PDA

Zobacz pełną wersję : Nikorr 18-200 Vr Wadliwa Seria Czy Nie

upadek
13-03-2007, 18:37
Witam

Od pewnego czasu szykuję się do zakupu tego obiektywu i po wizytach w sklepach pojawiły się duże wątpliwości :

:( otóż na swojej drodze spotkałem cztery różne obiektywy 18-200 vr które przy pionowym ustawieniu soczewką przednią w dół same zmieniły ogniskową (soczewka sama zjerzdzała w dół) od 24mm do 135mm, po przekręceniu obiektyw o 180 stopni obiektyw się ładnie sam składał.

Prosze użytkowników tego obiektywu o swoje spostrzeżenia, czy takie zjawisko pojawia się w Waszych modelach
czy jest to wada pewnej serii ( czy tak ma być :) )

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

pooley
13-03-2007, 18:41
'problem' wystepuje od poczatku, zwany tez mianem 'gravity', tak ma byc, nie ma sie czym przejmowac, widac dobrze zlozony i nic sie nie przycina ze ma taka przypadlosc ;)

swiatlo
13-03-2007, 18:44
Witam

Od pewnego czasu szykuję się do zakupu tego obiektywu i po wizytach w sklepach pojawiły się duże wątpliwości :

:( otóż na swojej drodze spotkałem cztery różne obiektywy 18-200 vr które przy pionowym ustawieniu soczewką przednią w dół same zmieniły ogniskową (soczewka sama zjerzdzała w dół) od 24mm do 135mm, po przekręceniu obiektyw o 180 stopni obiektyw się ładnie sam składał.

Prosze użytkowników tego obiektywu o swoje spostrzeżenia, czy takie zjawisko pojawia się w Waszych modelach
czy jest to wada pewnej serii ( czy tak ma być :) )

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

To prawda, to prawda. Obiektyw sam zjeżdża/składa się pod wpływem własnej grawitacji. Doprowadza mnie to do wściekłości, nie wiem czy to tak miało do cholery być, ale tak jest.
Z trudnością się do tego przyzwyczaiłem, bo foty robi bardzo dobre, moje najlepsze foty nawet pod względem technicznym były zrobione tym szkłem, ale zgadzam się, to składanie się/zjeżdżanie doprowadza mnie do furii...:evil:

swiatlo
13-03-2007, 18:49
'problem' wystepuje od poczatku, zwany tez mianem 'gravity', tak ma byc, nie ma sie czym przejmowac, widac dobrze zlozony i nic sie nie przycina ze ma taka przypadlosc ;)

Nie wiem czy to jest konieczne, bo mój drugi zoom, Tamron 28-75 już tego nie robi. Mimo że przekręca się gładko ręką, to nie składa się/rozciąga pod wpływem grawitacji.
A to jest akurat ważna cecha. Załóżmy że chcesz zrobić kilka ekspozycji na tej samej ogniskowej, na przykład do hdr-u albo panoramy. Wystarczy że pomiędzy tymi ekspozycjami przekręcisz obiektyw lekko do dołu, to już ci się wysuwa i masz inną ogniskową. I panorama do dupy bo ci się nie zszyje..

upadek
13-03-2007, 18:59
Jeden model który dzisiaj oglądałęm w fotojokerze nie zjerzdzał :) , ale to mało pocieszające

Jak NIKON może sprzedawać obiektyw którym nie ma możliwości zrobienia zdięcia kierująć zestaw ku ziemi :twisted: :twisted:
czy to jest zoom do fot tylko w prostej płaszczyznie !!

tzk
13-03-2007, 20:03
Jeden model który dzisiaj oglądałęm w fotojokerze nie zjerzdzał :) , ale to mało pocieszające ....

