Zobacz pełną wersję : Tania nowa lampa do nikona d50
Witam.
Zastanawiam się nad nową tanią lampą do nikona D50.
Na samym początku proszę o niepisanie żebym dozbierał do używanej lampy typu Sb 600 czy 900
Jeszcze nigdy nie bawiłem się lampą i dlatego też chcę kupić tanią.
Lampe chcę używać na odcinkach nocnych rajdów , down hill w lesie itp
wiem że na początku będzie to zabawa (tak jak moja fotografia bez napinki poprostu fan:)
Co myślicie o tym
http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/yongnuo-yn-460ii,16080s
http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/yongnuo-yn-560-ii,16271s,135d
a jak nie to co polecacie i dlaczego.
Dzięki za pomoc
Obie te lampy z D50 będą pracować tylko w trybie manualnym, ponieważ nie obsługują one trybu iTTL. Jak naprawdę chcesz tanio, to za 100zł mogę Ci sprzedać Sunpak PZ40X
To niestety poniżej 500-600zł nie kupisz lamy, która będzie miała zadowalającą moc błysku i będzie pracowała w trybie automatycznym.
ja chcę się pobawić lampą.
im więcej zabawy tym więcej zostanie w głowie.
więc auto nie musi być.
nie przeraża mnie myśl że zepsuje jakieś fotki z tego powodu ze sam coś zepsuje (źle doświetlę albo za mocno/mało )
cały czas się bawię fotografią puki nie stwierdze że coś mnie ogranicza to niemam zamiaru zmieniać na lepsze czy nowsze.
wole słaby sprzęt wykorzystać w 90% jak superhiper w 10%
To bierz mocniejszą YongNuo YN-560 II
adriansocho
08-08-2012, 19:34
I ja się dziwię, że z tym podejściem nie chcesz używanego sprzętu. Ja bym właśnie wolał - kupić coś gorszego, ale tanio, pobawić się trochę, jak da radę to zostaje, jeśli nie -> już wiemy, że trzeba dozbierać kilkaset złotych do czegoś lepszego.
raptor123
10-10-2012, 20:58
Chciałbym się podpiąć pod temat oraz się przywitać, bo to mój pierwszy post na forum.
Posiadam także Nikona D50 z lampa zewnętrzną, tj. SB-400. Już nie wystarcza, gdyż jest tylko troszkę mocniejsza niż wbudowana.
Chciałbym zakupić nową lampę lub w dobrym stanie używaną. Zastanawiam się nad lampami: Metz 50 AF-1, Nissin Di622 Mark II, YongNuo YN-560EX lubYongNuo YN-565EX która lampa z wymienionych była by odpowiednia do fotografowania typowo amatorskiego tj. "u cioci na imieninach", spacerki. Chciałbym także móc wyzwalać ją spoza sanek (w iTTL/TTL), czy istnieje taka możliwość w D50?
Może są jakieś inne godne polecenia lampy dobrze współpracujące z D50 z wprzedziale do ok. 600 zł
Przyciśnij kolesia i może za 400 ją sprzeda http://allegro.pl/okazja-lampa-nissin-di622-mark-ii-jak-nowa-nikon-i2701281902.html innych okazji nie widzę.
raptor123
11-10-2012, 06:48
Widziałem tą aukcję. Naczytałem się na forum o lampach i nie wiem co wybrać. Nie wiem także jak to jest z tym D50 i lampą jako zewnętrzna.
Albert44
11-10-2012, 07:38
Szukaj Metza 50... czyszczą magazyny na powitanie Metza 52... więc nowa M50 jest okazyjnych cenach ...
Zastanawiam się nad lampami: Metz 50 AF-1, Nissin Di622 Mark II, YongNuo YN-560EX lubYongNuo YN-565EX która lampa z wymienionych była by odpowiednia do fotografowania typowo amatorskiego tj. "u cioci na imieninach", spacerki.
1) Metz 50 AF-1 - mam i mogę polecić. Choć ma 2 minusy - 1. brak wyzwalania zdalnego błyskiem z TTL (z przedbłyskiem) i 2. brak strobo. Wspomaganie AF lepsze niż w Di622.
2) Nissin Di622 mkII - mam mkI i nie narzekam, a w mkII dodali: wyzwalanie błyskiem bez TTL, CLS slave i korektę EV.
W stosunku do 50 AF-1, brak HSS, brakuje konfiguracji CLS, ręcznego zooma i jest trochę słabsza na papierze. W rzeczywistości mocniejsza lub porównywalna z Metz 50 i YN-565EX
3) Yongnuo YN-560EX - lampa tylko manualna. Brak jakiegokolwiek TTL, więc do zdjęć "u cioci na imieninach" raczej odpada, chyba że jako druga.
4) Yongnuo YN-565EX - dość dobra, mocna lampa, ale zaledwie minimalnie mocniejsza od Metza 50AF-1, dość czytelny ekran. Brak HSS i trybu commander, jest strobo.
