Zobacz pełną wersję : UWAGA - naciągacze!
dostałem niedawno bardzo poważnie wyglądający list. Nadawca:
Krajowy Rejestr Pracowników i Pracodawców Sp. z o. o.
ul. Złota 59, 00-120 Warszawa
W liście owa firma powołuje się na ustawę i uchwałę i "prosi o uregulowanie fakultatywnej opłaty w wysokości 115,00 zł". Jest termin płatności i niżej gotowy, wypełniony druczek przelewu.
Uważajcie na naciągaczy...
trabia o tym od dawna. Wczesniej też bywały porobne próby wyłudzeń ino nazwę firmy sobie ciutkę inną wymyślili. Niemniej jednak zdecydowanie to olewać :)
Jakiś tydzień temu bardzo głośno o tej firmie było na antenie jednej z rozgłośni radiowych. Nie płacić, wyrzucić do kosza.
RobertMiernik
10-08-2012, 21:38
A parę miesięcy temu w telewizji w którymś wydaniu wiadomości...
To niesamowite jak bardzo naiwni są ludzie...
A parę miesięcy temu w telewizji w którymś wydaniu wiadomości...
To niesamowite jak bardzo naiwni są ludzie...
Znaczy się selekcja naturalna działa. Tak jak chciała natura. Słabe osobniki przegrywają.
To niesamowite ilu cwaniaków i naciągaczy jest...
Gdzieś czytałem, że powinno się to zgłaszać jako próbę oszustwa.
A "klientów" Amber Gold jakoś mi nie szkoda. Myślenie nie boli.
rychu_cmg
10-08-2012, 23:40
Ale przecież były reklamy na TVN i odziały mieli ;)
Setki osób dostało, były zgłoszenia, ale nie słyszałem, żeby stosowne organy Tym się zajmowały.
Amber Gold, też mi afera. Mojego dziadka lat prawie 90 i dziesiątki tysięcy emerytów załatwił PKO BP. Wmówił im, że najlepszą lokatą są fundusze inwestycyjne. Po roku dziadkowi ze 12 tyś. wypłacono 8 tyś. I wszystko legalnie. Wciskać staruszkom taką ofertę. Miła pani w banku powiedziała, że na rachunku to się traci i najlepiej zarabia się funduszach. A teraz w PKO BP wciskają emerytom oszczędnościowe książeczki mieszkaniowe na 4% i wciskają kit, że to będzie bez podatku belki.
OFE w czasie swojej działalności straciły prawie połowę składek, tak zarządzały, ale afery z tego tytułu nie ma.
RobertMiernik
11-08-2012, 00:14
OFE w czasie swojej działalności straciły prawie połowę składek, tak zarządzały, ale afery z tego tytułu nie ma.
Bo OFE są inwestycjami długoterminowymi, nie mają zyskiwać w okresie 5-10 lat, tylko 30-40. To że w okresie X lat tracą jest normalne/dopuszczalne.
Bo OFE są inwestycjami długoterminowymi, nie mają zyskiwać w okresie 5-10 lat, tylko 30-40. To że w okresie X lat tracą jest normalne/dopuszczalne.
:shock::shock::shock:
Bez komentarza.
rychu_cmg
11-08-2012, 00:42
ZUS i OFE są piramidami finansowymi.
RobertMiernik
11-08-2012, 00:53
Piramida zakłada, że ktoś zarabia a w ZUSie wszyscy tracą, więc się nie kwalifikuje...
OFE to zwykłe ubezpieczalnie.
Piramida zakłada, że ktoś zarabia a w ZUSie wszyscy tracą, więc się nie kwalifikuje...
OFE to zwykłe ubezpieczalnie.
W ZUSie wszyscy tracą? Prawie 50 tyś ludzi tam pracujących zarabia.
Ze względu na obieg pieniądza w tej instytucji, jest to idealny schemat Ponziego. Zwrot pieniędzy płatnikom z pieniędzy wpłaconych przez kolejnych płatników.
A OFE to nie zwykłe ubezpieczanie, bo zwykłe ubezpieczalnie są dobrowolne i wpłacając tam pieniądze mam świadomość, że mogę zostać "wydutkany".
Rafał_Sz
11-08-2012, 06:54
Wszystkie banki i instytucje finansowe to złodzieje. :)
A tych dupków z pierwszego postu nikt nie ruszy, nie przy obecnie skonstruowanym prawie i lenistwie prokuratur i sądów. śmieć z Amber Gold strzygł owieczki już wiele razy. I co? I nic. Kilka wyroków w zawieszeniu i działa dalej, tylko skala oszustwa się zmienia. Frajerzy zawsze się znajdą.
