczna bez obiektywu.

Cold
16-08-2012, 14:02
Ja żadnej plamki nie widzę w swoim D800 - ani na środku ani nigdzie indziej.

@Radek996 zrób tak:
1. Najważniejsze pokaż zdjęcie na którym to widać - całe i później crop tego miejsca z plamą.
2. Jak Ci się uda zrób komórką zdjęcie wizjera.
3. Sprawdź czy plamka jest widoczna bez obiektywu.

Co nie znaczy, że jej nie ma. Proponuję, abyś przymknął obiektyw do f11-16, domknął przysłonę do wartości roboczej i spojrzał na jakiś dobrze oświetlony jednolity kolorystyczne obiekt. Na środku widoczna będzie okrągła plamka o średnicy mniej więcej pola pomiarowego AF. Najbardziej widoczne i upierdliwe jest jej występowanie na zdjęciach makro z bardzo niewielkiej odległości obiektu od soczewki.

Szuwar
16-08-2012, 14:32
mam 3 plamki szare ale to pewnie sa na ccd wiec narazie mnie to nie boli

Ja bym jeszcze sprawdził jaki mam aparat, bo D800 i ccd ..... ???, może to D80, ....

Mathis
17-08-2012, 08:12
Co nie znaczy, że jej nie ma. Proponuję, abyś przymknął obiektyw do f11-16, domknął przysłonę do wartości roboczej i spojrzał na jakiś dobrze oświetlony jednolity kolorystyczne obiekt. Na środku widoczna będzie okrągła plamka o średnicy mniej więcej pola pomiarowego AF. Najbardziej widoczne i upierdliwe jest jej występowanie na zdjęciach makro z bardzo niewielkiej odległości obiektu od soczewki.

Faktycznie jest, ale widoczna tylko po przymknięciu w dodatku tylko gdy czujnik AF jest ustawiony na inny niż centralny - bo wtedy ramka czujnika nam zasłania obwódkę i nie "rzuca" się w oczy ta plamka.

hostman22
17-08-2012, 18:08
a jak ta 'plamka' wygląda tak jak poniżej, to jest właśnie to o czym ja mówię

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/50mm14MDf16-1.jpg
źródło (http://thesybersite.com/minolta/sensor-reflection/50mm-14-MD-f16.jpg)

TOP67
18-08-2012, 19:46
To raczej wygląda na blik w obiektywie. Żadna plamka na matówce nie ma prawa pojawić się na zdjęciu

hostman22
18-08-2012, 19:53
To raczej wygląda na blik w obiektywie. Żadna plamka na matówce nie ma prawa pojawić się na zdjęciu
Top67 bądź tak miły i przeczytaj mojego wcześniejszego posta ;)

TOP67
18-08-2012, 20:10
Czytałem i w dalszym ciągu nie wiem, jak plamka na matowce zaslonietej lustrem, może się pojawić na matrycy. To, że lustro jest półprzepuszczalne ma wpływ tylko na to co widać przez wizjer.

mOSAd
18-08-2012, 20:42
Pamiętam ten wątek, ale się nie wtrącałem chyba. Nic na matówce, ani lustrze nie ma prawa wpływać na obraz w lustrzankach. Aby to stwierdzić wystarczy dosłownie kilka sekund. Odkręcasz obiektyw i paluszkiem delikatnie podnosisz lustro (na FX jest łatwiej bo większe). Razem z nim podnosi się lustro pomocnicze i kiedy już oba ładnie są uniesione, to od spodu mają... czarno. Piękne matowe, nieprzezroczyste okładziny, wyczerniające komorę. I tak jest z każdej strony. Teorię o odbiciu od matówki można zatem obalić jednym ruchem palca.

PS. Może być jedynie jakieś odbicie od matrycy. Ale nie wiem jak miałoby to działać szczerze mówiąc. Generalnie tor wizyjny jest całkowicie odcięty podczas wykonywania zdjęcia. Zostaje albo obiektyw, albo matryca, albo oprogramowanie.

raider
18-08-2012, 22:39
PS. Może być jedynie jakieś odbicie od matrycy. Ale nie wiem jak miałoby to działać szczerze mówiąc. Generalnie tor wizyjny jest całkowicie odcięty podczas wykonywania zdjęcia. Zostaje albo obiektyw, albo matryca, albo oprogramowanie.

Odbicie matrycy to znana sprawa, przy dużych przymknięciach, w niektórych obiektywach (np. obserwowałem to w 50/1.4D na f/16) - http://thesybersite.com/minolta/sensor-reflection/

hostman22
18-08-2012, 23:09
TOP67, mOSAd się uczepiliście tego jak..., ale nieważne tamta plamka była w cudzysłowie ;) (tak na marginesie) Jasne, że nic na matówce być widocznie nie może na zdjęciach, ale punkt środkowy na matówce plamka czy jak by to tam zwać to cholerstwo pokrywa się idealnie z odbiciem od matrycy co przedstawiłem na zdjęciu DLATEGO AUTOROWI WĄTKU MOŻE SIĘ WYDAWAĆ, ŻE TO CO WIDZI W MATÓWCE TEŻ JEST NA ZDJĘCIACH (swoją drogą dalej nie pokazał zdjęć dokumentujących problem)

(wygooglajcie sobie ten problem i czytajcie posty z uwzględnieniem interpunkcji ;) )

TOP67
19-08-2012, 00:08
Odbicie od matrycy, jest oczywiście możliwe. Ale żeby utworzyło taka plamę musi się ponownie odbić od tylnej soczewki. Musi jednak być ona wklęsła. Odbicie od wypukłej soczewki rozproszy się i spowoduje co najwyżej minimalny spadek kontrastu. Nie analizowałem budowy wszystkich obiektywów, ale te, które miałem okazję czyścić miały tylną soczewkę wypukłą. Oczywiście może się odbić od warstwy wewnętrznej lub kolejnej soczewki, ale prawdopodobieństwo zogniskowania się akurat na matrycy jest minimalne. Nigdy nie miałem takiego problemu na ok 70tys. zdjęć.

raider
19-08-2012, 00:21
Nigdy nie miałem takiego problemu na ok 70tys. zdjęć.

Też nie miałem tego problemu, wyszło przypadkiem gdy robiłem zdjęcie sprawdzające czy matryca jest brudna :) A 50/1.4D ma chyba faktycznie płaską tylną soczewkę, może nawet nieco wklęsłą, więc byłoby to wytłumaczenie.

Seeker
19-08-2012, 11:24
Autor wątku już chyba olał naszą chęć pomocy ;)