Zobacz pełną wersję : Adminie obudź się !!!
Michał Jędrak
09-08-2012, 01:17
Tytuł trochę zaczepny, ale pewnie dzięki temu włączy się w to więcej osób.
Ja wiem, że mam często ciężki humor, że czasami mam dość specyficzne czy radykalne poglądy, jednak najczęściej wypowiadam się na tematy bezpośrednio dotyczące fotografii czy różnych pierdół w 'cafe', ale nie wtrącam się w funkcjonowanie forum, bo to nie moja własność.
Przychodzi jednak takim moment w życiu człowieka, kiedy trzeba powiedzieć 'dość'. U mnie taki moment nadszedł i otwieram wątek na taki temat, który już niedawno się przewijał kilka razy i zawsze był zamykany, choć być może ludzie chcieli się jeszcze wypowiedzieć.
Mam więc prośbę, gorącą prośbę, do admina i modów, aby pozwolili temu wątkowi stoczyć się w zapomnienie bez jego zamykania. Być może ktoś oprócz mnie zechce też dostać szansę na wypowiedź. A teraz 'ad rem':
Argumenty kierownictwa są takie, że podpisy komercyjne obierają zyski osobom, które wykupiły bannery. To stwierdzenie, wyciągnięte z kontekstu, jak najbardziej ma sens. Jednak jeśli weźmiemy pod uwagę taki czynnik, jak treść bannerów i treść stron w podpisie, to okaże się, że w 90% mają się one nijak do siebie...
Reklamodawcy bannerowi oferują coś, co fotograf może chcieć kupić: aparaty, statywy, kursy fotograficzne, wydruki na czymśtam, sprzedaż filmów i kart pamięci itd...
Fotografowie w podpisach umieszczają coś, co nie jest żadną komercyjną gratką dla innych użytkowników. Najczęściej są to linki do własnych stron, gdzie są zdjęcia portretowe, krajobrazy, makro, gołe baby, ślub, pogrzeby, chrzty czy koty i psy. Pewnie ponad połowa z nas zarabia jakoś ze zdjęć i to widać na stronach, ale to nie oznacza od razu, że ktoś kupi ode mnie portret, albo że ja tak się podniecę czyimś zdjęciem makro na stronie, że od razu wyłożę za nie kasę. Po prostu fotograf nie jest dla fotografa TARGETEM, bo każdy z nas woli sobie samemu zrobić zdjęcia i mieć zabawę, niż od kogoś kupić. Do mnie nikt ani razu (a będzie to już sporo lat) się nie odezwał z forum w sprawie jakiegoś interesu, ale za to korespondowałem z paroma osobami w kwestiach technicznych. Dzięki podpisom mogłem też podejrzeć co jakiś 'Kowalski' robi i jak mu idzie.
Osobiście nie wyobrażam sobie, co taki sklep internetowy z bannera traci jeśli ktoś wejdzie na moją stronę, skoro oferujemy zupełnie inny towar.
Powyższe akapity to niejako podwaliny tego postu i ogólna teza, ale jest jeszcze więcej wątków.
>> 2 <<
Punkt w regulaminie jest tak ogólny i dopracowany, jak polskie prawo, czyli wszystko zależy od interpretacji i woli osoby trzymającej władzę:
"Dopuszcza się umieszczenie odnośników jedynie do prywatnych stron hobbystycznych, domowych i autorskich, z wyłączeniem for, portali, blogów i stron komercyjnych. Za komercyjne uważa się wszystkie strony, blogi i podobne formy w których znajduje się oferta, cennik lub charakter strony wskazuje na wykorzystanie zdjęć w sposób odpłatny. Interpretacja tej formy wpisu należy do moderatorów i jest niepodważalna."
To jest bez sensu. Moja strona została usunięta z podpisu, bo jest tam sporo różnorodnych zdjęć (modelki, aktorzy, portrety, akty) i pewnie ktoś uznał, że to śmierdzi komercją. Jednak mod/admin nie mógł wiedzieć, że od ponad pół roku trzaskam sobie fotografią artystyczną, na filmie, że olewam komercję i że nawet tych zdjęć jeszcze nie opublikowałem. Za to, nie wiem dlaczego, admin/mod pozostawił stronę mojej żony, która trzaska modę dla największych agencji modelek w Polsce (dla mnie to właśnie śmierdząca komercja, LOL). Już pomijam fakt opisany w pierwszym dziale, że po prostu inny fotograf nie jest moim marketingowym targetem. A więc mody muszą nocami przeglądać strony www i sami oceniać czyjąś pracę. Domyślam się, że im się nie bardzo chce w to mieszać, bo wiedzą, że zawsze kogoś źle ocenią i sklasyfikują.
>> 3 <<
KASA, KASA, KASA. W poprzednich tematach padały zarzuty o chęć wzbogacenia się admina. Chciałbym jednak, abyśmy nie dyskutowali tej kwestii, bo to jest bagatelizowaniem problemu. Ja uważam, że mod nie ma złych zamiarów. Uważam też, że trzeba wspierać przedsięwzięcia szlachetne i dobrze funkcjonujące: może być to produkt, może być to forum lub datki na czyjąś twórczość. Dlaczego więc nie płacę tych X (nawet nie wiem ile) złotych za możliwość umieszczenia podpisu? Właśnie dlatego, że opłacałbym jakiś bubel prawny i coś z czym się nie zgadzam. Nie mogę zapłacić nawet 5zł za coś, w czego skuteczność nie wierzę. Po pierwsze nie wierzę w skuteczność blokowania wszystkich 'nielegalnych' podpisów a po drugie nie wierzę, że mam za co płacić skoro (wracam do meritum) fotografowie to nie moi klienci.
Mogę zaproponować parę rozwiązań...
OPCJA A
Zostawmy tak jak jest, niech ludzie walczą z modami i po cichu dodają podpisy. Niech potem sypią się bany i spektakularne, wręcz samobójcze, odejścia z forum. Niech mody mają kupę głupiej roboty i zamiast robić zdjęcia lub pilnować forum, to niech męczą się oglądając nasze fotograficzne wypociny. Iiiihaaaa, the wild wild west :-)
OPCJA B
Odpuśćmy sobie płacenie za podpisy i niech reklamowcy-bannerowcy przestaną być wrażliwi jak dziewice, że niby jakiś portrecista zmniejsza sprzedaż fotokubków :-).
OPCJA C
Niech będzie sprawiedliwie i niech każdy forumowicz zapłaci jakieś grosze (np.5zł) za możliwość posiadania jakiegokolwiek podpisu. Dla moda będzie to więcej funduszy na rozwój forum, bo ogromna grupa tyle zapłaci a dla mnie (i innych podobnie myślących) będzie to sprawiedliwe rozwiązanie, bo wtedy będę wiedział że płacę w ogóle za możliwość podpisania się. Póki co to obecna opłata wygląda jak łapówka, bo równie dobrze ludzie mogą myśleć, że mod wycina nadgorliwie linki z podpisu, aby złapać więcej płatników. A więc lepiej niech płacą wszyscy na równych prawach. Mi się opcja C najbardziej podoba.
No i jeszcze raz proszę o niezamykanie tego tematu. Być może wyjdzie coś konstruktywnego. Ankieta jest na samej górze.
Jak sobie wyobrażasz księgowanie 1500 faktur (bo tyle osób np. będzie chciało za stopkę zapłacić) na kwotę 5 PLN w przypadku opcji C. Przecież księgowa krzyknie większą kwotę niż przychód z tych opłat łącznie, za taką ilość faktur do zaksięgowania wystawianych przez Admina.
Sądzisz, że Admin pójdzie w tym przypadku na układ tzw, wpłat dobrowolnych. Ja nie ryzykowałbym odpowiedzialności karno-skarbowej. Admin z pewnością również.
Boryszuk
09-08-2012, 01:36
Argumenty kierownictwa są takie, że podpisy komercyjne obierają zyski osobom, które wykupiły bannery.
Trochę od d*py strony wniosek.
Ja to rozumiem tak, że żeby mieć link do strony komercyjnej to trzeba zapłacić. Część ludzi zapłaciła, część nie. I ludzie, którzy zastosowali się do zasad bez szemrania mają prawo podrapać się w czoło i powiedzieć "chwileczkę, czemu inni za darmo mają to za co ja zapłaciłem?". Pomijając już zupełnie definicję i interpretację wyrażenia 'strona komercyjna' myślę, że Admin zachowuje się fair wymagając aby reszta zapłaciła lub usunęła linki z podpisów.
A gdzie opcja D?
D) Płacimy za link do strony.
Nie jest istotne czy prywatna, czy publiczna, czy komercyjna czy o gotowaniu. Ważny w dzisiejszych czasach jest sam link i możliwość pozycjonowania stron. Rozwiązanie wydaje mi się mało kontrowersyjne. Nie chcesz? Nie ma przymusu umieszczania linku w stopce. Można na zdjęciu umieścić na ramce nazwę strony. Można wspomnieć w tekście od czasu do czasu itd.
Z tego zapisu wyłączone mogłyby być linki do pewnych stron charytatywnych, czy generalnie według uznania administracji.
Ale wnikanie co jest komercyjne, co nie - to masakra dla pilnujących i rozumiem założenie - wszyscy, albo nikt.
Płatność za stopkę w ogóle - tego nie widzę. Wiele osób zrezygnuje ze stopek, w których mają tylko sprzęt, albo jakieś fajne motto, czy inne duperele. A jak chcą zapłacić, to chyba zawsze jakoś można forum wesprzeć.
Psychotrop
09-08-2012, 02:12
jak widzę, tylko jedna osoba zagłosowała ... na opcję C ;)
Michał
forum to prywatna inicjatywa Piotrka.
choćby z tego powodu należy szanować regulamin.
na początku gdy forum było na darmowym hostingu, ruch na nim generowało może 100-200 osób.
na dzień dzisiejszy koszta utrzymania za miesiąc są takie, że 90% z nas nie stać na to nawet w marzeniach.
po pierwsze forum to jest przeogromna baza danych.
po drugie ruch jaki się odbywa na forum to nie jest jakieś tam 100MB na dzień.
to wszystko kosztuje.
jeśli masz jakieś kontrargumenty przeciw, ale takie realne, które pomogą utrzymać forum przy życiu, to przedstaw je proszę.
resztę napisali poprzednicy.
pozdrawiam
marszull
09-08-2012, 02:16
mOSAd napisal o tym co jest wazne w tym podpisie
tu nie chodzi o lapanie klientow na podpis, bo tak jak zauwazl Michal to nie ten target
ale chodzi o pozycjonowanie przez link, a tu akurat forum ze swoja wielkoscia, wydaje sie calkiem niezle
moim zdaniem albo kto placi i ma link, albo nie placi i linkow nie moze zamieszczac
i to by bylo chyba ok
Też jestem za opcją D, czyli płaceniem za umieszczenie linku w stopce. Jest link, jest opłata i nikt nie wnika, czy to do komercyjnej strony, czy np. do bloga z felietonami. Reklamodawcy banerowi powinni być zadowoleni ("konkurencja" też płaci), moderatorzy także (sprawdzają tylko obecność linku, a nie jego zawartość), zwykli użytkownicy mający w stopce sprzęt lub motto również, myślę, że Piotr też, bo w zasadzie otrzyma to, czego chciał, bez narażania się na jakieś dziwne posądzenia o chęć wzbogacenia (chociaż ten zarzut od razu - moim zdaniem i na ile znam Piotra - można między bajki włożyć).
cheyenne
09-08-2012, 06:44
W ankiecie wybrałem A.
Gdyby było D, wybrałbym D.
Serwer kosztuje i powinniśmy współuczestniczyć w opłatach.
Rafał_Sz
09-08-2012, 06:51
Co jest po D? :)
To w takim razie, brakuje punktu E:
forum to prywatna inicjatywa Piotrka.
choćby z tego powodu należy szanować regulamin.
Jak sobie wyobrażasz księgowanie 1500 faktur (bo tyle osób np. będzie chciało za stopkę zapłacić) na kwotę 5 PLN w przypadku opcji C. Przecież księgowa krzyknie większą kwotę niż przychód z tych opłat łącznie, za taką ilość faktur do zaksięgowania wystawianych przez Admina.
- paragon z kasy fiskalnej?
