Zobacz pełną wersję : Dylemat, Nikon d90/d7000 czy Pentax K-30
wilczynski
09-08-2012, 15:39
Witam, na początku chcę przeprosić, jeśli wybrałem złe miejsce na ten temat i proszę moderatora o ew. przeniesienie tematu w odpowiedni dział.
Jakiś czas temu mój aparat został uszkodzony, teraz chcę kupić nowy aparat, zastanawiałem się nad nikonem, canonem i pentaxem, w canonie nic mnie nie zainteresowało, w nikonie zaciekawiły mnie modele d90 i d7000. Jeśli chodzi o d90 dużym plusem dla mnie jest cena, aparat ma już trochę lat, jednak wydaje mi się być dobrym sprzętem, jest też polecany przez znajomych, ostatnio jednak bawiłem się nikonem d7000 i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczony, bardzo niskie szumy przy wysokich czułościach, niestety cena jest też zaskakująca.. Przypomniało mi się też, że pentax zrobił ostatnio nową lustrzankę, mianowicie k-30, kosztuje ona ~3000, tutaj dużym plusem było by to, że mam już do tego systemu obiektywy, i mile wspominam pracę na sprzęcie tej firmy (gorszy support niestety w Polsce).
Czy ma ktoś już wyrobione zdanie odnośnie k-30? Nie wiem jaki aparat wybrać. Czy warto zainwestować w d7000? Czy może kupić d90, przy którym zostanie mi trochę na jakiś fajny obiektyw..? Co o tym myślicie?
hostman22
09-08-2012, 16:12
zamierzasz kręcić video czy więcej robić fot (tutaj masz wybór między k-30 a k-5).
Akurat przy zmianie systemu z pentaxa na nikona, głównym kryterium w postaci (tych) body bym się nie kierował ;).
Zależy też w jakim kierunku chcesz się rozwijać...
wilczynski
09-08-2012, 16:27
jestem nastawiony na zdjęcia, ale video też mi się przydaję, mam tu na mysli pracę, a nie jakieś zabawy typu nagrywanie kolegów jak grają w kto więcej wypije ;)
Dla mnie dużym plusem jest to, że posiadam już obiektywy pentaxa. Portfel nie jest wypchany po brzegi, więc to dla mnie duży plus, ale może warto zmienić system. Priorytetem jest dla mnie wygoda, wiem, że na d7000 dobrze mi się pracuje, na d90 myślę, że będzie podobnie, nie miałem styczności z k-5, tym bardziej z k-30 i trudno mi jest ocenić czy będzie mi się na nich dobrze pracowało.
hostman22
09-08-2012, 18:32
pentaxy są mniejsze od d90 czy d7000. Głownie zastanów się czego Ci brakuje w twoim systemie, nie wiem czy pentax dorobił się Pixelkinga czy pokectwizarda, jeżeli nie to tutaj można poszukiwać faktycznie plusów ze zmiany systemu. Druga kwestia jeżeli zarobkowo i myślisz o FF, to kolejny + do zmiany, szeroki kąt wypadku dx to raczej powinno być szkło dx, resztę można spokojnie skompletować, tak aby została pod FF.
Jakbym miał $$ to taki pentax z limitedami plus analogowy 6x7, to też byłby zacny zestaw :D
d7000 i k-5 są dość wyrównane między sobą, w obu dobre matryce, najlepiej samemu pomacać który lepiej leży w łapie :). Na forach ludzie narzekają na układ af w obu modelach, więc to należałoby sprawdzić przed zakupem (chociaż w d7000 chyba rozjeżdża sie z czasem...). Testów w necie jest sporo, najlepiej zrobić kawę i czytać ;)
wilczynski
10-08-2012, 09:04
Testów w necie jest sporo, najlepiej zrobić kawę i czytać ;)tak też zrobiłem ;) Wybrałem pentaxa, stabilizacja w korpusie, potwierdzenie ostrości i działający światłomierz na obcych obiektywach, możliwość podpięcia starszych obiektywów manualnych których używam i które są dobre i bardzo, bardzo tanie.. ma też niższe szumy od d7000, chociaż on i tak ma zadowalające. :) No i tak jak wcześniej wspominałem mam już szkła do niego, a to duży plus ze względu na budżet. Będzie mi brakowało ekraniku na górze, ale przyzwyczaję się.
