Zobacz pełną wersję : Pytanie odnośnie zdalnej pracy zlampą
Witam, mam pytanie odnośnie zdalnej pracy zlampą, mam D90 i lampę jakiś najtańszy chłam ale błyska. Co muszę dokupić żeby robiąc zdjęcie np pilotem który mam, wyzwalać tą lampę zdalnie - nie na aparacie (np trzymając w drugim ręku)?
Mozesz np kupic chinskie wyzwalacze radiowe rf603, koszt to ok 130 zl. Albo wyzwalac lampe blyskiem z lampy wbudowanej o ile Twoja lampa ma fotocele.
Dzięki za odpowiedź, widze że za 160pln już można się bawić. Pozdrawiam.
Ja mam natomiast pytanie czy SB700 moze byc zdalenie sterowana z D90 ale w taki sposob aby nie byla wyzwalana blyskiem lampy wbudowanej w D90?
Art Erie
08-08-2012, 21:58
Ja mam natomiast pytanie czy SB700 moze byc zdalenie sterowana z D90 ale w taki sposob aby nie byla wyzwalana blyskiem lampy wbudowanej w D90?
W trybie CLS możesz ustawić moc błysku na "---", choć w pewnych sytuacjach to się niesprawdza, można też zastosować panel IR SG-3IR. W obu przypadkach masz dostępne wszystkie tryby pracy lampy i podział na grupy.
W manualu możesz użyć tanich chińskich wyzwalaczy, fotoceli, lub kabelka synchro. Jednak jeśli zależy Ci na pracy w TTL po radiu, to albo drogie PW o które raczej nie pytasz, albo Piksel King obarczony chorobami wieku dziecięcego ( jest jeszcze Odin, czy jakoś tak, ale narazie tylko dla Canona).
Najprościej zapoznać się z systemem CLS i wyzwalaniem przez błysk lampy wbudowanej. Tanie bezprzowodowe radiowe wyzwalania bywają często zawodne, coś je zakłóca, nie zawsze się skomunikują. Naprawdę polecam darmowy sposób, czyli CLS. Rozpoznać temat, bo działa to rewelacyjnie, mimo, że wydaje się, że nie powinno. W powmieszczeniach skuteczność CLS jest bliska 100%. W terenie jeżeli tylko lampy będą się widziały (ważne jest odpowiednie okienko na zewnętrznej lampie), to też to będzie działać. Na forum jednym z ludzi, którzy system stosują w kółko jest remiksson. Można podpytać jak to się sprawuje. Ja także wykorzystuję jedynie błysk i nie pamiętam by mnie zawiódł. Polecam ze wspomnianym panelem IR blokujacym widoczny w oczach modelki błysk lampki wbudowanej. Można też użyć prowizorycznej osłony lampy, ale ta sprawdza się świetnie i jest genialnie wykonana i niedroga.
pirania1377
09-08-2012, 20:24
to moze ja sie teraz zapytam kolegi co do lampy wbudowanej jak i o ile mozna zmniejszyc ew zmiekczyc blysk zeby byl widoczny efekt tylko tej oddzielnej lampy
Lampę wbudowaną możesz ustawić jako sterownik błysku z mocą --, wtedy nie błyska jako główne światło tylko daje przedbłyski sterujące. Możesz też z kartki papieru zrobić zasłonę, tak, że światło kierujesz tylko drugą lampę.
pirania1377
09-08-2012, 21:01
to jeszcze jedno czy do zabawy w domu czy tez w plenerze oplaca sie kupowac na sabinke jakies softy czy beauty? jak tak to jakie moze macie jakies doswiadczenia
thinusbaun
09-08-2012, 22:10
Ja jak robiłem sesję w lesie to rano znalazłem pudełko po butach i zrobiłem z niego softboxa. Nie wyglądało to oryginalnie, trochę mniej zmiękczało światło, ale działało
Art Erie
09-08-2012, 22:27
Jest wątek o strobingu w pomieszczeniach, warto tam zajrzeć.
O oświetleniu mamy rzeczywiście oddzielny (ogromny) dział. W dużym skrócie - tanio i w miarę nieźle - parasolka. Trochę/dużo drożej, ale lepiej - softbox reporterski (potrzebny lepszy, stabilniejszy osprzęt często). Niemal za darmo i całkiem nieźle, ale zwykle bez wyglądu - samoróbki. Czy się coś opłaca? Nikt nie odpowie chyba - to jest osobnicza kwestia i każdy dysponuje innym kryterium opłacalności.