- jaki jest graniczny koszt księgowania takiej faktury?, opłata za link może być przecież wyższa
- można prowadzić sprzedaż wiązaną: kubki lub smycze z napisem "mam linka na nikoniarze.pl!" (bez sarkazmu)
- jak forum komercyjne, to C (a nawet lepiej D)
Każdy link o foto jest potencjalnie komercyjny, a nuż znajdzie się ktoś, kto będzie chciał zdjęcia nawet ode mnie? :D
niech ktos doda do tej ankiety opje D, bo na taka bym zaglosowal
Święte słowa Michała.
Po prostu fotograf nie jest dla fotografa TARGETEM
Nie wiem czemu nikt tego nie zrozumiał. Jestem za opcją B.
eristoff
09-08-2012, 08:43
A ja po poprzednich doświadczeniach daję wątkowi max 3 dni. wybrałem opcje C
darkmajin
09-08-2012, 08:49
Święte słowa Michała.
Nie wiem czemu nikt tego nie zrozumiał. Jestem za opcją B.
skoro tak to po co dawać linki do swoich stron ślubnych etc.
opcja D
Mi osobiście to, czy stopka płatna czy nie, jet obojętne ponieważ sam takowej nie posiadam ale jeżeli można się wtrącić do dyskusji to IMHO propozycja mOSAda jest dosyć rozsądna.
skoro tak to po co dawać linki do swoich stron ślubnych etc.
opcja D
Chwalenie się? Podniesienie swojej rangi? Zazdrość innych, może ich śmiech i pogarda?
Jeśli dostanę krytykę od dobrego fotera ślubnego, a nie fotoziutka, to inaczej do niej podejdę.
Też mi się wydaje, że zysk z linka jest raczej w kwestii pozycjonowania strony a nie bezpośrednio reklamowy. Jeśli to potraktować jako płatny link ze strony tematycznej o takim sobie PR, to ja widzę dwie opcje. Opłata miesięczna/kwartalna/roczna za link z anchorem bez względu na to co się za nim znajduje i żadnych znaczników nofollow itp. Albo ustawienie nofollow i niech sobie ludzie wrzucają co chcą.
elanek, psujesz model biznesowy, niszczysz z mozołem stworzony popyt ;)
Ja powiem tylko, że bardzo ale to cholernie bardzo brakuje mi linków do stron kolegów... Co zdążyłam, to zapisałam sobie w zakładkach (po samym nicku trudno się domyślić kto co potrafi wyczarować), reszty nie mogę po koleżeńsku odwiedzać... Szkoda :(
Czy kiedyś nie było ustawione nofollow?
Czy po opłacie np. miesięcznej, rocznej, itd. ktoś ma możliwość kontrolować te tysiące linków w podpisie, czy opłata się nie przeterminowała?
Sendilkelm
09-08-2012, 09:52
Już kilka osób przede mną to napisało, ale nie będę cytował i pokazywał tylko i ja dodam. W dzisiejszych czasach liczy się link, a link z tego forum można wycenić na sporo ponad 100 zł. Tym bardziej w stopce, bo jeśli ktoś ma ponad 5000 postów, to na kilku podstronach się on znajduje. Linki z tej strony są bardzo silne, a za takie się słono płaci w internecie.
A jeśli chcecie oglądać galerię swoich kolegów/koleżanek, to przecież w profilu jest opcja dodania swojej strony WWW.
Ja też bym wybrał opcję D tylko oczywiście jakaś rozsądna kwota bo ta teraz to jest chyba ze 3x za duża... było by najuczciwiej jak faktycznie chcecie się za to zabierać
Jak pisałem wcześniej jest klika powodów dla których ta decyzja budziła się kilka miesięcy bo od właśnie kilku miesięcy proszę o usunięcie komercji z podpisu. Jeden boli mnie bardzo. Zastanawiam się jak to jest że kiedy organizuje się akcja wsparcia mojej skromnej osoby z uwagi na stan zdrowia, czy też kłopoty z utrzymaniem kosztów, zawsze znajdują się ludzie dobrej woli którzy ślą swoje ciężko zapracowane pieniądze na moje "problemy". Ilekroć jednak podnoszę próbę uzyskiwania środków w sposób mało bolesny, czytaj tani, leje się woda na moją głowę i podnosi się tylko jeden argument: KASA. Milecki chce na nas zarabiać. Zatem pytam wprost. Jeśli po raz kolejny trafię do szpitala co jest nieuniknione, bo ci, którzy wiedzą, w jakim jestem stanie, wiedzą też, że wcześniej czy później tak się stanie, znowu mogę liczyć na Waszą pomoc? Wiem i znam odpowiedź. Tak. Teraz odwracam kota ogonem. W tej chwili mało z Was wie, jaki jest stan moich finansów i nie mam o to pretensji, bo nie musi Was to w ogóle obchodzić. Racja. Ale tak się składa, że nie przypadkiem jestem też właścicielem tego forum. Jak mawiacie nie bez racji - komercyjnego. Jest kilka elementów wsparcia, jakim mogę się posłużyć. Datki, znamy przerabialiśmy i po stokroć Wam za nie dziękuję. Kolejny, banery googla. Oczywiście funkcjonują na wielu forach. Opinie o tych banerach też znamy. Niewiele osób akceptuje je w co 5 poście na forum. Płatna giełda. Pamiętacie, dziękuję. Bez komentarza. Generalnie czego nie tknąć, finansowo będzie dla kogoś złe. NIkt nie wpadł na to, że wspierając mnie, wspiera siebie. Tak, dokładnie tak jest. Korzystając z forum które mimo tego, co wypisują niektórzy, jest wciąż miejscem, do którego przychodzicie często, codziennie. Nie zapominajcie. Admin ma imię i nazwisko. Nie jest dyskiem twardym. Nie potrzebuje smarowania czy przeglądu. Potrzebuję mieć na leki, czynsze i kawałek życia, które jest przede mną.
Przepraszam za chaos w wypowiedzi. Jakoś ciężko mi się poskładać.
Już kilka osób przede mną to napisało, ale nie będę cytował i pokazywał tylko i ja dodam. W dzisiejszych czasach liczy się link, a link z tego forum można wycenić na sporo ponad 100 zł. Tym bardziej w stopce, bo jeśli ktoś ma ponad 5000 postów, to na kilku podstronach się on znajduje. Linki z tej strony są bardzo silne, a za takie się słono płaci w internecie.
A jeśli chcecie oglądać galerię swoich kolegów/koleżanek, to przecież w profilu jest opcja dodania swojej strony WWW.
Bardzo trafnie napisane.
<| MICHAŁ |>
09-08-2012, 10:07
Sa tylko dwa sensowne rozwiązania - albo w podpisie beda linki do roznych stron, albo nie bedzie ich wcale. Kazdy "polsrodek" bedzie obarczony mniejszym lub wiekszym prawdopodobienstwem, ze ktos bedzie kombinowac, a ktos inny bedzie pokrzywdzony decyzja modow.
Dlatego sugeruję, aby linki z podpisów całkowicie wywalić - problem przestanie istnieć. Nie bedzie wtedy zastanawiania sie co jest komercją, a co nią nie jest. Wszystkim po rowno.
Piotrze, nie podejrzewam Cię absolutnie o chęć zbijania kokosów na forum i skok na kasę - bo czytam forum od dłuższego czasu i co nieco zdążyłem zaobserwować, a poza tym do mnie Twoje argumenty przemawiają. Jedno, czego nadal nie rozumiem, to dlaczego rozwiązanie zaproponowane przez mOSAd Ci nie odpowiada? Wydaje się najrozsądniejszym wyborem - stopki bez linków za darmo, stopki z JAKIMKOLWIEK linkiem - z opłatą. Proste do sprawdzania przez modów, z głosów w tym wątku wnioskuję, że przekonujące dla pozostałych, wydaje mi się, że także dla reklamodawców. Bo mam wrażenie, że największe wzburzenie (jeśli można tak to nazwać) wynika z zapisu w regulaminie o wolnej ręce dla modów przy klasyfikacji stron.
(...)Ilekroć jednak podnoszę próbę uzyskiwania środków w sposób mało bolesny, czytaj tani, leje się woda na moją głowę i podnosi się tylko jeden argument: KASA. Milecki chce na nas zarabiać.(...)
Co do pogrubionego: uważam, że wręcz powinieneś na tym zarabiać. Bo to dobra robota jest.
Dlatego uważam, że stała i z góry określona opłata okresowa za korzystanie z forum (czyt.: abonament) jest mocno wskazana. Wtedy sprawa jest jasna: chcesz dostęp do informacji (a tego jest tu niezmiernie dużo), płacisz parę zł. Nie płacisz - nie masz dostępu. Jasno i klarownie, nie ma partyzantki.
Jednakowoż uważam, że założyciel wątku ma rację. My wzajemnie dla siebie nie jesteśmy targetem ani przeszkodą dla "banerowykupywaczy" (jesteśmy raczej dla nich klientami). Za to, dzięki stopkom, można trafić na wiele bardzo wartościowych stron.
Sendilkelm
09-08-2012, 10:14
Myślę, że Piotr się ugnie jak go zaspamujemy tutaj tym rozwiązaniem :)
Linki w stopce tylko płatne dla wszystkich. Koniec, kropka.
Jednakowoż uważam, że założyciel wątku ma rację. My wzajemnie dla siebie nie jesteśmy targetem ani przeszkodą dla "banerowykupywaczy" (jesteśmy raczej dla nich klientami). Za to, dzięki stopkom, można trafić na wiele bardzo wartościowych stron.
Jak już wspomniałem, jest możliwość podania strony w swoim profilu.
adriansocho
09-08-2012, 10:18
No dobrze, ale pytanie, czy link w podpisie do swojej galerii, bloga itp. tak naprawdę pomaga TYLKO jego właścicielowi, czy komuś innemu też. U większości osób posiadających linki prowadzą one do jakiegoś rodzaju galerii z fotkami, niezależnie, czy są one u hobbysty, czy u fotografa zarabiającego tym na życie. Dzięki temu, gdy ktoś odpowiada na moje pytanie i udziela jakichś informacji dotyczących np. sprzętu, sposobu wykonania zdjęcia, mogę sobie wejść do galerii czy też portfolio tej osoby, i zobaczyć, czy ta osoba umie w ogóle trzymać aparat właściwą stroną w kierunku fotografowanego przedmiotu (lub wręcz przeciwnie). Zysk jest wtedy nie osoby, która ma linka, ale tej, która jest w ten sposób ocenić ("o, ten koleś, który mi doradził 70-210/4 to robi dobre zdjęcia, chyba go posłucham"). Dlaczego więc koszt ma być tylko po stronie osoby posiadającej linka?
Sendilkelm
09-08-2012, 10:21
No dobrze, ale pytanie, czy link w podpisie do swojej galerii, bloga itp. tak naprawdę pomaga TYLKO jego właścicielowi, czy komuś innemu też. U większości osób posiadających linki prowadzą one do jakiegoś rodzaju galerii z fotkami, niezależnie, czy są one u hobbysty, czy u fotografa zarabiającego tym na życie. Dzięki temu, gdy ktoś odpowiada na moje pytanie i udziela jakichś informacji dotyczących np. sprzętu, sposobu wykonania zdjęcia, mogę sobie wejść do galerii czy też portfolio tej osoby, i zobaczyć, czy ta osoba umie w ogóle trzymać aparat właściwą stroną w kierunku fotografowanego przedmiotu (lub wręcz przeciwnie). Zysk jest wtedy nie osoby, która ma linka, ale tej, która jest w ten sposób ocenić ("o, ten koleś, który mi doradził 70-210/4 to robi dobre zdjęcia, chyba go posłucham"). Dlaczego więc koszt ma być tylko po stronie osoby posiadającej linka?
Jak niżej.
Jak już wspomniałem, jest możliwość podania strony w swoim profilu.
A dlaczego nie? Jeżeli ktoś chce coś pokazać za pomocą linka na tym forum, to powinien za taką możliwość zapłacić. Jest to uczciwe dla wszystkich. Jak będziesz chciał zweryfikować umiejętności osoby, która Ci pomaga, to sam ją możesz poprosić o link do galerii. Jestem zdecydowanie za opcją D. Każdy link w stopce płatny.
W dzisiejszych czasach liczy się link, a link z tego forum można wycenić na sporo ponad 100 zł. Tym bardziej w stopce, bo jeśli ktoś ma ponad 5000 postów, to na kilku podstronach się on znajduje. Linki z tej strony są bardzo silne, a za takie się słono płaci w internecie.