To pewnie zepsuty był bo powinien ;) A tak poważnie mój tez na poczatku nie zjeżdżał ale juz dorównuje innym ;) ale mi to nie przeszkadza.

radzaw
13-03-2007, 21:04
tez sie naczytalem o tej samoistnej zmianie ogniskowej, ale jednak sie zdecydowalem na 18-200... i u mnie rozjezdza sie tylko przy skierowaniu obiektywu o 90 stopni, szklem do podlogi - nie wykonuje zdjec w takiej pozycji, wiec nacodzien mi to nie przeszkadza. Jakbym o tym nie czytal, to pewnie bym nawet nie zauwazyl ;)

sprocket
14-03-2007, 01:11
Mnie rowniez bardzo denerwowalo to zjezdzanie, kiedy robilem zdjecia na ustawionych 50mm kazde polozenie aparatu na siedzenie samochodu zmienialo ogniskowa.
Ale poradzilem sobie w dosc prosty sposob:
- gumka, uszczelka koperty zegarka idealnie podpasowala w szczeline pierscienia zooma i poskutkowalo to plynnym a zarazem stalym zoomowaniem.
- gumka koperty zegarka po rozciagnieciu robi sie bardzo cieniutka i jest takze bardzo mocna.

Wiec jesli ktos chce niech zrobi takie cos u siebie, chyba ze uwaza ze za cene prawie 3 tys wkladanie gumek go przeraza:)

jm
16-03-2007, 19:36
Ten obiektyw "chodzi za mną" od jakiegoś czasu przecztałam wsio na jego temat na tym forum, pomęczyłam pytaniami użytkowników, którzy deklarują posiadanie tegoż. Dzisiaj dokonałam oglądu oraz próbnego focenia w jednym ze sklepów FJ.
1. Tubus absolutnie nie wyjeżdżał w dół przy pochyleniu aparatu/obiektywu ryjkiem do dołu - wręcz powiem że wyczuwalny był lekki opór przy zoomowaniu. Pewnie to się z czasem wyrobi natomiast być może jest to wskazówka czy obiektyw jest dziewiczo nowy czy też "intensywnie próbowany".
2. VR działa! I to działa rewelacyjnie.

Podsumowując - zachorowałam na ten obiektyw....!

Tylko ta cena....:( W FJ kosztuje 2999zł - wiem że w necie bywa sporo taniej - no ale jak za niższą cenę ma mi się tubus od "nowości" wysuwać....? Jednym słowem zbieram złotówki

swiatlo
16-03-2007, 20:27
Ten obiektyw "chodzi za mną" od jakiegoś czasu przecztałam wsio na jego temat na tym forum, pomęczyłam pytaniami użytkowników, którzy deklarują posiadanie tegoż. Dzisiaj dokonałam oglądu oraz próbnego focenia w jednym ze sklepów FJ.
1. Tubus absolutnie nie wyjeżdżał w dół przy pochyleniu aparatu/obiektywu ryjkiem do dołu - wręcz powiem że wyczuwalny był lekki opór przy zoomowaniu. Pewnie to się z czasem wyrobi natomiast być może jest to wskazówka czy obiektyw jest dziewiczo nowy czy też "intensywnie próbowany".
2. VR działa! I to działa rewelacyjnie.

Podsumowując - zachorowałam na ten obiektyw....!

Tylko ta cena....:( W FJ kosztuje 2999zł - wiem że w necie bywa sporo taniej - no ale jak za niższą cenę ma mi się tubus od "nowości" wysuwać....? Jednym słowem zbieram złotówki

Sprzedaj dom, sprzedaj samochód, sprzedaj męża - i kupuj! I nie na necie w jakichś ciemnawych miejscach, ale w profesjonalnym sklepie gdzie masz serwis i gwarancję. Naprawdę warto! :)

jm
16-03-2007, 22:00
.......sprzedaj męża - i kupuj!
Zły pomysł! Kto mi wtedy będzie sponsorował inne zakupy???!!!:mrgreen:

I nie na necie w jakichś ciemnawych miejscach, ale w profesjonalnym sklepie gdzie masz serwis i gwarancję. Naprawdę warto! :)

no, też należę do tych osób, co to wolą zakup osobisty i to w niedużych sklepach... no ale cena + ewentualnie raty - daje to do myślenia...Jak znam siebie (i męża) to pewnie przepłacę....:(

Piotr_
16-03-2007, 22:13
Karolina polecam zakup u hesji imfoto (http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=782). U Sławka masz 110 % pewności.
I cena też jest przystępna 2700 zł.

Zaoszczędzisz 299 zł. :)

upadek
17-03-2007, 08:20

Zamną też chodzi i dlatego ten post.

Na początku mało komu się rozjeżdza ale po raz krótszym raz dłuższym użytkowaniu i tak zacznie się rozjeżdzać.