Star Dust
25-08-2012, 22:23
tak też zrobiłem ;) Wybrałem pentaxa, stabilizacja w korpusie, potwierdzenie ostrości i działający światłomierz na obcych obiektywach, możliwość podpięcia starszych obiektywów manualnych których używam i które są dobre i bardzo, bardzo tanie.. ma też niższe szumy od d7000, chociaż on i tak ma zadowalające. :) No i tak jak wcześniej wspominałem mam już szkła do niego, a to duży plus ze względu na budżet. Będzie mi brakowało ekraniku na górze, ale przyzwyczaję się.
Z tych samych powodow wybralam rok temu pentax K-R, musze przyznac, ze kwestie finansowe przewazyly. Stablilizacja w korpusie, starsze obiektywy pentaxa, ogromny wybor M42, lepsze wysokie ISO K-R niz D90. Doslownie same plusy i ta cena!! A po 10 miesiacach sprzedalam K-R by jednak kupic D90 :)
Zmienilam system bo jednak ogrniacza, nie chodzi tu o brak FF ale o maly wybor obiektywow. Wybor stalek dla przecietnego zjadacza chleba nie wielki a Nikon ma ich wiecej i daje z lepszym swiatlem za ta sama cene :P Rynek wtorny mizeria.
Stablilizacja w korpusie K-R do piet nie siega stablilizacji kitowego 18-105, wysokie ISO tylko na papierze, szumy maskakryczne.
Oslawiony wybor starych szkiel, duzo ich na rynku to prawda, ale manulanie ostrzyc nie zawsze jest czas i checi. Ja od urodzenia pechowcem jestem i z 6 kupionych staroci 5 mialo pieczarkarnie.
Generalnie Pentax jest ok, dla mnie byl dobry do nauki i to wszystko. Korcilo mnie K5. Oczywsice lepsza od K-R ale za duzo osob narzekalo na awaryjasc i AF. Jakos nie moglam sie wczuc sie w system. Wiec nie ryzykowalam i przeszlam do Nikona. Jedynie jest mi zal kupionego Samyanga 8mm, super szklo wyjatkowy ostra sztuka. Ekranik na gorze niezastapiony :P Zatesknisz nie raz:P
Mam nadzieje, ze Ty z wyboru bedziesz zadowolony :)
Za dużo osób narzekało na awaryjność ? Gdzie to czytalaś ?
Co do szkieł, to masz rację. Jak się nie ma 30 szkieł w posiadaniu to nie można zrobić zdjęcia ;)
Wysłane z mojego LG-P970
wojtas0009
02-09-2012, 14:48
robiłem zdjęcia K-7 znajomego... i strasznie mi się spodobał ;) przeszedł mi przez ręce też k-5- według mnie na prawdę super aparaty- gdybym mógł sobie pozwolić na posiadanie dwóch systemów, to właśnie pentax byłby tym drugim ;)
Jak się nie ma 30 szkieł w posiadaniu to nie można zrobić zdjęcia
sam zobacz na stopkę :)
D90 |N18-105|50mm 1.8|SB700
Pentax wymięka
Star Dust
03-09-2012, 23:41
sam zobacz na stopkę :)
Pentax wymięka
bo Twoja stopka mowi sama za siebie ;)
Za dużo osób narzekało na awaryjność ? Gdzie to czytalaś ?
Co do szkieł, to masz rację. Jak się nie ma 30 szkieł w posiadaniu to nie można zrobić zdjęcia ;)
Wysłane z mojego LG-P970
na pentax.org.pl i http://www.pentaxuser.co.uk/ a jak sadzisz gdzie indziej ;)
Moze foty trzaskac nawet denkiem od musztardy ale co z tego? Pentax ma mniejszy wybor szkiel niz Nikon lub C, jesli nie zrozumiales postu to ja juz nic Ci nie poradze ;)
Lucas1981r
12-12-2012, 14:50
To dziwne bo na pentax.org.pl nikt praktycznie nie narzekal...za to mozna duzo poczytac o narzekaniu na D7000 - a juz nie wspomne o dlugosci gwarancji i serwisie :)
Co do szkiel - powiedz mi ile ich masz?? ze az taki wybor musisz miec? ;) - wlasnie zajrzalem do pierwszego sklepu internetowego - Nikon 48szt. , Canon 49szt. , Pentax 38sztt. - to tak jakbym mial zrezygnowac z Subaru Imprezy na rzecz Golfa bo mam mniejszy wybor felg :lol: - zapomnialem ze przeciez jeszcze game obiektywow uzupelniaja Tamron i Sigma...- to faktycznie mamy maly wybor :)