Dokładnie, tak jest. Jedyna wymierna wartość tych linków to pozycjonowanie stron. Za linki z wartościowych stron z wysokim PR słono się płaci. Tyle tylko, że ja osobiście nie znam żadnego forum, na którym płaciłoby się za linki w stopce. Warto też dodać, że kupowanie linków jest niezgodne z wytycznymi Google i może się skończyć filtrem, lub banem strony. Argumenty sklepów płacących za banery są po prostu śmieszne. I w dodatku strzał w stopę, bo ja osobiście w tych sklepach nic nie kupię. Czy jest na forum ktoś, kto dzięki linkom w stopce pozyskał jakiegoś klienta, zlecenie?
Mam świadomość, że utrzymanie forum dużo kosztuje, a Admin nie robi tego charytatywnie i moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłyby dyskretne i nieinwazyjne reklamy AdSense. Przy takim ruchu i tylu użytkownikach spokojnie dałoby się za kliknięcia utrzymać serwer. Sam mam w zwyczaju klikać w reklamy AdSense na portalach i forach, które cenię i często odwiedzam. Ot tak, tylko po to by dać im zarobić. Komu klikam nie zdradzę, bo takie klikanie też jest niezgodne z polityką googla.
Linki z mojej stopki do portfolio i bloga sam usunąłem. Został link do starego nieaktualizowanego od lat bloga, na którym nie ma żadnej oferty, ani nawet kontaktu do mnie. To takie info dla nadgorliwych modów.
Ja powiem tylko, że bardzo ale to cholernie bardzo brakuje mi linków do stron kolegów... Co zdążyłam, to zapisałam sobie w zakładkach (po samym nicku trudno się domyślić kto co potrafi wyczarować), reszty nie mogę po koleżeńsku odwiedzać... Szkoda :(
To niech, zamiast pchać wszelkie informację o sobie w stopce, ludzie zaczną wypełniać pola w profilu. Tam jest odpowiednie miejsce na umieszczenie linku do swojej strony.
Wg mnie dostęp do wiedzy, powinien być za darmo, oczywiście dla zalogowanych użytkowników.
Ci, którzy chcieli by partycypować w kosztach prowadzenia forum mieli by dodatkowe przywileje np umieszczenie linku w podpisie.
Tylko tu też powinno być proste i jednoznaczne kryterium. Np jeden dowolny link. (oczywiście za wyjątkiem tych co zawierają treści niecenzuralne i polityczne)
adriansocho
09-08-2012, 10:34
A dlaczego nie? Jeżeli ktoś chce coś pokazać za pomocą linka na tym forum, to powinien za taką możliwość zapłacić. Jest to uczciwe dla wszystkich.
To pójdźmy krok dalej i pobierajmy też opłatę za możliwość chwalenia się sprzętem w stopce. Bo przecież można by dane tych szkieł i puszek wstawić na swojej stronie, do której link jest w profilu. Albo, dostępne na żądanie, wysłać do danej osoby (osób) wiadomość prywatną.
Jeśli P.M. przyznaje publicznie, że potrzebuje więcej zarabiać na forum niż teraz zarabia, to alternatywa jest taka: albo jedni mają za darmo i nie mają linków w podpisie, a ci co płacą mają to - za to opłata dla nich jest wyższa. Lub, płaci każdy, opłata jest niższa, każdy może wklejać co chce. Ja jestem za tą drugą opcją (oczywiście to zależy od ustalonych opłat), itrzeba by się rozejrzeć za jakąś formą uiszczania tej opłaty, żeby nie wyszło tak, jak kolega pisał w jednym z pierwszych postów - 250 faktur po 5 PLN - wydaje mi się, że można to zrobić przez płatne SMSy, potem jest jedna faktura za każdy miesiąc niezależnie od liczby osób.
ja jestem w stanie płacić abonament.... może być roczny, bo na pewno nie będzie to problem, a przy okazji admin nie będzie miał problemu z tymi co nie płacą i nie korzystają....
Przelicz proszę adminie ile potrzeba kasy od 30% użytkowników podziel i podaj ile by to było. Zrobimy głosowanie, czy nas stać....
Można też kupić kasę fiskalną (albo drukarkę fiskalną i program), wtedy zamiast dowolnej ilości faktur, mamy jeden raport miesięcznie. A dla tych, którzy chcą faktury wprowadzić opłaty np. minimum półroczne. Koszty księgowania dorzucić do ceny usługi i po bólu. Tak swoją drogą to zastanawiam się jak ten przychód jest teraz fiskalizowany...?
Nie przesadzajmy też z wartościowym linkiem ze strony o wysokim PR.. PR tego forum to 3, czyli raczej mizernie. Link ma dużą siłę, jeśli jest tych linków niewiele, jeśli każdy ma w stopce link to siła tych linków spada. Link ze strony tematycznej o PR3 w pierwszym przypadku to może być 100-300zł rocznie, ale w przypadku stopki w forum 10-15zł/rok to i tak sporo.
Nie bardzo rozumiem też dlaczego poświęca się funkcjonalność forum, która służyła jego użytkownikom (mam na myśli sprawdzanie galerii piszących, odwiedzanie ich stron, zapoznawanie się z portfolio, ja wielokrotnie w ten sposób z tego korzystałem trafiając na świetne blogi Łukasza np. które odwiedzam do dziś - i nie, nie będzie mi się chciało włazić ludziom do profilu żeby znaleźć ich www, to nie jest to samo co link w podpisie) z powodu kilku lamentujących fotoziutków ślubnych, którzy są na tym forum i piszą na nim tylko i wyłącznie po to, żeby nagonić sobie klientów. Może jak ktoś szuka fotoziutka to wejdzie na forum w jego poszukiwaniu (choć i tak wątpię, żeby reklamowanie się fotografów wśród fotografów miało jakikolwiek sens) ale w każdej innej gałęzi branży foto jaki ma to sens? Przecież jak ktoś zamieści świetne zdjęcie produktowe/glamour/krajobraz czy cokolwiek to jaki problem napisać do niego PM z prośbą o ofertę? PM też zrobicie płatne, bo można tak zarobić? Dla mnie ta argumentacja się kupy nie trzyma.
Admin napisał szczerze o co chodzi i ja to doceniam i szanuję. Ale z drugiej strony to też nie do końca mogę się z tym zgodzić. Może to brutalne co napiszę, ale jeśli będę potrzebował kasy na leczenie to czy pójdę do swojego klienta i powiem mu, że zamiast faktury na 5000 wystawię mu ją na na 15000 bo mi brakuje na zabieg...? Ogromna większość for w internecie zarabia - na siebie i na utrzymanie swoich właścicieli - ale są pewne ogólnie przyjęte formy zarabiania na prowadzeniu forum, jak reklamy googla, czy płatny dostęp do części treści. Najczęściej po przekroczeniu przez właściciela pewnej granicy w wyciąganiu zysku z forum to upada. Nie jestem w stanie uwierzyć, że forum z takim ruchem dziennym nie jest w stanie zarobić na swoje utrzymanie i jeszcze na waciki dla właściciela. Jeśli nie jest to znaczy, że jest źle zarządzane. Dużo mniejsze strony zarabiają całkiem nieźle. Wydaje mi się, że da się zarabiać na forum nie ograniczając jego funkcjonalności służącej użytkownikom - a tak postrzegam zakaz linków. Dla mnie to było doskonałe uzupełnienie wiedzy pozyskiwanej z forum. Nigdy nic nie kupiłem z linków w stopkach.
Nie bardzo rozumiem też dlaczego poświęca się funkcjonalność forum, która służyła jego użytkownikom (mam na myśli sprawdzanie galerii piszących, odwiedzanie ich stron, zapoznawanie się z portfolio, ja wielokrotnie w ten sposób z tego korzystałem trafiając na świetne blogi Łukasza np. które odwiedzam do dziś - i nie, nie będzie mi się chciało włazić ludziom do profilu żeby znaleźć ich www, to nie jest to samo co link w podpisie)
To jak Ci się nie będzie chciało wejść do profilu to tym bardziej nie będzie Ci się chciało oglądać galerii. *g*
To jak Ci się nie będzie chciało wejść do profilu to tym bardziej nie będzie Ci się chciało oglądać galerii. *g*
Cieszę się, że jesteś doskonale zaznajomiony z moją motywacją do klikania różnych rzeczy ;) Wiesz może co zjem dziś na obiad? :)
Może zamiast w profilu niech adres strony będzie dostępny po złożeniu pisemnej prośby a ze strony podającego linka pisemnego oświadczenia, że na stronie nie zarabia ;) Strona z blogiem.portfolio w podpisie to po prostu najprostszy i najbardziej intuicyjny sposób na zobaczenie co ktoś robi ciekawego. Pewnie, że da się to schować i też będzie, tylko po co..
Sendilkelm
09-08-2012, 11:18
Cieszę się, że jesteś doskonale zaznajomiony z moją motywacją do klikania różnych rzeczy ;) Wiesz może co zjem dziś na obiad? :)
Może zamiast w profilu niech adres strony będzie dostępny po złożeniu pisemnej prośby a ze strony podającego linka pisemnego oświadczenia, że na stronie nie zarabia ;) Strona z blogiem.portfolio w podpisie to po prostu najprostszy i najbardziej intuicyjny sposób na zobaczenie co ktoś robi ciekawego. Pewnie, że da się to schować i też będzie, tylko po co..
Nie musisz nigdzie wchodzić. Klikasz na nazwę użytkownika, który ma wpisaną stronę w profilu i tam masz link :) Jedno kliknięcie więcej, bo trzeba rozwinąć menu profilowe :)
Forum jest prywatne i jeżeli jego właściciel ma taki kaprys, żeby wkładać kasę w jego utrzymanie - ok, choć to wg mnie głupota.
Na takim przedsięwzięciu się zarabia, co widać po porozumieniu portali informacyjnych, które lada miesiąc/tydzień wprowadzą opłaty za korzystanie z ich zasobów.
Nie wiem, jak Piotr to rozwiąże (opłaty za każdy link ze stopki, reklamy googla, abonament za całe forum lub może tylko opłata sms-owa za wejście do wydzielonego działu...), ale musi to zrobić - bo inaczej finansowy szlag go trafi wcześniej czy później.
Psychotrop
09-08-2012, 11:37
ale musi to zrobić - bo inaczej finansowy szlag go trafi wcześniej czy później.
zwłaszcza, że nie jest to 500zł miesięcznie, a sporo więcej.
Nadal uważam, że jeśli forum nie jest w stanie na siebie zarobić to znaczy, że jest źle zarządzane. Zresztą z wpisu admina wynika co innego..
no chłopaki... przestańcie p...ić, zacznijta płacić, albo przestańcie marudzić na reklamy.... są wszędzie.
Argument za tym, by wchodzić w czyjeś portfolio jest słuszny. Ale nie zapominajmy o tym, że często jest to działalność komercyjna, lub w taką się po pewnym czasie przeradza. A adres już ładnie wypozycjonowany. Zatem znamiona komercji są. Poza tym skąd takie oburzenie? Naprawdę warto zapłacić za dostęp do forum i wsparcie go.
Ci co nie chcą przecież mogą dodać informację o stronie www zarówno w profilu (choć to bardzo podobna suytuacja w sumie) jak i w znaku wodnym na zdjęciu. Tylko różnica jest taka, że graficzny znak na zdjęciu nie ma żadnego sensu komercyjnego z punktu widzenia pozycjonowania stron. Nie można go kliknąć i wklepie go w adres wyłącznie ktoś, kto jest rzeczywiście zainteresowany daną galerią.
Tak, stracą na tym niektórzy hobbyści. Ja sam jestem w takiej sytuacji, że na zdjęciach (jeszcze) nie zarabiam i jedyne co bym linkował, to strona hobbystyczna. Ale w perspektywie na przykład dwóch lat? Może bym zaczął wredną, paskudną i wyzyskującą innych komercję. Zatem mój skryty cel na dziś to wypozycjonowanie sobie domeny za pomocą różnorakich forów - hobbystycznych. :)
Ja zdecydowanie wolę taką sytuację od ograniczania dostępu do treści. Wówczas forum po prostu upadnie. Wszelkie odgórne abonamenty, opłaty za giełdę itd. - to już było próbowane dawno temu. Nic się zwyczajnie nie sprawdza.
Zatem opłata za linki do stron? Według mnie super. Także z tego powodu, że można podać przecież dowolną stronę i w ten sposób wspierać forum, kiedy ktoś chce.
