Zobacz pełną wersję : przygotowanie zdjęcia do wywołania w labie. Jakie laboratorium wybrać w warszawie?
hitatsura
09-08-2012, 11:54
Nie wiem czy dobry dział, jeżeli nie prosze o przeniesienie.
Chciałem dać do druku kilka fotografii i zastanawiam sie jaki lab wybrać. Ponieważ niektóre będą większego formatu A4 i większe chciałbym aby były zrobione w dobrym labie. Mozecie polecić coś dobrego w warszawie?
Drugie pytanie dotyczy przygotowania zdjęcia do druku. Zdjęcia będe dopieszczał w LR. Czy jest coś co po obrobieniu zdjęcia powinienem zrobić zanim oddam pliki do labu do labu?
malachowskim
09-08-2012, 13:02
zdjęcia zmniejszyć do odpowiedniego rozmiaru i wyostrzyć - polecam labpolska
Również polecę labpolska. Próbowałem w różnych miejscach ale jak doter pory labpolska wygrywa.
Polecam FOTO 83 na Rzymowskiego. Wiedzą co robią jakość super , ceny przyjazne.
przy większym formacie np A4 polecamy wydruki pigmentowe i różnica w cenie już nie razi (u nas dla foto cena 4.9zł ), natomiast nie uzyskasz w zadnym labie takiej jakości.
hitatsura
09-08-2012, 21:53
zdjęcia zmniejszyć do odpowiedniego rozmiaru i wyostrzyć - polecam labpolska
Do odpowiedniego rozmiaru? Chodzi ci o rozdzielczość czy proporcje? Jakie znaczenie ma DPI? Gdzieś przeczytałem że do labu zaleca sie 300DPI??
donkiszot
10-08-2012, 04:39
To poczytaj jeszcze trochę. To lab ma 300 dpi, a nie plik, Ty musisz dać tyle pixeli ile trzeba -- w proporcjach i ilości -- aby starczyło dla 300 dpi przy danym rozmiarze w cm.
przy większym formacie np A4 polecamy wydruki pigmentowe i różnica w cenie już nie razi (u nas dla foto cena 4.9zł ), natomiast nie uzyskasz w zadnym labie takiej jakości.
A jeśli się chce czarno-białe, to o labie (nieco upraszczając) można zapomnieć i od razu uderzać na druk.
A jeśli się chce czarno-białe, to o labie (nieco upraszczając) można zapomnieć i od razu uderzać na druk.
Ot co:)