Z wymienionych przez Ciebie, najbardziej funkcjonalna, ale też jest to lampa o najniższej jakości. Na
Wszystkie działają tylko w trybie CLS slave.
Co do trybu HSS (autoFP). D50 go nie obsługuje, ale ma czas synchronizacji do 1/500, gdzie lampy bez HSS już przy 1/320 potrafią nie doświetlić całego kadru (ciemny dół zdjęcia).
Chciałbym także móc wyzwalać ją spoza sanek (w iTTL/TTL), czy istnieje taka możliwość w D50?
Może są jakieś inne godne polecenia lampy dobrze współpracujące z D50 z wprzedziale do ok. 600 zł
Nie ma możliwości aby D50 wyzwalał zdalnie lampy z TTL, bo nie ma trybu CLS commander. W tym celu potrzebujesz lampy z tym drybem (SB-700, SB-900, Di866 mk II, Metz 52 AF-1, Metz 58 AF-2) lub sterownika SU-800.
Drugi sposób, to wyzwalacze radiowe z TTL - najtańszy to Pixel King.
Przecież Metz 50 AF-1 obsługuje CLS więc pracuje zdalnie z TTL w trybie slave.
puciek - naucz się czytać
Nie ma możliwości aby D50 wyzwalał zdalnie lampy z TTL, bo nie ma trybu CLS commander. W tym celu potrzebujesz lampy z tym drybem (SB-700, SB-900, Di866 mk II, Metz 52 AF-1, Metz 58 AF-2) lub sterownika SU-800.
Oki ale to:
1. brak wyzwalania zdalnego błyskiem z TTL (z przedbłyskiem)
Można tylko zrozumieć tak, że to tej lampy nie można wyzwolić zdalnie w TTL'u, a nie, że lampa nie ma trybu commander i nie może wyzwolić innych lamp. Naucz się pisać dokładniej ;)
ps. Ja mam trochę większe doświadczenie ale zieloni użytkownicy nie. Oni nie znają się na tym i mogą takie wypowiedzi zrozumieć tak, jak napisałem.
1. brak wyzwalania zdalnego błyskiem z TTL (z przedbłyskiem) Znaczy dokładnie co znaczy - nie można jej wyzwolić błyskiem z TTL - inaczej z przedbłyskiem. Lampa wyzwala się na przedbłysk TTL, a nie błysk główny, czyli przed zrobieniem zdjęcia.
Można ją wyzwalać tylko błyskiem lampy w trybie manualnym, aparatem analogowym z TTL (film TTL) lub lampą działającą w automacie.
Jakoś nie znam innej możliwości napisania tego. A jeśli ktoś to inaczej rozumie, to znaczy, że nie zna zasad gramatyki i używania określeń w zdaniu.
Tylko że mając D80/D90/D200/D300 i innych wyższych modelach można ją wyzwolić zdalnie przez lampę w body. Twoja wypowiedź jest nieścisła.
Czytaj całe posty, czy wątki, a nie fragmenty...
Chciałbym się podpiąć pod temat oraz się przywitać, bo to mój pierwszy post na forum.
Posiadam także Nikona D50 z lampa zewnętrzną, tj. SB-400. Już nie wystarcza, gdyż jest tylko troszkę mocniejsza niż wbudowana.....
....Nie ma możliwości aby D50 wyzwalał zdalnie lampy z TTL, bo nie ma trybu CLS commander. W tym celu potrzebujesz lampy z tym drybem (SB-700, SB-900, Di866 mk II, Metz 52 AF-1, Metz 58 AF-2) lub sterownika SU-800.
Czytaj całe posty, czy wątki, a nie fragmenty... A dodatkowo temat wątku:
Tania nowa lampa do nikona d50
Posiadam także Nikona D50 z lampa zewnętrzną, tj. SB-400. Już nie wystarcza, gdyż jest tylko troszkę mocniejsza niż wbudowana.....
....Nie ma możliwości aby D50 wyzwalał zdalnie lampy z TTL, bo nie ma trybu CLS commander. W tym celu potrzebujesz lampy z tym drybem (SB-700, SB-900, Di866 mk II, Metz 52 AF-1, Metz 58 AF-2) lub sterownika SU-800.
Nigdzie nie widzę wzmianki o
...D80/D90/D200/D300 i innych wyższych modelach....
raptor123
11-10-2012, 14:33
Uściślając, nie uruchomię zdalnie żadnej lampy w TTL/iTTL wbudowaną lampą. Powinienem mieć lampę z CLS commander wpiętą w sanki lub jakiś zdalny wyzwalacz ewentualnie kabel synchro.
Na sankach w iTTl/TTL będą dobrze współpracowały: Metz 50 AF-1, Nissin Di622 mkII, Yongnuo YN-565EX?
Albert44
11-10-2012, 14:37
Szukaj Metza 50... czyszczą magazyny na powitanie Metza 52... więc nowa M50 jest okazyjnych cenach ...