Ja zachęcam do linków i wpłat. No bez jaj, że w fotografii ślubnej nas na to nie stać. Czy nawet hobbystycznie, zarabiamy pracując w różnych dziedzinach, ale czemu nie wspomóc tak doskonałego forum od czasu do czasu? Przecież nikt nie każe mieć stopki z linkiem przez cały rok. Można raz na jakiś czas ją zmienić.
Niektórzy naprawdę lubią sobie komplikować życie. Domena, strona, forum. Wszystko jest prywatne. Ktoś, czyt. Piotr, założył to wszystko, chce to wszystko utrzymywać, opłacać, tworzyć nowe części i rozwijać stare. Aby nie było nieporozumień, powstał regulamin. Oddał możliwość jego egzekwowania paru wybranym osobom. Wszystko to robi dlatego, że to wszystko jest jego prywatną właśnością. Pozwolił z niej korzystać innym. I teraz ci inni nie zgadzają się z jedną nową zasadą. Trzeba albo zejść z tonu i się zgodzić albo powiedzieć jasno: dziękuję, postoję, pójdę gdzieś indziej, założę swoje forum, podyskutuję o Nikonie u Canona, Sony, Pentaxa lub pod garażem na dzielnicy. Jeśli właściciel nie życzy sobie określonych zachowań, należy to uszanować, przyjąć do wiadomości i się do tego dostosować.
Psychotrop
09-08-2012, 12:45
I teraz Ci inni nie zgadzają się z jedną nową zasadą.
gwoli ścisłości
to nie jest nowa zasada - ten zapis w regulaminie istnieje odkąd jestem na forum, a podejrzewam, że był dużo wcześniej.
czyli się przyznajesz???? ;)
Piszę to z punktu widzenia użytkownika forum, a nie właściciela, więc moja opinia będzie dosyć subiektywna.
Admin chce żeby płacić za komercyjne stopki - proszę bardzo, w końcu wszystko w Internecie zmierza do tego żeby płacić. Każdy chce udziału w ciastku, nawet najmniejszym. Nie zamierzam uczyć biznesu kogoś, kto się na tym zna. Bezpośrednio ta zmiana we mnie nie godzi.
Więc o co tyle rabanu? Ilu z nas ma komercyjne stopki? 10-20%? Mi będzie szkoda, bo lubię pooglądać co nowego u foterów ślubnych, zwłaszcza tych dobrych, a nie chce mi się pojedynczo szukać po necie. Straciłem więc ułatwienie.
NIkt nie wpadł na to, że wspierając mnie, wspiera siebie.
A co, nie będzie forum? Czuję coś między wierszami.
Propozycja Admina jest w miarę rozsądna. Wydaje mi się, że chce troszkę ugryźć więcej ciasteczka i w dalszym ciągu je mieć całe. Skubnąć trochę zarabiających i utrzymać "przyjacielską" więź i atmosferę z resztą.
Trzeba albo zejść z tonu i się zgodzić albo powiedzieć jasno: dziękuję, postoję, pójdę gdzieś indziej, założę swoje forum, podyskutuję o Nikonie u Canona, Sony, Pentaxa lub pod garażem na dzielnicy. Jeśli właściciel nie życzy sobie określonych zachowań, należy to uszanować, przyjąć do wiadomości i się do tego dostosować.
Dalej mówię jako użytkownik - prawnie admin jest właścicielem forum, ale moralnie współwłaścicielem jest cała rzesza udzielających się ludzi, moderatorzy, którzy odwalają robotę kosztem swoich rzeczy, zakładam, że bezpłatnie. Każdy tworzy to forum w jakimś udziale, korzysta z niego, ale również pomaga, poświęca swój czas, sprawia, że to forum żyje, ma duży ruch, przyciąga reklamodawców, więc można również parafrazować powyższy cytat Admina: "Wspierając nas, wspierasz siebie". Jeśli się zacznie tu dziadownia, to część użytkowników się stąd wyniesie powoli, po trochę. A na tym nikomu z nas nie zależy chyba, co? Poszczekiwanie typu: "jak się nie podoba to można pójść gdzie indziej" zostaw na inne fora, zwłaszcza ogólne. Cieszę się, że Admin dyskutuje i tłumaczy wszystko, a nie zbywa nas tą oklepaną formułką. Biorąc pod uwagę jak forum zareagowało w jego ciężkich chwilach nie wyobrażam sobie jak mógłby postępować inaczej. Zresztą nawet to w jego szeroko pojętym interesie.
grudzinsky
09-08-2012, 13:57
no to ja bede jako pierwszy :)
ja nie bede placil za podpis w stopce i za dostep do forum.
przez te wszystkie lata dzielilem sie swoja wiedza z innymi uzytkownikami, jakas czesc napewno skorzystala z tego co mialem do napisania, osobiscie niewiele na tym skorzystalem. napisze to tak: wiecej dalem niz otrzymalem. mam placic za to, ze przekazuje swoja zdobyta wiedze w terenie i z ksiazek tu na forum? ludzie zrobili sie strasznie leniwi i latwiej im zadac pytanie na forum niz poszukac odpowiedzi w google czy bibliotece (ksiazki sa drogie i nie kazdego stac)
Admin chce zarabiac na forum to prosze bardzo, ja na swojej wiedzy takze, wiec za kazda dobra porade powinno byc wybagrodzenie (idziesz do prawnika po porade to placisz, proste)
jak ma byc taka komercha to w dwie strony!
Nie, co zjesz na obiad to nie wiem, ale jak Ci się nie chce max 2 dodatkowe razy kliknąć to raczej nie będzie Ci się chciało oglądać czyjejś galerii, gdzie trzeba wielokrotnie więcej klikać.
Bez kitu, nie rozumiem tych płaczków co im zły admin podpis zabrał. Biedactwa :(
Przeczytalem tylko tytul i kilka linijek tekstu autora, odpowiedzi pozostalych juz nie, bo od razu chce napisac, ze przyjdzie w koncu admin i zamiast rozwiazac problem obrazi sie, tupnie noga i napisze juz kolejny raz zamykajac przy tym watek "nie chce wiecej o tym slyszec/pisac". Jak takie male dziecko, któremu sie zwraca uwage.
<| MICHAŁ |>
09-08-2012, 14:27
A co, nie będzie forum? Czuję coś między wierszami.
forum pewnie będzie, ale Piotr co-nie-co juz powiedzial na swoim blogu (http://milecki.pl/?p=2944):
Jakoś tak się porobiło że zmiany w „branży” fotograficznej są dla mnie szczególnie odczuwalne. Przed kilkoma minutami dostałem wiadomość że Radek (Radio Erewań) admin „Olympusów” już przestał pełnić tą zaszczytną funkcję. Powoli zbliża się czas kiedy i ja oddam w inne ręce moje ukochane dziecko, nikoniarzy. Trochę mi się robi smutno bo większość tych ludzi znam od lat. początki na „preclu” i analogach to już historia. Z łezką w oku wspominana przeze mnie. Nadchodzi czas odejścia od tego co się kocha, na rzecz tego co się kocha
Przeczytalem tylko tytul i kilka linijek tekstu autora, odpowiedzi pozostalych juz nie, bo od razu chce napisac, ze przyjdzie w koncu admin i zamiast rozwiazac problem obrazi sie, tupnie noga i napisze juz kolejny raz zamykajac przy tym watek "nie chce wiecej o tym slyszec/pisac". Jak takie male dziecko, któremu sie zwraca uwage.
A ja z tego co obserwuje to ty ciagle masz do wszystkiego problem. A to serwis nikona ci zle naprawil detrzysta, a to admin zly, ogarnij sie w koncu. Nikt cie tu nie trzyma, nie jestes osoba za ktora inni beda plakac, droga wolna.
Czytam, czytam i czytam i nic nie kumam. Zamiast zajmować się ważniejszymi sprawami po raz kolejny bijemy pianę o tym samym. Nie, nie zamykam. Powiem szczerze, mam dosyć. Przeczytałem co chciałem, napisałem co chciałem, reszta w Waszych rękach. Na tą chwilę zostawiam wszystko jak jest i zdania nie zmienię. Tracę jednak chęć do czegokolwiek na forum, bo cokolwiek bym nie zrobił zawsze znajdzie się oponent.
Zatem robię, a dokładniej robimy swoje.
i tu powinno się zamknąć dyskusję....
Rafał_Sz
09-08-2012, 15:37
Czytam, czytam i czytam i nic nie kumam. Zamiast zajmować się ważniejszymi sprawami po raz kolejny bijemy pianę o tym samym. Nie, nie zamykam. Powiem szczerze, mam dosyć. Przeczytałem co chciałem, napisałem co chciałem, reszta w Waszych rękach. Na tą chwilę zostawiam wszystko jak jest i zdania nie zmienię. Tracę jednak chęć do czegokolwiek na forum, bo cokolwiek bym nie zrobił zawsze znajdzie się oponent.
Zatem robię, a dokładniej robimy swoje.
Pamiętaj Piotrze - i nie jest to z mojej strony podlizywanie się - że na forum, oprócz oponentów, jest także niemała grupa "wsparcia". I w razie czego, zawsze na tę grupę możesz liczyć. Ludzie na kursach, plenerach, tworzący samemu inicjatywy, oraz ci, którzy oddają bezinteresownie dla tego forum kawał wiedzy, są chyba wystarczającym powodem, by mimo wszystko działać. ;)
Ja uwazam, ze admin zajal sie tym wszystkim od dupy strony i zaczal niepotrzebna krucjate przeciwko stopkom. Ciagle dziwie sie i zachodze w glowe, dlaczego na forum jeszcze nie pojawily sie reklamy Google Adsense. Przeciez ten, kto nie bedzie chcial ich ogladac zainstaluje Adblocka. Reszta moze kliknac i grosik wpadnie. Ba, ten GA wcale nie jest taki glupi i bardzo czesto okazuje sie, ze pojawiaja sie produkty/uslugi, ktorych poszukiwalismy. I nie mowimy tutaj o natarczywej formie. Ot, jakis banerek miedzy postami lub na gorze/dole strony. Przeciez to nie zbrodnia. Przestancie tez myslec o reklamach w kategoriach "najgorsze zlo". Jesli to mozesz przyniesc troche grosza, to czemu nie? Dla idei? Dlaczego nie pracujemy dla idei, tylko dla kasy?
A ja z tego co obserwuje to ty ciagle masz do wszystkiego problem. A to serwis nikona ci zle naprawil detrzysta, a to admin zly, ogarnij sie w koncu. Nikt cie tu nie trzyma, nie jestes osoba za ktora inni beda plakac, droga wolna.
Napisze to z pelna premedytacja i odpowiedzialnoscia: Gdyby nie ja, to dalej skamlalbys przed drzwiami serwisu Nikona i blagal ich o naprawe. Tak wiec podziekuj i zamilknij, ok? Poza tym, gdybys wiedzial tak naprawde co i jak dzialo sie w czasie PNS/ZSF, to otworzylbys jape do samej ziemi. Nadawalo sie to wszystko do TVN-u. I nie mowie tu wcale o samym serwisie, ale o tych wszystkich pseudo portalach i czasopismach foto, lacznie z proba wylaczenia strony u samego ISP bez mojej wiedzy.
Ciagle dziwie sie i zachodze w glowe, dlaczego na forum jeszcze nie pojawily sie reklamy Google Adsense.
Ja też się temu dziwię. Pisałem zresztą o tym kilka stron wcześniej.
grudzinsky
09-08-2012, 16:01
Ja też się temu dziwię. Pisałem zresztą o tym kilka stron wcześniej.
bo reklamy se be, lepiej jest zebrac kase od userow :D
@rsz piszesz o tej rzeszy uzytkownikow, ktorzy oddaja swoja wiedze. zgadza sie. ale dlaczego maja to robic za darmo? dlaczego nie powinni kazac sobie za to placic skoro administracja wymaga placenia za "www" w podpisie?
Rafał_Sz
09-08-2012, 16:20
@rsz piszesz o tej rzeszy uzytkownikow, ktorzy oddaja swoja wiedze. zgadza sie. ale dlaczego maja to robic za darmo? dlaczego nie powinni kazac sobie za to placic skoro administracja wymaga placenia za "www" w podpisie?Nie zwykłem radzić komuś, jak ma prowadzić biznes, bo to nie mój interes, mam swój. Skoro Admin uznał, że tak a nie inaczej będzie lepiej, to należy to przyjąć do wiadomości. Czy to się komuś podoba, czy nie, to już inna sprawa i każdy użytkownik sam powinien podjąć decyzję w temacie swojej osoby, a raczej swojego wkładu w forum.
