Zobacz pełną wersję : Etapy selekcji zdjęć
Baart1980
07-08-2012, 17:30
Witam,
jakiś czas temu zakupiłem e-booka ze strony swiatobrazu. Autor opisywał tam 3 etapy selekcji zdjęć -
- Techniczna (czyli sprawa jest jasna - przyjmujemy nasze kryteria techniczne)
- Formalna (czyli spójność techniki fotograficznej)
- Tematyczna (czyli zdjęcia jednego tematu lub myśli przewodniej)
Niby wszystko jasne, ale zastanawiam się, jak Wy podchodzicie do tego zagadnienia i czy macie jakieś swoje kryteria ?
Czy ktoś potrafi podać przykład selekcji formalnej na swoim przykładzie ?
darkmajin
07-08-2012, 21:47
lol @ narzucony workflow
robisz jak chcesz nie ma filozofii, ja wiem ...poradniki fajna rzecz nawet dla wiązania sznurowadeł da się coś napisać, tylko to ogłupia... jak zoomy :P Samemu nie umiesz zdecydować jak to zrobić?!
Nie wale po 400 ślubniaków, nie bawie się też w selekcje na etapy nazbieram fot to jadę fote po focie i wybieram co jest godne uwagi co nie i jazda dalej ( nefy usuwam na końcu w razie czego ) i tyle.. fotografia i obróbka to ma być przyjemność chyba że jesteś wypalonym ślubniakiem ;)
Można dzielić włos na czworo i wymieniać różne etapy selekcji, można tak jak darkmajin- albo się podoba albo nie, a prawda leży pośrodku i zarazem w obydwu przypadkach ;)
Osobiście W LR mam takis sposób, że wybieram wszystkie zdjęcia z którymi chcę mieć później do czynienia i zaznaczam je flagą. Jakieś the best of i inne ciekawe oznaczam gwiazdkami, a testowe czy eksperymentalne kolorami. TO samo jeśli są jakieś prywatne, albo specjalnego użycia, to też kolory. Oczywiście sposób dotyczy nef-ów i LR.
RobertMiernik
07-08-2012, 23:05
Ja do oznaczania używam gwiazdek.
Po imporcie wszystkie zdjęcia oznaczam dwiema gwiazdkami i ustawiam filtr dwie gwiazdki +.
Potem przeglądam zdjęcia i złe technicznie od razu oznaczam 0 gwiazdek (te pójdą na koniec do usunięcia).
Te które mi nie leżą ale są potencjalnie do wykorzystania oznaczam jedną gwiazdką (będą sobie ukryte czekały na swój lepszy czas).
Zdjęcia do wykorzystania oznaczam 3 gwiazdkami a perełki 4 lub 5.
Po takiej selekcji przeglądam zdjęcia jeszcze raz (tylko te oznaczone 2 gwiazdkami) i dalej eliminuje te, które nie pasują do ogólnego pomysłu sesji.
Ogólnie staram się na etapie wyboru zdjęć odrzucić tyle zdjęć, żeby do obróbki nie zostało więcej niż 100-150 (nie robię ślubnych).
Co jakiś czas przeglądam archiwum i coś wyrzucam.
Gorsze technicznie - od razu w puszce.
Ja też raczej staram się gorsze technicznie (np. krzywy horyzont, niedoświetlone/prześwietlone) wyrzucać już z aparatu. Potem podobnie jak koledzy - przeglądanie całości, oznaczanie flagami tych do wyrzucenia, a gwiazdkami pozostałych (im lepsza, tym więcej gwiazdek). Do tego już po wyrzuceniu najgorszych dodawanie słów kluczowych do pozostałych (po przejściu z Bridge na LR staram się tego pilnować) i koniec ;)
LordRamzes
08-08-2012, 07:40
Zasada prosta :) przewijaj poszczególne zdjęcia te które na dłużej Cię zatrzymają i ostrość jest poprawna oraz kompozycja obrabiaj wszystkie inne kosz ,zaoszczędzisz dużo miejsca na dysku :)
malachowskim
08-08-2012, 08:16
materiał do jednego folderu -> przeglądam i oznaczam gwiazdkami -> później podczas obróbki jak się jakieś nie spodoba to wywalam, a jak pamiętam że było kilka ujęć to dobieram ;)
Baart1980
08-08-2012, 09:19
dzięki za Wasze odpowiedzi. Tak jak się domyślałem, teoria swoje a praktyka swoje, ale takie poradniki to chyba są dobre jako punkt startu, który możesz później zmienić.
To jest kwestia indywidualna kwestia. Wrzucam katalog do LR, czasami gdy zdjęcie jest złe to wyrzucam, a resztę ciekawych zdjęć zaznaczam gwiazdkami i wrzucam do konkretnej kolekcji. Tyle.