Zobacz pełną wersję : Jaka karta pod CS5 i 6
Witam serdecznie od jakiegos czasu mam kłopot z CS5 choć nie do końca to jest jego wina. Mój sprzęt to płyta Asus P5Q-E, procesor core TM 2 quad CPU Q9550 2.83GHz pamięc 4 GB, W7 i karta graf. GF9600GT. Problem z CS5 polega na tym iż kursor CS5 mi miga uniemożliwiając pracę na tablecie. Wymieniłem sterowniki karty na najnowsze i jest to samo. Mam pytanie czy zmiana karty graficznej na inną pomoże w tej przypadłości a jesli tak to na jaki model wymienić? Za pomoc serdecznie dziękuję.
Wydajnosciowo, wiecej nie potrzebujesz jezeli chodzi o GPU. Jezeli miga tylko kursor to mysle, ze nie chodzi o usterke GPU, ale raczej o problem z softem. Mozesz pokazac dokladnie co to znaczy ze miga? Czy mozesz pokazac to na filmiku.
RobertMiernik
10-08-2012, 14:28
Camtasia albo fraps.
Miga kursor pędzła jak i inne a porównać to moge no nie wiem do migającego pomarańczowego światła na przejściu dla pieszych gdy ten sygnalizator jest wyłączony ;-) (Masakra co )
Wyczytałem w specyfikacji że pod cs5 i W7 64 Supported Graphics Cards: Quadro 6000, 2000, 600, 400 Czy to nie ma znaczenia?
nie, nie mam żadnej z tych a i cs5 i cs6 chodzi poprawnie.
Rozumiem dzięki za odpowiedź no ja będę dalej szukał gdzie tkwi problem. Bo i na CS5 i CS6 mam problemy. Wymieniłem już chyba z 5 sterowników i nic nie pomaga.
manfred, spróbuj włączyć/wyłączyć OpenGL w PSie:
http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/gpu-opengl-support-photoshop-cs4.html#main_Supported_operating_systems
No próbowałem ale wtedy tracę płynne powiększenie obrazu. Ale chyba będzie trzeba przywyknąc i wyłączyć OGL. Już i stosy ustawialem i wszystko co tam jest napisane. Za kilkanaście dnie jak sie ogarne to zrobię format może to jakiś systemowy błąd.
Zmianę, o której mówię przeprowadza się w rejestrze, a nie w menu PSa (przeczytaj podsunięty tekst).
Mówisz o pkt 13? Bo jakaś pomrocznośc mnie dopadła.
Rozjaśnimy angielskie pomroczności ;) :
http://www.adobe.com/pl/support/photoshop/ts/kb404898.html
ps.
Jak znajdę linka do gotowych *.reg-ów, to wrzucę.
Byłbym Ci niezmiernie wdzięczny za linka bo już nie mam paznokci u rąk i zabieram się o te które ma w ... wole nie pisać. ;-)
Proszę bardzo:
http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=4056&fileID=3769
Póki co dziękuję i zaczynam prace mam nadzieje że przypadłość ustąpi.
Dla porządku przypomnę, że aby zmiana w rejestrze odniosła skutek, trzeba zrestartować system.
Oczywiście każdy komputerowiec o tym wie. ( Sorry skłamałem nie wiedziałem ale dzięki za podpowiedź) ;-)
Wymieniłem stery na te w których jest mowa o CS5 dodatkowo zmieniłem stery mojego bamboo no i ... wkleiłem regi które zapodał mi Johanan i jak ręką odjął. Pracuje się wyśmienicie bez migających kursorów restartów systemu. Ciesze się jak mały. Dzięki serdeczne za okazaną pomoc.
No i koszmar wrócił. Nie wiem co się stało ale znowu mam problem z komputerem i kursorem w CS5. Tak mi się zdaje że trzeba format zrobić bo nie mam zielonego pojęcia co się dzieje.
manfred, a powiedz mi jaki to tablet? Bo jezeli nie WACOOM , to pewnie to jest wina i przyczyna.. oczywiscie moge sie mylic, ale na tym forum przez niektorych stwierdzono, ze inne tablety niz Wacoomy, to chinskie zabawki nadajace sie tylko po to, by psuc sobie nerwy..
Wacom bamboo jakos sie domecze. Zmieniam dysk systemowy dokupuje ram i zobacze jak to bedzie dzilac.