Przecież sprawa jest prosta jak drut - rejestrując się na forum akceptujesz jego zasady i regulamin, ale nikt nikogo do samej rejestracji nie zmusza. Twierdzisz, że dzielisz się wiedzą - ok, chwali się. Ale nie Ty jeden. Do tego dochodzi gó***na robota zielonych, których jedynym wynagrodzeniem jest parę inwektyw które dostaną od "wdzięcznych" użytkowników.
Nie ma ludzi nieomylnych, Admin też może się mylić. Kilkukrotnie forumowicze poruszali temat, i tyle samo Piotr zabierał w tym temacie zdanie. Zresztą zawsze takie samo. Więc po co kolejny raz wałkować ten sam temat?
Grudzinsky, kup baner, zrób warsztaty, zaczniesz zarabiać. Ktoś Cię zmuszał do wpisywania na forum? Chcesz czerpać zyski z forum czyt. swoich rad? Ok. Podeślę Ci fakturę kosztową, połowę serwera i opłaty podatkowe. Potem szukaj użytkownika forum który Ci zapłaci za Twoje rady.
Wróć. Już nie będzie Twoich rad. Prośba o usunięcie konta i wpisów to wyjaśnia... Żenada.
Piotrze pisałem w poprzednich wątkach że reguły muszą być jasne bo inaczej problem będzie powracał. Wrócił szybciej niż myślałem. Adres w stopce albo płatny, albo wcale. Piszę to mimo iż jest to na moją niekorzyść bo link mam a komercji nie uprawiam. Każde rozwiązanie w którymś ktoś ocenia coś nie ma prawa się sprawdzić.
Do czasu podjęcia jakiejś inne decyzji proponuję przed zmianą stopki komukolwiek poinformowanie go o tym fakcie i propozycja zapłacenia za taką stopkę komercyjną. Zmiana bez informowania jest trochę mało ok.
Nie wiem nad czym tu dyskutować. Osoba zarabiająca na fotografii opłaci stopkę i będzie ok, a inni nic na tym nie stracą. Zawsze mają prawo za darmo zamieszczać linki do swoich zdjęć na forum w odpowiednim dziale. Trzeba po prostu przyjąć, że każdy link jest płatny i zapisać to jednoznacznie w regulaminie.
Absolutnie nie zlikwiduję możliwości wpisu w stopkach. W przyszłości może pomyślę o seo stopce ale na tą chwilę, tak jak na wielu innych forach komercja jest w stopce zabroniona i basta. Moderatorzy radzą sobie z tym świetnie i nie ma problemu. Każda osoba która ma komercyjny wpis w stopce może się spotkać z konsekwencjami. Prosiłem, nalegałem, chciałem być fair. Nie da się, będziemy egzekwowali.
Trzeba po prostu przyjąć, że każdy link jest płatny i zapisać to jednoznacznie w regulaminie.
Problem w tym że nie każdy...
Moje zdanie: placenie za stopke - co za bzdura. Probujecie wykastrowac forum z jednej jego mozliwosci. Niedlugo pojda awatary i PM-ki. Nie tedy droga. A co z linkowaniem zdjec, an ktorych jest znak wodny autora? Przeciez to tez komercja!!!111jedenjeden
Dochodzimy tym samym do absurdu.
Do absurdy który obowiązuje na wielu forach. Chyba to jednak nie taki absurd... Ja, tak jak u Ciebie nie wpuszczę reklam ad itp bo mam realnych reklamodawców z którymi kooperuję. Dbam o ich interesy. Proste.
Problem w tym że nie każdy...
To prawda. Problem to brak jasnego kryterium która jest.
A co z linkowaniem zdjec, an ktorych jest znak wodny autora? Przeciez to tez komercja!!!111jedenjeden
A to wyszukiwarki rozpoznają linki na zdjęcia i podnoszą ranking strony?
To prawda. Problem to brak jasnego kryterium która jest.
Kryterium jest jasne jak słońce.
A to wyszukiwarki rozpoznają linki na zdjęcia i podnoszą ranking strony?
Tak?! Skoro chodzi TYLKO O TO (Boszsz, co za durny argument!), to wystarczy, ze autor do linka wpisze atrybut no-follow. Oj, koledzy, widze ze ten Wasz regulamin forum jest dziurawy jak szwajcarski ser i sami juz sie gubicie w tym wszystkim.
No i co z tego że wpisze? W którym miejscu się gubimy?
Kryterium jest jasne jak słońce.
Jakby było to byśmy teraz nie rozmawiali :) Dyskusja w tym wątku nie dotyczyła kogoś kto ma żal bo zabrali mu komercyjną stopkę, tylko zwraca uwagę że komercyjna stopka jego żony została nieruszona a usunięto link do jego strony na której to pomimo bogatego portfolio komercja nie jest już oferowana. No chyba że ja coś źle zrozumiałem.
Ponieważ szanuję swój i Wasz czas. Napiszę że podtrzymuję decyzję co do wpisów komercyjnych w stopkach użytkowników i zabraniam w nich linkowania do stron komercyjnych. Decyzja co do oceny komercyjności działań leży po stronie administracji i moderatorów.
Dziękuję za uwagę i z przyjemnością wrócę do tego wątku za jakiś dłuższy czas.
Miłej dyskusji życzę.
Ps. http://forum.nikoniarze.pl/faq.php pkt:9
Chodziło mi o ten fragment:
To jest bez sensu. Moja strona została usunięta z podpisu, bo jest tam sporo różnorodnych zdjęć (modelki, aktorzy, portrety, akty) i pewnie ktoś uznał, że to śmierdzi komercją. Jednak mod/admin nie mógł wiedzieć, że od ponad pół roku trzaskam sobie fotografią artystyczną, na filmie, że olewam komercję i że nawet tych zdjęć jeszcze nie opublikowałem. Za to, nie wiem dlaczego, admin/mod pozostawił stronę mojej żony, która trzaska modę dla największych agencji modelek w Polsce (dla mnie to właśnie śmierdząca komercja, LOL).
I takie rzeczy będą wychodziły cały czas.
Czort swajo, a Pop swajo..... Właśnie o to chodzi (przynajmniej ja to tak zrozumiałem), że wszyscy rozumieją Pana decyzję ale żeby nie było właśnie takich bzdurnych dyskusji należy wymyślić coś, co będzie sprawiedliwe dla wszystkich i wiadome wszem i wobec. Mało tego, będzie to proste dla zrozumienia dla każdego. Takim wyjściem bezsprzecznie jest:
1. Zakaz linków w stopce.
2. Płatne linki w stopce.
Moim skromnym zdaniem nie powinno się rozgraniczać linków do stron na komercyjne czy nie.
Ktoś z naszych Poskarżył się w necie... Szkoda tylko że nie podlinkował wszystkich portali działających na tych zasadach od lat: http://www.forum.optymalizacja.com/topic/157233-oplata-za-linki-w-stopce-na-forum/
RobertMiernik
09-08-2012, 18:03
Ktoś z naszych Poskarżył się w necie... Szkoda tylko że nie podlinkował wszystkich portali działających na tych zasadach od lat: http://www.forum.optymalizacja.com/topic/157233-oplata-za-linki-w-stopce-na-forum/
Ręce opadają...
Ciekawe, który to Myszak...
...chociaż może lepiej nie wiedzieć...
P.S. Nie sądzę, żeby to był jakikolwiek 'nasz'... Ostatnio sporo 'nie naszych' tu się objawia.
Michał Jędrak
09-08-2012, 18:04
Adminie, parę osób ładnie zrozumiało moje intencje i postaraj się o tym pomyśleć...
Nie interesuje mnie to czy dużo zarabiasz na forum, czy wychodzisz na zero lub tracisz. Baaa, nawet najbardziej mi zależy na tym, aby forum zarabiało jak najwięcej. Jestem już w kolejce aby zapłacić za stopkę, serio. Jednak obecny wpis w regulaminie pozostawia wiele miejsca na domysły. Optymiści będą uważali, że mod im usunął stronę ze stopki bo się pomylił a pesymiści oskarżą modów i admina o nadgorliwość, aby tylko jak najwięcej osób płaciło. Po prostu ten punkt regulaminu pozostawia wiele miejsca na subiektywną ocenę oraz wiele miejsca na nadużycia ze strony użytkowników (będą cichaczem wpisywać różne rzeczy, bo być może nikt się nie kapnie).
Pomyśl więc albo o zgarnięciu kasy w inny sposób albo faktycznie niech płaci się za jakikolwiek link w stopce. Mi nie chodzi ani o uniknięcie płacenia, ani o dyskusję czy antagonizowanie ludzi, lecz zależy mi na jednolitych zasadach, jasnych zasadach.
Pomyśl więc albo o zgarnięciu kasy w inny sposób albo faktycznie niech płaci się za jakikolwiek link w stopce. Mi nie chodzi ani o uniknięcie płacenia, ani o dyskusję czy antagonizowanie ludzi, lecz zależy mi na jednolitych zasadach, jasnych zasadach.
Jestem dokładnie tego samego zdania - chodzi o to, żeby uniknąć tego - moim zdaniem całkowicie zbędnego - etapu weryfikacji linku ze stopki. Jest link, jest opłata. A linki do stron hobbystycznych - w profilu. Rozumiem osoby, które linkami ze stopki nawigowały do stron użytkowników, ale zawsze ktoś będzie "poszkodowany", a ta niedogodność wydaje mi się mniej dotkliwa niż pojawianie się żalów użytkowników, że im nadgorliwy mod usunął stopkę, a przecież nie była komercyjna... Ileż można czytać takie coś?
Cały problem w tym że u nas na forum nie czyta się regulaminu. Ludzie nagminnie wysyłają ogłoszenia mimo że nie spełniają wymogów. Mają pretensje że wprowadza się pewne ograniczenia , nie zwracając jednak uwagi że zyskuje się coś w zamian. Ja za pozycjonowanie strony na tym poziomie zapłaciłbym bez zastanowienia. Na dodatek zyskując możliwość zbudowania naprawdę dobrze przemyślanej stopki. Przez dłuższy czas prosiłem o przemyślenie komercji w stopce i usunięcie jej. KILKA MIESIĘCY. Teraz zaczęliśmy to egzekwować dając coś w zamian i leją się pomyje.
Jeszcze raz napiszę. Kupując niebieski nick zyskujesz nie raz ale kilka razy. Masz ładny kolorek, masz reklamę i masz gdzie pisać bo wspierasz forum!
Ps. Zgodnie z regulaminem moderatorzy decydują o charakterze stopki. To ludzie godni zaufania i bardzo rozsądni!
Nie rozumie Pan dalej co staramy się wprowadzić i nie jest to sarkazm tylko uczciwe podejście do sprawy. Wiem, jak trudno być adminem, wiem jak trudno jest zadowolić wszystkich. Sam nie raz stawałem w identycznej sytuacji, jak Pan. (byłem nie raz adminem jednego z większych forum komputerowych) Nie da się znaleźć idealnego wyjścia, ale tutaj są dwa, które pokazałem. Moim zdaniem płatne linki w stopce będą jak najbardziej ok bez rozróżniania na komercyjne i hobbystyczne. Można obniżyć tą kwotę dla wszystkich o jakiś % i wtedy bez względu na to czy ktoś jest hobbystą czy profesjonalistą, to nie będzie mu szkoda zapłacić takiej kwoty za możliwość pokazania innym swoich zdjęć. Proszę to przemyśleć jeszcze raz.
Nie rozumie Pan dalej co staramy się wprowadzić
Wprowadzić? Wy? Czyli kto? Nie zrozumiałem. Chyba zbyt prosty jestem.
Drogi Panie, to Pan mnie nie rozumie. Sprawa jest już zdefiniowana i opisana w regulaminie. Jak napisałem dyskutujemy już tylko pozamerytorycznie. Ustalone zostały zasady. Części osób to się nie podoba i koniec. Uczono mnie przez wiele lat że jak ktoś ustala zasady w które ja się muszę bądź mogę wpasować to sam decyduję czy się an to godzę czy nie. Dałem furtkę, dałem kluczyk, decyzja czy go podnieść ze stołu należy do każdego indywidualnie.