Dzwoniłem w tej sprawie do serwisu Nikon i nie jest to uwzględniane jako wada i będzie występowało we wszystkich modelach. Jedyne co serwis może zrobić to wymienić smar w obiektywie na "cięższy" tzn. bardziej gęsty co tylko częściow ograniczy "pływanie zoomu" natomiast w zimie przy niskich temperaturach do zoomowznia trzeba będzie używać klucza francuskiego:-D

tzk
17-03-2007, 08:59

Nie ma reguły. Mój chodził cięzko od nowości (nadal chodzi) i też zjeżdża/-ł. Jednego tylko nie mogę zrozumieć: Kolega podpiął do swojedgo d80 i nie zjeżdża. Cuda jakieś czy co. Chyba, że tam była mniejsza grawitacja ;)

jm
17-03-2007, 15:25
... Kolega podpiął do swojedgo d80 i nie zjeżdża. Cuda jakieś czy co.

Ten, który ja probowałam (i się nie wysuwał) też był podpięty do d80....jakąś niewielką regularność tu dostrzegam...;)

Jurek1
18-03-2007, 22:34
Mój z D80 też się rozchodzi! Tak musi być. A z tą gumką trza spróbować.

moderna
18-03-2007, 22:55
Ciekawe jest to co piszecie...
Mam pytanko to zoom nie trzymany odlatuje?
Wystarczy chyba trzymać obręcz zoomu.
pamiętam jeszcze z pentaxa analoga i wysuwanym zoomem ten nie przytrzymany wybiłby przednie soczewy gdyby nie jego blokada....
A co do tego obiektywu to jest świetna stronka i test precyzyjny ostrości itp.

http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_18200_3556vr/index.htm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_18200_3556vr/lens.jpg)

Squier
18-03-2007, 23:08
Tu macie test na Optycznych http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=69
Miłego czytania
Pozdrawiam

KECIF
18-03-2007, 23:08
http://optyczne.pl/?news=508

Może nie dotyczy wysuwania się zoomu ale potwierdza opinie o nim.

tzk
19-03-2007, 16:11
Mam pytanko to zoom nie trzymany odlatuje?

Nie mozna trzymac bo CI ręce ukręci ;)

A tak poważnie, on się wysuwa tylko z zakresie 35-135 o ile dobrze pamietam, do i po już nie.

swiatlo
19-03-2007, 19:36
Szczerze mówiąc to nie wiem jak oni te dwa zdjęcia z powyższych trzech zrobili, bo mój jak bym go tak na sztorc postawił z wysuniętym zoomem, to zaraz by się złożył zanim bym zdążył na spust nacisnąć.

jm
19-03-2007, 19:38
Szczerze mówiąc to nie wiem jak oni te dwa zdjęcia z powyższych trzech zrobili, bo mój jak bym go tak na sztorc postawił z wysuniętym zoomem, to zaraz by się złożył zanim bym zdążył na spust nacisnąć.

to jest pewnie nówka sztuka i dlatego się nie schował tubus:)

Ten, kóry ja testowałam w sklepie też się tak zachowywał.

sprocket
19-03-2007, 20:08
Swiatlo- dwa ostatnie zdjecia to zoom 200mm, powiadasz ze ci sie na tych 200mm zapada?
Wlasnie na krancach ten obiektyw sie nie wysuwa, tak jak napisal tzk.

KECIF
19-03-2007, 20:08
A na końcu testu jest informacje że można go kupić taniej, może ktoś się skusi ?? :-)

swiatlo
19-03-2007, 20:12
Swiatlo- dwa ostatnie zdjecia to zoom 200mm, powiadasz ze ci sie na tych 200mm zapada?
Wlasnie na krancach ten obiektyw sie nie wysuwa, tak jak napisal tzk.

A właśnie tego nie wiem. Muszę przetestować. To jest dla mnie nowa wiadomość że na 200mm on się blokuje. Zawsze wydawało mi się składa się zawsze. Dzisiaj wieczorem sprawdzę.

comes
19-03-2007, 20:16
A na końcu testu jest informacje że można go kupić taniej, może ktoś się skusi ?? :-)

tylko że jest to ten obiektyw, który był używany do testów, czyli mocno wyeksploatowany. Czy warto za 50 zł kupować złoma?

jm
19-03-2007, 20:45
tylko że jest to ten obiektyw, który był używany do testów, czyli mocno wyeksploatowany. Czy warto za 50 zł kupować złoma?