Na rozprawach w sądach rejonowych cuda się potrafią dziać. Znajomy śledczy twierdzi, że kant tyłka rozbić było wiele miesięcy jego pracy. Bierze się po prostu najdroższego adwokata, on dogaduje się z prokuratorem, jest dobrowolne poddanie się karze, wszystko cacy, sędzia się cieszy bo uzasadnienie musiałby napisać albo przynajmniej poprawić, a w okręgówce już mogłoby być nie różowo.
Mówię wam, skala gangreny w polskim sądownictwie na poziomie rejonu jest większa niż się komukolwiek wydaje.
Rafał_Sz
11-08-2012, 09:02
O tym ostatnio między wierszami powiedział Ćwiąkalski. Bo jak to możliwe, że dostaje się kolejny wyrok w zawieszeniu, skoro przestępstwo powstało w warunkach recydywy? Dobre jest to, że przynajmniej co niektórzy trzęsą teraz gaciami.
Żeby zaszły warunki recydywy to facet musiałby spełnić warunki art 64 kk. O takie:
Art. 64.
§ 1. Jeżeli sprawca skazany za przestępstwo umyślne na karę pozbawienia wolności popełnia w ciągu 5 lat po odbyciu co najmniej 6 miesięcy kary umyślne przestępstwo podobne do przestępstwa, za które był już skazany, sąd może wymierzyć karę przewidzianą za przypisane sprawcy przestępstwo w wysokości do górnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę.
A skoro wyroki były w zawieszeniu, to recydywy nie ma..
Paranoja co nie?
Polska to kraj Zulu Gula. Ci panowie z Wiejskiej co ustalają prawo i odpowiedzialni powinni być za jego egzekwowanie w większości wypadków dbają bardziej o wysokość swojej diety i rekompensaty za wykorzystanie samochodu. Porządek będzie dopiero wtedy kiedy dochody netto posła będą w okolicy średniej krajowej. Wtedy Ci panowie zaczną tworzyć dobre prawo. Niestety jesteśmy wyjątkowo naiwni i urzekają nas Amber Goldy i inne podobne chwyty.
Wtedy Ci panowie
Mi? Ale czemu mi?
Rafał_Sz
11-08-2012, 09:40
A skoro wyroki były w zawieszeniu, to recydywy nie ma..
Paranoja co nie?Fajnie. :)
Wszystkie banki i instytucje finansowe to złodzieje. :)
A tych dupków z pierwszego postu nikt nie ruszy, nie przy obecnie skonstruowanym prawie i lenistwie prokuratur i sądów. śmieć z Amber Gold strzygł owieczki już wiele razy. I co? I nic. Kilka wyroków w zawieszeniu i działa dalej, tylko skala oszustwa się zmienia. Frajerzy zawsze się znajdą.
Strzygł owieczki z przyklaskiem władz lokalnych. Sponsoring ZOO w Gdańsku, sponsorowanie remontów zabytków no i imprez organizowanych przez samorząd i ratusz. Wszyscy cieszyli mordy. Wiadomo zresztą dlaczego. Amber Gold przy kilka lat było dobrodziejem. Jak płynęła darmowa kasa, to urzędasy i politycy nie wnikali skąd te pieniądze. Dopiero jak wyschło źródło to odcięli się.
No i sponsor filmu o Wałęsie (tak mi się przypomniało)
Niestety jesteśmy wyjątkowo naiwni i urzekają nas Amber Goldy, Tuskobusy i inne podobne chwyty.
Motorem sukcesu Amber Gold, a w innych krajach piramid finansowych jest nieograniczona chciwość ludzka, która zaślepia. W Rosji jest koleś, nazywa się Mawrodi, co jakiś czas tworzy piramidy i w dalszym ciągu się nabierają ludzie w liczbach dziesiątków tysięcy.
[...]
Amber Gold przy kilka lat było dobrodziejem. Jak płynęła darmowa kasa, to urzędasy i politycy nie wnikali skąd te pieniądze. Dopiero jak wyschło źródło to odcięli się.
No i dobrze, że brali (oczywiście nie dla siebie, ale na jakieś publiczne cele).
Setki osób dostało, były zgłoszenia, ale nie słyszałem, żeby stosowne organy Tym się zajmowały.
Amber Gold, też mi afera. Mojego dziadka lat prawie 90 i dziesiątki tysięcy emerytów załatwił PKO BP. Wmówił im, że najlepszą lokatą są fundusze inwestycyjne. Po roku dziadkowi ze 12 tyś. wypłacono 8 tyś. I wszystko legalnie. Wciskać staruszkom taką ofertę. Miła pani w banku powiedziała, że na rachunku to się traci i najlepiej zarabia się funduszach. A teraz w PKO BP wciskają emerytom oszczędnościowe książeczki mieszkaniowe na 4% i wciskają kit, że to będzie bez podatku belki.