Tak, masz rację Super Moderatorze..... Zaproponować i poprzeć ..... nie tylko z mojej strony.
ps. Rozumiem ale obawiam się, że co jakiś czas ta sprawa będzie wychodziła na światło forum, bo definicja: "Komercyjne" jest różnie interpretowana przez różne osoby. Lepiej napisać że nie wolno zamieszczać linków, które nie przejdą weryfikacji przez Moderatorów forum. To jest bliższe prawdy. Ale to Pana forum i Pana decyzja.
Piotrze ale tego nikt nie neguje. Komercja w stopce - płacimy.
Jeśli chcesz zapomnieć o wątkach takich jak ten musisz dokładniej zdefiniować co to komercja.
W fotografii pod komercję można podczepić dokładnie wszystko.
grudzinsky
09-08-2012, 19:22
Grudzinsky, kup baner, zrób warsztaty, zaczniesz zarabiać. Ktoś Cię zmuszał do wpisywania na forum? Chcesz czerpać zyski z forum czyt. swoich rad? Ok. Podeślę Ci fakturę kosztową, połowę serwera i opłaty podatkowe. Potem szukaj użytkownika forum który Ci zapłaci za Twoje rady.
Wróć. Już nie będzie Twoich rad. Prośba o usunięcie konta i wpisów to wyjaśnia... Żenada.
Zenada to jest to co sie wyprawia na forum.
4200zl miesiecznie za utrzymanie serwera. to jakis zart prawda? chyba, ze 4000zl to twoje kieszonkowe za prowadzenie forum!
chciales sie dobrze bawic w 2004 roku zakladajac forum, fajnie. przeroslo cie to w tej chwili i nie wiesz skad brac srodki na jego utrzymanie. zenujace. od tego by serwis sie trzymal sa reklamodawcy, a nie zwykli uzytkownicy!
<| MICHAŁ |>
09-08-2012, 19:36
jesli ci sie nie podoba to po co tu jestes?
bez sensu
od tego by serwis sie trzymal sa reklamodawcy, a nie zwykli uzytkownicy!
I Piotr chce być w porządku wobec tych, którzy (za)płacą za reklamę. To tak trudno zrozumieć?
Mam prostą zasadę - jeśli jestem na czyimś terenie, zachowuję się zgodnie z oczekiwaniami i wymaganiami właściciela. Jeśli jest nie do wytrzymania, wtedy nie próbuję nawracać właściciela, lecz zmieniam miejsce pobytu.
Nie próbuję w ten sposób nikogo tu zniechęcić. Chodzi jedynie o rozumienie generalnych reguł.
Jeśli ktoś ma problem z tym, że podzielił się z ogółem jakąś wiedzą, to znaczy, iż nie robił tego na zasadach koleżeńskich - tak to rozumiem. Wtedy takie forum nie jest miejscem dla niego.
I Piotr chce być w porządku wobec tych, którzy (za)płacą za reklamę. To tak trudno zrozumieć?
Mam prostą zasadę - jeśli jestem na czyimś terenie, zachowuję się zgodnie z oczekiwaniami i wymaganiami właściciela. Jeśli jest nie do wytrzymania, wtedy nie próbuję nawracać właściciela, lecz zmieniam miejsce pobytu.
Nie próbuję w ten sposób nikogo tu zniechęcić. Chodzi jedynie o rozumienie generalnych reguł.
Jeżeli jesteś na czyimś terenie... tylko, że cały czas sugerujemy się jako użytkownicy i do tego nas zachęcał Piotr, że jesteśmy na... swoim terenie. Że jesteśmy współautorami forum, że dzielimy się wiedzą, radościami, smutkami itd. Że pomagamy sobie wzajemnie, wspieramy się itd. To były te generalne zasady którymi się kierowali użytkownicy. Reszta to tylko przepisy, których przybywa z uwagi na różne dziwne rzeczy, które są cechą większych skupisk ludzi, jak niestety np. nadużycia na giełdzie :(.
Jeśli ktoś ma problem z tym, że podzielił się z ogółem jakąś wiedzą, to znaczy, iż nie robił tego na zasadach koleżeńskich - tak to rozumiem. Wtedy takie forum nie jest miejscem dla niego.
Krzysiek, bez przesady. Ktoś przystąpił na określonych warunkach do forum - dzielił się wiedzą, postepował zgodnie z regulaminem itd. Teraz się okazuje, że regulamin uległ zmianie (ewolucji) i ktoś inny zarabia na udzielanych poradach. Skoro koleżeńskie to koleżeńskie dla wszystkich - łącznie z Piotrem i nikt nie ma zarabiać. Sam sobie przeczysz, bo zapędziłeś się w narożnik.
Wiele jest wątków o tym, że ktoś komuś "ukradł" zdjęcia, że temu komuś okradzionemu należy się odszkodowanie. Może pomyśl też nad tym, że było tu wiele osób które pisały porady (czyli w pewnym sesnie tworzyły dzieło) na określonych warunkach udostępniały, a następnie okazuje się, że te dzieła stały się komercyjnym (broń obosieczna) narzędziem. Zaczyna być przykro, a już szczególnie jak sobie ktoś pozwala na zbyt daleko posunięte uwagi, które są bezpodstawne i krzywdzące, a powinny zostać co najwyżej wypowiedziane przed monitorem i na tym koniec.
Podobnie jak ze zdjęciami zdarza się, że np. całe poradniki, tutoriale, czy akcje do PSa/ LR/ NX itd są kopiowane bez wiedzy i zgody autorów. Jak tacy ludzie, którzy podzielili się tą wiedzą, swoim wysiłkiem na określonych warunkach mają się teraz czuć? Tworzyli coś dla wspólnego dobra, a teraz się ich wygania? Jezlei tacy mają być gospodarze tego miejsca to faktycznie żal i żal również Piotra, który zapraszał nas wszystkich tutaj i chciał tworzyć dla nas miłą atmosferę.
chciales sie dobrze bawic w 2004 roku zakladajac forum, fajnie. przeroslo cie to w tej chwili i nie wiesz skad brac srodki na jego utrzymanie. zenujace. od tego by serwis sie trzymal sa reklamodawcy, a nie zwykli uzytkownicy!
I to jest właśnie najbardziej burackie podejście do tematu. Facet który uważa się za alfę i omegę wpisując na forum mądre rzeczy które mają być mantrą dla innych, do mnie piszę żebym mu za to zapłacił. Czytanie ze zrozumieniem też by się przydało. Pisałem wiele razy że dochody z forum mają pokryć koszty. Kiedy napisałem że to tylko serwer? Tak ciężko zrozumieć że w ten sposób muszę obecnie zarabiać na życie? Pisałem o tym wiele razy w wątkach gdzie prosiłem o pomoc. Jakoś większość zrozumiała i nie robi problemu a "intelygencja" jakoś się z tym nie może pogodzić. O Panu piszę Panie Grudziński!
Tworzyli coś dla wspólnego dobra, a teraz się ich wygania? Niestety mam wrażenie że przesadziłeś. Kogo wygania? Kiedy? Jak? Stopką komercyjną? No na litość boską... LUDZIE, OPAMIĘTAJCIE SIĘ!!!
Niestety mam wrażenie że przesadziłeś. Kogo wygania? Kiedy? Jak?
Krzysiek powyżej - przeczytaj jego wypowiedź. Ja to tak odebrałem i się mocno zdziwiłem.
EDIT:Nie edytuj postów po ich napisaniu bez informacji, że są edytowane. Nie mówiłem nic o stopce komercyjnej (mimo że o tym jest ten wątek - szczerze mówiąc to miałem link w stopce przez 1 dzień, Jacek mi go usunął z 1,5 roku temu i koniec tematu dla mnie był). Ot zauważyłem pewną niekonsekwencję wówczas i pogadałem o tym z Jackiem.
<| MICHAŁ |>
09-08-2012, 20:26
Krzysiek powyżej - przeczytaj jego wypowiedź. Ja to tak odebrałem i się mocno zdziwiłem.
A Ty zrozumiales co Krzysiek napisal????
Jeśli ktoś ma problem z tym, że podzielił się z ogółem jakąś wiedzą, to znaczy, iż nie robił tego na zasadach koleżeńskich - tak to rozumiem. Wtedy takie forum nie jest miejscem dla niego
Jesli kolega wyspiarz nie chcial sie dzielic wiedza, lub robil z innych pobudek niz pomoc kolezenska, to wcale mi go nie bedzie brak jesli zabierze swoje zabawki, a kurz po nim szybko opadnie.
Żądanie kasy za udzielona pomoc to chyba drobna przesada
Michał Jędrak
09-08-2012, 20:26
A ja zacznę od innej strony, krótko i na temat.
Adminie, co Ci szkodzi wprowadzić zasadę, że za możliwość umieszczenia jakichkolwiek linków płaci się ileś tam wpisowego? 5zł, 8zł, nieważne ile...
Ktoś tu umartwiał się, że koszty księgowej wzrosną, no ale gdyby tak bardzo wzrosły koszty to by babie z kiosku nie opłacało się sprzedawanie gazet czy tik-taków za 2zł. Być może, aby uniknąć papierologii to warto zrealizować opłaty poprzez jakiś PayU, PayPal itd. a potem zaksięgować tylko sumę zbiorczą z miesiąca...
No ale jeszcze raz w skrócie: jaki masz problem w tym, że 100 użytkowników, a może tysiąc czy dwa, zapłaci Ci po 5zł za możliwość podawania linków? My, użytkownicy, wiemy JASNO za co płacimy, forum dostaje zastrzyk gotówki a reklamodawcy od fotokubków nie narzekają na konkurencję...
Jakich linków bo nie pojmuję?
A Ty zrozumiales co Krzysiek napisal????
Tak, sądzę że zrozumiałem. I sądzę, że możesz nie krzyczeć, chyba że zabrakło argumentów i musisz sobie je zrekompensować argumentem siły.
Jesli kolega wyspiarz nie chcial sie dzielic wiedza, lub robil z innych pobudek niz pomoc kolezenska, to wcale mi go nie bedzie brak jesli zabierze swoje zabawki, a kurz po nim szybko opadnie.
Żądanie kasy za udzielona pomoc to chyba drobna przesada
Żądanie kasy by się nie pojawiło, gdyby nie to, że zmieniły się warunki na których była ta pomoc i dzielenie się wiedzą udzielane i udostępniane. O tym pomyśl krzyczący kolego ;).
Pomyśl o pewnym problemie: bezinteresownie pomagasz pewnej grupie społecznej, a potem się dowiadujesz, że owoce Twojej pracy i innych wolontariuszy są przez pewną grupkę z tej grupy wykorzystywane nie tak jak były obiecywane - jak się czujesz? Trochę niemiło, prawda? I tak się czują członkowie forum, którzy z gości zapraszanych do wspólnego grona zmieniają się nagle w użytkowników, którzy muszą akceptować narzucane zmienne reguły.
Pomyśl o pewnym problemie: bezinteresownie pomagasz pewnej grupie społecznej, a potem się dowiadujesz, że owoce Twojej pracy i innych wolontariuszy są przez pewną grupkę z tej grupy wykorzystywane nie tak jak były obiecywane - jak się czujesz? Trochę niemiło, prawda? I tak się czują członkowie forum, którzy z gości zapraszanych do wspólnego grona zmieniają się nagle w użytkowników, którzy muszą akceptować narzucane zmienne reguły.Strach pomyśleć jak zareagujesz na zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym. Tam też są zmiany. No i co do samej materii. Zmieniło się tylko tyle że egzekwujemy prośbę sprzed kilku miesięcy na którą spora grupa po prostu się wypięła.
Ps. Co się zmieniło dla kol. Grudzińskiego?
<| MICHAŁ |>
09-08-2012, 20:43
Tak, sądzę że zrozumiałem. I sądzę, że możesz nie krzyczeć, chyba że zabrakło argumentów i musisz sobie je zrekompensować argumentem siły.
trzeba miec przeciwnika, zeby uzywac argumentu sily....
Żądanie kasy by się nie pojawiło, gdyby nie to, że zmieniły się warunki na których była ta pomoc i dzielenie się wiedzą udzielane i udostępniane. O tym pomyśl krzyczący kolego ;)..
zmienilo sie to, ze zaczeto egzekwowac regulamin? no ciekawe... to tak jakby miec pretensje do policji, ze daje mandat za niedostosowanie sie do kodeksu ruchu drogowego...
bezinteresownie pomagasz pewnej grupie społecznej, a potem się dowiadujesz, że owoce Twojej pracy i innych wolontariuszy są przez pewną grupkę z tej grupy wykorzystywane nie tak jak były obiecywane - jak się czujesz?.
co zostalo obiecane, a co zostalo wykorzystane niezgodnie z intencjami?
