PDA

Zobacz pełną wersję : Dwa szybkie pytania

Kamil_ols
10-08-2012, 10:08
Cześć. Próbowałem ostatnio uchwycić krople deszczu, ale wyszło jak zawsze ;/
Próbowałem na tle ciemnym (ściana) oraz jasnym (zachmurzone niebo, jasna ściana). Chodzi mi o efekt widocznych spadających kropli (lekko rozciągniętych). Może zna ktoś jakiś trik na te krople?

Drugie pytanie: czy poza PS można uzyskać efekt "zamglenia" zdjęcia? Czyli jasne i żywe kolory ubrania modelki/modela a na zdjęciu efekt zwiększonej jasności/mgły.

Posiadam D40 i N35 oraz N18-55.

kkokosz
10-08-2012, 11:10
Co do pierwszego - trzeba mieć czas w granicach 1/60s (odpowiednie rozmycie). Drugie - spróbuj naciągnąć na obiektyw rajstopę (serio), to nada zdjęciu miękkość. Jeśli chcesz mieć rozświetlenia, to możesz obficiej naświetlić.

Kamil_ols
10-08-2012, 21:57
A przysłona mniejsza / większa? Próbowałem od 1.8 na N35 do 32 na N18-55 i za każdym razem to samo.
Może jakieś konkretne tło?

Efekt mgły opanowany :-)

adrian9627
11-08-2012, 11:11
A może boczne światło trochę by pomogło ; >

mOSAd
11-08-2012, 14:47
Właśnie przestało lać. Potestowałem. Ważne by:
- tło było ciemne (u mnie z balkonu najlepiej na tle ciemnych świerków to wyglądało)
- ostrość ustawiona ręcznie gdzieś w przestrzeń, najlepiej z metra, dwa od nas
- wydłużając czas wydłużasz linie deszczu, skracając - skracasz (na 1/60s to dość długie strugi dla 180 mm, jednak będzie to zależało od ogniskowej)
- im dłuższa ogniskowa tym potrzeba krótszego czasu, jak szeroki kąt, to czas musi być długi by ta kropla przebyła widoczną drogę
- trudno jest zrobić zdjęcie by jednocześnie było coś ładnie widoczne, ostre i do tego deszcz lał jak z cebra - głównie ze względu na odpowiednie tło i bliskość ostrzenia - portret oraz makro powinny wyjść super, jednak trzeba wybrać uważnie tło
- możliwe że kierunek światła jest dość istotny