za 50 zł to bym bez wahania kupiła ale z rabatem 50zł - to juz nie...;)

PS w tym sklepie fotozakupy z rabatem "optycznych" wychodzi chyba najtaniej w necie. Jednak ja uparcie szukam oferty gdzie będzie tanio, zapłacę część kartą kredytową a resztę na raty 0%.... ciągle szukam;)

comes
19-03-2007, 21:08
[QUOTE=Karolina;250530]za 50 zł to bym bez wahania kupiła ale z rabatem 50zł - to juz nie...;)

to był taki skrót myślowy, który, jak widać,nie do końca się udał:(

Natomiast, co do znalezienia niskiej ceny, przy podanych przez Ciebie warunkach, to z tym może być problem.
Raty 0% można otrzymać w MM, ale z kolei ceny są często zaporowe, najdelikatniej to ujmując, żeby nie rzucać mięsem przy kobiecie. Ok. 2-3 tygodnie temu w MM w Czeladzi (M1) na stoisku foto można było dostać niemal wszystkie typy chodliwych obiektywów Nikona, ale ceny....Podaję z głowy trzy przykładowe. Wstrzymajmy na chwilę oddech i.....już lecimy - Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4,5-5,6G IF-ED (2.499 zł), Nikkor AF-S DX VR 18-200mm 3.5-5.6G IF-ED (3.499 zł)!!!, Nikkor AF-S VR 70-200 f/2.8G IF-ED (Uwaga, uwaga...okazja!!! - 7.999 zł).
Uff, nie ma to jak ceny promocyjne.
Życzę udanych poszukiwań, sam zresztą jestem obecnie na podobnym etapie. Wyczytałem jednak dzisiaj info w internecie, że LucasBank, z okazji bodajże 15-rocznicy istnienia, proponuje atrakcyjne oferty. Muszę to jutro zbadać w terenie, a nuż?

jm
19-03-2007, 21:30
...Nikkor AF-S DX VR 18-200mm 3.5-5.6G IF-ED (3.499 zł)!!!,

ja z kolei jakoś mgliście przypominam sobie cenę 2600 za 18-200 w MM jakiś czas temu i to w dodatku raty 0% - wydaje mi się, że ktoś coś o tym pisał na forum w kontekście zakupu innego szpeja foto... teraz kiedy się rozglądam, to tego wątku znaleźć nie mogę...:( a może mi się to tylko wydawało? Wtedy nie zwracałam uwagi a teraz by się przydało.

Poza tym w MM zdarzają się faktyczne okazje (cene minus 22%) i widziałam to na własne oczy - tyle, że MM o tych akcjach nie powiadamia ani gazetką ani reklamą w TV - zawsze są to akcje lokalne ale wtedy opłacalność jest duża bo cena robi się atrakcyjna a raty 0% dopełniają reszty....

No nic - pozostaje tropić, szukać, sledzić i albo się uda albo w tym czasie wygram w lotto albo uciułam potzrebną ilość złotówek na zakup za gotówkę ze sklepu internetowego.

glisek
19-03-2007, 22:16

pewnie lecieli serią z 5kl/sek :)

Mata_Hari
22-03-2007, 02:17
Tak sobie czytam i czytam, co tu napisaliście, że aż wzięłam swojego i potestowałam.
I oto co następuje. Mój egzemplarz jest (przynajmniej teoretycznie) wcześniej przez nikogo nie macany. Przy mnie facet w sklepie go wyciągnął z szafy, odpakował z wszelkich pudełek, folii, itp. i podpiął. Tak jak już ktoś w tym wątku napisał (przepraszam, ale nie pamiętam, kto to był), obiektyw skierowany centralnie ku dołowi wysuwa się, ale tylko, gdy pierścień znajduje się między 35-135. Poniżej, ani powyżej tej wartości nic takiego nie następuje. Podobnie sprawa się ma, gdy go odwrócimy centralnie ku górze, z tą tylko różnicą, że chowa się, gdy jest w przedziale 135-24. Niemożliwym jest więc (w przypadku tego egzemplarza) aby przy całkowicie wysuniętym tubusie wycelowanym w sufit, samoistnie się schował (zdjęcie w takim położeniu mogę więc jak najbardziej zrobić ;) )
Kosztował mnie niecałe 2600, z tym, że płaciłam gotówką.
Nie widziałam też tu na forum nigdy posta mówiącego o jakiejś atrakcyjnej, promocyjnej ofercie MM na to szkło, a zwracałam akurat na niego uwagę. No, ale zawsze istnieje możliwość, że posta tego po prostu przeoczyłam.

jm
22-03-2007, 16:57
A poza tym wysuwaniem się i chowaniem w takich czy innych zakresach, jakie masz spostrzeżenia co do tego szkiełka? Zadowolona, bardzo zadowolona czy tez dumasz nad jakimś kolejnym zakupem, wymianą itp no i wtedy dlaczego tak sobie dumasz?