To straszne, co piszesz o dziadku... Ciekawe jakby takie myki robiłby inny bank niż PKO BP, czy byłyby z tego jakieś konsekwencje...
RobertMiernik
11-08-2012, 16:45
Piramidy finansowe funkcjonują na dziesiątki różnych sposobów. Nie trzymaj się minimalistycznej i ograniczonej definicji z Wikipedii.
Nie rozmawiamy o definicji.
Więc kto zarabia na tej piramidzie?
Nie rozmawiamy o definicji.
Więc kto zarabia na tej piramidzie?
Prawie 50 tyś. urzędników chociażby.
RobertMiernik
12-08-2012, 00:19
Tak, pani Krysia jest przestępczynią, piramidę sobie założyła skubana...
Tak, pani Krysia jest przestępczynią, piramidę sobie założyła skubana...
Przeczytaj, pomyśl, wyciągnij wnioski, pisz...
RobertMiernik
12-08-2012, 00:46
Przeczytaj, pomyśl, wyciągnij wnioski, pisz...
Lubisz luźne zlepki słów, to samo masz w podpisie, tylko co to ma wspólnego z piramidą w ZUSie?
Też mi się nie podoba to co dzieje się z pieniędzmi przeznaczonymi na moją emeryturę, ale pisanie o ZUSie, że jest piramidą to czysta demagogia i populizm.
Dokładnie tak samo można nazwać każdy urząd w Polsce, w skarbówce też zarabia kolejne 50-100 tysięcy ludzi, też piramida, nie?
Lubisz luźne zlepki słów, to samo masz w podpisie, tylko co to ma wspólnego z piramidą w ZUSie?
Też mi się nie podoba to co dzieje się z pieniędzmi przeznaczonymi na moją emeryturę, ale pisanie o ZUSie, że jest piramidą to czysta demagogia i populizm.
Dokładnie tak samo można nazwać każdy urząd w Polsce, w skarbówce też zarabia kolejne 50-100 tysięcy ludzi, też piramida, nie?
Nie do końca rozumiesz o co chodzi poprzednikom. Na skarbówkę nie wpłacasz pieniędzy, nie jest to instytucja zajmująca się obrotem i wypłatą środków, a także ich obrotem. ZUS jest idealnym przykładem piramidy finansowej, gdyż spełnia jej podstawowy warunek, to znaczy wypłaty zobowiązań wcześniejszych są pokrywane z bieżących wpłat. Według różnych obliczeń dziura ta jest w przedziale od 25 do 50 lat.
Mówiąc prosto, gdyby dzisiaj ludzie przestali wpłacać pieniądze do ZUS-u, nie miałby on teoretycznie środków na wypłatę zobowiązań dla osób, które wpłacają już część swoich zarobków na ZUS oraz tych, które już przeszły na emeryturę. Trzeba by przez 25-50 lat otrzymywać środki od kolejnych obywateli, nie zobowiązując się do wypłaty im emerytur, aby załatać braki.
RobertMiernik
12-08-2012, 10:56
Rozumiem, ale to nie to jest główną charakterystyką piramidy, dlatego że tak działa wszystko.
Każda/większość firm działa tak samo, jeśli zleceniodawca nie zapłaci, to podwykonawcy nie dostaną pieniędzy, czyli co, to też piramida?
Piramidą jest to, co zostało stworzone dla zysku założyciela ze świadomością tego, że kolejni nigdy nie dostaną swoich pieniędzy. ZUS działa inaczej, kiedy był zakładany nikt nie pomyślał, że to możliwe, żeby rodzina miała mniej niż 2 dzieci, że będą rodziny, które w ogóle dzieci nie będą chciały mieć i że 10% społeczeństwa zamiast pracować wybierze zasiłki.
Rozumiem wasze twierdzenia, zwyczajnie się z nimi nie zgadzam. Na dodatek w życiu bym nie pomyślał, że kiedykolwiek będę 'bronił ZUSu', bo uważam że to instytucja, którą należy zlikwidować albo zrestrukturyzować (przez likwidację) jako pierwszą. Jestem całkowicie pewny, że zanim będę na emeryturze ZUS panie (30-40 lat) i dawno już przestałem liczyć na to, że dostanę z niego jakąkolwiek kasę.
To, że przez czyjeś zbyt optymistyczne założenia 'firma' pada, a to, że coś jest zaplanowane i stworzone po to, żeby paść po nabiciu kasy swojemu stwórcy to istotna różnica a spełnienie tylko jednego z warunków jest moim zdaniem niewystarczające.
jackrabbit
12-08-2012, 11:45
Każda/większość firm działa tak samo, jeśli zleceniodawca nie zapłaci, to podwykonawcy nie dostaną pieniędzy
Yyyy... serio?