Ty jako exzielony najlepiej powinienes wiedziec, ze piszesz od rzeczy...
Psychotrop
09-08-2012, 20:45
I teraz Ci inni nie zgadzają się z jedną nową zasadą.
gwoli ścisłości
to nie jest nowa zasada - ten zapis w regulaminie istnieje odkąd jestem na forum, a podejrzewam, że był dużo wcześniej.
Teraz się okazuje, że regulamin uległ zmianie (ewolucji)
błąd.
to się nie zmieniło, to po prostu zostało w końcu wyegzekwowane.
Jakich linków bo nie pojmuję?
Wszystkich linków . Zwykłe za 5zł na rok, komercyjne za 10 na miesiąc i będzie ok (kwoty wstaw sam)
Strach pomyśleć jak zareagujesz na zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym. Tam też są zmiany. No i co do samej materii. Zmieniło się tylko tyle że egzekwujemy prośbę sprzed kilku miesięcy na którą spora grupa po prostu się wypięła.
Ps. Co się zmieniło dla kol. Grudzińskiego?
Argument dziwaczny, proponowane zmiany w kodeksie drogowym jak widać po innym wątku są be ;)
Problemem forum od zawsze było to, że prośby nie powinny być prośbami jeżeli nie ma to skutku. A dodatkowo niekonsekwencje w egzekwowaniu regulaminu się mszczą i będą mściły. Ileż razy pojawiał się wątek: "dlaczego ja nie mogę, skoro Y może" albo "X mógł to i ja mogę i co mi zrobicie".
Moim zdaniem (tak samo jak piszę Ci na PMkach) po cholerę te stopki z linkami? Kasy z tego nie będzie, a wrzodów na żołądku u użytkowników i u Ciebie za to co niemiara. Wywalić kod html ze stopek i święty spokój z tym tematem. Spróbuj na trzy miesiące reklamy adwords. Ile oglądanych stron dziennie jest na forum? Alexa pokazuje, że forum jest na 600. miejscu w Polsce, czyli od cholery i ciut ciut. Niech co 10 post to będzie reklama, ładnie wkomponowana stylistycznie w forum i tyle. Komu się nie podoba to niech wpłaci 10 zł czy ile tam za brak reklam. Czemuż to się tak upierasz przy tym braku reklam google'a?
Oczywiście możesz próbować na nowo wynajdować koło i starać się znaleźć inny model finansowania niż ten, który się sprawdza na całym świecie, ale a) nie to zdrowie niestety, b) opór materii jak widać spory.
Bo na reklamach googla można zarobić tyle na ile pozwalają realia rynku. A prościej policzyć ile potrzebuję co miesiąc, podzielić przez ilość userów i wio, niewidzialna ręka rynku oszukana ;)
<| MICHAŁ |>
09-08-2012, 21:02
Moim zdaniem (tak samo jak piszę Ci na PMkach) po cholerę te stopki z linkami? Kasy z tego nie będzie, a wrzodów na żołądku u użytkowników i u Ciebie za to co niemiara. Wywalić kod html ze stopek i święty spokój z tym tematem. Spróbuj na trzy miesiące reklamy adwords. Ile oglądanych stron dziennie jest na forum? Alexa pokazuje, że forum jest na 600. miejscu w Polsce, czyli od cholery i ciut ciut. Niech co 10 post to będzie reklama, ładnie wkomponowana stylistycznie w forum i tyle. Komu się nie podoba to niech wpłaci 10 zł czy ile tam za brak reklam. Czemuż to się tak upierasz przy tym braku reklam google'a?
Oczywiście możesz próbować na nowo wynajdować koło i starać się znaleźć inny model finansowania niż ten, który się sprawdza na całym świecie, ale a) nie to zdrowie niestety, b) opór materii jak widać spory.
tym razem przyklasne... bo o calkowitym wywaleniu linkow pisalem kilka stron wczesniej...
A o punkcie A powinienes caly czas pamietac
Zmieniło się tylko tyle że egzekwujemy prośbę sprzed kilku miesięcy na którą spora grupa po prostu się wypięła.
A nie pomyslales moze o tym, ze wiekszosc nie miala komercyjnych wpisow w podpisach, tylko linki do swoich hobbistycznych stron. Ja np. nie uprawiam zadnej komercji, dlatego nie staralem sie niczego egzekwowac poniewaz byles swiecie przekonany, ze mnie temat nie dotyczy. Podobnego zdania byla pewnie wiekszosc uzytkownikow.
W tej chwili decydowanie o tym, ktory link jest komercyjny, a ktory nie to czyste widzimisie moderatora.
W tym calym pedzie moze nalezaloby sie zatrzymac i zastanowic nad tym, ze forum to glownie uzytkownicy. Bez uzytkownikow nie bedzie forum, a bez forum nie bedzie kasy. czasem lepiej spasowac niz stracic cos wiecej.
Obserwujac forum mozna zauwazyc, ze coraz czesciej pojawiaja sie jakies niescislosic i coraz wiecej ludzi ma mniejsze checi do udzielania sie tutaj, wiec to chyba odpowiednia pora, aby sie konkretnie zastanowic nad pewnymi dzialaniami.
nie czytam wszystkiego, bo szkoda czasu... imo niektórzy nie mają co robić, dobierają sobie do głowy. Z tego co wiem to forum to własność Piotra, owszem po części gdyby nie część userów z wartościowymi wpisami, to miejsce nie miałoby żadnej wartości lecz gdy ktoś przychodzi do mnie do domu i zostawia mi - nawet codziennie - piwo w lodówce i to z własnej nieprzymuszonej woli to dalej dom jest mój i mogę sobie z moim domem robić co mi się podoba i w żadnym procencie dom nie staje się własnością piwodawcy i w zadnym stopniu piwodawca nie ma prawa mi mebli przestawiać. Nie obchodzi mnie na co admin wydaje kasę i nie powinien się z tego tłumaczyć i to twój błąd Piotrze. Możesz za te pieniądze jeżdzić po świecie lub opłacać serwery, mnie to nie obchodzi.
<| MICHAŁ |>
09-08-2012, 21:45
A nie pomyslales moze o tym, ze wiekszosc nie miala komercyjnych wpisow w podpisach, tylko linki do swoich hobbistycznych stron. Ja np. nie uprawiam zadnej komercji, dlatego nie staralem sie niczego egzekwowac poniewaz byles swiecie przekonany, ze mnie temat nie dotyczy. Podobnego zdania byla pewnie wiekszosc uzytkownikow.
W tej chwili decydowanie o tym, ktory link jest komercyjny, a ktory nie to czyste widzimisie moderatora.
ale przeciez linki mozna wklejac w profil.
dlaczego wiec jest to taki problem?
Natomiast jesli ktos chce łoić kase na swoich zdjeciach i chce zaprezentowac sie w podpisie, to niech beceluje.
to jest takie rozwiazanie zupelnie neutralne dla wszystkich
ja stary faszysta bym poszedl dalej i zdecydowanie bym odebral mozliwosc linkowania w podpisie.
ja stary faszysta bym poszedl dalej i zdecydowanie bym odebral mozliwosc linkowania w podpisie.taa, a jak ktoś chce link, niech płaci jak Hitler za gaz ;)
eristoff
09-08-2012, 21:58
według mnie powinno być tak jak na: http://www.hdtv.com.pl/
tylko taka sugestia, admin zrobi po swojemu
jarekf34
09-08-2012, 21:59
Nie obchodzi mnie na co admin wydaje kasę i nie powinien się z tego tłumaczyć i to twój błąd Piotrze. Możesz za te pieniądze jeżdzić po świecie lub opłacać serwery, mnie to nie obchodzi.
No i z chęcią bym Ci postawił te piwko bo słusznie prawisz :) W pełni się z Tobą zgadzam.
Pozdrawiam.
Psychotrop
09-08-2012, 22:01
według mnie powinno być tak jak na: http://www.hdtv.com.pl/
tylko taka sugestia, admin zrobi po swojemu
o to chodzi ?
"PODPIS (sygnatura, sig) - tekst wyświetlany pod każdą wiadomością użytkownika, definiowany w profilu. Może to być krótki opis posiadanego komputera (konfig) lub ważna dla użytkownika maksyma.
Do podpisu nie wolno wstawiać żadnych reklam, obrazków (w tym także emotikonów ze zdalnych serwerów - jedynymi emotikonami dopuszczalnymi są emotikony udostępnione na naszym serwerze). Dozwolone jest także wstawianie linków do akcji humanitarnych. Inne linki można zamieścić jedynie za zgodą administracji.
Podpis nie powinien być wizualnie męczący dla innych użytkowników forum: maksymalna wielkość czcionki to czcionka domyślna (2), należy unikać stosowania rażących kolorów, a przy długich (np. kilkulinijkowych) podpisach zdecydować się na zmniejszenie czcionki. Maksymalną długością sygnaturki jest 10 linii. W podpisie nie należy stosować znaczników [quote], [code] i pochodnych ([php], [sql], [html], etc.).
"
<| MICHAŁ |>
09-08-2012, 22:08
taa, a jak ktoś chce link, niech płaci jak Hitler za gaz ;)
skoro akurat z mojej wypowiedzi uzyles tego wlasnie cytatu, to akurat chodzilo mi o calkowite usuniecie mozliwosci umieszczania linkow w podpisie. problem sie tym sposobem rozwiazuje - nie ma rownych, rowniejszych, pokrzywdzonych, zle zrozumianych, albo wkurzonych.
chcesz miec niekomercyjny link, to go wklejasz do profilu
Miki, tu chodzi by wilk był syty i owca cała, admin więc kilka marnych groszy by uszczknął, a np ślubniaki mieliby też do SEO jakiś link, nie wiem czy PageRank się liczy jeszcze i jak bardzo - nie mam o tym pojęcia lecz nie zgodzę się do końca, że forum fotograficzne to nie target dla ślubniaków, bo z Canon-Board miałem chyba 4 pary i to były najlepsze pary bo dokładnie wiedziały, ze nas chciały i dostały to co chciały:).
Forum jest świetnym narzędziem marketingowym, skupia interesujący target i pozwala zarabiać konkretną kasę - takie są fakty. Page Rank nie jest wyznacznikiem niczego - a przede wszystkim (mówiąc brutelnie) nie ujawnia zasobności portfeli danej forumowej społeczności.
Przez lata zainwestowałem tutaj odrobinkę swego czasu, wiedzy, umiejętności oraz drobne kwoty - i wszystkie te inwestycje niezawodnie przyniosiły wymierny zysk.
Patrząc z perspektywy moich doświadczeń zarzuty i pretensje prezentowane w tym wątku uważam za niebywale kuriozalne :D
Kochani, ale mam taką prośbę - spokojnie ;)
Myślę, że tak jak u wielu innych forumowiczów wzbiera się u mnie lęk (:D), że poprzez te spory i kłótnie kolejni świetni fotografowie zawsze służący na forum radą, pomocą, wskazówką, czy nawet piszący (społecznie/bezinteresownie?) poradniki dla amatorów mogą się obrazić, zostać zbanowani i/lub opuścić to forum. Chyba nie o to chodzi.
Uważam, że takie lekkie ograniczenie jest w pewnym stopniu niezbyt komfortowe dla użytkowników forum (a więc i dla forum, w końcu forum to ludzie skupieni wokół niego). Sam często wchodziłem w strony autorskie czy blogi ze stopki osób zamieszczających tu opinie/rady/zdjęcia, aby po pierwsze ,,zobaczyć więcej", a po drugie sprawdzić czy komentujący ma kompetencje w temacie. Jeśli każdy zamieści ten link w swoich danych tak jak proponujcie - ok, dlatego piszę, że byłoby to tylko niekomfortowe, trzeba tylko wszystkich do tego skłonić.
Mam jedynie wątpliwość czy należy z takim jak niektórzy twierdzą rygorem podchodzić do sprawy, na przykład kiedy usuwa się stopki po znalezieniu zdjęć ze ślubu na blogu albo możliwości kontaktu z autorem. Jeśli tak, to nie w porządku jest chyba też umieszczanie zdjęć ze ślubów na forum, odnośników przy tematach ze zdjęciami do profesjonalnych portfolio, zawodowych zdjęć z imprez sportowych, przecież przez forum też można się skontaktować ;)
Albo dobra olejcie to i wyluzujcie :)
Ludzie uwazaja ze wszystko co w internecie to darmowe i im sie to nalezy. Jak ktos smie im to zabierac! Linki na takim forum, ktore samo jest swietnie wypozycjonowane, sa sporo warte. To jest fakt i kropka. A to ze ktos, na swojej ciezkiej pracy i zainwestowanych kiedys pieniadzach chce zarabiac nie jest niczym zlym ani anormalnym.