A przy okazji gdzie za taką cenę nabyłaś - choć podejrzewam, że dla mnie wszystko co możesz wymienić, będzie za daleko.....

Mata_Hari
22-03-2007, 19:30
Ja swojego VRa kupiłam w Medfoto w Pabianicach. Sprzedają oni jednak również na Allegro. Mnie pasował odbiór osobisty, bo jestem z Łodzi, więc podjechanie tam nie stanowiło żadnego problemu. Z racji na fakt, że brałam od razu cały zestaw: d80, szkło, kartę i torbę, właściciel policzył mi za całość mniej niż by to wychodziło przy kupnie oddzielnym wszystkich elementów.

Co do wrażeń, to trudno mi coś obiektywnego napisać z racji na fakt, że jest to moje pierwsze lustro, jedno z pierwszych szkieł (mam jeszcze T 90/2,8) i nie mam za bardzo z czym porównywać. Nie wyczułam go też jeszcze, bo mam go zaledwie m-c, a w tym czasie miałam mnóstwo zdarzeń uniemożliwiających focenie. Tak więc, wszystko w tej materii przede mną. Póki co, dla mnie plusem jest duży zakres ogniskowych oraz stabilizacja, która wg mnie działa rewelacyjnie (mnie raczej z trudem przychodzi pozostawanie w bezruchu, więc stabilizacja jest dużym udogodnieniem). Szczerze mówiąc, to stabilizacja była jednym z elementów, które zdecydowały o zakupie tego akurat szkła (z pośród innych zoomów).

krzysiek77
04-04-2007, 16:14
Ja kupiłem to szkło za 2640 w Warszawie - przez internet ale odbiór w sklepie.

moderna
08-05-2007, 22:10
Tak z innej beczki ..
Jakiś czas temu zauważyłem biały pyłek na wew. soczewie w tym obiektywie....co mnie nieźle wk....
Co za bez-szczelny typ.
Czy ktoś też to zauważył?
Strach teraz wyjść na teren gdzie pył i kurz bo taki zoom zasypie w try miga.

mOSAd
09-05-2007, 02:00
Tak sobie poteoretuzuję chwilę a propos pyłków...

Pyłki w tego typu obiektywach, czyli zmieniających swoją długość, prawie zawsze się pojawią prędzej czy później. Podczas zmiany długości, jakie by nie było uszczelnienie (nie może być za mocne bo z kolei by ciężko chodził, lub trzebaby się było "nakręcić" pierścieniem) i tak się zawsze coś dostanie do środka. Obiektyw po prostu ładnie zasysa powietrze z otoczenia jak robisz "zoom". Obstawiałbym też że spore lub nawet większe znaczenie ma sposób przechowywania, bo to właśnie wtedy może na nim osiadać najwięcej kurzu, który potem podczas następnego użycia zostanie wessany do środka.
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - skoro obiektyw zasysa, to w drugą stronę dmucha! Czyli pyłki zostaną wypchnięte z korpusu podczas zoomowania w odwrotnym kierunku. Oczywiście nie wszystko jest tak pięknie jak w teorii, bo losowość tu duża objawiać się będzie, a i pyłki do szkieł przyklejać się mogą.
Drobne pyłki wewnątrz nie powinny przeszkadzać zbytnio zdjęciom, więć generalnie jest to chyba coś do czego proponuję przywyknąć i nie robić problemu :D Acha! Metoda szybkiej zmiany ogniskowej by pozbyć się pyłków może nie być najszczęśliwszym rozwiązaniem ;D

moderna
10-05-2007, 22:35
Tak więc wszystkich prędzej czy później czeka wycieczka do serwisu...
Ma ktoś doświadczenie w tym względzie?
Ile kosztuje czyszczenie szkieł?
Jakie serwisy się tym zajmują?
Komu zaufać?