RobertMiernik
12-08-2012, 11:49
Yyyy... serio?
Tak.
(…) Piramidą jest to, co zostało stworzone dla zysku założyciela ze świadomością tego, że kolejni nigdy nie dostaną swoich pieniędzy. (…)
Przekornie przytoczę początki tego typu systemów emerytalnych.
Rewolucyjny system wprowadził niemiecki kanclerz Otto von Bismarck w 1880 roku. Bismarck wprowadził gwarantowaną przez państwo emeryturę dla wszystkich ubezpieczonych pracowników, którzy ukończyli 70 lat.Do sfinansowania tego systemu służyły składki potrącane z pensji. Trzeba dodać, że średnia długość życia wynosiła wtedy 45 lat, jednocześnie robotnicy rozpoczynali pracę i opłacanie składek już wieku kilkunastu lat. źródło (http://www.newtrader.pl/historia-emerytur,1300,rynek.html)
Jak wieść gminna niesie, Otto potrzebował kasy na zbrojenia i znalazł doskonały sposób na jaj pozyskanie. Otwartym pozostaje pytanie, jak bardzo w założeniach różnią się dzisiejsi „potomkowie” tego systemu od swojego „rodzica”? Czy kolejni ministrowie finansów muszą przed nominacją napisać wypracowanie „1001 sposobów na wyprowadzanie pieniędzy z ZUS”. ;)
Rozumiem, ale to nie to jest główną charakterystyką piramidy, dlatego że tak działa wszystko.
Każda/większość firm działa tak samo, jeśli zleceniodawca nie zapłaci, to podwykonawcy nie dostaną pieniędzy, czyli co, to też piramida?
Każda przejaw działalność bez względu na profil działalności działająca w oparciu o schemat Ponziego jest piramidą.
A jaki to schemat, to chyba wiesz ?
Zwrot pieniędzy inwestorom z własnych pieniędzy lub z wpłaconych przez kolejnych inwestorów, a nie z rzeczywistego osiągniętego zysku. Jak działa ZUS ? dokładnie wg tego schematu.
Każda przejaw działalność bez względu na profil działalności działająca w oparciu o schemat Ponziego jest piramidą.
A jaki to schemat, to chyba wiesz ?
Zwrot pieniędzy inwestorom z własnych pieniędzy lub z wpłaconych przez kolejnych inwestorów, a nie z rzeczywistego osiągniętego zysku. Jak działa ZUS ? dokładnie wg tego schematu.
To ze ZUS tak dziala jest patologia, poniewaz ZUS, nasze skladki, teoretycznie przeznacza na inwestycje i pieniadze te powinny przynosic zysk, a nie sluzyc jedynie na wyplate biezacych swiadczen.
zawodnique
13-08-2012, 08:13
Nie płacić, wyrzucić do kosza.
Dostałem coś takiego rok temu. Nie pamiętam już czy dokładnie od nich ale na tej samej zasadzie. Nie zapłaciłem i nikt mnie nie ściga i nie pozywa :)
Chciałem sprawę zgłosić na policji. Niestety temat przerósł lokalnych policjantów i kazali mi jechać do miasta to zgłaszać a mi się jakoś nie chce wykonywać ich pracy... Pewnie sporo osób odpuszcza po natrafieniu na taki beton...
I świadomość, że tak to się skończy osłabiła moje zapędy do zgłaszania sprawy wyżej...
RobertMiernik
13-08-2012, 12:38
I świadomość, że tak to się skończy osłabiła moje zapędy do zgłaszania sprawy wyżej...
No niestety, jest to mocno demotywujące.
Niestety oni działają legalnie. Za opłatą umieszczają Twoje dane w Bazie BlaBlaBla* . Gdyby brali pieniądze i nie umieszczali Cię w bazie, można by ich skarżyć, a tak jest umowa, jest płatność, jest realizacja - wszystko piknie i legalnie...
* uzupełnić dowolną mądrze brzmiącą nazwą.
Rafał_Sz
13-08-2012, 14:47
Bamber Gold nie istnieje. Oddadzą kasę jak się sprzedadzą. Już to widzę... :)
miron19j
13-08-2012, 16:41
Bamber Gold nie istnieje. Oddadzą kasę jak się sprzedadzą. Już to widzę... :)
widziałem dzisiaj nagłówek w gazecie: żona właściciela AG otworzyła nową firmę.
RobertMiernik
13-08-2012, 20:16
A nie zastanawia was, że firma padła parę dni po wspaniałej zapowiedzi w telewizji i panice, którą to wywołało?