Lekko spuentuję... poszukaj M50. Będziesz mógł jej używać na body w każdym trybie jaki oferuje. Jako zdalna lampa będzie pracować bezpośrednio z D50 w trybie servo (czyli fotocela) wyzwalana np. kukułką z body w trybie manualnym. Możesz użyć oczywiście tanich wyzwalaczy radiowych bez ttl'a np. rf603 lub droższych z ttl'em (co dla D50 uważam za brawurę w wydawaniu pieniędzy). Z modelami D70,80... i nnymi mającymi tryb commander w kukułce ten Metz będzie ładnie pracował w CLS'ie.
raptor123
11-10-2012, 14:43
czy takie rysy mają wpływ na pracę fotoceli w M50? https://dl.dropbox.com/u/11804238/DSC_9741.JPG
Uściślając, nie uruchomię zdalnie żadnej lampy w TTL/iTTL wbudowaną lampą. Powinienem mieć lampę z CLS commander wpiętą w sanki lub jakiś zdalny wyzwalacz ewentualnie kabel synchro.
Na sankach w iTTl/TTL będą dobrze współpracowały: Metz 50 AF-1, Nissin Di622 mkII, Yongnuo YN-565EX?
Wszystkie będą pracowały bez problemów w TTL z aparatem będą w sankach.
Przy czym Nissin Di622 mk II ma tylko iTTL.
Metz 50 AF-1 i YN-565EX obsługują za równo iTTL oraz TTL-BL.
czy takie rysy mają wpływ na pracę fotoceli w M50? https://dl.dropbox.com/u/11804238/DSC_9741.JPG
nie mają - fotocela w 50 AF-1 jest z boku lampy pod klapką od baterii (tak przynajmniej podaje instrukcja). Od przodu masz wspomaganie AF.
---
Sprawdzone - fotocela jest z boku pod klapką - zasłonięcie jej unieruchamia lampę. Zasłonięcie przodu nie nie powoduje.
raptor123
11-10-2012, 15:10
nie mają - fotocela w 50 AF-1 jest z boku lampy pod klapką od baterii (tak przynajmniej podaje instrukcja). Od przodu masz wspomaganie AF.
---
Sprawdzone - fotocela jest z boku pod klapką - zasłonięcie jej unieruchamia lampę. Zasłonięcie przodu nie nie powoduje.
Mój błąd, jakiś wpływ te rysy będą na wspomaganie af miały ?
Mój błąd, jakiś wpływ te rysy będą na wspomaganie af miały ?
Raczej nie, bo te grube są wyżej, a te drobne nie powinny mieć najmniejszego wpływu.
Tylko, że te 750 wyzwoleń trochę mi podejrzane. Zadaj sprzedającemu pytanie ile wyzwoleń jest na liczniku lampy ?? (przytrzymanie + i - ).
... a i ten "biały palnik" coś nie ten teges - palnik w 50 AF-1 jest bezbarwny.
digitaltee
12-10-2012, 16:23
d50 nie ma wbudowanego CLSa więc jeżeli chcesz wyzwalać lampy w ttl-u potrzebujesz specjalnego wyzwalacza (np. Yongnuo 622C ok 500zł)
jeśli wystarczy samo "wyzwalanie" - tj. ustawiasz moc manualnie na lampie a z aparatu tylko wyzwalasz - możesz wyzwalać lampę na fotocelę z wbudowanej lampy
zalety: - darmo :D
wady:
- błysk lampy wbudowanej zostanie zarejestrowany
- w słoneczny dzień fotocela może "nie widzieć" światła z lampy wbudowanej
możesz zatem wyposażyć się w jakiś przewód lub bezprzewodowy wyzwalacz ok.100-150zł
jeśli chcesz tanią, niezłą, manualną YN 460II http://fripers.pl/product_info.php/info/p2027_Lampa-reporterska-YongNuo-YN-460II.html
jeśli chcesz chociaż z sanek (tj. z aparatu) mieć ttl to YN 465 E-TTTL/I-TTL http://fripers.pl/product_info.php/info/p2098_Lampa-reporterska-YongNuo-YN-465-I-TTL-do-Nikon.html
specjalnego wyzwalacza (np. Yongnuo 622C ok 500zł)
Nie wiem czy wiesz, ale to "C" po numerze w urządzeniach Yongnuo - C jak Canon.
Problem w tym, że jest jedna jedyna wersja RF-622 - jest to RF-622C, który jest tylko do Canona. Nie ma i na razie nie widać nawet na horyzoncie wersji dla Nikona.
raptor123
12-10-2012, 21:49
Dziękuję za odpowiedzi. Ta YN 465 na papierze troszkę słaba, ale cena fajna. Będę szukał coś z tych trzech :Metz 50 AF-1, Nissin Di622 mkII, Yongnuo YN-565EX. Znaleziona M50 ma 808 błyśnięć i bezbarwną szybkę na palniku i może się na nią zdecyduję, ale wypadł niezaplanowany zakup N50 1.8D i chyba na miesiąc będę musiał odłożyć zakup lampy, jeszcze się okaże.