moderna
14-05-2007, 01:24
zauważyłem że czasem automat bezczynności jest na ułamek sekundy przed wciśnięciem spustu ,uruchamiany i wtedy soczewa opada drastycznie przez co zdjęcie jest do wyrzucenia.Konieczne jest wyuczenie okresu działania żyroskopów inaczej łatwo trafić w moment wyłączenia wtedy jest efekt dużego skoku soczewki. Taki drobiazg.Choć można działać na opcji śledzenia ostrości...

dominik77
14-05-2007, 23:32
obiektyw skierowany centralnie ku dołowi wysuwa się, ale tylko, gdy pierścień znajduje się między 35-135. Poniżej, ani powyżej tej wartości nic takiego nie następuje.

Potwierdzam, mam tak samo.

rczarn
15-05-2007, 17:20
Witam!

Jako, że to mój debiutancki post to się przywitam i podziękuję za inspirujące forum z ogromną kumulacją fotograficznych doświadczeń.

Chcąc wtrącić swoje trzy grosze do dyskusji o rzeczonym obiektywie mam z nim pewien problem (chyba, że to normalne jak w przypadku opadającego obiektywu). Otóż, bardzo nieregularnie podczas ostrzenia (1/2 spustu) system odmawia współpracy, wyświetlając w miejscu gdzie powinna się pojawić wartość przesłony, komunikat OFF.
Nie znalazłem w manualu podobnego błędu i nie do końca wiem co to oznacza. Czu to problem z body (D50), któremu czegoś brakuje do szczęścia, aby dokonać prawidłowych ustawienień, czy możę obiektyw ma słabsze momenty. Dodam, że kilkakrotne próby naciśniecia spustu, zmiany warunków świetlnych, ogniskowej itp. nie mają wpływu na błąd.
Po chwili nie uzytkowania aparatu wszystko wraca do normy i jest cacy na niewiadomo jak długo.
Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Rafal

mOSAd
15-05-2007, 21:16
Witam!

Jako, że to mój debiutancki post to się przywitam i podziękuję za inspirujące forum z ogromną kumulacją fotograficznych doświadczeń.

Chcąc wtrącić swoje trzy grosze do dyskusji o rzeczonym obiektywie mam z nim pewien problem (chyba, że to normalne jak w przypadku opadającego obiektywu). Otóż, bardzo nieregularnie podczas ostrzenia (1/2 spustu) system odmawia współpracy, wyświetlając w miejscu gdzie powinna się pojawić wartość przesłony, komunikat OFF.
Nie znalazłem w manualu podobnego błędu i nie do końca wiem co to oznacza. Czu to problem z body (D50), któremu czegoś brakuje do szczęścia, aby dokonać prawidłowych ustawienień, czy możę obiektyw ma słabsze momenty. Dodam, że kilkakrotne próby naciśniecia spustu, zmiany warunków świetlnych, ogniskowej itp. nie mają wpływu na błąd.
Po chwili nie uzytkowania aparatu wszystko wraca do normy i jest cacy na niewiadomo jak długo.
Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Rafal

Witaj.

Co prawda nie mam D50, ale przy D70/80 podobna sytuacja pojawia się przy problemie ze stykami korpusu z obiektywem. Wtedy jednak pojawia się na górnym wyswietlaczu symbol bodajże [--]. Proponuję sprawdzić w instrukcji aparatu co oznacza komunikat OFF i byc może będzie potrzebna wizyta w serwisie, chyba, że to zbytnio nie przeszkadza.

EDIT: Oups, nie zauważyłem, że zaglądałeś do instrukcji, może rada poniżej na coś naprowadzi? Niektóre "niefirmowe" karty słabo współpracują z czytnikiem w aparacie - np mają trochę niestandardowe wymiary.

mOSAd

dominik77
15-05-2007, 22:10
Otóż, bardzo nieregularnie podczas ostrzenia (1/2 spustu) system odmawia współpracy, wyświetlając w miejscu gdzie powinna się pojawić wartość przesłony, komunikat OFF.
Nie znalazłem w manualu podobnego błędu i nie do końca wiem co to oznacza.

Na karcie pamięci przesuwa się Tobie blokada zapisu. Przesuń ją w pozycję "otwarta".