To jedna rzecz.
Kolejna, jest to, ze wazna jest przejrzystosc zasad i latwe orzecznictwo na ich podstawie.
Moim zdaniem, lepsza opcja byloby wylaczenie stopek wszystkim, oraz dodanie czegos takiego jak "konto vip" ktore dostawloby sie za okreslona oplata ( i dawaloby inne przywileje jak wieksza skrzynka, etc ). Prosty i przejrzysty system system, zadnych pomylek. Ewentualnie limitowac to jedynie do linkow w podpisach - latwo to sprawdzac automatycznie, jednym regexpem przy dodawaniu stopki czy nawet skryptem przejezdzajac po danych z bazy. Ciezko jest moim zdaniem rozstrzygnac ktora strona jest komercyjna a ktora nie - to kryterium jest dla mnie dziurawe jak ser szwajcarski. Jak ktos ma cennik na stronie, sprawa prosta - komercyjna. Ale jak nie ma cennika tylko kontakt, to juz jest komercja czy nie? Jak ma na stronie zdjecia modelek, swietne technicznie, na dobrym poziomie, to juz mozna powiedziec ze na pewno komercyjne, bo amatorzy sa za slabi? Czy moze dac inne kryterium w takim razie, ktokolwiek na koncu tego linka ma kontakt do siebie w jakiejkolwiek formie, to jest komercyjny...
Ciezko jest moim zdaniem rozstrzygnac ktora strona jest komercyjna a ktora nie - to kryterium jest dla mnie dziurawe jak ser szwajcarski. Jak ktos ma cennik na stronie, sprawa prosta - komercyjna. Ale jak nie ma cennika tylko kontakt, to juz jest komercja czy nie? Jak ma na stronie zdjecia modelek, swietne technicznie, na dobrym poziomie, to juz mozna powiedziec ze na pewno komercyjne, bo amatorzy sa za slabi? Czy moze dac inne kryterium w takim razie, ktokolwiek na koncu tego linka ma kontakt do siebie w jakiejkolwiek formie, to jest komercyjny...
I tu jest, moim zdaniem, pies pogrzebany. Sprawdzanie stron to niepotrzebna robota dla modów, a i nieporozumień może się pojawić (i pojawiają się już, co widać w pierwszym poście) mnóstwo. Po co? Niech płatne będą wszystkie linki w stopce. Łatwo weryfikować (nawet automatycznie, jak pisze Kurtz), nie będzie nieporozumień. Strony hobbystyczne w profilu. Dlaczego to rozwiązanie Ci nie pasuje, Piotrze?
A czy byłaby opcja, żeby w tym okienku z avatarem i nazwą użytkownika po lewej od treści postu pojawiał się jakiś znaczek informujący o tym, że osoba ma wpisaną w profilu www?
Psychotrop
10-08-2012, 12:16
A czy byłaby opcja, żeby w tym okienku z avatarem i nazwą użytkownika po lewej od treści postu pojawiał się jakiś znaczek informujący o tym, że osoba ma wpisaną w profilu www?
jak klikniesz na użytkownika i jeśli ma wpisaną stronę www, to poza wyśli pw i takimi tam się pokaże opcja dodatkowa "Odwiedź stronę domową kisio"
jak klikniesz na użytkownika i jeśli ma wpisaną stronę www, to poza wyśli pw i takimi tam się pokaże opcja dodatkowa "Odwiedź stronę domową kisio"
Ok, a teraz powiedz mi czym się rózni dla pozycjonowania link w tej postaci od linku w stopce? Oprócz tego, że ma trochę inne otoczenie tekstowe i zapewne przez to odrobinę inną wartość w algorytmie googla to niczym. Tak samo wstawić sobie tam można stronę komercyjną i pozycjonować się jak mamy np. 10 000 postów.
Każdy post będzie miał bowiem w treści html strony cos w stylu:
<a href="http://adres strony">Odwiedź stronę domową użytkownika x</a>
Więc po co to? Teraz oprócz podpisów będzie sprawdzanie czy w danych użytkowanika jest strona komercyjna czy niekomercyjna? I znów uznaniowość moderatorów, od której ten wątek powstał.
Sendilkelm
10-08-2012, 12:44
odrobinę
Kiedyś to nie było odrobinę, a było bardzo ważne. Teraz nie wiem jak jest w google, ale podejrzewam, że tak samo (po tym jak sapmują blogi w necie).
Kiedyś to nie było odrobinę, a było bardzo ważne. Teraz nie wiem jak jest w google, ale podejrzewam, że tak samo (po tym jak sapmują blogi w necie).
No dobrze powiedzmy, że straci się połowę mocy (poprzez sąsiedztwo określonych treści wokół linka), ale i tak dla pozycjonowania dalej będzie to opłacalne. I tak najbardziej wartościowe są linki bezposredni w treści, otoczone treścią zgodną z tematem linku.
Czyli jeśli np. umieści się link do strony sklepu fotograficznego z ofertą obiektywu x w treści postu o obiektywie x to taki link jest wartościowszy niz podpis. Podobnie z linkiem do strony fotografa oferującego zdjęcia ślubne w treści postu o takich zdjęciach.
Tylko... takich linków można dać dużo mniej niż linków w stopce, czy też w danych użytkownika.
enthropia
10-08-2012, 13:37
Opcja A.
spektakularne, wręcz samobójcze, odejścia z forum
Mam nadzieję, że będziesz pierwszy, i że nastąpi to niebawem.
Ważny w dzisiejszych czasach jest sam link i możliwość pozycjonowania stron.
Linki w stopkach pewnie można by przerobić tak, aby wujek G ich nie widział.
Nakłanianie do samobójstwa jest ścigane przez prokuraturę więc powstrzymaj się z takimi sugestiami. Nie znasz bowiem psychiki ludzi do których odpowiadasz.
Jako przeciętny użytkownik wolałbym żebyś Ty był pierwszy. Michał Jędrak więcej wnosi do forum niż Ty.
To tyle na temat Twojej wypowiedzi.
Nakłanianie do samobójstwa jest ścigane przez prokuraturę więc powstrzymaj się z takimi sugestiami. Nie znasz bowiem psychiki ludzi do których odpowiadasz.
Nie pochwalam tonu wypowiedzi kol. enthropia. Ale czy ty nie masz aby problemiku z lekką paranoją?
Problemik z paranoją?
Nie Marcinie, żadnych problemów - po prostu nie lubię tekstów jak powyżej. A że kazdemu geniuszowi internetu się wydaje, że może bezkarnie pisać co chce to potem tak wyglada jak wygląda obraz wszelkich for.
Od siebie dodam tylko tyle , że czas najwyższy zamknąć ten wątek. Dyskusja sięgnęła poziomu dna.
Więcej pyskówek niż konstruktywnej rozmowy.
Nie Marcinie, żadnych problemów - po prostu nie lubię tekstów jak powyżej. A że kazdemu geniuszowi internetu się wydaje, że może bezkarnie pisać co chce to potem tak wyglada jak wygląda obraz wszelkich for.
No dobrze - ja też nie znoszę - tylko gdzie tam masz nakłanianie do samobójstwa?
Mam nadzieję że emocje opadły.
Michał Jędrak
10-08-2012, 16:16
Enthropia, nie rozumiem Twojego ataku na moją osobę. Nigdy osobiście Tobie nie zaszkodziłem ani Ciebie nie atakowałem. Obecny temat zacząłem z zamiarem wypracowania jakiegoś rozwiązania czysto technicznego i ujednoliconego dla wszystkich, a tymczasem Ty i jeszcze parę innych osób urządza sobie pyskówkę o pieniądzach, które tutaj są elementem najmniej istotnym.
Część rozmówców próbuje rozmawiać, tak jak ja, bez emocji i wymyśla różne rozwiązania, a inni aż siedzą czerwoni z podniecenia i furii... Kurcze, ja wiem, że dziecko drzemie w każdym z nas, ale na chwilę bądźmy dorośli.
No i będę powtarzał jak nienormalny, w kółko to samo:
1. Nieważne czy admin zarabia na forum czy traci, bo to jego osobista sprawa
2. Nieważne czy admin oferuje coś za darmo czy za pieniądze. To od niego zależy czy lepiej zgarnąć więcej kasy kosztem jakiejś ilości użytkowników, którzy strzelą focha, czy może lepiej mieć więcej użytkowników za mniej kasy.
Temat dotyczy metody oceny i samego faktu oceny strony, który jest subiektywny. Po angielsku jest takie stwierdzenie, że coś jest 'no brainer', czyli jakieś polecenie lub czynność tak prosta, że nie wymaga użycia mózgu. I regulamin powinien zawierać takie właśnie punkty, gdzie bez pomocy mózgu można odsiać jednych użytkowników na lewo i innych na prawo. Póki co konieczność wejścia na czyjąś stronę, przejrzenia portfolio, przejrzenia biografii (w poszukiwaniu wzmianek o klientach) i szukanie cennika to coś dalekiego od no-brainera i budzi oraz zawsze będzie budziło niesmak. Tak jak w życiu jeden sąsiad się wkurza, że innemu pozwolono na budowę garażu a jemu nie, bo prawo zezwala na arbitralne podejmowanie decyzji i zależy ona najczęściej od humoru urzędnika. Rozmawiajmy więc na temat, bo to jest temat dotyczący pewnego punktu w regulaminie a tymczasem część osób pomyliła to z jakimś shoutboxem, gdzie można sobie wzajemnie nawrzucać.
I jeśli moje powyższe zdania są niezrozumiałe, to polecam miejsce, gdzie można sobie pogadać w prostszy sposób i o innych rzeczach, np o pokemonach czy hello kitty, o TU (http://www.forum.4teens.pl/)
enthropia
10-08-2012, 17:17
Nakłanianie do samobójstwa jest ścigane przez prokuraturę więc powstrzymaj się z takimi sugestiami.
1. Wyrażenie życzenia nie jest nakłanianiem.
2. Przyjmuję Twój tok rozumowania: Każesz mi się powstrzymać, wywierasz na mnie presję i mi grozisz? 190 kk?
3. Jakbyś chciał zawiadomienie do prokuratury zgłaszać, daj znać, wszelkie moje dane wyślę Ci na PW.
4. Ewidentnie, masz jakiś problem.
Jako przeciętny użytkownik wolałbym żebyś Ty był pierwszy. Michał Jędrak więcej wnosi do forum niż Ty.
No tak, kolejny Pan Wyrocznia. Sianie zamętu to faktycznie więcej.
Enthropia, nie rozumiem Twojego ataku na moją osobę.
Nie ma żadnego ataku, więc nie dziwne że go nie rozumiesz.
Nigdy osobiście Tobie nie zaszkodziłem ani Ciebie nie atakowałem.
polecam miejsce, gdzie można sobie pogadać w prostszy sposób i o innych rzeczach, np o pokemonach czy hello kitty
No tak. Nigdy tego nie robiłeś, aż do końcówki tego posta. :)
Obecny temat zacząłem z zamiarem wypracowania jakiegoś rozwiązania
Czy mi się wydaje, czy to nie Ty jesteś tu od "wypracowywania rozwiązań".
Ktoś tu już o cyrku i małpach pisał. Jak się nie podoba, to ten krzyżyk w prawym górnym rogu monitora polecam.
Nieważne czy admin zarabia na forum czy traci, bo to jego osobista sprawa
Dobrze, że to napisałeś. Teraz czytaj to tak długo, aż zrozumiesz.
Założyłeś temat, ja zagłosowałem i się wypowiedziałem.
Nie o to chodziło?
Nakłanianie do samobójczego opuszczenia forum, to wg Ciebie jest przestępstwo? Toż to była forma szantażu ze strony Michała Jędraka, że dokona "autozbanowania".
Ja w takich przypadkach pytam autora szantażu: grozisz czy obiecujesz?
Ludzie... Opamiętajcie się. Ja nie widzę już nic konstruktywnego w tym wątku. Zresztą jak w poprzednim na ten sam temat. Trochę opinii i parę wniosków mam ale to wszystko. Na tą chwilę status quo w decyzjach. Jakieś rozwiązania wezmę pod uwagę w przyszłości.