Zobacz pełną wersję : Lightroom 4/Camera Raw a Nikon
michalnsm
08-08-2012, 14:20
1) Załóżmy, że mam aparat Nikon d5000. Załóżmy, że mam zdjęcie o standardowych ustawieniach po władowaniu do programu. Jakie wartości byście zasugerowali parametrów od ostrości i redukcji szumów dla różnych pułapów iso?
2) Miałem kiedyś zewnętrzny kalkulator związany z szumami, niestety nie zdążyłem go wypróbować, kojarzy ktoś?
Zapraszam do dyskusji
nie ma zlotego srodka... do kazdego zdjecia bedzie inaczej
Każdego zdjęcia to nie, przesadziłeś sote, ale z pewnością do określonej otagowanej grupy zdjęć, wykonanych w podobnych warunkach oświetleniowych i z podobnymi nastawami body.
Może to być więc nawet jedno uśrednione ustawienie dla grupy 100-200 obrazków, pochodzących z tej samej piwnicznej imprezy. ;)
... ale metody musisz wypracować sobie sam, bo faktycznie nie istnieje złoty przepis.
Johanan oczywiscie masz racje. Niepotrzebnie dopisalem w poprzednim poscie to po wielokropku ;)
michalnsm
09-08-2012, 10:15
Tak też myślałem, bo wtedy by pewnie wbudowali algorytm w program. Muszę poćwiczyć z tym ALT-em, lecz nie czuję co się zmienia zmieniając radius. Na 100% może być lekkie ziarenko czy "luminować do skutku"?
rob tak jak Ci pasuje, najlepiej wywolaj sobie fotke ktora uwazasz ze jes za mocno zaszumiona - wyleczysz sie z szumow ;)
Wyleczysz bo na papierze nie bedzie tego widac.