Zobacz pełną wersję : światłomierz w telefonie
Czy znacie jakąś fajną aplikacje do telefonu co na bieżąco podaje parametry takie jak czas, przysłona, iso poprzez aparat? Mam właśnie w posiadaniu Nikon'a F i chętnie bym coś popstrykał. Już się rozglądałem na android market ale znalazłem takie aplikacje co niby powinny podawać parametry, ale jak zmieniam otoczenie to na wyświetlaczu telefonu nic się nie zmieniało.
Proponuję trochę poczytać o foto, a potem zadawać pytania... Światłomierz mierzy światło padające, aparat odbite... Nie wiem, jak zamierzasz to wykonać komórką... Aplikacja - jakakolwiek, będzie oszukiwała...
co prawda nie w telefonie, ale powiem szczerze, że mnie nigdy nie zawiódł: http://squit.co.uk/photo/exposurecalc.html
O aplikacjach na Androida nie wiem, ale ta, którą mam na Iphonie mierzy światło (odbite) i to nieźle. Pokazuje przy tym warynki ekspozycji. Na przykład zadajesz iso i przesłonę, a aplikacja proponuje czas naświetlania. Robi to na bazie obrazu z kamery odpowiednio modyfikując jasność wyświetlanego obrazu. Nastawy jakie daje zwykle dają poprawne naświetlenie klatki
Racja NBA ale wiecie o co mi chodzi :D. Tak też mam karty naświetleń w domu, ale chciałbym coś prostszego.
Proponuję trochę poczytać o foto, a potem zadawać pytania... Światłomierz mierzy światło padające, aparat odbite... Nie wiem, jak zamierzasz to wykonać komórką... Aplikacja - jakakolwiek, będzie oszukiwała...
i na to trzeba uważać. Ja mam beeCam Lightmeter i jest niezła, ale najpierw trzeba się nauczyc pomiaru z cyfrówką. Zobaczyć o co kaman.... nie jest to trudne.
miron19j
10-08-2012, 14:43
Proponuję trochę poczytać o foto, a potem zadawać pytania... Światłomierz mierzy światło padające, aparat odbite...
Ciekawe. A ja mam światłomierz z zakładaną kopułką z mlecznego pleksi.
To co on właściwie mierzy?
ja chce żeby to działało podobnie jak podgląd info D300
radekone
10-08-2012, 15:16
Troche wprawy i mozna sie obejsc bez swiatlomierza. Dzis, nie majac go przy sobie, zapytalem na ulicy jakis mistrzow z elkami o namiary i okazalo sie, ze robie tak jak trzeba.
Inna sprawa, ze gosc w pelnym sloncu robil na ISO3200 :mrgreen:
Troche wprawy i mozna sie obejsc bez swiatlomierza. Dzis, nie majac go przy sobie, zapytalem na ulicy jakis mistrzow z elkami o namiary i okazalo sie, ze robie tak jak trzeba.
może chciał użyć czasu 1/8000s? ;)
beecam - po drobnej kalibracji jest bardzo ok.
RobertMiernik
10-08-2012, 15:57
może chciał użyć czasu 1/8000s? ;)
Etam, o szum chodzi, wrzuca takie zdjęcia mówiąc, że to analog, od razu ma + 50 do lansu...
Śmiała teoria.
Czasami używam Light Meter na iphonie i działa poprawnie, jestem z tej aplikacji bardzo zadowolony.
norbibxl
12-08-2012, 19:34
dziurex - chyba chodzilo o appsy na androida raczej :)
Ciekawe. A ja mam światłomierz z zakładaną kopułką z mlecznego pleksi.
To co on właściwie mierzy?
Światłomierz mierzy albo odbite albo padające. Wszystko zależy od zastosowanej kopułki, natomiast wybrana metoda, od sytuacji. No i trochę wprawy jednak trzeba nabrać.
noritsu-koki
13-08-2012, 21:43
Śmiała teoria.
Nie teoria, tylko kompletna bzdura, lepiej od razu temu zadać kłam niż potem ktoś miałby to przeczytać i jeszcze w to uwierzyć.
miron19j
13-08-2012, 21:45
Światłomierz mierzy albo odbite albo padające. Wszystko zależy od zastosowanej kopułki, natomiast wybrana metoda, od sytuacji. No i trochę wprawy jednak trzeba nabrać.
to to ja wiem. :-)
Mój post był reakcją na kategoryczne stwierdzenie NBA.